Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség
Dr. Bayer Judit Zsigmond Király Főiskola Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.
Életkor és diszkrimináció
DIREKTÍVÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN és ezek hatása a magánbiztosításra Dr. Marczi Erika.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Állampolgársága végképp eltörölve
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
A fogyatékosságot érintő szabályozás az Európai Unióban.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
alkotmány – állam- és kormányformák
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Ki, Hova fordulhat?. Jogorvoslati lehetőségek az egyenlő bánásmód követelményének megsértése esetén.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Alapfogalmak.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Az Ebktv. különös rendelkezései Az egyenlő bánásmód követelménye a munka- és más jogviszonyokban.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2007 – Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Év Sík Endre Miklós Civil Partnerség V. Regionális Konferencia 2007.
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KONCEPCIÓJA A TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL.
PARTNERSÉGI MONITORING BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓ AZ EX-ANTE FELTÉTELEK TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ AKCIÓTERVEK VÉGREHAJTÁSÁRÓL JÚNIUS 10.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az EU intézményrendszere
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Polgári társulások 2019 tények, tévhitek és a gyakorlat
Előadás másolata:

Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban #EU4LGBTI

Uniós jogalap a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésben „... a Tanács az Európai Parlament egyetértését követően, különleges jogalkotási eljárás keretében, egyhangúlag megfelelő intézkedéseket tehet a nemen, faji vagy etnikai származáson, valláson vagy meggyőződésen, fogyatékosságon, koron vagy szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés leküzdésére.” Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 19. cikke

Uniós jogalap a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésben „Tilos minden megkülönböztetés, így különösen a nem, faj, szín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai tulajdonság, nyelv, vallás vagy meggyőződés, politikai vagy más vélemény, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés.” Az EU Alapjogi Chartájának 21. cikke

Kulcsfontosságú adatok Mennyire elfogadóak a polgárok, ha LMBTI-személyek töltenek be magas szintű politikai tisztséget? Elfogadóak-e az uniós polgárok az LMBTI-kollégáikkal szemben? Források: Az Eurobarométer 437. sz. tematikus felmérése – Megkülönböztetés az EU-ban 2015-ben és az uniós LMBT-felmérés, FRA, 2013

Kulcsfontosságú adatok Hátrányos megkülönböztetést tapasztaló LMBTI-személyek százalékos aránya egy évre vetítve Hányan gondolják azt, hogy az LMBTI-személyeknek a heteroszexuálisokkal azonos jogokat kell biztosítani? Források: Az Eurobarométer 437. sz. tematikus felmérése – Megkülönböztetés az EU-ban 2015-ben és az uniós LMBT-felmérés, FRA, 2013

UNIÓS FELLÉPÉS AZ LMBTI-SZEMÉLYEK EGYENLŐSÉGE ÉRDEKÉBEN 15 tagállam uniós szintű megközelítésre irányuló közös felhívása (2013–2014) A homofóbia elleni európai parlamenti menetrend (2014) Eredmény: Fellépések listája (2015. december) Mind a 28 tagállam által támogatott fellépések az LMBTI-személyek egyenlőségéről szóló tanácsi következtetésekben (2016. június)

Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítására irányuló fellépések listája I. A jogok előmozdítása uniós szinten II. A meglévő jogok kiemelt nyomon követése és végrehajtása III. A polgárok elérése IV. Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítását célzó legfontosabb szereplők támogatása V. Tények és számok: adatgyűjtés VI. Az LMBTI-személyek egyenlősége az EU-n kívül

I. A jogok előmozdítása uniós szinten Egyenlő bánásmód irányelvjavaslat A kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek által benyújtott kérelmekre vonatkozó szabályok megerősítésére irányuló javaslat a közös európai menekültügyi rendszer reformjának vonatkozásában A közokiratok bemutatására vonatkozó előírások egyszerűsítése A nemzetközi párok vagyonjogának szabályozása Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv módosítására irányuló javaslat

II. A meglévő uniós jogok kiemelt nyomon követése és végrehajtása Foglalkoztatás Jogalkotás a nemek közötti egyenlőségről Az áldozatok jogainak védelméről szóló irányelv Menekültügy A szabad mozgással kapcsolatos és határokon átnyúló problémák

III. A polgárok elérése Az LMBTI-közösség tagjai által készített videofelvételek A Bizottság csatlakozik a EuroPride mozgalomhoz A Berlaymont-épület kivilágítása

IV. Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítását célzó legfontosabb szereplők támogatása Uniós tagállamok Civil társadalom (ideértve a Jogok, egyenlőség és polgárság programja keretében kapott támogatást is) Sokszínűségi charták a vállalkozások számára

V. Tények és számok: adatgyűjtés Az Eurobarométer megkülönböztetéssel kapcsolatos statisztikái Az EU Alapjogi Ügynökségének felmérése az alapvető jogokról Az egyenlőségi adatokról szóló európai kézikönyv A tolerancia előmozdításáról és a bántalmazással szembeni küzdelemről szóló tanulmány Az egészségügyi egyenlőtlenségekről szóló tanulmány

70+ országban a homoszexualitás büntetendő VI. Az LMBTI-személyek egyenlősége az EU-n kívül Az LMBTI-személyek emberi jogairól szóló iránymutatások A politikai és emberi jogi párbeszéd elősegíti az egyenlőséget Európai Eszköz a Demokráciáért és az Emberi Jogokért Egyesült Nemzetek és többoldalú fórumok 70+ országban a homoszexualitás büntetendő

A megkülönböztetést szenvedett személyek segítése Egyenlőséggel foglalkozó szerv Equinet: az egyenlőség előmozdításával foglalkozó nemzeti szervek európai hálózata Szakszervezetek Nem kormányzati szervezetek

ec.europa.eu/lgbti #EU4LGBTI Köszönöm a figyelmet! ec.europa.eu/lgbti #EU4LGBTI