Kristálytan Szimmetriák Debrecen 2017.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát.
Advertisements

Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
A hasáb. A hasáb felszínén az alaplapok és az oldallapok területének az összegét értjük. A-val jelölve a hasáb felszínét, T-vel az alaplap, illetve a.
Függvénytranszformációk
Geometriai transzformációk
Valószínűségi kísérletek
2. előadás Viszonyszámok
A színkezelés alapjai a GIMP programban
ELŐNYÖK – megbízható működés
DIGITÁLIS KÉPFELDOLGOZÁS ALAPFOGALMAK
Montázs készítése.
A Feuerbach-kör és annak alkalmazása feladatokban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
kompozíció és bele/hozzá tartozó egyéb vizuális ismeretek
Kockázat és megbízhatóság
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
SZÁMVITEL.
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
Függvénytranszformációk
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Magyarország földtana - rövid áttekintés -
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A legnagyobb közös osztó
Három dimenziós barlangtérkép elkészítésének matematikai problémái
Amit a Direktívával kapcsolatban Számítási módszerek - Benapozás
Táblázatkezelés alapjai
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Tömör testmodellek globális kapcsolatai
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
Tartalékolás 1.
Szimmetrikus molekula
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Hasonlóság Összefoglalás
Szerkezetek Dinamikája
Szimmetriák szerepe a szilárdtestfizikában
Grosz imre f. doc. Kombinációs hálózatok /43 kép
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
Ptolemaiosztól Newton-ig
Az elemi folyadékrész mozgása
Monitor(LCD).
RUGÓK.
Vojtina ars poétikája Arany János, Íródott 1861-ben Budapesten,
AVL fák.
A Feuerbach-kör titkai
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Nem mindig az a bonyolult, ami annak látszik azaz geometria feladatok megoldása egy ritkán használt eszköz segítségével Rátz László Vándorgyűlés 2018.
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS. A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
Perspektív térábrázolás
Összeállította: J. Balázs Katalin
Tárgyak műszaki ábrázolása Képies ábrázolások
Adatszolgáltatás a számlákról
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 8. előadás.
Műszaki ábrázolás alapjai Ábrázoló Geometriai Tanszék
Röntgen.
Szimmetrikus alakzatok rajzolása
Munkagazdaságtani feladatok
Hogyan készítsünk előadást?
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
Az I. rész összefoglalása
A T-spline felületreprezentáció
Atomok kvantumelmélete
Előadás másolata:

Kristálytan Szimmetriák Debrecen 2017

Szimmetria A görög syn (sym) – együtt előtagból és metron – mérték szóból származik. Magyarul részarány, részarányos Egy alakzat két, vagy több részének ugyanaz a mértéke. Ez a két, vagy több rész valamilyen művelettel egymással fedésbe hozható. A szimmetria a fedési műveletek segítségével ismerhető fel. A fedési művelet teszi lehetővé valamilyen motívum szabályszerű ismétlődését. Ilyen fedési művelet a transzláció – a kristályrácsok alkotó tömegpontok szabályszerű eltolása. A kristályrácsban fontos, a kristály alakján azonban szabadszemmel nem látható.

Morfológiailag 3 egyszerű fedési műveletet különböztetünk meg: tükrözés, forgatás és inverzió. Ezekhez megfelelő szimmetriaelemek tartoznak: tükörsík, forgástengely és inverziópont. Ha egy alakzat akár csak egy szimmetriaelemet tartalmaz, azt szimmetrikusnak tartjuk. A szimmetria nagyon gyakori a természetben, a művészetben, sőt a kémiában is.

Tükrözés

Fedési művelet (szimmetria művelet): tükrözés Megfelelő szimmetriaelem: tükörsík, vagy szimmetriasík Jelölése: m (miroir) A tükörsík a kristályt két egyforma, egymással fedésbe hozható félre osztja. A kristályokban csak meghatározott számú tükörsík lehet: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9 (9-nél több és 8 nincs).

A síkban szimmetriatengelynek nevezik Térben tükörsík

Az arc szimmetriája

Forgatás (rotáció) Isle of Man

Fedési művelet: forgatás Fedési művelet: forgatás Megfelelő szimmetriaelem: szimmetriatengely, forgástengely, vagy gír (gyros – csavarás) A gír olyan szimmetriaelem, amelynek segítségével az alakzat (kristály, rács) egy teljes körforgás alatt önmagával többször fedésbe kerül. Jele: 1, 2, 3, 4, 6 (aszerint, hogy hányszor kerül fedésbe, annyi értékű a gír) Monogír (jele 1) – 360o forgatás, nem jelent szimmetriát. Digír, kétfogású szimmetriatengely, (jele 2) - 180o forgatás. 180° Jelölése: (szilvamag alak)

Trigír, háromfogású (jele 3) - 120o forgatás. Jelölése: 120° Tetragír, négyfogású (jele 4) - 90o forgatás. 90° Jelölése:

Hexagír, hatfogású (jele 6) - 60o forgatás. Jelölése: 5 értékű, vagy 6-nál nagyobb értékű szimmetriatengely a kristályokban nem fordul elő. Miért? Mert a teret hézag nélkül csak rombusz, téglalap (digir), négyzet (tetragir), egyenlő oldalú háromszög (trigir) és szabályos hatszög (hexagir) tölti ki.

Az ötös szimmetria egyébként gyakori a természetben Ötszöges pirit kristály Piritoéder Nincs ötszörös szimmetria. Ho-Mg-Zn kvázikristály Ötszöges, de nem valódi kristály

Pont szerinti tükrözés Fedési művelet: inverzió Megfelelő szimmetriaelem: inverziós pont, vagy szimmetriacentrum _ Jele: 1, i Ha az inverziósponttal rendelkező kristály középpontján átfektetünk egy egyenest, annak mindkét vége azonos értékű helyen lép ki. Az inverziósponttal rendelkező kristálynak minden lapjához megvan az egybevágó párhuzamos lappár.

A síkban ezt középpontos szimmetriának hívták A síkban ezt középpontos szimmetriának hívták. Ilyen például a paralelogramma Ilyen a négyzet, a téglalap, de nem a szabályos háromszög. Az inverziósponttal nem rendelkező kristályok piezoelektromosak

Szimmetriák síkban Milyen szimmetraelemei vannak a fenti síkidomoknak. Melyiknek nincs inverzióspontja?

Az eddig említett szimmetriaelemek (tükrözés, forgatás, inverzió) az ún. egyszerű szimmetriaelemek. Ha a forgatást tükrözéssel kombináljuk, akkor összetett szimmetriaelemet, giroidot kapunk. Összetett szimmetriaelemek: 60o elforgatás, majd tükrözés – trigír hexagiroid (inverziós hexagiroid) (jele ) 90o elforgatás, majd inverzió – digír tetragiroid (inverziós tetragiroid) (jele ) 3 _ 4 Ugyanilyen összetett szimmetriaelemekhez jutunk, ha a forgatást inverzióval kombináljuk.

Trigír hexagiroid (mivel egyúttal trigír is), vagy egyszerűen hexagiroid Egyéb elnevezések: inverziós hexagiroid, régebben inverziós trigiroid Jele: 3 _ Jelölése: romboéder Ha a kristályt körbeforgatjuk, akkor annak minden lapja háromszor kerül fedő, háromszor pedig tükörképi helyzetbe.

Digir tetragiroid (mivel egyúttal digír is), egyszerűen tetragiroid, vagy inverziós tetragiroid 4 _ Jele: Epsomit MgSO4·7H2O Jelölése: diszfenoid

A kocka és az okteéder szimmetriaelemei

Mindkettőnél 9 tükörsík és 13 forgási tengely (3 tetragir, 4 trigir és 6 digir) Tükörsík - 3 az oldalfelezőkön, 6 az átlókon; a 4 trigír az hexagiroid)

Tetraéder 6 tükörsík (kocka átlói) 4 trigír 3 digír (tetragiroid)

Szimmetriák a kémiában

Kristályrácsok szimmetriaelemei Tükrözés és rotáció a kristályrácsban

Szimmetriaelemek térbeli ábrázolása: a sztereografikus projekció Szimmetriaelemek, kristálylapok, kristályformák ábrázolása 2 dimenziós projekcióban, azaz síkban Ez a vetítési ábrázolás szöghű, rajta a lapok helyzete és a szimmetriaviszonyok könnyen áttekinthetők.

Sztereografikus projekció Induljunk ki egy kristályból A kristályt egy gömb középpontjába helyezzük. A gömb és a kristály középpontja azonos A középpontból minden egyes kristálylapra merőlegest bocsájtunk Egyenlítői sík A merőleges egyenesek (lapnormális) a gömb felületét egy-egy pontban döfik. Minden egyes döféspont egy kristálylap gömbön levő vetülete (póluspont). Ez a gömbprojekció Ez még mindig 3 dimenzióban van

É-i sarokpont Minden egyes póluspontot (döféspontot) az egyenlítői síkra, az alapkörre vetítünk. A vetítés centruma a D-i sarokpont. Az alapkör a sztereografikus vetület képsíkja A sztereografikus vetületi pont, vagy pólus az a pont, ahol az összekötő egyenes az alapkört metszi. Egyenlítői sík, vagy alapkör D-i sarokpont

A sztereografikus projekció pedig így fog kinézni

Ugyanez síkban É-i sarokpont Alapkör (vízszintes egyenes) D-i sarokpont

Ez csak a kristály felső felére vonatkozik Ez csak a kristály felső felére vonatkozik. Ha az alsó felére is szükség van, akkor a gömb É-i és D-i pólusát felcseréljük, és a gömb alsó felén levő pólusokat az É-i sarokponttal kötjük össze. A szeterografikus vetületben a kristály felső felének póluspontjait, fekete ponttal vagy X-el jelöljük, az alsó fél póluspontjait pedig üres karikával. Vetületi pont jelölése: x vagy Az alsó és felső kristálylap vetületi pontja egybeesik (vizszintes tükörsík) X

A kocka sztereografikus projekciója

Tetraéder sztereografikus projekciója

Szimmetriaelemek ábrázolása A sztereografikus vetület segítségével a szimmetriaelemeket és a kristály szimmetria viszonyait (tükörsíkok, girek) szöghűen tudjuk ábrázolni . Irány (pl. rotációs tengely – gír) ábrázolása

101 _ Digír a vizszintes élközepeken 111 _ 101 _ 100 110 111 _ 110 Trigír a csúcsokon 100 Tetragír a lapközepeken Digír a függőleges élközepeken

Síkok (pl. tükörsík) ábrázolása A gömb felszínén levő körök, pl. a tükörsíkok metszetei mint körök vetítődnek le. Az É-i és D-i pólusokon átmenő speciális körök átmérők lesznek a vetületben.

Függőleges tükörsíkok Vizszintes tükörsík Ferde tükörsík Tükörsík – vastag vonal