 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifjúsági munka bűnelkövető fiatalokkal II. TÁMOP-5.2.5/B-10/
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
 Kiemelkedő utánpótlás nevelés  Saját tulajdonú sportcsarnok  infrastruktúra  Nyitás a szabadidő és közösségi programok felé.
Budapest Főváros Ifjúsági Koncepciója „Kezdeményezés, Koordináció és Kooperáció” Gergely Péter április 6.
TÁMOP Mozgáskorlátozottak interaktív honlapja.
E-learning alapú távoktatásos képzés
 A pedagógiai munkát segítő feladatok jogszabályi környezetének ambivalenciája: • A nevelési és oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Utcai és lakótelepi szociális munka
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat A és a szolgáltatásai Budapest, február.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
Informatikai alkalmazások a Széchenyi István Egyetemen – DPR Szakmai Klub I. – Közösségi weboldalak és alumni szervezetek.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A Kék Vonal Internet Helpline tapasztalatai
 Információs társadalom – a fogalom és ami mögötte van  Másvilág – fiatalok az információs társadalomban  Útikalauz stopposoknak – ifjúsági munka virtuális.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
V. ETR Konferencia április Dr Majó Zoltán, egyetemi adjunktus
A szaktanácsadás támogató szerepe
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
E-learning és a multimédia
AZ EGRI CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT MUNKATERVÉNEK BEMUTATÁSA Készítette: Pappné Kormos Zsuzsanna.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
E-learning alapú távoktatásos képzés
e-Learning a tanárképzésben
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Hatékonyság – Esély - IntegrációHatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C SZEPTEMBER 30.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
A jövő teleháza Teleházas szolgáltatások. Belső környezet - Teleházas történet 1995-től napjainkig - Teleházak jelenlegi száma - Teleházas kultúra és.
Dél-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
A Palló információs rendszer bemutatása
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Történetünk Euroguidance Hungary, Euroguidance hálózat tagja 2000-től FSZH alatt (2007.jan.1-től) Európai Bizottság, Leonardo Da Vinci > LLL 65 központ.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Intézményi és központi ügyvitelt támogató elektronikus szolgáltatások.
Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda Kedves Fiatalok! Ingyenes internet használatával kinyílik előtted a világ, olyan fontos tudnivalókról kapsz tudást.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Hajós Katalin Budapest, június 5.
„Csellengő fiatalok” az ifjúságpolitika komplexitása Pécs, március 23.
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Online közösségek működése, működtetése Digitális Pedagógus Konferencia – Budapest, május 25.
Ifjúsági információs és tanácsadó szolgáltatások fejlesztése Csellengők konferencia Pécs, Horváth Viktória.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
Gyerekszegénység Elleni Nemzeti program Szécsényi Gyerekesély programja Az alternatív vitarendezés lehetőségei és multiplikációja a programban.
Közösségszervezés BA.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Vajdasági ifjúsági tapasztalatok az uniós programok terén
Online közösségek pedagógusoknak
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Előadás másolata:

 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók úgy érik el a fiatalokat, hogy felkeresik őket ott, ahol azok élnek, dolgoznak, tanulnak, vagy a szabadidejüket töltik, ahelyett, hogy arra várnának, hogy a fiatalok intézményekbe, szervezetekhez betérve vegyék igénybe az ifjúságsegítő intézményrendszer vagy az ifjúsági szervezetek kínálatát.

 többnyire ifjúsági információs és tanácsadó tevékenységeket biztosítanak;  a közösségfejlesztés sajátos elemeivel egészülnek ki;  az utcai és lakótelepi szociális munka speciális eszközeit alkalmazzák;  az ifjúságsegítés, a közösségfejlesztés, illetve a szociális munka módszertanával – elősegítik a fiatalok közösségeinek, szervezeteinek kialakulását, az általuk egyébként ritkán igénybe vett szolgáltatásokban való részvételüket;  az ifjúságsegítők a fiatalok által kedvelt és használt szabadidős térbe belépve tanácsot adnak, támogatást nyújtanak;  lehetőséget ad mind a csoportokkal, közösségekkel való munkára, mind az egyéni találkozásokra, a személyre szabott segítségnyújtásra.

 meghatározó tevékenysége az információszolgáltatás, amit kiegészítenek egyéb tanácsadó, illetve szabadidő animációs szolgáltatások;  céljuk, hogy azokon a színtereken is elérhetővé tegyék az ifjúsági szolgáltatást, ahol a fiatalok ugyan jelen vannak, de más módon nem, vagy csak korlátozottan érhető el számukra az információ és a tanácsadás, vagy nincs ifjúsági intézményrendszer, szolgáltatás;  célcsoportja nem kifejezetten, vagy kizárólag a csellengő ifjak, s célja sem feltétlenül az ilyen státusz jellemzővel bíró fiatalok felkutatása;  építenek a közösségfejlesztés módszertanára, az interakciókra, a perszonális segítésre, és az információnyújtásra.

Leggyakoribb szolgáltatásai:  mobil internet használat,  on-line, off-line adatbázisok,  kiadványok, katalógusok, információs mappák, ismertetők hozzáférhetővé tétele (helyben használattal és elvihető formában),  szakember segítsége az információk keresésében, elemzésében, értékelésében,  szabadidő eltöltést segítő eszközök (trend sporteszközök, társas- és egyéni játékok, játékkonzol, számítógépes játékok)  hangosító rendszer működtetése (vezeték nélküli mikrofonok, zeneszolgáltatás),  animátori szolgáltatás,  tematikus tanácsadás. A mobil szolgáltatást jellemzően speciálisan erre a célra felszerelt mikrobusszal „viszik” az ifjúsági rendezvényekre, intézményekbe, vagy a fiatalok által látogatott terekre (játszótér, park, utca, parkoló, bevásárlóközpont stb.). Személyzetében szociális munkás, művelődésszervező, tanár részvétele elengedhetetlenül fontos, kiegészülve az ifjúságsegítőkkel, kortárssegítőkkel, önkéntesekkel, hallgatókkal.

 A virtuális ifjúsági környezet két szintje: a.) passzív: egyoldalú, az adatközlőtől a fogyasztó felé halad - a digitális környezetet információterjesztésre használjuk fel, b.) interaktív: kétoldalú, a felhasználó tartalom befolyásolóvá, előállítóvá, tulajdonossá, partnerré válik  E-részvétel: a fiatalokat közvetlenül szólítja meg, és az infokommunikációs eszközök segítségével próbál részvételre buzdítani.  Eszközei: honlapok, blogok (elektronikus napló), elektronikus hírlevelek, online fórumok, közösségi oldalak (Facebook, iWiW, hi5), interaktív weboldalak, e-learning modulok (közös online felületen folyó tudásmegosztás az oktató és hallgatók között) Az ifjúsági munka alanyai az interneten vannak, melyet kapcsolatépítésre, közösségi tevékenységre használnak!