A klímaváltozás hatása az egészségre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

Nagy fehér cápa.
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Központi Statisztikai Hivatal
2014.ÁPRILIS 7. AZ EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA
Hidegártalmak Dr. Páldy Anna, Bobvos János, dr. Trájer Attila
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
A víz-háborúk kora jöhet
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
VÉRBETEGSÉGEK.
A védekezés.
Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló)
Világjárványok az emberiség történelmében
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
A globális klímaváltozás globális gazdasági következményei.
A légzőszervek betegségei
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A Víz Világnapja Március 22..
AIDS Világnap: december 01..
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Levegő védelme.
Az emberiség életében Készítette: Árvay Brigitta
Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból
Felelősséggel a környezetért!
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
Allergia dr.Hella Zoltán.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd 
SZMOG. Köztudomású, hogy a nagyvárosok levegője meglehetősen rossz minőségű, a szmog megnehezíti a lélegzést. Az ablakok résein a lakásba szivárgott szennyezett.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Szigyártó Erzsébet XI.B
A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
Egészségtudat és kemizáció
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETKEZMÉNYEI VÁLTOZÁSOK A BETEGSÉG STRUKTÚRÁBAN, VÁLTOZÁSOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER ELŐTT ÁLLÓ FELADATOKBAN.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Vírusok.
Aszályok erőssége, gyakorisága, okozott kár-általános összefoglaló Készítette: Bellovits Klára
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA ( KATASZTRÓFAVÉDELEM K ÁRPÁT - MEDENCE )
Világjárványok az emberiség életében
Globalizáció és környezeti problémák
HARC A VÍRUSOK ELLEN, A VÉDŐOLTÁSOK FEJLESZTÉSE LABORATÓRIUMI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Szekeres Zsófi.
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
Az egészséges ivóvíz hiánya és a betegségek Készítette: Kiss Judit Geográfus MSc I. évf
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Dr. Borsos Terézia Mi a góc? Klikk a folytatáshoz!!!
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
A nemi betegségek napjainkban
VÉDEKEZZ, JÖNNEK A KÜLSŐ ÉS BELSŐ ÉLŐSKÖDŐK
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Globalizáció.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A klímaváltozás hatása az egészségre Dr. Tam Beatrix Belgyógyász-gasztroenterológus főorvos

Egyenlőtlen hatások

Közvetett hatások-népegészségügyi problémák Fertőző betegségek terjedése Allergiás megbetegedések számának növekedése Gabona termelés csökkenése-éhínség Vízhiány egészségügyi hatásai Természeti katasztrófák egészségügyi hatásai Egyéb betegségek

Melyik betegségcsoport szedi a legtöbb halálos áldozatot a világon? FERTŐZŐ BETEGSÉGEK Melyik betegségcsoport szedi a legtöbb halálos áldozatot a világon?

Fertőző betegségek terjedése Alkalmazkodás-rovarok, egysejtűek, vírusok Vektorok élettere megnő Az általuk hordozott kórokozók földrajzi elterjedése is megnő Az újonnan érintett populáció fogékonysága magas Reális járványveszély

Malária -váltóláz Még mindig a legtöbb áldozatot szedő fertőző megbetegedés Vektor: Anopheles szúnyog Kórokozó: Plasmodium falciparum, P. ovale, P. malariae, P. vivax Az évente körülbelül 300-500 millió regisztrált maláriabeteg közül több, mint 1 millió, zömében gyermek hal meg

Malária -váltóláz Bizonyos trópusi területek nemcsak az éghajlat miatt lakatlanok, hanem a malária miatt is. Az endémiás területeken a thalassaemiával alkalmazkodtak az emberek a fertőzéshez. Esőzések sűrűbbé válásával, a kórokozót hordozó szúnyogok el fognak szaporodni, a maláriás időszak meghosszabbodik és nagyobb fertőzésekkel kell számolni. A betegség földrajzi elterjedése nő-már jelentettek olaszországi megbetegedéseket is szép számmal, és itt a fogékonyság fokozottabb.

Egyéb fertőző betegségek A maláriához hasonlóan fog viselkedni a Dengue-láz, a sárgaláz, és egyes agyvelőgyulladásos megbetegedések. A vírusos agyhártya-gyulladás eseteinek száma szerte Európában növekedik, a legmarkánsabban az északi országokban érezhető ez. Van ellene védőoltás. Várható az influenzás esetek számának növekedése is. Az enyhe telek miatt ugyan csökken a fagyhalálok száma, ám ugyanakkor ez megkönnyíti a rágcsálók áttelelését, szaporodását, miáltal megnövekszik az általuk terjesztett betegségek száma (pl.: agyvelő-gyulladás, Lyme-kór). Külön említendő a természeti katasztrófákhoz kapcsolahtó fertőző megbetegedések.

Allergiás és a tüdő- megbetegedések számának növekedése Egyértelmű, hogy mind a nutritív, mind az inhalatív allergiás megbetegedések száma nőtt az utóbbi 20 évben. A legújabb kutatások szerint a szén-dioxid mennyiségének növekedése a parlagfüvet és egyes virágzó fákat az fokozott pollentermelésre ösztönzi. Némely talajgomba is a szokásosnál jóval több spórát termel a megnövekedett szén-dioxid hatására. A allergén anyagok a nagyvárosok levegőjében található gázolajrészecskékhez kötődve mélyen a tüdőnkben jutnak, így okozva heveny és krónikus tüdőbetegségeket (asthma). Az erdőtüzek során hatalmas mennyiségű, a tüdőre káros anyagok kerülnek a levegőbe és ezek nagy távolságokra is eljutnak.

Egyéb betegségek Az ózonréteg csökkenésével megnövekszik a rosszindulatú bőrdaganatok (melanoma) száma, emellett nő a fényérzékenység, a kötő-és szaruhártya megbetegedéseinek előfordulása, gyakoribbak lesznek a szem daganatos megbetegedései. Egy felmérés szerint ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 fokot 15 százalékkal nőtt a hirtelen halál előfordulása. Amint a 26,5 fokot is elérte vagy meghaladta ezek az értékek a duplájára nőttek.

Egyéb betegségek Az immunrendszerre nézve a fokozott fertőzési fogékonyság, és a sejtes immunválasz elnyomása is problémát jelent. Nagyobb a teher a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkön, főleg a szélsőséges hőmérséklet-emelkedés miatt. Éhezés hatásai.

Természeti katasztrófák egészségügyi hatásai Árvizek, földcsuszamlások már most is humanitárius katasztrófákhoz vezetnek. A vízzel terjedő fertőző betegségek (pl.: kolera), az ilyenkor kialakuló, vagy fokozódó ivóvízhiány, a gyengült immunrendszer, a rossz tápláltsági állapot, az eü-i ellátórendszer felkészületlensége felel a halálozásokért.

Egyenlőtlen hatások

Köszönöm a figyelmüket!