Szaszák Csaba 2005.05 forrás: http://www.bsa.hu Szoftverjogok Szaszák Csaba 2005.05 forrás: http://www.bsa.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
PIHENŐIDŐK. 1. Pihenőidő fajtái 2. Rövid pihenőidők 3. Szabadság 4. Rendkívüli szabadidők.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
A régészeti örökség védelmének szabályrendszere
A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető.
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az üzlet működésével kapcsolatos szabályok
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK
Öröklési szerződés és Köteles rész
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
……………………………… „Bizalmas!” Rendőr-főkapitányság ig
SZÁMVITEL.
Közösségi oldalak jogi és HR vonatkozásai
1993-as közoktatási törvény
Környezetgazdaságtan 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Környezeti Kontrolling
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatszolgáltatás a számlákról
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Szaszák Csaba 2005.05 forrás: http://www.bsa.hu Szoftverjogok Szaszák Csaba 2005.05 forrás: http://www.bsa.hu

Szellemi alkotások védelme Főleg műszaki szellemi alkotások (találmányok, biológiai találmányok)  ipari jogvédelem Más szellemi alkotások (irodalmi művek, tudomány, művészeti alkotások, szoftver)  szerzői jogi törvény

Szoftverek védelme védelem szempontjából egy feltétel megléte szükséges: a mű eredeti jelleggel kell, hogy rendelkezzék A védelem fennállásának kérdésében kizárólag a bíróság dönthet, ebben a kérdésben más hatóság nem foglalhat állást. A szerzői jogi rendszerben nincsen lajstromozás, bejelentés, ezt egyébként az irodalmi és művészeti alkotások védelmére létrejött Berni Uniós Egyezmény (VUE 4*) is tiltja. A hozzájuk tartozó dokumentáció kifejezés azt jelenti, hogy a Szoftverrel kapcsolatos minden előkészítő, kísérő, eligazító, felhasználást elősegítő, stb. anyagok a szoftver kategóriához tartoznak. Itt meg kell jegyezni azt, hogy ezek az anyagok üzemképes szoftver hiányában is védelemben részesülnek, ezt erősítették a Legfelsőbb Bíróság ítéletei is (3*). A szerzői jog ugyanis az “irodalmi” kifejezésen nemcsak a szépirodalmat érti, a szerzői jog hatálya alá tartozik minden írásmű (szak-, tudományos-, ismeretterjesztő írásmű, stb.)

Szoftverek védelme Magyarországon nemcsak a magyar szerzők művei állnak védelem alatt, külföldi állampolgár Magyarországon a szerzői jog vonatkozásában ugyanolyan elbánásban részesül, mint a magyar állampolgár. Miután a védelem fennállásának egyetlen feltétele az önálló, eredeti jelleg, a védelem fennállása függetlenül a mű esztétikai, pl. szoftver esetében műszaki színvonalától, vagy tudományos, vagy szakmai értékétől, gazdasági jelentőségétől, megjelenési formájától, rögzítési módszerétől és alakjától, nyilvánosságra jutásától (szoftver és műszaki tervek esetén igen gyakori, hogy azokat üzleti-üzemi titokként kezelik.) A fentiek alapján tehát a védelem fennállása nem függ attól, hogy a szoftver forráskódban vagy tárgyi kódban került rögzítésre, felhasználói programként vagy operációs rendszerként jelenik meg és attól sem, hogy a mű számítógéppel, vagy számítógép segítségével jött létre. A szerzői jogi védelem nemcsak az egész műre, hanem annak részeire is kiterjed. A szoftver általában lépcsőzetes alkotás eredménye, az egyes “lépcsők” ugyanolyan védelem alatt állnak, mint a teljes mű. Ebből következik, hogy a számítógépi program és a hozzá tartozó dokumentáció együtt is, de külön-külön is védelem alatt áll. A Legfelsőbb Bíróság-i döntés ebben a vonatkozásban is részletes állásfoglalást tartalmaz.

Szoftverek védelme A gazdasági életben a szoftver felhasználása kétféleképpen történik: Egyedi igények esetén a szerző (jogtulajdonos) és a felhasználó (megrendelő) írásban szerződést kötnek, az Szjt. szóhasználatában: felhasználási szerződést, amit a gyakorlatban szerzői jog licensz-szerződésnek is neveznek.

Szabad felhasználású szoftver A szabad felhasználás azt jelenti, hogy a különben védelem alatt álló mű felhasználása díjtalan és ahhoz a szerző hozzájárulása nem szükséges. Magáncélú másolás Haszonkölcsön

Szabad felhasználású szoftver Magáncélú másolás Nyilvánosságra hozott műről bárki készíthet másolatot, ha az nem szolgálja sem forgalomba hozatal, sem jövedelemszerzés célját és a szerző jogos érdekeit egyébként sem sérti … Haszonkölcsön A mű egyes példányainak haszonkölcsönbe adása – a számítógépi programok kivételével… E rendelkezés értelmében magáncélra szoftverről is lehet másolatot készíteni. A törvény azonban a magáncélú másolást is szigorúan korlátozza. A nyilvánosságra hozott kifejezés azt is jelenti, hogy amennyiben a szoftver üzemi-üzleti titok, nem lehet nyilvánosságra hozottnak tekinteni. A szabad felhasználás megítélésénél lényeges szempont a másolatkészítés célja. Szoftvert nem azért szoktak lemásolni, hogy otthon gyönyörködjenek benne. Ha csak egy példányt készítek és azt eladom, az már forgalomba hozatal és jövedelemszerzéssel jár. Nyilvánvaló, hogy a szoftver engedély nélküli másolatának sokszorosítása, forgalomba hozatala a szerző jogos érdekeit sérti, mert csökkenti az iránta fennálló keresletet. Elvileg ugyan fennáll az a lehetőség, hogy valaki a szabad felhasználás keretében másolatot készítsen, a gyakorlatban azonban nehezen képzelhető el, hogy az ne ütköznék az idézett jogszabályban foglalt korlátokba. “A mű egyes példányainak haszonkölcsönbe adása – a számítógépi programok kivételével, valamint a (3) bekezdésben foglalt korlátozással – a szabad felhasználás körébe tartozik” A számítógépi programot tehát csak a szerző engedélyével lehet kölcsönözni. E rendelkezés indoka, hogy pl. a szoftver másolása könnyen, gyorsan és igen olcsón végezhető és nehezen ellenőrizhető.

Szoftver készítés munkavállalói kötelezettségként. Szoftverek védelme A szerzői jogi védelem a szerző életében és haláltól számított 70 évig áll fenn. Szoftver készítés munkavállalói kötelezettségként. szerzői jogi védelem a szerző életében és haláltól számított 70 évig áll fenn. E rendelkezés irányadó minden olyan műre, melynek védelme 1994. július 1-jén még fennállt, természetesen az addig eltelt időt be kell számítani a 70 évbe. Amennyiben a védelmi idő a fent említett időpont előtt járt le, a 70 éves védelmi idő már nem illeti meg a szerzőt, 1994. július 1. előtt ugyanis a védelmi idő 50 év volt. A védelmi időt a szerző halálát követő év január 1-jétől kell számolni. A szoftvernél az erkölcsi kopás következtében a szoftver felhasználása aránylag lényegesen rövidebb ideig tart, mint pl. a hagyományos műveknél , melyeknél a komolyabb felhasználásra sokszor a szerző halála után kerül sor (irodalmi-, zenemű, stb.) A szerző jogait az Szjt. korlátozza abban az esetben, ha a művet – számítógépi programot – a szerző, mint munkavállaló munkaköri kötelezettsége keretében hozza létre. Amennyiben munkaköri kötelezettség keretében létrehozott mű jött létre és a munkáltató “a munkaviszony tartalma alapján a mű felhasználására jogosult” (Szjt.14.§.(1) bek.) a szerző jogai módosulnak. Ilyen esetben a szoftver felhasználási joga a szoftver átadásával a munkáltatóra száll át és ezt jogszabályi rendelkezés alapján egyúttal a nyilvánosságra hozatalhoz való hozzájárulásnak kell tekinteni, (ami egyébként a szerző elidegeníthetetlen joga lenne az Szjt.8.§.(1) bek. értelmében). A munkáltató jogosult a belső felhasználásra, a szoftver felhasználására vonatkozó jogok átruházására, a szoftver tovább fejlesztésére, módosítására, egyik szoftver cselekménye, mely a szoftver felhasználásával kapcsolatos. A munkáltató hozzájárulása esetén a felhasználás jogát a szerző gyakorolhatja. A munkavállaló a szerzőt a munkaköri kötelesség keretében létrehozott művének felhasználásáért szerzői jogdíj csak abban az esetben illeti meg, ha a munkáltató a szoftver harmadik személynek értékesíti (harmadik személlyel felhasználási, bérleti, stb. szerződést köt, de még akkor is, ha ingyenes használatot enged.)

Magyar törvények a szoftverről 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról

Illegális szoftverhasználat Mi minősül illegális szoftverhasználatnak? végfelhasználói túlhasználat (pl. több gépre telepítik ugyanazt a programot), kereskedő az eladásra szánt, összeállított gép merevlemezére másolja a programot, hamisítás (az eredetivel teljesen megegyező megjelenésű másolat), internetről letöltött illegális szoftverek.

Illegális szoftverhasználat Az illegális szoftverhasználatból eredő károk Károsul a szoftver tulajdonosa. Károsul a nemzetgazdaság.