Republikon Tolerancia-kutatások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Advertisements

 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Készítette: Geszler Nikolett
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
Államszervezet és közigazgatás
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
Kisebbségi kultúrák.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
Az intolerancia különbségei a fiatalok lakóhelyi csoportjai között Csákó Mihály WJLF/ELTE TáTK Konfliktus és társadalmi innováció a.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Mi várható az EP-választáson? Mandátumbecslés: Európa és Magyarország Krekó Péter, igazgató, Political Capital Institute.
A multikultúra megítélése
Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Tagja-e a politikus a mosóporszabásúak rendjének? Perlaky - Papp József főiskolai docens, pr szakvezető.
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
TÁMOP /1 TÁMOP nyitó szakmai konferencia TÁMOP /1TÁMO Halmozott fogyatékos, súlyos látássérült gyermekek komplex kommunikáció fejlesztése.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
A szociális képességek fejlesztése módszertana
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
LEADER, Identitás, Sport
A tévés főműsoridő a célkeresztben Látogatottsági adatok után már nézettségi adatok?! Mester Sándor [origo] értékesítési igazgató T-Online Magyarország.
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Akcióhatékonysági index
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
Politika a hipermédiában – web kettes techno-forradalmak
Iszlámellenesség ellen-narratívái – kvalitatív kutatás
Akcióhatékonysági index
Akcióhatékonysági index
Akcióhatékonysági index
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

Tolerancia Index Magyarországon és európai tolerancia-körkép Reiner Roland

Republikon Tolerancia-kutatások Tolerancia – állapotfelmérés Európai összehasonlító adatok Politika formáló ereje Hogyan hathat a politika a tolerancia alakulására? Magyar pártok tolerancia-megszólalásai Önálló kutatás: Tolerancia Index

Tolerancia-helyzet az EU-ban 27 EU tagállam átfogó vizsgálata, 2012-es adatok Tolerancia-attitűd három területen: Szexuális kisebbségek Etnikai kisebbségek Roma kisebbség Hétköznapi (iskolai, munkahelyi) és országos (politikai szerepvállalás, integráció haszna) viszonyulás

Tolerancia az EU országaiban A svéd és dán társadalom a leginkább toleráns A cseh, a szlovák és a magyar a legkevésbé Átlagértékek alapján: enyhe Nyugat / Kelet törésvonal

Legtoleránsabbak aránya – EU27 Magyarországon a leginkább toleránsak aránya magasabb, mint a környező országban -> létezik egy maximálisan toleráns rétek (6%) „Messze” van Nyugat-Európa: nem lesz néhány éven belül olyan magas a toleránsak aránya A társadalom átlagos tolerancia-szintje azonban emelhető

Mi tudja növelni a toleranciát? 1. Oktatás: a tanulással töltött idő jellemzően növeli a toleránsak arányát Bizonyos országokban, pl. Magyarországon viszont csekély szerep -> szegregált oktatás 2. Személyes találkozások, személyes ismeretségek: A kisebbségek megismerésének lehetősége, a személyes kapcsolatok csökkentik az intoleranciát és növelik a toleránsak arányát Mindkét területre komoly hatása van a politikának: a toleranciát hirdető politikusok növelik a társadalmi toleranciát

Tolerancia Index Cél: a magyarországi pártok megszólalásainak gyűjtése, értékelése Vizsgált területek: Szexuális kisebbségek, zsidóság/antiszemitizmus, romák/cigányellenesség, vallási kisebbségek Csatornák: Hírportálok, pártok honlapjai, hivatalos Facebook-oldal, kisebbségi szervezetek honlapjai

Tolerancia Index – az értékelés Megszólalásokat vizsgálunk, súlyozva a megszólaló személyét és tárgyát/témáját, mindkettőt 1-5-ig terjedő skálán Megszólaló személye: minél ismertebb, magasabb rangú politikus, annál magasabb érték Megszólalás tárgya/jellege: minél komolyabb, minél nagyobb hatást váltó megszólalás, annál magasabb érték Pozitív/negatív értékelés: a tolerancia irányába mutató megszólalások pozitív értéket kapnak, ennek hiánya és a kifejezetten intoleráns megnyilvánulás negatívat Egy megszólalás Tolerancia Indexe: a megszólaló személyének és tárgyának szorzatának gyöke, példa: Amikor Fürjes Pál (Ózd polgármestere: 2-es érték) sajtótájékoztatót tart az ózdi vízhelyzettel kapcsolatban, ahol a vízelzárást a roma kisebbség viselkedésével kapcsolja össze (országossá váló helyi ügy: 4-es érték), az egy -2,8-as értékkel bíró megszólalás

Pártok Tolerancia Indexe Egy párt Tolerancia Indexe a politikusai által az adott időszakban tett megszólalások összege A negatív és pozitív megszólalások ezáltal kiolthatják egymást A magas Tolerancia Index értékhez kevés, de hangsúlyos vagy sok, kevésbé jelentős megszólalás egyaránt vezethet Egy párt Tolerancia Indexe csak az általunk vizsgált négy területtel kapcsolatos kommunikációját értékeli

Augusztusi megszólalások Témák szerint:

Augusztusi Tolerancia Index

Szeptemberi megszólalások Témák szerint:

Szeptemberi Tolerancia Index

Összevont, augusztusi-szeptemberi Tolerancia Index

Eddigi tapasztalatok A pártok közül a Demokratikus Koalíció kapta mindkét hónapban a legmagasabb, míg a Jobbik a legalacsonyabb Tolerancia Indexet – ez a két párt szólal meg a legintenzívebben a témában, ellenkező előjellel. Az Együtt-PM aktivitása változó: augusztusban több ügyben sokat, sokszor szerepelt, míg szeptemberben kevéssé volt aktív. A Fidesz kommunikációját a kettős beszéd jelzi: augusztusban a toleráns és intoleráns megszólalások lényegében kioltották egymást; szeptemberben számos kezdeményezésnek, támogatásnak köszönhetően magas TI értéket kapott Az MSZP-t mindkét hónapban kevés, de hangsúlyos (pártelnöki, budapesti elnöki) megszólalás jellemezte Az LMP egyértelműen toleráns, ám az általunk vizsgált témákban alig szólal meg, helyette más ügyeket (pl. nők ügye) képvisel

Köszönöm a figyelmet. www. republikon. hu eupoll. tumblr. com reiner Köszönöm a figyelmet! www.republikon.hu eupoll.tumblr.com reiner.roland@republikon.hu