Felmérés a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásairól SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS A MINDENNAPOKBAN, AHOGY AZ UTCA EMBERE LÁTJA Sajtótájékoztató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
December 2003 Szelektív hulladékgyűjtés Készült az IKSZ részére november 4.
Advertisements

Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok Készítette: ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpont.
A hulladékok újrahasznosítási célja
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
Az InfoRádió 95.8 hallgatottságának alakulása május, országos és budapesti hallgatottság -
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A Főváros települési szilárd hulladék
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
Genertel sajtótájékoztató – az NRC kutatási adatai június 9.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
GfK Hungária-Szonda Ipsos Internet Audience Research IV. negyedév időszakban végzett felmérés alapján készült A Magyar Online (Hajdú Online – Szabolcs.
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
MÉDIAHÍR KUTATÁS GVH VPI a Bajnai-kormány első gazdasági miniszterjelöltjének kartellezés miatti visszalépése kapcsán.
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Játék és reklám TNS Hoffmann.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
T HE G ALLUP O RGANIZATION 1 „Bulisofőr” reklámkampány vizsgálat a HAFRAC számára két hullámban 2007.
A magyar háztartások fizetési szokásai
A tételek eljuttatása az iskolákba
A fogyasztás pszichológiája − Milyen a magyar fogyasztó
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A kötelezettek teljesítési fegyelme Csomagolás Gönci Beáta ÖKO-Pannon Kht Budapest, január 21.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Civil Kezdeményezések Programja
Éghajlatváltozás Budapest és Pest megye Környezettudatossági felmérés A Magyar Természetvédők Szövetsége részére.
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 augusztus 27.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 július ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február CSEBER Kft
Az InfoRádió 95.8 hallgatottságának alakulása február, országos és budapesti hallgatottság -
MISKOLC ÉS TÉRSÉGE TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK-KEZELÉSI RENDSZERÉNEK TOVÁBBFEJLESZTÉSE – KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A PROGRAM ÁLTAL ÉRINTETT LAKOSOK KÖRÉBEN PROJEKTAZONOSÍTÓ:
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Szelektív hulladékgyűjtés
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

Felmérés a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásairól SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS A MINDENNAPOKBAN, AHOGY AZ UTCA EMBERE LÁTJA Sajtótájékoztató Gerbeaud Kávéház március 17.

N=200 Mindenki fontosnak tartja, de csak minden második ember csinálja Az országos szelektív hulladékgyűjtési felmérés eredményei VISZKEI GYÖRGY ügyvezető igazgató, ÖKO-Pannon Kht.

N=200  Célja és háttere:  Célja: az ÖKO-Pannon Kht és 2008 közötti szelektív hulladékgyűjtés „népszerűsítése” érdekében végzett 2 éves projektje eredményességének vizsgálata.  Végezte: TNS Hungary Kft.  Fókusza:  A környezetvédelemmel és a (szelektív) hulladékgyűjtéssel kapcsolatos attitűd felmérése  A hulladékkezeléshez való hozzáállás  Preferált hulladékgyűjtési eljárások  A szelektív hulladékgyűjtés gyakorlati alkalmazása  A szelektív hulladékgyűjtés alkalmazására való hajlandóság felmérése  Módszertana:  Célcsoport: a 18 év feletti magyar lakosság  Mintavétel: személyes kérdezés a válaszadó otthonában  Minta: országos reprezentatív minta  Minta mérete: N=1005 A kutatás célja, háttere és módszertana Jelölések a kutatásban + : Szignifikánsan nagyobb arány 2006-hoz viszonyítva - : Szignifikánsan kisebb arány 2006-hoz viszonyítva

N=200 Az országos szelektív hulladékgyűjtési felmérés részletes eredményei

Szokott-e Ön arra ügyelni, hogy… Bázis: Totál minta. Segített válaszadás. Egy válasz lehetséges. (Környezet-tudatosság)

(A szelektív hulladékgyűjtést ismerők aránya) Hallott Ön a szelektív hulladékgyűjtésről? Magyarországon szinte mindenki hallott már a szelektív hulladékgyűjtésről Bázis: Totál (N=1002) 2008 Bázis: Totál (N=1005)

(Szelektív hulladékgyűjtési lehetőség a lakóhelyen) Az Ön lakóhelyén van-e lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre? 2006 Bázis: Totál (N=1002) 2008 Bázis: Totál (N=1005) 2008-ban a megkérdezettek 3/4-e már úgy tudja, hogy lakóhelyén van lehetőség a hulladék szelektív gyűjtésére. +

(A háztartási hulladékot szelektíven gyűjtők aránya) Gyűjti-e szelektíven a háztartási hulladékot? 2008-ban a megkérdezetteknek már több mint a fele nyilatkozott úgy, hogy szelektíven gyűjti a háztartási hulladékot 2006 Bázis: Totál (N=1002) 2008 Bázis: Totál (N=1005) +

(A háztartási hulladékot szelektíven gyűjtők aránya Demográfiai összetétel) A magasabb iskolai végzettségűek, a nagyobb településeken élők és a évesek nagyobb arányban vannak azok között, akik úgy nyilatkoztak, hogy szelektíven gyűjtik háztartási hulladékukat, mint amilyen az arányuk a teljes (18+) népességen belül. Gyűjti-e Ön szelektíven a háztartási hulladékot?

(Szelektív hulladékgyűjtési hajlandóság a nem gyűjtők körében) Ha lehetősége lenne, gyűjtené Ön szelektíven a háztartásban keletkezett hulladékot? Bázis: Akik nem gyűjtik szelektíven a háztartási hulladékot. Akik nem gyűjtenek szelektíven, azoknak közel 2/3-a nyilatkozott úgy, hogy megfelelő körülmények között ő is hajlandó volna így kezelni háztartási hulladékát Bázis: N= Bázis: N=487 - MEGJ: A nem gyűjtők 56%-a mondta azt, hogy lakhelyén van lehetősége szelektív hulladékgyűjtésre

A helyi szelektív hulladékgyűjtési szokások / attitűd ÖSSZEFOGLALÁS VÁLTOZÁSOK: Nincs lehetősége szelektív gyűjtésre, de hajlandó lenne gyűjteni: - 9% - Van lehetősége gyűjteni és gyűjt is: + 8% 2008 Bázis: TOTÁL / N= Bázis: TOTÁL / N= Akiknek régebb elsősorban a lehetőség hiánya jelentett akadályt, de megvolt a hajlandóság a szelektív gyűjtésre, azok mára aktív gyűjtőkké váltak ezen lehetőségek javulásának mértékében. - Nem változott viszont a szelektív gyűjtésre negatív hajlandóságot mutatók (akik a lehetőségük ellenére nem gyűjtenek, illetve nem is lennének hajlandók) aránya (kb. 1/3-uk).

Ha nem gyűjt szelektíven: miért nem? (A szelektív hulladékgyűjtés elutasításának okai ) Bázis: Akik nem gyűjtik szelektíven a háztartási hulladékot. + -

(A szelektív hulladékgyűjtés elutasításának okai - Kategóriák Bázis: Akik nem gyűjtik szelektíven a háztartási hulladékot. 66% - Hajlandóság hiánya (idő, hely, távolság) 38% - Ismeretek hiánya / Attitűd 2008 Ha nem gyűjt szelektíven: miért nem?

Milyen típusú SZELEKTÍV hulladékgyűjtési eljárás működik az Ön településén? (A helyi szelektív hulladékgyűjtési eljárások) Akiknek a településén működik szelektív hulladékgyűjtő rendszer, azoknál főleg a gyűjtőszigetes megoldás dominál. Bázis: Azok, akiknek a településén van (2006, N=684) lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre. (2008, N=761)

(Preferált hulladékgyűjtési eljárások) Amennyiben csak egyetlen gyűjtési mód lenne elérhető lakóhelyén, melyiket részesítené előnyben? A hulladékgyűjtési eljárások között továbbra is a gyűjtőszigetet preferálják legtöbben. Figyelemreméltó, hogy a zsákos módszert 2008-ban már egyre többen választanák Bázis: Totál (N=1002) 2008 Bázis: Totál (N=1005) + -

(A szelektíven gyűjtött anyagtípusok) Bázis: Azok, akik gyűjtenek szelektíven háztartási hulladékot. Milyen anyagtípusokat gyűjt Ön külön? 2008 Bázis: N= Bázis: N=462 Továbbra is leginkább a műanyagokat, a papírt és az üveget gyűjtik elkülönítve, de nőtt a fémek és az italos kartondobozok szelektíven gyűjtése is 2006-hoz képest

Bázis: Akik szelektíven gyűjtik a hulladékot és településükön működik gyűjtősziget. N=100 N=55 N=60 Milyen gyakran viszi el a szelektíven gyűjtött hulladékot a gyűjtőedényekhez? A gyűjtőszigeteket a válaszadók valamivel több, mint fele legalább heti egy alkalommal látogatja, 1/5-ük pedig többször is egy héten. (A szelektíven gyűjtött hulladékok elszállításának gyakorisága –GYŰJTŐSZIGET) 2006 Bázis: N= Bázis: N=450

Hogyan viszi hulladékát a gyűjtőszigetre? (A hulladék elszállítása gyűjtőszigetekre: hogyan?) Bázis: Azok, akik gyűjtenek szelektíven háztartási hulladékot, és településükön gyűjtőszigetes eljárás van. A válaszadók nagy többsége továbbra is gyalog viszi el a hulladékot a gyűjtőszigetre hoz képest egyre inkább teret nyer az autóval történő hulladék szállítás: 2008-ra már több mint minden ötödik megkérdezett szállítja így a hulladékot a gyűjtőszigetre. + -

(A háztartási hulladékok szelektíven gyűjtött része) Bázis: Azok, akik gyűjtenek szelektíven háztartási hulladékot, kivéve NT/NV említéseket (N=469). Átlagok A háztartási hulladékok szelektíven gyűjtött százalékos arányának átlaga: 55%, ami közel 10%-os növekedést jelent a 2 évvel ezelőtti eredményhez viszonyítva. Legnagyobb arányban gyűjtenek szelektíven a felsőfokú végzettséggel rendelkezők. 45.5% =====> 54.6% (2006 =====> 2008) A háztartásban összegyűlt hulladék körülbelül hány százalékát gyűjti szelektíven?

(A szelektív hulladékgyűjtő edény távolsága) Jelenleg mekkora távolságot kell megtennie a szelektív hulladékgyűjtő edényig? Bázis: Azok, akik gyűjtenek szelektíven háztartási hulladékot Bázis: N= Bázis: N= ban a megkérdezettek nagyobb távolságokról számoltak be, mint korábban. Ez összefügghet az autós szállítás növekedésével.

Mekkora távolságot (lenne) hajlandó megtenni a szelektív hulladékgyűjtő edényig? Bázis: Azok akik szelektíven gyűjtenek hulladékot, ill. akik hajlandók lennének szelektíven gyűjteni, ha a lehetőségek adottak volnának. Akik már gyakorolják a szelektív hulladékgyűjtést, azok közül többen hajlandók nagyobb távolságot is megtenni az edényig. % 65% - több, mint 100 m 56% - legfeljebb 100 m

Véleménye szerint, hogyan lehetne rábírni az embereket, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot? Bázis: Totál minta. A megkérdezettek spontán véleménye szerint egyrészt a hulladékgyűjtő edények elérhetőségén kellene javítani, másrészt szélesebb körű tájékoztatást, reklámozást tartanának célszerűnek

Ön szerint mi történik a szelektíven összegyűjtött hulladékokkal? A megkérdezettek közel ¾-e úgy vélekedett, hogy a szelektíven gyűjtött hulladéktípusokat külön hasznosítják újra, míg 15%-uk úgy gondolta, hogy nem kerül sor a hulladék újrahasznosítására. Bázis: Totál minta / N=1005. Segített válaszadás. Egy válasz lehetséges.

N=200 Összefoglaló

 A szelektív hulladékgyűjtés közismert, 100%-hoz közelít azok aránya, akik hallottak már a róla.  A megkérdezettek 76%-a úgy tudja, hogy a településén van lehetőség a hulladék szelektív gyűjtésére.  2008-ban a megkérdezetteknek már több mint a fele (52%) nyilatkozott úgy, hogy gyűjti szelektíven a háztartási hulladékot.  A lakóhelyükön szelektív gyűjtési lehetőséggel rendelkezők körülbelül 2/3-a nyilatkozta azt, hogy él is ezzel a lehetőséggel.  A szelektív gyűjtésben a legaktívabbak a magasabb iskolai végzettségűek (legalább középfokú), a nagyobb településeken élők (Budapest és nagyváros) és a éves korosztály.  2006-hoz képest kiugróan megnőtt a szelektíven gyűjtők aránya a községekben élők körében, de nőtt a éves korosztályban és a nők körében is. A legfiatalabb korosztályban viszont csökkent ez az arány.  A szelektív hulladékgyűjtés elutasítása a többségnél (2/3-uk) a hajlandóság hiányának valamilyen formájához köthető:  távolság (32% - a gyűjtőhelyek messze vannak),  időhiány (15% - nincs rá idő, 20% - a szétválogatás körülményes)  vagy helyhiány (19% - nincs elég hely a lakásban)  A szelektív gyűjtés elutasítása sok esetben (10-ből 4) egyben ismeretek hiányához (nincs értelme, nem fontos) vagy téves ismeretekhez (úgyis egyben viszik el, ürítéskor összeöntik) is kapcsolódik.

Összefoglaló  A nem gyűjtők 2/3-a megfelelő körülmények között hajlandó volna bekapcsolódni a gyűjtésbe  Akiknek a településén működik szelektív hulladékgyűjtő rendszer, azoknál továbbra is főleg a gyűjtőszigetes megoldás dominál. 21%-nál van jelen a ‘zsákos’ módszer, és 6% tud hulladékudvarról a településén.  A gyűjtőszigetet a legpreferáltabb eljárás, de figyelemreméltó, hogy a zsákos módszert 2008-ban jelentősen többen (+7%), azaz már 44%-uk választaná.  2008-ban is a szelektíven gyűjtött hulladék fajták top3-as listájában a műanyag, a papír és az üveg szerepelt.  A szelektíven gyűjtők átlagosan az összes (a háztartásukban) keletkező hulladék 55%-át gyűjtik külön, ami közel 10%- os növekedést jelent 2006-hoz képest.  A gyűjtőszigeteket a válaszadók valamivel több, mint fele legalább heti egy alkalommal látogatja, 1/5-ük többször is egy héten. A házhoz menő gyűjtést alkalmazók esetében is a megkérdezettek 42%-a heti gyakoriságú elszállításról számol be.  Akik jelenleg nem gyűjtik a háztartásban jelentkező hulladékot szelektíven, de ha módjuk lenne gyűjtenének, azoknak 56%-a maximum 100 métert lenne hajlandó megtenni a gyűjtőszigetekig. Akik viszont már gyakorolják a szelektív hulladékgyűjtést, nagyobb távolságot hajlandók megtenni az edényig.  A válaszadók elsősorban a szélesebb körű tájékoztatást, reklámozást (29%) és a hulladékgyűjtő edények elérhetőségének további javítását (27%) tartják ösztönzőnek.  A megkérdezettek közel ¾-e úgy vélekedett, hogy a szelektíven gyűjtött hulladéktípusokat külön hasznosítják újra, míg 15%-uk úgy gondolta, hogy nem kerül sor a hulladék újrahasznosítására.

N=200 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!