IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Advertisements

A görög színház mint épület
A reformkori színjátszás
A Globe színház 18/A.
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
Németh Antal, a Nemzeti legendás rendezője (A rendezőnek) „nemcsak összekötő kapoccsá kell lennie az időtlen irodalmi mű, valamint a kortól determinált.
Németh Antal Németh Antal rendezésében Tanulmányai ( ) KölnPárizs Bécs Berlin Irodalmi+művészettörténeti tanulmányok budapesti + berlini egyetem.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében. Németh Antal Modern irányzatok felé érdeklődött expresszionista Szintetikus rendezés ‘’kukucska” színpad térszínpad.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
„A betűk csendje” Könyvek, könyvtárak a hallássérültek világában dr. Tapolczai Gergely ügyvezető igazgató Budapest, november 26.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
Németh Antal színháza: Csongor és Tünde Bemutató: 1937.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Sík Ferenc: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Készítette: Latabár Kálmán csoport
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Dr. Németh Antal ( ) rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Készítette: Tündéék csapata
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Paulay Ede rendezésében
/Paulay Ede rendezésében/
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
A színházkészítő.
Tragédia „Némethesen”
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Ember tragédiája Paulay ede.
Gyenes László mint Lucifer
Az ember tragédiája színdarab
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
Nem mindennapi sikert aratott az előadás ami bizonyította Paulay páratlan tehetségét. Az ember tragédiája ősbemutatója a színháztörténet egyik legnagyobb.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Nemzeti Színház szeptember 21.
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Németh Antal Az ember tragédiája.
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Madách Imre: Az ember tragédiája
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája a színpadon
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
Előadás másolata:

IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940 aranyosok csapata

Tartalom Magamról Eredményeim Terveim a jövőre nézve Összegzés

Magamról 1903. május 19-én Budapesten születtem. Édesapám Németh Márton, édesanyám Blaskó Berta. Szegény családban nőttem fel,ennek ellenére a budapesti és a berlini egyetemen tanultam. Több városban is színháztudományi tanulmányokat folytattam ,mint például Bécsben,Münchenben,Párizsban és Kölnben. 1928-ban az Országos Kamara Színházban dolgoztam , később 1929-1931 között a szegedi színház rendezője voltam.

Eredményeim eddigi pályafutásom alatt Lassan öt éve dolgozom a színházban, ugyanis 1935-ben neveztek ki a Nemzeti Színház igazgatójává. Mindezek után magánszínházak népszerű színészeit szerződtettem, felújíttattam a színpadtechnikai berendezéseket,korszerűsítettem forgószínpaddal és hatásos világítástechnikával. Köztudott, hogy a színház népszerűtlenedett azonban ,két év alatt látogatottabbá tettem a Színházat.

1936-ban színpadra vittem a Bánk Bánt, amelyen dramaturgiai változásokat hajtottam végre. 1937 februárjában a Csongor és Tünde című előadást a legnagyobb magyar drámák rangjára emeltem. Szintén 1937-ben megrendeztem a számomra kedves tragédiát.

Új színpadtechnikai berendezések Körhorizont pálya(szürke, kék düftin függöny,meg-hajtóerő) Korszerű színpad transzformátorok Körhorizont világítások VÁLTÓÁRAM BEVEZETÉSE Központi vezérlésű nézőtéri reflektorok Világítást segítő portáltornyok Új rivalda Díszletvetítők felszerelése VETÍTŐHÍD

Terveim a jövőre nézve Figyelmet szeretnék szánni Shakespeare műveinek rendezéseire, különösen a Hamletre . Továbbá színpadra szeretném vinni a Rómeó és Júlia című drámát is. Nagy szabású vállalkozásra is készülök, ilyen például a Peer Gyut előadása. Tervezem a Tragédia megfilmesítését is, amely hatalmas áttörés lenne e kor számára. Az 1944/1945-ös évadot a Tragédiával szándékozom majd megnyitni. A mű legújabb „dinamikus” koncepcióját fogom kidolgozni. A díszleteket vetített montázzsal oldanám meg, a képek megszakítás nélkül tűnnének egymásba, és nem lenne szükség technikai szünetekre. A Faust-előadás terveit is igyekszem minél hamarabb kidolgozni.

Összegezve Továbbra is újszerűsíteni, újabb színezetet szeretnék adni a Nemzeti Színháznak a jövőben. Későbbiekben is nagy hangsúlyt fektetnék mind a szereplők, mind a színház hírnevének népszerűsítésére.

Köszönöm a figyelmet!