A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolattartás a szülői házzal
Advertisements

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
Csoport munka.
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Tanulók szabad és felelősségteljes egyéni munkája Dalton-tervvel
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Konfliktus és kooperáció
Minőségmenedzsment alapelvek
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A tanulók társas helyzete az iskolában
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
Egyéni döntések a szervezetben
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Csoport, szervezet, hálózatok
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Az iskolai csoportok sajátosságai
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
1 A CSOPORT NEHÉZSÉGEK KEZELÉSE A csoportmegbeszélés alatt, figyelj fel hogy mikor kezdenek a tagok eltávolodni a kijelölt témától. Egy csoport tag elkezd.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Csoportindítás Az első csoportülés megtervezése 0. szakasz - Felkészülés cél meghatározása módszer kiválasztása keretek meghatározása a környezettel való.
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Az Élet Igéje július.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
TÁMOP /1 TÁMOP nyitó szakmai konferencia TÁMOP /1TÁMO Halmozott fogyatékos, súlyos látássérült gyermekek komplex kommunikáció fejlesztése.
Autonómia és felelősségvállalás
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
A Grafobúvár ünnepi kínálata. Hogyan hat Rád a négy őselem? Tűz, víz, levegő és föld: Az ember személyiségét ez a négy alapelem határozza meg. A négy.
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
A munkával való elégedettség
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Motiváció.
Mozgás szükséglete.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Kompetenciamérés Kompetenciamérés Matematika 6. évfolyam.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
A támogatott lakhatás kihívásai
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A csoportvélemény esendősége
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Előadás másolata:

A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI Emberek rendszerint azért csatlakoznak csoportokhoz, hogy néhány személyes szükségletüket kielégítsék. Valaki akkor marad meg vagy csatlakozik egy kiscsoportba, ha a csoport céljait és tevékenységeit vonzónak és megerősítőnek találja . Szívesebben veszünk részt olyan csoportokban, melyekben azonos életkorú, vonzó, azonos atittűdökkel rendelkező, hasonló személyiségű és szükségletű emberek vannak.

A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI A teljekörű részvétel a csoportban a csoport méretének a növekedésével csökken. A csoporttagok rendszerint a kisebb csoportokat sokkal kellemesebbeknek ítélik, mint a nagyobb csoportokat. A kisebb a csoport, a nagyobb a vezetésben való részvétel megvalósítása. A fizikai elrendezés amiben a csoporttalálkozók zajlanak hat a csoport attitűdjeire és tevékenységeire, következetesen elősegíti a csoport.

A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI A lelkileg érzékeny csoport tag hozzájárul a csoport működéséhez, miközben az általa támasztott igények és tervek elsőbbsége gátolja a csoport működését. . A tagok sokkal motiváltabbak és hatékonybaban teljesítők, ha a csoport világos célokkal és annak megértésével rendelkezik, hogy mit is kell tenni ezeknek a céloknak az elérése érdekében.

A személyek közötti kapcsolatok általában sokkal kellemesebbek abban a helyzetben, ahol a célokat kölcsönös egyetértéssel jelölik ki és ahol kölcsönösen elfogadják azokat. A csoportteljesítmény növekedik annak bővülésével, hogyha a tagok egyre szabadabban tudnak a célok elérésével kapcsolatos elégedettségeikről nyíltan számot adni.

A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI A leginkább társas és személyes beállítottságú csoporttag járul leginkább hozzá a csoport működéséhez, míg a szabályokhoz nehezen alkalmazkodó és szorongó társa fékezi a csoport működését. Azok akik már jó ideje keresztények nem járulnak sokkal jobban a csoport folyamatok előrehaladásához, mint az új hívők.

A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI Azok a csoportok, melyek heterogének a nem és a személyiségtípusok tekintetében sokkal kellemesebbek és hatékonyabban teljesítenek, mint amelyek e tekintetben homogének.

A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI Egy magas státusú csoport tag (mint amilyen a pásztor) több kommunikációt kezdeményez, illetve fogad és eltérhet a csoport normájától anélkül, hogy szankcionálnák, ha hozzájárul a csoport munkájához. A csoport normákkal való nagyobb konformitás figyelhető meg olyan csoportokban, ahol a vezetés decentralizált.