Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenysége Kiss Ágnes mb. igazgatóhelyettes MNVH Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság HISZ-ünk benne! Budapest, november.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Network for Exclusion and Employment knowledge Transnational Transfer Összefogás a kirekesztett emberekért és a tudásukért. Nemzetközi tapasztalatcsere.
Minőségi helyi termékek - Szekszárd és vidéke – Egy helyi termék rendszer működésének tapasztalatai Csillag Péter, ügyvezető Eco-Sensus Közhasznú Nonprofit.
Losontzi István Többcélú Közoktatási Intézmény
Munkaterv Miért szükséges, mik az előnyei?
Minőségmenedzsment alapelvek
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
MOTIVÁCIÓ.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Képesítési Keretrendszerek Európában
Rövid élelmiszerláncok és helyi termék rendszerek
Sólyom Andrea PhD Hallgató
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
A vidéki tér sikertényezői
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Minőség menedzsment 6.előadás
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata. Felújított közösségi téren, kamerarendszer kialakítása Közvilágítás korszerűsítése Panelházak közötti zöldfelület.
A Pannon Gazdasági Kezdeményezés (PGK) tevékenységei Kocsondi Tamás Sopron, február Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely,
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Innováció-ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban CLEAR.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
„Helyi márka kialakítása a Bakonyban” című projekt bemutatása
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Iskolakert.
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Turisztikai klaszter Háromszéken (Székelyföldön) Szabó Tibor, elnök Háromszéki Panziók Egyesülete Sepsiszentgyörgy, december 10.
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
A határtérség.
Vállalati felelősségvállalás
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
Európai Uniós ismeretek
Fenntarthatósági Fórum
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Vállalati felelősségvállalás
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Hagyományos ökológiai tudás és
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam

GCH azonosítás és dokumentálás tanfolyam Képzési célok és projektszakasz Valorizálás: mit jelent? A valorizálás Slow Food szerinti megközelítése Hogyan valorizáljunk: 4 klaszter

Képzési célok A képzés célja az alapfogalmak és a legjobb gyakorlatok bemutatása, valamint iránymutatások nyújtása az adott terület gasztrokulturális örökségének (GCH) részét képező ételek fenntartható valorizálásához

Projektszakasz Ez a második szakasz a Slow Food-CE projekt folyamatában Itt vagyunk GCH VALORIZÁLÁSA A GCH AZONOSÍTÁSA/ FELTÉRKÉPEZÉSE KÍSÉRLETI PROGRAM TRANSZNACIONÁLIS STRATÉGIA WPT1 munkacsomag WPT2 munkacsomag WPT3 munkacsomag WPT4 munkacsomag

GCH azonosítás és dokumentálás tanfolyam Képzési célok és projektszakasz Valorizálás: mit jelent? A valorizálás Slow Food szerinti megközelítése Hogyan valorizáljunk: 4 klaszter

Valorizálás: mit jelent? Mindazon módszerek és módszertanok, amik növelik egy adott jószág értékét, valamint azon Menedzsment és promóciós mechanizmusok, amiken keresztül ez az érték továbbítható a kedvezményezettek felé. A valorizálás oktatás is, ami a tudás növelését szolgálja és ennélfogva a kedvezményezettek azon képességének növelését, hogy részesüljenek ezekből a javakból. A valorizálás célpontjai lehetnek: Anyagi javak Immateriális javak (hagyományok, know-how …)

GCH azonosítás és dokumentálás tanfolyam Képzési célok és projektszakasz Valorizálás: mit jelent? A valorizálás Slow Food szerinti megközelítése és projektek Hogyan valorizáljunk: 4 klaszter

2. AZ ELTŰNÉS VESZÉLYÉNEK KITÉVE A valorizálás Slow Food szerinti megközelítése Mi legyen valorizálva? Egy élelem termék 2 fő kritériuma, hogy legyen 1. JÓSZÁG 2. AZ ELTŰNÉS VESZÉLYÉNEK KITÉVE

A valorizálás Slow Food szerinti megközelítése Milyen elemek kerülnek bevonásra ebbe a valorizálási folyamatba? Sikertényezők Oktatás Szakmai készségek, Kommunikációs készség (történetmesélés) Hálózatépítés más termelőkkel Közösség Kulcselem A termék Termelők arca Termelőterület Kulturális szempontok Szereplők Slow Food = folyamat facilitátor Termelők = fő szereplő Fogyasztók = társtermelő

GCH azonosítás és dokumentálás tanfolyam Képzési célok és projektszakasz Valorizálás: mit jelent? A valorizálás Slow Food szerinti megközelítése és projektek Hogyan valorizáljunk: 4 klaszter

Hogyan valorizáljunk KÖZÖSSÉGI PIAC FÖLD PIAC SZAKÁCSOK ÉS SÉFEK Klaszterek azonosítása történt annak érdekében, hogy csoportosítsuk a kulturális örökség valorizálására tett kísérletben lehetséges különböző kezdeményezéseket és tevékenységeket Legjobb gyakorlatok Projektek, amik a GCH valorizálásának példái. Fejlesztőjük a Slow Food, módszertanaik és eszközeik használhatók a kísérleti akciók fejlesztéséhez KÖZÖSSÉGI PIAC FÖLD PIAC SZAKÁCSOK ÉS SÉFEK SÉF SZÖVETSÉG FENNTARTHATÓ TURIZMUS SLOW FOOD UTAZÁS OKTATÁS SLOW FOOD OKTATÁS

Közösségi piacok Mi a szerepük a GCH valorizálásában? Közvetlen árusítás (a termelőktől a fogyasztóknak) A városi közösségek találkoznak a gazdálkodókkal Jellegzetes magas minőségű termékek Multifunkcionalitás árusítás, vásárlás, találkozás, ismeretek cseréje, képzés, kipróbálás, hálózatépítés, közösség alkotás A téma további tárgyalásához: - mutassa be a Slow Food piacokat mint ennek a klasztenek a legjobb gyakorlatát; keressen megosztható információkat a következő honlapon: https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/earth-markets/ - nyomtassa ki és akassza ki az «iránymutatásokat» - töltse le a dokumentumot innen http://www.granaidellamemoria.it/edu/pluginfile.php/464/mod_page/content/22/PUBLIC%20MARKETS_The%20guidelines.pdf

Szakácsok és séfek Mi a szerepük a GCH valorizálásában? a kölcsönös megértés és együttműködés kapcsolatait hozzák létre a helyi, fenntartható élelmiszer kistermelőkkel; előmozdítják a fenntarthatóságot az élelmiszerfogyasztásban azzal, hogy tájékoztatják a fogyasztókat a biológiai sokféleségről, az ételek ökológiai lábnyomáról, a fenntartható gazdálkodásról és halászatról, a felelős húsfogyasztásról, stb. A téma további tárgyalásához: mutassa be ennek a klasztenek a Slow Food Séf Szövetségét; keressen megosztható információkat a következő honlapon: https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/slow-food-chefs-alliance/ mutassa be a Moodle-ben található videókat  http://www.granaidellamemoria.it/edu/mod/page/view.php?id=176 - nyomtassa ki és akassza ki az «iránymutatásokat» - töltse le a dokumentumot innen  http://www.granaidellamemoria.it/edu/pluginfile.php/476/mod_page/content/25/COOKS%20AND%20CHEFS_The%20guidelines.pdf

Fenntartható turizmus Mi a szerepe a GCH valorizálásában? A környezeti erőforrások optimális felhasználását valósítja meg, fenntartva az alapvető ökológiai folyamatokat Megőrzi a természeti örökséget és a biológiai sokféleséget Tiszteletben tartja a befogadó közösségek szocio-kulturális hitelességét Életképes, hosszú távú gazdasági tevékenységeket biztosít, igazságosan elosztott társadalmi-gazdasági előnyöket nyújtva minden érintettnek A téma további tárgyalásához: mutassa be a Slow Food utaztatást mint ennek a klasztenek a legjobb gyakorlatát; keressen megosztható információkat a következő honlapon https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/slow-food-chefs-alliance/ mutassa be a Moodle-ben található videókat  http://www.granaidellamemoria.it/edu/mod/page/view.php?id=176 - nyomtassa ki és akassza ki az «iránymutatásokat» - töltse le a dokumentumot innen  http://www.granaidellamemoria.it/edu/pluginfile.php/479/mod_page/content/34/SLOW%20TRAVEL_The%20guidelines.pdf

Oktatás Mi a szerepe a GCH valorizálásában? A kulturális és ökológiai örökséget közjavakként ismeri el, amiket valorizálni és továbbítani kell. Növeli a kulturális örökség fenntartható használatával kapcsolatos tudatosságot Növeli a kulturális örökséghez tartozás érzését olyan projektek fejlesztésével, amik az adott terület különböző elemeinek valorizálásával elősegítik az érzelmi kapcsolatokat és a kulturális asszimilációt. Olyan hálózatokat fejleszt és támogat, amiket iskolák, hatóságok, kulturális intézmények és az a terület alkot, ahol ezek működnek Reflektív és tapasztalati „utazásokat” szervez a területek „szórt kulturális javakként”való felfogására fókuszálva A téma további tárgyalásához: Mutassa be a Slow Food oktatási kiáltványát (töltse le a dokumentum innen  http://slowfood.com/filemanager/official_docs/SlowFood_Education_manifesto.pdf Keressen további információt az oktatás Slow Food szerinti megközelítéséről a kézikönyvben  http://slowfood.com/filemanager/Education/ENG_manuale.pdf