INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet rad8012@helka.iif.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Advertisements

Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Radnóti Katalin Főiskolai tanár ELTE TTK Fizikai Intézet
Időjárás, éghajlat.
Készítette: Góth Roland
Radioaktivitás és atomenergia
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Első éves BSc hallgatók fizika tudása
Energia a középpontban
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Atomenergia-termelés
A környezeti radioaktivitás összetevői
Az Atomenergia.
A táblázatkezelés alapjai 1.
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Földrajz– és Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központ Meterológiai Tanszék Aszályok erőssége,
Áldás, vagy átok? az ATOMENERGIA
A nukleáris energia Erdős-Anga János.
A globális felmelegedéssel, klímaváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények Kovács Tamás november 7.
ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK. AZ ATOMENERGIA-HASZNOSÍTÁS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Kb. 30 országban 480 atomerőmű blokk.
Kiégett üzemanyag és radioaktív hulladékok elhelyezésének távlatai
és gyakorlati alkalmazásai Energetikai Szakközépiskola, Paks
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 5. előadás
Fizikai Intézet 4026, Debrecen Bem tér 18/a,b
Radioaktív anyagok szállítása
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Készítette: Kálna Gabriella
A levegőburok anyaga, szerkezete
Az atomenergia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Az atomerőművek.
Nukleáris anyagok azonosítása és jellemzéseIKI - Izotóp Kft közös ülés ápr. 26 Nukleáris anyagok azonosítása és jellemzése Az MTA Izotópkutató Intézetében.
A nukleáris technikával kapcsolatos gondolkodás múltja, jelene, jövője
Első éves BSc hallgatók fizika tudása Radnóti Katalin Főiskolai tanár ELTE TTK Fizikai Intézet
A kompetenciafejlesztés lehetőségei a fizikában
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
Őszi Radiokémiai Napok, október Eger1 A 2003 áprilisi üzemzavar utáni átrakó medence ( ATM ) dekontaminálás tapasztalatai Baradlai Pál, Doma.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Hőtan.
TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSC
MAGKÉMIA Alkotóelemek: p+ és n0 összetartó erő: magerő (7*108 kJ/mol)
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
Rádióaktivitás Illusztráció.
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Zentai László, tanszékvezető TTK Nyílt nap, I. 27. Földtudományi alapszak - térképész szakirány A térképész.
A radioaktív hulladékok elhelyezése Magyarországon
Időjárási és éghajlati elemek:
A maghasadás és a láncreakció
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Az augusztusi hónap és ennek hőmérsékleti adatai Következtetéseim.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Az atom sugárzásának kiváltó oka
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Készítette: Szalayné Tahy Zsuzsa – Szalay Sándor 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Számítógéppel segített módszerek a természettudományok.
Okt.23-Nov.6. Pontos hőmérsékletet mértünk a nap minden fontosabb időszakában, melyből egy táblázatot, majd diagrammokat készitettünk a minimum, maximum.
Szén-dioxid nyomozók: energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Levegőtisztaság védelem TantárgyrólKövetelmények.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
LEGO Dacta program.
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
Az Excel használatának néhány lehetősége a fizika oktásában Radnóti Katalin ELTE TTK.
Problémamegoldás és számításos feladatok a fizikatanári gyakorlatban Egy rezgőmozgással kapcsolatos feladat elemzése Radnóti Katalin ELTE TTK.
Radioaktív sugárzás mindennapjainkban
Rátz László Vándorgyűlés Győr, Munkácsy Katalin, ELTE TTK
A maghasadás és a magfúzió
Előadás másolata:

INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet rad8012@helka.iif.hu http://members.iif.hu/rad8012/

A levegő széndioxid- és páratartalmának hatása a földi hőmérsékletre Szakmai háttér (tanulói háttéranyag) Szomszédos bolygók hőmérséklete Földi légkör széndioxid tartalmának alakulása és a hőmérséklet Többi üveggáz, rezgési nívók Vízgőz szerepe Tanulói tevékenységek, kompetenciafejlesztés Csoportos kísérletezés leírás alapján Szövegek, grafikonok, táblázatok elemzése, az eredmények társadalmi kontextusba helyezése Kutatómunka

Honnan tudjuk? Izotópösszetétel, légbuborékok.

Grafikonelemzés Milyen két grafikon látható? Az időnek mit jelent a 0 pontja? A hőmérsékletváltozást leíró grafikonnak mit jelent a 0 pontja? Az elmúlt 180 ezer évben általában milyen volt a légkör hőmérséklete a maihoz képest? Körülbelül milyen időszakban volt a legalacsonyabb a hőmérséklet? Körülbelül milyen időszakban volt a legmagasabb a hőmérséklet? Hogyan változott a légkör hőmérséklete az elmúlt évezredekben? Egyenletesnek mondható a változás? A széndioxid értékeke abszolút vagy relatív értékei vannak a második grafikonon ábrázolva? Mi a ppm egység? Hogyan változott a légkör széndioxid koncentrációja az elmúlt évezredekben? Egyenletes volt a változás, vagy vannak maximum és minimumértékek? Van-e hasonlóság a két grafikon változásait tekintve? Milyen következtetést tud megfogalmazni a földi légkör hőmérséklete és a széndioxid koncentráció változásával kapcsolatban?

Hőtágulás Szakmai háttér A tanulók részecskeképe meglétének diagnosztikus vizsgálata Tanulói tevékenységek Csoportos kísérletezés leírás alapján Társadalmi problémák elemzése a kapott eredmények felhasználásával Egyszerű számítások elvégzése differenciált feladatként

Célszerű-e hazánkban atomerőművet építeni? Célkitűzés: a gyerekek tényszerű tudáson alapuló önálló álláspontot alakítsanak ki az atomenergia felhasználásáról. Szakmai háttér Az energiával kapcsolatos félreértelmezések tisztázása (megmaradó mennyiség, energia átalakítás….) atomok szerkezetének elemi ismerete. Tanulói tevékenységek Csoportos tanulás Adatgyűjtések Széleskörű önálló kutatómunka, akár külön projekt

A nukleáris technika elemeiről való gondolkodás http://members.iif.hu/rad8012/ atomfizika/TOTO-kiertekeles.doc Néhány megállapítás: Fiúk elfogadóbbak, mint a lányok. Fiúk többet tudnak, mint a lányok.

Paksi Atomerőmű Zrt. honlapja Sugárzások, mint alfa-, béta- és gamma, felezési idő http://www.atomeromu.hu/mukodes/radioaktiv.htm Maghasadás, láncreakció, atomreaktor és környezeti hatása, működésének kockázatai http://www.atomeromu.hu/mukodes/hasadas.htm A radioaktív hulladék tárolása hazánkban http://www.origo.hu/tudomany/20070928-nuklearis-hulladekok-uj-tarolo-kis-es-kozepes-aktivitasu-radioaktiv-anyagoknak.html

Köszönöm a figyelmet! rad8012@helka.iif.hu http://members.iif.hu/rad8012/