A zajszennyezés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zajszennyezés.
Advertisements

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Szélerőművek elhelyezésének természetvédelmi problémái a Kisalföldön
Ertetrerter.
ÉLETÜNK ÉS A ZAJ Keresztény Egészségtudományi Napok Pécs, június Zsilinszki János – egészségnevelő, zajszakértő.
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Eger-belváros környezeti problémáinak megismerése
Akusztikai környezet Hang: Rugalmas közegben terjedő mechanikus rezgés, mely hallásérzetet kelt Terjedési sebesség levegőben: 340 m/s Másodpercenkénti.
A fejhallgatók története
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
Szakdolgozat A közúti közlekedés környezetterhelése Debrecenben
Készítette: Novák Edvin
A hallás és a pszichoakusztika alapfogalmai
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Zsikazsu Emlékkönyve.
Hangok összetétele egyszerű harmonikus rezgés (tiszta hang):
Az ökológiai lábnyom.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam
Éjféli nap a norvégiai Lofoten szigeteken.
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
Dél Ausztrália.
A hangerősség Hlasitosť
(A rovarok tájékozódása)
Kisújszállási környezetvédelmi intézkedések Varga Emese.
Kővári János országgyűlési képviselő,
Rezgés elleni védelem.
A zaj elleni küzdelem világnapja április 20.
EU szabályozás Zajszennyezés.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Czémán Mátyás (Piarista Általános.
MÁV - elővárosi vasutak: vonattal a városba
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Ember és környezete Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Környezetvédelem.
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
RDF sémák. RDF  URI-val azonosított erőforrások  Hármasok a kapcsolatrendszer leírására  Egyszerű lekérdezések (rdf:type)  Következtetésre nem alkalmas.
MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest,
Egy világváros gondjai
Itt vagyunk mi.
Axiális ventilátor rezgésvizsgálata, zajcsökkentése Készítette: Magyar Bálint Konzulensek: Dr. Stépán Gábor Dr. Koscsó Gábor Dr. Szekrényes András.
Hangtechnika.
Magas zenei teljesítményszint visszaszorítása zártkörű előadó helyiségekben Arató Éva MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága ülése Szeptember.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Zajvédő- és madárvédő falak
MOTOROS-SÁRKÁNY BALESET
Készítette: Ónodi Bettina 11.c
NUTS rendszer.
MEGHÍVÓ Budai várhegy délkeleti oldala. Természetismereti séta Szombat Szombat.
Hortobágyi Nemzeti Park
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Cegléd Prezentáció.
Az ultrahangok világa Gabai Patrik 12.c..
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Térinformatika Domján Ádám.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
I MMISSZIÓ T ÉRKÉPEZÉS - Z AJ 1. ELŐADÁS 1. RÉSZ Á LTALÁNOS FOGALMAK Készítette: Győrfi András.
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
A hallás Készítette: Speth Evelin. A fül Fül: a hallás és az egyensúlyozás érzékszerve. 3 részre tagolódik 1.Külső fül 2.Közép fül 3.Belső fül.
Összefoglalás Hangok.
AZ IDEGRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
Készítette: Branikovits Kitti
Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.
Előadás másolata:

A zajszennyezés

A zaj szintjét egy bizonyos (A) egyenértékhez képest mérik, számbeli értéke a decibel. A zajterhelési határérték 65 decibel, mely felett már zajszennyezésről beszélünk. Zaj mérésére használt keszülék.

A mérések azt bizonyítják, hogy a 0 decibeles szint nem létezik, hiszen még egy csendes erdőben is körülbelül 20 decibeles a zajerősség.

A zajszennyezés forrásai A fő forrás a közlekedés- a repülők, vonatok, autók számítanak a legfőbb zajforrásnak. Zavarják azokat, akik az autópálya, a vonatsínek vagy repülőterek környékén laknak, és azokat is, akik a városokban kénytelenek hallgatni az autóforgalom zaját. A források közé tartozik még a vinnyogó riasztók, szirénázó rendőr-és mentőautók, az építkezések, és az elektronikai eszközök zajai.

Élettani tulajdonságai Az emberi fájdalomküszöb 140 decibelnél van, magasabb értékű zaj már halláskárosodást okozhat, ezen kívül agyi- és idegrendszeri károkat is. Nem csak egyszeri magas szintű behatás okozhat károkat, hanem a zajszennyezett környezetben való hosszú távú tartózkodás.

Egyes vélemények szerint Budapest a harmadik legzajosabb város Európában, ahol az autók számának folyamatos növekedése miatt több millió embert fenyeget a zajártalom. Kutatások erősítik meg a feltételezést miszerint a tartós zajártalom felelős az időskori halláskárosodásért, és 8-10 évvel rövidülő élettartamért

Egy átlagos, egészséges fül a 20-16000 Hz tartományban érzékeli a hangokat. A hétköznapi társalgás 500-2000 Hz intervallum közé esik. A zaj hatása az átlagos emberi szervezetre: 30 dB-től pszichés 65 dB-től vegetatív problémák 90 dB-től károsodnak a hallószervek 120 dB fizikai fájdalmat okoz 160 dB-nél átszakad a dobhártya 175 dB-t nem éljük túl

A zajszennyezés hatása az állatvilágra A városi zaj az énekesmadarak territórium foglaló és párcsalogató tevékenységeit nagymértékben degradálja. Néhány faj képtelen túlharsogni a városi zajokat, vannak akik egyszerűen leszoknak a fajra jellemző időszakban történő dalolásról, néhányuk más időszakot választ.

Az óceánban élő emlősök tájékozódása is romlott a közlekedés és a radarok használata miatt. Az akusztikus szmog megnövekedése miatt a cetek nehezebben tudnak kommunikálni egymással (a kékbálnák akusztikus buborékjának hatótávolsága a tizedére csökkent). Akárcsak a madaraknál, náluk is nehezebbé vált a párkeresés, sőt a táplálékszerzés is.

Mit lehetne tenni? A zajt legjobb lenne a forrásánál megfékezni. A városok körüli elkerülő utak kialakításával, a légi forgalom ritkán lakott terület felé irányításával, zajvédő falak felhúzásával központilag lehetne javítani a helyzeten.

Megoldást jelenthetne még az autók számának csökkentése a nagyvárosokban és a sűrűn lakott területeken. Több park és zöld övezet létesitése.

De sok múlik az embereken is- a lényeg, hogy tiszteletben tartsuk a másik egyén csendhez való jogát Hagyjuk néha pihenni az mp3 lejátszót, és tegyünk egy sétát a természetben, miközben odafigyelünk a körülöttünk lévő hangokra, és megszabadítjuk magunkat a számítógép zúgásától.

Köszönjük a figyelmet!! Készitette:Sólyom Ádám Dimény Ádám XI.B

Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Zajszennyez%C3%A9s http://www.divecenter.hu/hirek/256/a-zajszennyezes-akadalyozza-a-cetek-kommunikaciojat