Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
CIVIL SZERVEZETEK A civil szervezetek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak: A civilek egyesületeket, klubokat hoznak létre Lehetőség az.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Stratégiai tervezés.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Civil Európa – civilek Európában
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése Fórum: április 15.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Könyvtárak és könyvtárosok az esélyegyenlőségért Dr. Bartos Éva Könyvtári Intézet OIK, november 26.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra. Az utóbbi évek hazai gyakorlata. Könyvtárak a hátrányos helyzetű emberek szolgálatában. Szolnok, 2018. november 30 – december 1. Bartos Éva

A társadalmi egyenlőtlenségről A különböző filozófiai elméletek és szociológiai iskolák eltérő véleményeket képviselnek az egyenlőtlenség okainak és szükségszerűségének kérdésében. A teljes egyenlőség megvalósítására tett elméleti vagy gyakorlati tevékenységek kudarcba fulladtak. Az egyenlőtlenséggel kénytelenek vagyunk tartósan együtt élni, nem mindegy azonban azok mértéke és kezelésmódja, tudatos csökkentésének ütemezése. A társadalmi egyenlőség felé vezető út - minden területen - az esélyek egyenlőségének megteremtésén keresztül vezet.

A társadalmi követelmények szintjei és a kulturális intézmények „Elvárási szint”: közpénzből működünk („közszolgálat”); tevékenységünkbe mindenkit be kell vonnunk; intézményünk infrastruktúráját, szolgáltatásainkat mindenki számára hozzáférhetővé kell tennünk „Szakmai kötelesség” szintje: a lehetőség, program, tudás, információ, kulturális kincs legyen elérhető mindenki számára; a saját eszközeinkkel járuljunk hozzá minél többek társadalmi részvételéhez, jólétéhez és jól-létéhez „Küldetés” szintje: morális tudatosság, elfogadó attitűd megteremtése és szétsugárzása környezetünkben.

A könyvtárak válasza a társadalmi követelményekre A könyvtárak biztosítják, hogy a fogyatékossággal élők az átlagos használókhoz hasonlóan a tájékozódási, szórakozási, szabadidő eltöltési igényeiket megfelelően kielégíthessék intézményeikben. A könyvtárak törekvése, hogy biztonságos, védett közösségi színtérként mintegy „társadalmi gyakorlóterepet” nyújtsanak az „épekkel” való együttélés, együttműködés kipróbálására A könyvtárak ezt a támogató tevékenységüket a családokkal, az érdekvédelmi és civil szervezetekkel összehangolva, partnerségben igyekeznek végezni.

Az utóbbi évek könyvtári intézkedései 2003-ban a magyar könyvtárügy kidolgozta esélyegyenlőségi koncepcióját 2006-ban megalkotta és elfogadta a Magyar Könyvtárosság Etikai Kódexét 2009-ben az OKM Kulturális Szakállamtitkársága Ajánlásokat fogadott el és tett közzé a fogyatékossággal élő könyvtárhasználók ellátásának javítására Anyagi eszközök biztosítása az infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztéséhez a TÁMOP-TIOP pályázatokban Országos felmérés az OSZK – FSZK együttműködése révén a speciális könyvtárhasználat lehetőségeiről és problémáiról.

Nem dőlhetünk hátra… Bár a könyvtárak több évtizede megkezdték –intézményi és szakmai szervezeti szinten - a fogyatékossággal élők szempontjainak tudatosítását: a könyvtáros alap– és továbbképzésben, a jó gyakorlatok összegyűjtésével és átadásával, kiadványok megjelentetésével, szakmai konferenciák, hazai és külföldi tapasztalatcserék megrendezésével, Európai Uniós projektekben való részvétellel, főként a Publika Magyar Könyvtári Kör révén

Új kihívások, új megoldások Új feladatok, új lehetőségek, új igények járnak előttünk az úton, melyeket folyamatosan új tudással, új eszközökkel, új módszerekkel és új szemlélettel kell fogadnunk, kezelnünk, megoldanunk. Néhány példa: A digitalizálás, a távoli elérés fejlesztése, a speciális technikai eszközpark lehetőségeinek megismerése és alkalmazása Új humán erőforrások lehetőségeinek bevonása a kulturális intézményeknél (önkéntesek, iskolai szolgálat, közmunkások stb.) Nyitottság új kormányzati stratégiai célok megismerése iránt (pl. a „kitagolás”) és támogatása kulturális intézményi eszközökkel

A „láthatatlan” állampolgároktól az önszerveződő közösségekig Új országos kulturális projektünk, a „CSK” (Cselekvő közösségek – kulturális közösségfejlesztés), nem csak esélyt teremt a kultúrához való hozzáféréshez és a kulturális életben való részvételhez a hátrányos helyzetűek számára, hanem ezen keresztül, azaz a kultúra eszközeivel kíván széles körű nyilvánosságot, láthatóságot biztosítani számukra, esélyt teremtve a társadalmi befogadáshoz és az együttműködéshez.

Köszönöm a figyelmet!