Mit vár a felsőoktatás a középiskolástól

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA INFORMATIKAI TERÜLETTEL.
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
PÓTFELVÉTELI AUGUSZTUS MŰVÉSZETI, NEVELÉS- ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
1 Pályaválasztás 2010/2011-es tanév Fné T.K.. 2 BEISKOLÁZÁSI TERV A 2010/2011-ES TANÉVRE SZAKKÖZÉPISKOLA2 osztály Nyelvi előkészítő angol Nyelvi előkészítő.
Piacképes programozói tudás a középiskolában
Szeretettel köszöntjük az iskolánk, és ezen belül az informatika-matematika szakirány után érdeklődő nyolcadikos tanulókat.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Hol található a Gépészmérnöki Kar?
50 éves a szegedi informatika
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
Műszaki és informatikai képzési terület jelentkezés és felvételi követelmények Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Kalmár László  Informatikai Tanszékcsoport, Főépület 2000-nél több informatikus hallgató.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
Molekuláris Bionika.
Anyagmérnöki Alapszak
BSc a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
4. Gyires Béla Informatikai Nap május 6.1 Márton Ágnes Debreceni Egyetem Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék A Virtual.
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Mesterképzés az EKF-en
PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM és SZAKKÖZÉPISKOLA Tovább.
WEB-Programozó Felsőfokú Szakképzés kialakítása az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd, dr. Kusper Gábor,
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Tóth Gergely Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola Informatikai jellegű szakképzés iránti igények és elhelyezkedési.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Átmenet az osztatlan és a kétlépcsős képzés szakjai között A BME-VIK példája 1. Zoltai József egyetemi docens, Dékáni Hivatalvezető BME-VIK.
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar
____________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________ Debreceni.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben
Perjésiné Hámori Ildikó
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Tisztaszoftver (Campus) program
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Képzések, szakirányok, felvételi lehetőségek
Előadó: Németh Péter igazgató
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
Informatikai szakok duális oktatása a Miskolci Egyetemen 2015.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
Felvételi 2004 Felsőoktatási felvételi A felsőoktatásba jelentkezők számának alakulása
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Készítette: Szabó Tamás
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Előadás másolata:

Mit vár a felsőoktatás a középiskolástól Sipos Marianna

Miről lesz szó az előadásban? Milyen ismeretekkel érkezik az első évfolyamos hallgató? A képzési célok átalakulása. Amire mindenkinek szüksége van. Speciális ismeretek, amire az informatikus képzésben építhetünk.

Milyen ismeretekkel érkezik az első évfolyamos hallgató?

Előtanulmányok Gimnázium? Szakközépiskola? Oktatás színvonala Alapóraszám Emelt óraszám Szakközépiskola? Informatikai? Más szakterületű? Oktatás színvonala Felvételi megszüntetése Érettségi a különböző színvonalú középiskolákban Régebben érettségizett?

Szakleírás: mérnök informatikus alapszak ›› Felvételi követelmények BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar BMF Neumann Informatika Kar Érettségi követelmények matematikaközép v. emelt szintű érettségi és Az alábbi vizsgák közül egyet kell választani: biológiaközép v. emelt szintű érettségi vagy fizikaközép v. emelt szintű érettségi vagy informatikaközép v. emelt szintű érettségi vagy szakmai előkészítő tárgy: elektronikai alapismeretekközép v. emelt szintű érettségi vagy informatikai alapismeretekközép v. emelt szintű érettségi www.felvi.hu

Jelentkezők száma

Felvettek pontátlaga Idei pontszám: 114 pont

Szintre hozás A legtöbb felsőoktatási intézmény kénytelen gondolkozni rajta. A bölcsész karon nem tanítanak írni olvasni, informatikából semmilyen hallgatói ismeretanyagra nem építhetünk. Van ahol a képzési óraszám terhére. Van ahol büntető intézkedés bevezetésével Pl. biz. kreditek nem teljesítése esetén további kötelezettségek az előrejutáshoz. Van ahol egyszerűen szűrnek.

A képzési célok átalakulása

Hagyományos képzésben Egyetem: Tudósképzés, elitképzés Főiskola: Diplomás gyakorlati szakember Felsőfokú szakképzés Technikum Gimnázium: előkészület a felsőoktatásra Szakközépiskola: középfokú gyakorlati szakember Szakmunkásképző: alapfokú gyakorlati szakember Már 14 éves korban ketté vált az elit és a gyakorlati szakember képzés!

A felsőoktatás átalakulási folyamata A középiskola is egységesül, egyszerre készít szakmára és felsőoktatásra. MSc BSc

Informatika képzés Alapképzési szakok: Gazdaságinformatikus Mérnökinformatikus Programtervező informatikus  Mesterképzési szakok: Egészségügyi mérnökinformatikus Info-bionika http://www.felvi.hu/fir/szakleirasok.ofi?mfa_id=1&ter=4

Pl. A mérnök informatikus alapszak képzési célja egyrészt, hogy a hallgatók a diploma megszerzéséig megfelelő elméleti és gyakorlati tudást halmozzanak fel a következő képzési szint elvégzéséhez, másrészt hogy azok a szakemberek, akik az elhelyezkedés mellett döntenek, megfelelő tudással rendelkezzenek a műszaki informatikai, információs és infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások telepítéséhez, üzemeltetéséhez, adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési feladatainak ellátására. http://www.felvi.hu/fir/szakleirasok.ofi?mfa_id=1&b_id=63 MÉRNÖK INFORMATIKUS ALAPSZAK Az informatikai képzési területhez tartozó, mérnök informatikus alapszak a hagyományos képzési rendszer műszaki informatika szakjának felel meg. A mérnök informatikus alapszak képzési célja egyrészt, hogy a hallgatók a diploma megszerzéséig megfelelő elméleti és gyakorlati tudást halmozzanak fel a következő képzési szint elvégzéséhez, másrészt hogy azok a szakemberek, akik az elhelyezkedés mellett döntenek, megfelelő tudással rendelkezzenek a műszaki informatikai, információs és infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások telepítéséhez, üzemeltetéséhez, adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési feladatainak ellátására. A hallgatók elsajátítják az informatikai és infrastrukturális rendszerek telepítési és üzemeltetési feladatainak ellátásához szükséges mérnöki gyakorlati módszerek alkalmazását, szoftverfejlesztési metodikák alkalmazását, fejlesztési eszközök használatát, információs rendszerek modellezését, a teljesítmény és megbízhatósági jellemzők szimulációs vizsgálatát. A hallgatók képesek lesznek programozni objektumorientált és vizuális programozási környezetben. A várható szakirányokat is figyelembe véve az alábbiakból legalább két kompetencia szükséges a mérnök informatikusi alkalmassághoz: ezek a számítógépes és távközlő hálózatok telepítése, konfigurálása, hibaelhárítása, üzemeltetése, továbbfejlesztése; kliens-szerver rendszerek programozása, web programozása; vállalati információs rendszerek folyamatalapú funkcionális tervezése és készítése valamely „enterprise modeller” típusú eszköz segítségével; döntéstámogató rendszerek tervezése, készítése, működtetése. A diploma megszerzéséhez felállított követelményrendszer nem vár el különleges nyelvtudást, szükséges feltételként egy idegen nyelvből államilag elismert középfokú C típusú nyelvvizsgát jelöl meg, ennek ellenére természetesen elképzelhetetlen az angol nyelvre épülő informatikai szaknyelv ismerete. Az alapszakon végzettek folytathatják tanulmányaikat a mérnök informatikus képzés második szakaszában, vagy elhelyezkednek mindazokon a társadalmi, gazdasági területeken, ahol számítógépek alkalmazására sor kerül. Manapság szinte nincs olyan vállalat, vállalkozás, szervezet, ahol ne lenne rájuk szükség: évek óta jelentős érdeklődés érzékelhető a munkaerőpiac részéről a műszaki informatikus végzettségűek iránt. Nem véletlen, hogy az elmúlt években ez az egyik legnépszerűbb szak a jelentkezők körében.

A képzési feladatok száma nő BSc-n: Egységes szintre hozás. Gyakorlati képzés. Előkészítés a további tanulmányokra. A hallgatói létszám növekedésével nem tart lépést az oktatók számának növekedése. A gyakorlati óraszám csökken. Előképzettségre alapozni nem lehet. Régen programozás most alkalmazási ismeretek.

Amire mindenkinek szüksége van A sorrend nem fontossági Felsorolás a teljesség igénye nélkül

Általános tájékozódási készség Internetes keresés. Hol, mit találunk meg. Internetes tananyagok Konferenciák Nemzetközi vizsgalehetőségek Adott téma iránt érdeklődők Szoftver (kép, zene) letöltések Nyitólap, kedvencek, előzmények használata.

Internetes kommunikációs készség Levelezés Regisztrálás Levelező listák Blog Online kapcsolattartás / Messenger / Chat

Az informatika jogi problémái Jogtiszta szoftver Szerzői jogok (szoftverekre, szellemi termékekre) CAMPUS MSDNAA (Academic Alliance)

A számítógép védelme Az adatok védelme (azonosítók, jelszavak…) Személyiség védelme (Ne adja ki magát idegennek) Illetéktelen hozzáférés Vírusok Trójai Levélszemét Szoftver frissítések … Bankszámla hozzáférések. Olyan képek az interneten, melyet csak egy „barátnak” szántunk.

Alapvető informatikai kultúra Tájékozódás ismeretlen alkalmazásban. NEPTUN / ETR rendszer Tájékozódás honlapokon Szokásos, elvárt funkciók. Szokásos ikonok, rövidítések, hangulatjelek. Levelezőlistára ne küldjünk re levelet az összes korábbi levélcsatolmánnyal. Ne lépjünk be internetes piramis játékba. Ne küldjünk tovább, és ne reagáljunk ismeretlen kérésekre. Mikor milyen adatokat célszerű megadni… Az Internet nyilvánosság! Még ha egyedül ülünk is a gép előtt! Csak olyat mondjunk, adjunk meg, amit nyilvánosság előtt is megtennénk. Gyűjtések Levélreklámok (300 telefont sorsolnak ki…)

Speciális ismeretek, amire építhetünk Informatikus szakmára készülők esetén

Leendő informatikusok Miért fontos? Amit a középiskolában tanul, azt a tudást begyakorolja, hosszú ideig megőrzi. Könnyebben építi rá a következő szintet. A gyors haladásban oda tud figyelni a mélyebb ismeretekre. Letöltés Telepítés Alapvető programozási ismeretek

A programozás az informatika matematikája Régebben A gépeken nem voltak alkalmazások. Programozni kellett. Minden érdeklődő tudott egy kicsit programozni. Nem azért tanítunk korán matematikát, mert matematikusnak készül a gyerek. Ne azért tanítsunk programozást, mert programozónak készül a diák.

Ha már tanítjuk, mit tanítsunk? A szakleírásból: képesek lesznek programozni objektumorientált és vizuális programozási környezetben. Ha a készség szintű begyakorlott tudás beépítése a cél, akkor ezt alapozzuk meg! Brit kutatási eredmény: A képzés során átlagosan 3 hónap szükséges az átállásra a strukturált programozásról az objektumorientált programozásra. Elmegy vele az első félév! Ráadásul lehet már a kezdetekben is élvezetes, a gépen futó programokhoz hasonló feladatokat megoldani. A mai diák már vizuális felhasználói felületen nőtt fel (tanáraival ellentétben!) Neki könnyebb a grafikus felületen eligazodni, mint a parancssort megszokni! Niki a konzolos alkalmazásról a PSzF végén: Akár egy horror film

Sipos Marianna sipos.marianna@bmf.nik.hu Köszönöm a figyelmet! Sipos Marianna sipos.marianna@bmf.nik.hu