A N Á C I Z M U U S S.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS
Advertisements

A NÁCIZMUS HATALOMRA JUTÁSA
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Egyszerűen hihetetlen Dwight D. Eisenhower tábor- noknak igaza volt, amikor elrendelte, hogy fényképez- zenek és filmen örökítsenek meg mindent, amit láttak.
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
Gábor Zita Alapítvány „Élni az Életet 2.” A pályázat címe: „Új tantárgyunk: A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok”
 Ideális vezetőnek állította be magát.  Nem egy összefoglalt program, de számos olyan dolog szerepelt benne ami a későbbi náci Németország fontos.
Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
A XIX. század uralkodó eszméi
Történelmünk viharos korszaka képekben 1920 – 1943 sodródás a háborúba (ítélje meg az utókor) jozefusz ) Korabeli beszédek és zene.
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Nemzet, nemzetállam, homogenizáció
Magyarország etnikai szerkezete
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
Call of duty 2.
Úton az újabb háború felé
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
A HORTHY- RENDSZER.
4. A náci hatalomátvétel és következményei Németországban
A középkori filozófia főbb kérdései
Az európai integráció története
A totalitarizmus államai
A nácizmus Németországban. ( )
Holokauszt.
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Az amerikai (USA) kommunikáció
Az intolerancia különbségei a fiatalok lakóhelyi csoportjai között Csákó Mihály WJLF/ELTE TáTK Konfliktus és társadalmi innováció a.
XV. Országos Családkongresszus A gender ideológia támadása a tisztaság ellen 2008.
Ideológiák.
XII. PIUS. XII. Pius ( ) Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Névválasztás jelentősége Névválasztás jelentősége.
A lengyel hadjárat előzményei augusztus 31-én történt gleiwitzi eset. Náci titkosszolgálat lengyel szabotőröknek álcázták magukat. Majd elfoglalták.
Fogalmak propaganda nacionalizmus nemzeti önrendelkezés elve fasizmus
Európa az első világháború után
Egyház és a politika kapcsolata
A NÁCI DIKTATÚRA
10.1 B Az ország háborús emberáldozata
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
„El kellett mennünk a gettóba. Volt egy Muri nevű kutyánk. Az szegény olyan hosszú ideig futott utánunk, mígnem fáradtan hátra maradt. Talán az egyetlen.
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
nemzetiszocialista Németország és a sztálini Szovjetunió diktatúrái
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Állam, politika és ideológia a két világháború közötti Magyarországon.
„A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok” című tantárgy az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon Szücs Marianna.
A munkások mozgalmai az 1848-as forradalmak után. A párizsi kommün.
Nagy-Britannia és Franciaország. Nagy- Britannia  Anglia győztes, de a háború előtti nyugalom nem áll helyre (viktoriánus-kor)  Gazdasági problémák.
A nácizmus hatalomra kerülése Németországban.  I. A szélsőjobboldali radikalizmus „képlete”  II. Út a hatalomhoz  III. A náci hatalom kiépülése.
Holokauszt gyerekszemmel
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
HOLOKAUSZT ÉS TOTALITARIANIZMUS
A babiloni fogság.
Európán kívüli világ.
A HARMADIK BIRODALOM.
EBSCO Information Services
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
Szövetségi rendszerek
A 2. világháború jellegzetességei, borzalmai
Az ideológia szerepe a radikalizációban
AZ EURÓPAI ZSIDÓSÁG A KÖZÉPKORBAN.
A holocaust áldozatainak emléknapja
Hidegháború.
3. osztályban.
I. Az első világháború és jellemzői Az első világháború frontjai
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

A N Á C I Z M U U S S

A nemzetiszocializmus (németül: Nationalsozialismus), vagy nácizmus elsősorban az Adolf Hitler által vezetett Nemzetszocialista Német Nemzetiszocialista Munkáspárt (NSDAP) ideológiájára, illetve Németország 1933 és 1945 közötti Hitler-kormány időszakának politikájára utal.

Az ideológia fontos elemei Jobboldali (nacionalizmus) és baloldali (szocializmus) ideológiák összedolgozásával egy új világnézet létrehozása. A munkások védelme, Németország helyreállítása, a létbiztonság megteremtése. Élettér-elmélet („Lebensraumpolitik”, „Lebensraum im Osten”: több lakóterület teremtése a németek számára a kelet felé történő terjeszkedés által) A zsidóság elleni fajgyűlölet a német/germán/árja felsőbbrendű- ségből (Übermensch, Untermensch) kiindulva. Rasszizmus: cigányellenesség, Hitler a Berlini Olimpián nem volt hajlandó üdvözölni a színesbőrű sportolókat A vezetőben való feltétlen hit (Führerprinzip) A demokrácia korlátozása Szociáldarwinizmus - az emberi társadalomban is a legalkalmasabb csoportok (fajták, változatok) tudnak fennmaradni Homoszexuális beállítottságú emberek iránti erőteljes ellenszenv; a homoszexualitás korlátozása, tiltása és bűntetése (homofóbia) A vallásszabadság korlátozása

A Holokauszt A holokauszt (a görög ὁλοκαύτωμα, holokautóma szóból: „teljesen elégetett”, t.i. égőáldozat). Zsidó terminusa azonban nem ez, hanem a Soa vagy Soá (‏‏שׁוֹאָה), ami a teljes pusztulást, kiirtást jelenti (jiddis חורבן) Churben)A holokauszt a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás neve, amelynek körülbelül hatmillió európai zsidó esett áldozatul.

A náci rendszer más csoportokat is üldözött vagy próbált megsemmisíteni: a cigányokat, az oroszokat (különösen a hadifoglyokat), a lengyeleket, a fogyatékosokat, a homoszexuálisokat és a politikai vagy vallási ellenállókat, például a szocialistákat, kommunistákat vagy Jehova Tanúit. Sok kutató nem veszi bele ezen csoportokat a holokauszt definíciójába, hanem a zsidók elleni népirtásként határozza azt meg, A nácik minden áldozatát figyelembe véve a halottak száma jóval nagyobb, a legtöbb becslés 9 és 11 millió közé teszi.

VÉGE Kovács Kitty VII.osztály