Jogharmonizáció az Európai Unióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
Advertisements

A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények.
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Alapjogvédelem az Európai Unióban
Európai Unió.
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
Az európai fogyasztóvédelmi magánjog fejlődési tendenciái Dr. Hajnal Zsolt FOME elnök/ DE-ÁJK egyetemi tanársegéd május 31.
EU alapismeretek E-Learning.
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
A nemzeti vámjogszabályok
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Az Európai Unió története
EU elsődleges jog - környezet. Treaties – a summary of the major provisions 1986-ig (RSz) EEO (1986) Maastricht Amszterdam (1999) Lisszabon EUMSz.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
EU II..
Webes változat, animáció nélkül !!!
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Szabadkereskedelmi társulások
Az európai integráció létrejötte Schuman-terv Európai Szén- és Acélközösség Hatálya Intézményei Az Európai Védelmi Közösség és bukása.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
2013. Jogalap Római Szerződés (1957) 237. cikk szerint „Bármely európai állam kérheti felvételét a Közösségbe. Maastrichti Szerződés (1992 írták alá,
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az EU felépítése és alapelvei
Az európai integráció története
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Az Európai Unió alapjogvédelmi rendszere –
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Jogharmonizáció az Európai Unióban Az EU hatáskörei A hatáskör- és a hatalommegosztás elvei az EU-ban Az EU jogforrási rendszere Dr. Simon Károly László (2018. 02. 06.)

Az Európai Unió Hatáskörei

Az EU célkitűzései Béke Belső határok nélküli térség Szabadság, a biztonság és jog érvényesülésén alapuló térség Európa népei jólétének előmozdítása Gyermekek jogainak védelme Nők és férfiak közötti egyenlőség előmozdítása EGYSÉGES BELSŐ PIAC Fenntartható fejlődés Nemzedékek közötti szolidaritás Gazdasági és monetáris unió Tagállamok közötti szolidaritás előmozdítása Árstablilitás, versenyképesség Tudományos és műszaki haladás

Európai és nemzeti jogok kapcsolata Tagállami

A hatalommegosztás elvei az EU és a tagállamok között Lojális együtt- működés Hatáskör-megosztás elve Szubszidiaritás Arányosság elve

A hatalommegosztás elvei az EU és a tagállamok között Az EU akkor léphet fel egy szakpolitikai területen, ha ez a fellépés az EU-ra ruházott hatáskörök közé tartozik (hatáskör-megosztás elve); az uniós szint a legmegfelelőbb a célkitűzés megvalósításához (szubszidiaritás); a fellépés sem formailag, sem tartalmilag nem lépi túl a Szerződések által biztosított mértéket (arányosság elve).

A hatáskör-megosztás elve Tagállami szuverenitás tiszteletben tartása Lojalitási klauzula

Lojális együttműködés elve EUSz. 4. cikk (3) bek. az EU és a tagállamok kölcsönösen tiszteletben tartják és segítik egymást a Szerződésekből eredő feladatok végrehajtásában; a tagállamok megteszik a megfelelő általános vagy különös intézkedéseket; a tagállamok segítik az Uniót feladatainak teljesítésében; a tagállamok tartózkodnak minden olyan intézkedéstől, amely veszélyeztetheti az Unió célkitűzéseinek megvalósítását.

A tagállamok és az EU kapcsolata Hatáskör-megosztás Lojalitási klauzula Végrehaj-tási federaliz-mus

Szubszidiaritás és arányosság Szubszidiaritás [EUSz. 5. cikk (3) bek.] Azokon a területeken, amelyek nem tartoznak kizárólagos hatáskörébe, az Unió csak akkor és annyiban jár el, amikor és amennyiben a tervezett intézkedés céljait a tagállamok sem központi, sem regionális vagy helyi szinten nem tudják kielégítően megvalósítani, így azok a tervezett intézkedés terjedelme vagy hatása miatt az Unió szintjén jobban megvalósíthatók. Arányosság [EUSz. 5. cikk (4) bek.] Az Unió intézkedése sem tartalmilag, sem formailag nem terjedhet túl azon, ami a Szerződések célkitűzéseinek eléréséhez szükséges.

Szubszidiaritás és arányosság 2. sz. jegyzőkönyv a szubszidiaritás és az arányosság alkalmazásáról a Bizottság széles körű konzultációt folytat a jogalkotásra irányuló javaslatok esetében; a jogalkotási tervezeteket továbbítják a nemzeti parlamenteknek; a tervezeteket külön indokolni kell a szubszidiaritás és az arányosság elveinek megfelelés szempontjából; a nemzeti parlamentek indokolt véleményt küldhetnek az indítványozónak 8 héten belül; a nemzeti parlamenteknek tagállamonként 2 szavazata van.

A hatáskörök csoportosítása Kizárólagos Megosztott Támogató Gazdaságpolitikai Speciális (KKBP)

Kizárólagos hatáskörök Vámunió A belső piac működéséhez szükséges versenyszabályok megállapítása Monetáris politika Tengeri biológiai erőforrások megőrzése a közös halászati politika területén Közös kereskedelempolitika Egyes nemzetközi megállapodások megkötése

Megosztott hatáskörök Belső piac Szociálpolitika Regionális politika Mezőgazdaság és halászat Környezetvédelem Fogyasztóvédelem Szállítás Energia Szabadságon biztonságon és jog érvényesítésén alapuló térség Közegészségügy Kutatás, technológiafejlesztés és űrkutatás

Támogató hatáskörök Emberi egészség védelme és javítása Ipar Kultúra Idegenforgalom Oktatás, szakképzés, ifjúság és sport Polgári védelem Közigazgatási együttműködés

Az Uniós Jogforrások

Elsődleges jogforrások

1. A „Szerződések” 1.1. Alapító szerződések ESZAK (1951) Euratom (1957) EGK (1957) EUSZ (1992) 1.2. Az alapító szerződések módosításai Egyesítési szerződés (1965) Grönland-szerződés (1984) Egységes Európai Okmány (1986) Amszterdami Szerződés (1997) Nizzai Szerződés (2001) Lisszaboni Szerződés (2007)

2. A csatlakozási okmányok Dánia, Írország, Egyesült Királyság (1972) Görögország (1979) Spanyolország és Portugália (1985) Ausztria, Finnország, Svédország (1994) Csehország, Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia (2004) Bulgária és Románia (2005) [Kremikovtzi, C‑262/11] Horvátország (2012)

Másodlagos jogforrások (Ld. külön diasor!)

Tagállamok együtt-működése Európai polgárok és identitás Integrációs szférák Tagállamok együtt-működése Egységes belső piac Európai polgárok és identitás

Negatív és pozitív integráció Jogi integráció Pozitív integráció - Jogközelítés (harmonizáció) 70/157/EGK irányelv a gépjárművek megengedett zajszintjéről és kipufogórendszereiről Negatív integráció Tipikusan: korlátozások tilalma A 4 szabadság, uniós versenyjog Negatív rendelkezések csak harmonizációs rendelkezések hiányában alkalmazhatók

Negatív és pozitív integráció kapcsolata A Szerződések rendelkezései egyre szűkebb körben érvényesülnek közvetlenül 73/241/EGK irányelv – kakaóvaj 2000/36/EU irányelv – bármely növényi zsiradék (max. 5 %) Korlátozott harmonizációs lehetőségek – Továbbra is jelentős szerepe van a szerződéses rendelkezéseknek Adózás 2011/96/EU irányelv – anya- és leányvállalatok adózása 2009/13/EU irányelv – összeolvadás adózási kérdései Az EUB esetjoga a másodlagos joghoz hasonló funkciót tölt be Közbeszerzés

Integrációs technikák az uniós jogban Egységes jog 2157/2001/EU rendelet – Societas Europaea 207/2009/EU – EU védjegy Harmonizáció Tagállami jogok közelítése Differenciálás lehetséges Kölcsönös elismerés Nem alkotnak közös anyagi jogi szabályokat 2006/126/EU irányelv – vezetői engedélyek Koordináció Tagállami szabályozók összhangjának javítása harmonizáció nélkül (pl. TB rendszerek) Standardizáció Többrétegű rendszer CEN / CENELEC / ETSI

A harmonizáció szabályozási aspektusai Formális Hatáskör Eljárás EUMSZ 114-115 Aktus típusa EUMSZ 153 (2) b Tartalmi A harmonizáció hatálya Harmonizációs aktus Más aktus A harmonizáció foka Abszolút védzáradék Opcionális Alternatív Minimum