Szaruhártyáról kicsit másképpen

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az idegrendszer érző működése
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Folyadékok és gázok mechanikája
Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig.
Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
A pénztár legújabb szolgáltatása a vértakarékos sebészet érdekében
„D” modul: Mikrosebészet Célok
HARTMANN-RICO HUNGÁRIA KFT.
ÉLETTAN-ANATÓMIA.
Az ulcus cruris hydrochirurgiai kezelésének lehetősége
Agyhalál, szervdonáció és szervátültetés
Vesebetegségek.
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
HÚGYCSŐ RUPTURÁVAL SZÖVŐDÖTT PENIS FRACTURA ESETE
13. Tétel.
ÉRZÉKSZERVEK KÉSZITETTE: taTesz.
A szem és a látás.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Dr. Berzéky József április 15.
Szemészeti készítmények
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Rheumatoid arthritis.
Rosacea.
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
Szervátültetés.
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Bulbus oculi (szemgolyó):
Szem.
Mikroelektronikaéstechnológia Bevezetõ elõadás Villamosmérnöki Szak, III. Évfolyam.
Híg oldatok törvényei. Kolligatív tulajdonságok
Pákozdy Ildikó dr, Marjanek Zsuzsa dr, Kelenffy Gábor dr.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Együttműködés a szakrendelők, a szakambulanciák és a társszakmák között dr. Meisel Judit Ráckeve város Szakorvosi rendelőintézet, Szemészet.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
6. tétel.
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
Köröm és lábápolás.
Felvételi pontok számítása alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre A felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt.
Crohn-betegségben előforduló szemészeti tünetek
Pesszárium-Terápia „Dare to care“
A szemészeti vizsgálatok fontossága
Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében
Műtét technika alapjai
Dr. Torma Albert bv. o. ezds., bv. főtanácsos
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Világjárványok az emberiség életében
SZEMÉSZETI REZIDENSEK SEBÉSZETI GYAKORLATI ALAPKÉPZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE Végh Mihály Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Szemészeti Klinika.
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Fénytani eszközök A szem.
Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az
Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház.
A kelmék varrás okozta sérülései
Antibiogram vizsgálat baktériumtörzsön
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Szívátültetés 2013 Dr. Balogh Orsolya klinikai szakorvos
A vércsoportok és a szervátültetés Rh-faktor, májátültetés, csontvelő átültetés.
Gerincvelősérültek rehabilitációja Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest október 5. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest 2015.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Alapismeretek a szervátültetésről
A látás.
Előadás másolata:

Szaruhártyáról kicsit másképpen Szaruhártya átültetés

Cornea 5 rétegből áll: 1. Epithelium 2. Bazális membrán 3 Cornea 5 rétegből áll: 1. Epithelium 2. Bazális membrán 3. Stróma (80-90%-át adja a Cornea vastagságának) 4. Descemet hártya 5. Endothelium

Első sikeres szaruhártya átültetést E Első sikeres szaruhártya átültetést E. Zirm végzete el 1905-ben, amivel a beteg három évig kifogástalanul látott, a bekövetkezett haláláig. Mindkét szemen elvégezték az átültetést ennek oka maró sérülés volt. Ez nem orvosi kérdés, hanem technikai kérdés. Trepán, tű, varróanyag, aszepszis.

Magyarországon Fejér Gyula 1909-ben, majd Imre József 1934 és 1942 között végzett műtéteket Budapesten. A debreceni Szemklinikán a szaruhártya-átültetések a második világháború után kezdődtek Kettesy Aladár professzor nevével fémjelezve. Tanszéki utóda és tanítványa Alberth Béla professzor tökéletesítette a műtéti technikát, a szaruhártya-átültetést rutin beavatkozássá tette a klinikán, és a Debreceni Szemklinika országos keratoplasztika központtá vált, ahol az elmúlt 40 év alatt több mint 4000 átültetés történt. Pécsen, Nyíregyházán, Budapesten, Debrecenben találhatóak a magyaroszági Humán műtéti centrumok.

Szaruhártya (cornea) a szemgolyó legkülső burkának része, amely óraüvegszerűen illeszkedik az ínhártyához (sclera). Meghatározott törőereje, görbülete, vastagsága és átlátszósága elősegíti, hogy a külvilág képe megfelelően képződjön le a látóhártyán (retinán). Törőereje 43 dioptria, görbületi sugara 8,5 mm. Átmérője horizontálisan 13-17 mm, vertikálisan 12-16 mm. Vastagsága középen 0,52 mm, a széli részek felé haladva mintegy 0,4-0,7 mm. Az egészséges szaruhártya nem tartalmaz ereket. Bőséges idegei velőshüvely nélküliek, ezért érzékeny a szem a legkisebb környezeti ártalmakra is. Korral erőrehaladva kutyáknál10 évesen 0,1mm-re nő a vastagság és rugalmasságát elveszíti. Ez a Stróma szerekezeti tulajdonságainak változásából adódik.

A szaruhártya-átültetésről beszélünk, mik lehetnek ezeknek az indokai? I. A látásélesség javítása, visszaállítva a cornea átlátszóságát, érmentességét, helyes görbületét. Állatgyógyászatban Corne átlátszósága érmentessége, ebből a legfontosabb.

II. Keratoplasztikát 1.heveny lefolyású, aktív, gyulladásos kórképek. 2. Profilaktikus keratoplasztikát végzünk szövődmények megelőzése miatt. 3. Sürgős keratoplasztikát végzünk fenyegető cornea perforáció előtt és corneális fisztula esetén. 4. A kuratív keratoplasztika elsődleges célja krónikus lefolyású vagy recidiváló cornea betegségek gyógytartamának csökkentése és a beteg megszabadítása a szubjektív panaszoktól.

III. Visszaállítjuk a szaruhártya normális anatómiai viszonyait.

A sikeres műtét függ a szemgolyó többi szövetének épségétől A sikeres műtét függ a szemgolyó többi szövetének épségétől. Szemhéj betegségek, száraz szeműség, zöldhályog, látóhártya, látóideg sorvadás rontják a műtéti eredményt. Általánosságban a keratoplasztika kimenetelét tekintve négy fő csoportba sorolható. I. Kedvező a prognózis, ha a cornea betegsége a centrális részre lokalizálódik és szövete érmentes.

II. Kétséges a prognózis, ha a szaruhártya jelentősen erezett(legalább 50%-ban) III. Kedvezőtlen a prognózis, ha a szaruhártya megvastagszik, az ereződés három vagy négy kvadránsra is kiterjed.(OCT ERGvizsgálat jelentősége. Pahimetria)

Összefoglaló előre 1. Szaruhártya tarumás sérülése, nem varrható sérülése(petárda, légnyomás változás, autóbaleset) 2. Nem gyógyuló szaruhártyafekély, amennyiben megfelelő épp szél van. 3. Pannizáció, ha előzetesen koagulációval az érkontaktust megszűntettük. 4. Részleges szaruhártya tumor. 5. Pigmentáció(ereződés utáni pigmentanyag lerakódás)

6. Lipidlerakódás(afgán agár, colli, pudli) 7. Bullaképződés(pincser, terrierek) 8. Endhotel autóimmun ödéma.(németjuhász, pásztorkutyák, orosz kuytafajták) 9. Dermoid szövet megjelenése 10. Toxoplazma(ödéme endhotel leválás, uveitisz. Telljes gyógyulás után javallt az átültetés.) 11. Glaucoma okozta szaruhártya elfajulás(iridectomia, sönt behelyezése után).

A szaruhártyák kipreparálásához humán szemészeti trepánt használtunk A szaruhártyák kipreparálásához humán szemészeti trepánt használtunk. A donor szaruhártya méretének nagyobbnak kell lennie, mint a recipiens szaruhártyáján vágott ablaknak. A donor szaruhártyához 7,5 mm átmérőjű trepánt használtunk, a recipiens előkészítéséhez pedig 7 mm átmérőjű trepánt.

A fenti képen látható a kipreparált, és a műtétet megelőzően steril fiz. oldatban, hűtve tárolt donor szem. A szaruhártya tiszta, átlátszó, a szemen érett cataracta látható. A műtéthez ha lehetőség van rá, idősebb donort kell keresnünk, az ő szaruhártyájuk valamivel merevebb, mint a fiatalabb egyedeké, ezért könnyebben lehet vele dolgozni.

A szaruhártyát előbb trepánnal kiszabjuk, majd teljes vastagságában görbe-görbe szemsebészeti ollóval körbevágjuk.

Az olló felett látható a kipreparált szaruhártya Az olló felett látható a kipreparált szaruhártya. A preparátum elkészítését közvetlenül a műtét előtt végeztük el. A recipiens ekkor már alvó állapotban volt, és elő volt készítve a beavatkozásra. A donor szaruhártyát minimális mennyiségű fiziológiás sóoldatba helyeztük, ügyelve arra, hogy önmagával ne tapadjon össze, illetve ne száradjon ki.

A recipiens szemét a kötőhártyába helyezett öltésekkel rögzítettük, 1:10 hígítású betadine oldattal fertőtlenítettük. A műtét elején készült felvételen jól látszik, hogy a szaruhártya teljes egészében elborult, felvastagodott.

A recipiens szaruhártyájából 7 mm átmérőjű kört vágtunk ki A recipiens szaruhártyájából 7 mm átmérőjű kört vágtunk ki. Itt is elsőként a trepánt alkalmaztuk, majd görbe-görbe szemészeti ollóval folytattuk a preparálást. A képeken látszik, hogy az elfajulás következtében milyen mértékben felvastagodott, illetve a vérzés a mélyébe sarjadzott erekből indult ki.

A fenti képen látható a recipiens szeme a szaruhártya eltávolítását követően. A seb mélyén áttűnik a szivárványhártya barna színe. A szem nyomását folyamatosan adagolt viscoelasticus anyaggal őriztük meg.

A fenti képen történik meg a donor szaruhártya beillesztése a recipiens szemére.

A recipiens szeméhez négy öltéssel rögzítettük a transzplantátumot 8/0 nem felszívódó varrattal, egyszerű csomós öltésekkel.

Ezt követően körkörösen összevarrtuk a szaruhártyát 8/0 nem felszívódó fonállal.

Az utolsó öltés behelyezése előtt mostuk ki a szem belsejéből a viscoelasticus anyagot steril fiziológiás sóoldattal. A lenti képen látható műtét végén a szem.

A szaruhártya védelmére terápiás kontaktlencsét helyeztünk fel a szemre. A szem fölé subconjunktiválisan gentamicin-dexadresont injektáltuk, valamint magát a szemhéjakat is összevarrtuk.

Felhasznált források és irodalom: http://www.cornea.hu/szaruhartya-atultetes#mi-a-szaruhartya http://www.transzplant.hu/upload/transplant/document/szovet_szervatultetes.htm http://www.szentesiallatorvos.com

Köszönöm a figyelmet!