Néhány gondolat a romániai 1%-os kampányról Határtalan Civil Nap, Budapest 2006. május 20. Szenkovics Dezső Agnus Média Alapítvány - Kolozsvár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Az új kisebbségi joganyag főbb elemei Köszönti Önöket a 15 éves Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal.
Hírközlés – Hatóság Szabó Tibor Kompetenciaközpont vezető
Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából évben?
TEMPLÁRIUS ALAPÍTVÁNY Civil adózási tudnivalók. Kérheti-e a kedvezményezett a javára rendelkező magánszemélyek megnevezését?  A társadalmi szervezeteket,
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
A civil szervezetek és jogi környezetük
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Szja % APEH Sajtótájékoztató dr. Juhász István elnökhelyettes Budapest, szeptember 15.
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Mindentudó 1x1 az 1%-ról NIOK Alapítvány
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Műveletek logaritmussal
TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG INDEX: Pénzosztók és Adományozók figyelmébe Előadó: Dr. Hegyesi Gábor.
TNS Hoffmann 1 Rádiós hallgatottsági eredmények május – július – a RAME tagjaira vonatkozó eredmények.
Legyen Ön is aktív tagja egy jól működő csapatnak.
A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlási hajlandósága a székesfehérváriak körében május 3. Németh A. Violetta.
Adóalanyok listái Áfaalanyok Evaalanyok Egyéb szervezetek
2007. szeptember % Idén több mint 14 milliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
2009. szeptember Tájékoztató a évi Szja 1+1 %-os felajánlásokról Előadók: Mogyorósiné Dr. Gábor Hajnalka elnökhelyettes Balázs Eszter Ágnes.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
VERSENYEKÉPESSÉG NÖVELÉSE ADÓTERVEZÉSSEL Multinacionális cégek által alkalmazott technikák.
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Mihez kezdhet egy gyógyszerészhallgató külföldön?
Többcélú kistérségi társulások működési szabályai, zavarai
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Pályázat kiírás kódja: NEA-13-N Pályázat kiírás kódja: NEA-13-N.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
Erdei István - APEH Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága-1 Bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség elektronikus úton történő teljesítése január 01-től.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány „1%-os” kampányának bemutatása Budapest, január 30.
1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, május 12.
2%-al Tisztább Környezetért Kovács Zoltán Csongor Zöld Erdély Egyesület.
START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda TEMESVÁR. Állami támogatási rendszer Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Nemzeti Ifjúsági Iroda Kultusz.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
Sikeres pályázás az EU-ban - Pályázatírói Információs Nap (2009. április 28., Budapest) NCA-NK-08-D-P-0053 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
A jogi szabályozás alakulása
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A betétbiztosítás.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Mi a Maci? Maci a MAgyar Civilszervezetek rövidítése.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
NESZ Tagszervezetek mérleg és közhasznúsági beszámolója 2014.
ROMÁNIAI MAGYAR KULTURÁLIS PROJEKTEK (NGOSAK) ÉS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEIK A PONT CSOPORT STATISZTIKÁI ÉS AZ ERRE CÉLRA KÉSZÍTETT MÉLYINTERJÚK ALAPJÁN.
A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlási hajlandósága a székesfehérváriak körében május 3. Németh A. Violetta.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Néhány gondolat a romániai 1%-os kampányról Határtalan Civil Nap, Budapest május 20. Szenkovics Dezső Agnus Média Alapítvány - Kolozsvár

Néhány szó a törvényes keretről  Romániában az 1%-os adófelajánlásról szóló törvényt 2003-ban fogadták el és 2005-ben lépett hatályba a törvény;  Ezt a törvényt módosították 2005-ben, az 1% helyett az SZJA 2%-át lehet az idéntől civil szervezetek számára felajánlani;  A felajánlási nyilatkozat része az adóbevallási ívnek, ezen a dokumentumon kell megjelölni a kedvezményezett civil szervezet nevét, adószámát és bankszámla számát;  A román törvény szerint nem feltétlenül szükséges kitölteni az SZJA 1 vagy 2%-nak összegét, amennyiben ez a mező üres marad, az adóhatóság számolja ki a felajánlható összeg nagyságrendjét;

Néhány adat a évi felajánlásokról  A 2005-ben országos szinten felajánlott 1%- ok összértéke RON, ami EUR-nak felel meg; ebből az összegből RON, azaz EUR jutott el a civil szervezetekhez;  A megközelítőleg 6,5 millió adózó polgár mintegy 2,23%-a, azaz polgár élt ezen jogával;  A 2005-ben felajánlható 1%-ok összértéke elérte megközelítőleg a 20 millió EUR-t, ami azt jelenti, hogy a rendelkezett 1%-ok összege a teljes összeg mintegy 5,6%-át teszi ki;

Néhány adat a évi felajánlásokról  Az 1%-os felajánlásokból 2005-ben civil szervezet részesült;  Azon megyék listája, ahol a felajánlott összegek meghaladják a RON-t, nagymértékben megegyezik azon megyék listájával, ahol erős civil szféra, sok és aktív civil szervezet működik;  Figyelemre méltó például Kolozs megye szereplése, itt ugyanis a megye adózó polgárainak mintegy 12%-a élt ezen jogával és a felajánlott összeg mintegy 25%-át teszi ki a felajánlható összegnek;

NÉHÁNY KÖVETKEZTETÉS  Összehasonlítva az országos szinten elért eredményeket a Magyarország és Lengyelország által a felajánlás első évében elért eredményekkel, azt láthatjuk, hogy a romániai eredmények jóval a magyarországi mögött maradnak, de jobbak mint a lengyelországi első éves eredmények;  Kolozs megyei – kolozsvári sikertörténet;  Felajánlási nyilatkozat része az adóbevallási ívnek, mégis csekély a felajánlások száma => erőteljesebb tudatosító kampány, jelenlét a médiatérben;

A legtöbbet begyűjtött megyék listája SszMegye Felajánlások száma Felajánlott 1% (RON) Folyósított 1% (RON) 1%-ban részesült civil szervezetek száma 1Bukarest Kolozs Maros Temes Iaşi Szeben Bihar Dolj Konstanca Brassó Hargita Bákó Fehér

Legkevesebbet begyűjtött megyék listája SszMegye Felajánlások száma Felajánlott 1% (RON) Folyósított 1% (RON) 1%-ban részesült civil szervezetek száma 1 Teleorma n Călăraşi Tulcea Ilfov Giurgiu Buzău Ialomiţa Vaslui Olt Vrancea Vâlcea Botoşani