Manapság az internetes technológiákat körülbelül 1,4 milliárdan használják személyes, illetve üzleti célokra. Jelenleg kutatások zajlanak az internet technikai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába (Introduction to the Internet and World Wide Web)
HÁLÓZATOK.
Levéltárak, Balatonfüred, június közösségi oldalak, web 2.0.
Hálózati és Internet ismeretek
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
avagy a hálózatok hálózata
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
Készítette: Bátori Béla 12.k
Hálózatkezelés, Internet 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
2010/2011.Huszár István1. dia Weboldalak tervezése II. (X)HTML.
HÁLÓZATOK.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Mi is az az Internet?.
WEBOLDALFEJLESZTÉS
BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF.
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Közösségi portálok használata
Google earth és a térinformatika kapcsolata
Még ma is – amikor szinte minden családban van számítógép, sokak számára még ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet.
Bevezetés az ebXML-be Forrás: An Introduction to ebXML ebXML and Web Services Practical Considerations In Implementing Web Services Romin IraniRomin Irani.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer)
Közösségi oldalak használata
Az iWiW platform Szabó Márton Origo Zrt.. Az iWiW számokban 4,3 millió regisztrált felhasználó Napi 1,2 millió egyedi felhasználó Az összes regisztrált.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
A web megújulását hivatott kifejezni a különféle technológiák együttes használatának révén ban változás tanúi lehettünk, az interaktív, programozható.
Internet ismeretek.
Szemantikus keresők.
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
IWiW – második hullám Simó György T-Online Magyarország Zrt, vezérigazgató.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
A protokoll A protokoll fogalma.
Weboldal tervezés programozó szemmel. Alapok Minden webcím www. –tal kezdődikMinden webcím www. –tal kezdődik Webböngésző = Internet ExplorerWebböngésző.
Az internet.
Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 10. Előadás Css Tananyag:Web-programozás.
Web-programozás Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 1. Előadás Tananyag: A WWW A HTML nyelv alapjai.
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Az Internet alkalmazásai
Topológiák Hálózati eszközök
Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába
Webes alkalmazásfejlesztés
Spanyolország gyöngyszeme: GRANADA Egy hobby portál kivitelezése.
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
Internet története Nagy Sándor. Előzmények : A Szovjetunió október 4-én fellövi az első mesterséges holdat, a Szputnyikot. Válaszul Amerika.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
A HTML alapjai Az internet és a web.
A HTML alapjai Az internet és a web.
HTML (HyperText) Markup Language – Hiperszöveges jelölőnyelv
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Információ és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Manapság az internetes technológiákat körülbelül 1,4 milliárdan használják személyes, illetve üzleti célokra. Jelenleg kutatások zajlanak az internet technikai (elsősorban távközlési) problémáinak megoldására, például az új IPv6 címzési rendszer bevezetésére. A jelenleg használt címzési rendszer (IPv4) ugyanis kifogyóban van, még legalább 5 milliárd ember számára kell elérhetővé tenni.

10. WWW – World Wide Web Egy internetes alkalmazás, egymással hiperlinkekkel összekötött dokumentumok rendszere. Kliens-szerver alapú: - webszerverek - böngészők A rendszert webböngésző program segítségével lehet elérni. Ez a program képes megjeleníteni az egyes dokumentumokat, „weblapokat”. A felhasználó a lapokon található hiperlinkek segítségével további lapokat kérhet le, amelyeken újabb hiperlinkek lehetnek.

A Web alapelveit Tim Berners-Lee, a CERN részecskefizikai kutatóközpont munkatársa dolgozta ki 1990-ben. Eredeti célja a különböző intézményekben világszerte dolgozó kutatók közötti automatizált információmegosztás volt. Az alapötlet egy globális információs hálózat létrehozása volt a számítógépek, a számítógépes hálózat és a hipertext képességeinek ötvözésével.

1993. április 30-án a CERN bejelentette, hogy a Világháló mindenki számára szabad és ingyenes. Még ugyanebben az évben elindult az első magyarországi WWW-szerver, a www.fsz.bme.hu (kb. az 500. WWW szerver a világon). Magyar honlap: http://www.fsz.bme.hu/hungary/homepage_h.html

A World Wide Web Consortium (W3C) egy konzorcium, mely nyílt szoftver szabványokat alkot a világhálóra. A gyártókra bízza a szabvány alkalmazását. Sok szabvány megfelelési szintet definiál, amit a fejlesztőknek követnie kell. www.w3c.org A konzorciumot Tim Berners-Lee vezeti. Az MTA SZTAKI 1995 óta tagja a Konzorciumnak. A W3C hazánkban nyitotta meg első kelet-közép-európai irodáját, a W3C Magyar Irodát. www.w3c.hu

10.1. Web 2.0 A web megújulását hivatott kifejezni a különféle technológiák együttes használatának révén. 2006-ban változás tanúi lehettünk, az interaktív, programozható web háttérbe szorította a statikus webet. Web 2.0 olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. A szerver gazdája csak a keretrendszert biztosítja, a tartalmat maguk a felhasználók hozzák létre.

Web 2.0 A web 2.0 kifejezést Tim O'Reillynek, az O'Reilly Media cég alapítójának tulajdonítják 2004-ből. Web 2.0-snak akkor hívunk egy weboldalt, ha az egy vagy több technológiát, vagy alkalmazási módot használ a következők közül: - CSS (Cascading Style Sheets) – stíluslap használat a tartalom és a megjelenítés szétválasztására, - Folksonomies (folk taxonomy szabad fordításban: népi osztályozás) címkézés, metaadat készítés tartalomhoz, - Mikroformátumokat terjesztő oldalak bővített jelentésleírással (szemantikai kiegészítések), - API (Application Programming Interface) alkalmazásprogramozási felület,

Web 2.0 - Rich Internet Applications - látványos internetes alkalmazások pl. Ajax mint eszköz, - Szemantikai összefüggések kifejezésére alkalmas XHTML és HTML jelölők, - RSS / Atom feed támogatás, - Mashup - kliens vagy szerver oldali tartalomkombinálás pl. Google Maps, - Weblog alkalmazások, wiki vagy fórum szoftverek. Ezek a technológiák nem újak, mégis terjedésük, és külön-külön avagy együttes alkalmazásuk új internetezési szokásokat, igényeket, társadalmi változásokat indítottak el.

Web 2.0 Ezekkel a lehetőségekkel élve a felhasználók már nem csak a weblapkészítők által feltett statikus tartalmat fogadhatták be, hanem lehetőségük nyílt saját oldalak létrehozására programozási ismeretek nélkül, valamint visszajelzések adására a megszerzett információkkal kapcsolatban. Magyarországon az internet terjedésével szintén megjelentek a web 2.0-s szolgáltatásokat kínáló weboldalak (iwiw, KlubD, baratikor, videa, keptaram, mindenkilapja). Felhasználóik számának növekedése jelzi az új szolgáltatások iránti fogékonyságot.

Tipikus web 2.0-s eszközök: - közösségi oldalak, - képmegosztó oldalak, - videómegosztó portálok, - blogok, - wikipédia és más wikik, - fórumok, - hírforrások, linkmegosztó oldalak, online kereskedelem, podcasting: az iPod és a broadcasting szavak összeolvadásából jött létre. Rádió és tv adások online sugárzását teszi lehetővé. Mint látható sokféle technikai elem áll rendelkezésre. Nem szükséges mindegyiket együttesen alkalmaznunk.

10.2. Web 3.0 A 3.0-s webet szemantikus webként is szokás emlegetni. A 2.0-s web fokozatosan fogja átadni a helyét a 3.0-s verziójúnak. A szemantikus web célja egy olyan gépi infrastruktúra létrehozása, amely jelentést tud tulajdonítani a kifejezéseknek. Ehhez lehetővé kell tenni, a weben lévő adatok integrálását, a közöttük levő kapcsolatok definiálását és jellemzését, illetve az adatok értelmezését.

10.3. Web 4.0 A Web 4.0 egyelőre még a jövő. Ez már a tartalom teljesen testre szabott megjelenítését fogja lehetővé tenni. A megfelelő időben, a megfelelő személynek, a megfelelő tartalom továbbítása a célkitűzése. Elosztott számítású architektúra fogja jellemezni, így megvalósíthatóvá válik a nagyon magas számítás- és információigényű feladatok végrehajtása.

Web 4.0 A web nemcsak a számítógépekben és mobiltelefonokban lesz jelen. Minden eszközzel kapcsolatban lesz a web, pl.: karórában, tévében vagy akár a ruhákban. Ennek megfelelően segítik, irányítják és hozzák meg döntéseinket akár helyettünk is. Felmerül a kérdés az egyéni szabadság és a teljes webes élmény közötti határ meghúzásával kapcsolatban.

A web fejlődése Forrás: http://www.radarnetworks.com

10.4. URL – Uniform Resource Locator Webcím. Egyetlen címben összefoglalja a dokumentum megtalálásához szükséges négy alapvető információt: - a protokollt, amit a célgéppel való kommunikációhoz használunk; - a szóban forgó gép nevét; (- a hálózati port számát, amin az igényelt szolgáltatás elérhető a célgépen;) - a fájlhoz vezető elérési utat a célgépen belül. Pl.: http://info.cern.ch/NextBrowser.html Csak a gép nevének beírásával egy alapértelmezett dokumentum, a honlap töltődik be (pl.: www.unideb.hu).

10.5. HTTP – HyperText Transfer Protocol Az internet alkalmazási rétegének egy protokollja Weboldalak lekérése – szolgáltatása Kérés-válasz alapú protokoll kliensek és szerverek között.

10.6. HTML – HyperText Markup Language Leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki, és mára már internetes szabvánnyá vált. Az aktuális változata 5.0, mely az SGML általános jelölőnyelv egy konkrét alkalmazása. SGML (Standard Generalized Markup Language) egy metanyelv, mellyel dokumentumok leírónyelveit lehet definiálni.