Tájfajták jelentősége a XXI. században Fülöp Tihamér – biológus/ falugazdász –Szatmárnémeti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Advertisements

A világ mezőgazdálkodási irányzatai Előadó: Dr. Megyes Attila DE-ATC Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék Földműveléstani és Területfejlesztési.
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN?
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
A Föld mezőgazdasága.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Az önző gén Richard Dawkins.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
II. TERMÉSZETI ÉS TÁJI JELLEMZŐK
Negyedik előadás Március 11
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Energiatermelés külső költségei
Gyümölcstermesztő szakmérnöki képzés
Környezetértékelési módszerek
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Az alternatív energia felhasználása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Az EU többéves pénzügyi kerete
Természetvédelem 2 Béres Csilla.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
A magyarországi mezőgazdaság
Takács Géza elnök Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Gyermely, február 14.
P ANNONBÚZA PROGRAM H OGYAN REALIZÁLHATÓ A MINŐSÉGI ELŐNY A FELDOLGOZÓIPARBAN ? Tóth Béla Gyermelyi Zrt. Szakmai szimpózium Gyermely február 14.
Biotikus környezeti tényezők
Globális problémák.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
Globális ökológia - a bioszféra ökológiája Kertész Miklós, Vida Gábor
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A világnépesség növekedése
Dr. Herbály Katalin Főiskolai tanár Szolnok, szeptember 18.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Nemesítés a gyümölcstermesztésben
A mezőgazdasági növények sokfélesége a közvetlen értékesítésben Valorisation de la biodiversité cultivée dans les circuits courts Kiss Csilla, Védegylet.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
Az IKR zrt által forgalmazott II
A globális melegedés hatása Európa állatvilágára Striczky Levente2015. április 23. Klimatológia.
MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK
Smart Farming dr. Szieberth Dénes Kőszárhegy Kazinczy Ferenc utca 12. mobil telefon: 36 (06)
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
KOMPLEX VÍZ- ÉS TALAJERŐ GAZDÁLKODÁS A DALMAND ZRT. ÖNTÖZÉSES KULTÚRÁIBAN IV. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ április 9.
Talajok konkrét természetvédelme
Az éhezés.
Ökoiskola- vetélkedő március
Életközösségek a Földön
Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren
A piac és a piacgazdaság
Seregi J., Zsarnóczay G., Kovács Á., Holló G., Matiuti M.
Tájfajták jelentősége Fülöp Tihamér – biológus –Szatmárnémeti.
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Tájfajták jelentősége a XXI. században Fülöp Tihamér – biológus/ falugazdász –Szatmárnémeti

Fogalmak tisztázása "tájfajta", "helyi fajta","régi fajta" Tájfajtának nevezzük azt az archaikustípusú fajtát ami egy tágabb tájegységre jellemző Helyi fajta a tájfajta szinonimája lehet, de egy szűkebb földrajzi egységre jellemző Régi fajta megnevezés nem teljesen azonos a tájfajtával, mert a régi fajta a nemesítési módszerek hatására átmenetet képezhet a tájfajta (mint alapanyag) és a modern fajta között

Fogalmak tisztázása Modern fajta jelenleg a kereskedelemben forgalomban levő fajták többsége egyöntetű homogén főként égövekre szelektáltak korszerű nemesítési eljárásokkal állítják elő (pl.: keresztezés, hibridizáció, GMO stb.) elismerésük törvényben szabályozott

Fogalmak tisztázása Modern fajta jelenlegi iparszerű növénytermesztés igényeihez lettek kialakítva kevésbé alkalmasak vegyszermentes önellátó gazdálkodásra a növényekről gyűjtött mag újra nem vethető(hibrid, rossz csírázóképesség, eltérő hozam, időbeni leromlás)

Mit nevezünk tájfajtának tájfajtának nevezzük azt az ősi típusú fajtát, mely a modern fajtáktól eltérő a mai fogalmakkal inkább fajtakeverékként értelmezhető az adott táj biotikus és abiotikus tényezőihez alkalmazkodtak

Mit nevezünk tájfajtának az adott helyen stabilitásra törekednek egy adott tájegységben elterjedtek a helyi emberek ismerik és kötődnek hozzájuk alkalmasak vegyszermentes önellátó gazdálkodásra

Mit nevezünk tájfajtának részben a természetes kiválasztódás, részben a népi szelekció eredményeként jöttek létre a szelekciónak és a spontán mutációknak köszönhetően az egyes kórokozókkal szembeni toleranciával vagy rezisztenciával rendelkeznek minden évben újra vethetők( alacsonyabb de megbízható hozam)

Tájfajták fontossága a múltban őseink évszázadokon keresztül nagy becsben tartották és gondosan válogatták ezeket a több hasznú fajtákat nem a „piacos külső’’, hanem a jóízű, egészséges stabil termés volt a cél a külalak rovására szelektáltak ellenálló és bőtermő fajtákat gyönyörködtette őket a változatosság(CÚCZ,2013)

Tájfajták szerepe a modernfajták létrejöttében XIX századtól a modern fajták kialakításának alapanyagául szolgál jelenlegi kereskedelemben forgalmazott magvak helyi/régi/tájfajtákból jött létre(MO 50%) folyamatosan alapanyag ként szolgálnak( pl. ICARDA Szíria fajta)

Jelenlegi növénytermesztés helyzete a földön jelenleg kb.(ENSZ-FAO) 7000 ehető növényfaj 30 növényfaj közélelmezés globálisan 3 növényfaj adja a 60%-át(kukorica,búza,rizs )

Jelenlegi növénytermesztés helyzete folyamatos emberiség növekedés milliárd várható természetes élőhelyek csökkenése az eltartó kapacitás növelésének érdekében Biodiverzitás szűkülése (emberiség számára fontos fajok elvesztése) mennyiségi növekedésért folytatott versenyben lemarad minden, ami nem illeszthető be a jól programozható ipari technológiába

Jelenlegi növénytermesztés helyzete fő szempontok a betakaríthatóság, szállíthatóság, tárolhatóság, feldolgozhatóság, homogenitás (szín, forma és méret) jelenlegi megtermelt növények élelmiszerminőségének rendszeréből hiányzik az íz, az illat, az esztétikum és ezek harmóniája a felhalmozódott vegyszerek megszabott értékhez kötöttek

Válaszút előtt a növénytermesztés Több alternatíva a jövőre nézve 1. folytatjuk az eddigi üzemszerű növénytermesztést = élelmezési katasztrófa 2.Precíziós növénytermesztés magas technológia segítségével (sci-fi) = részben fenntartható de magas költségű 3.Ökológiai gazdálkodás = a legjárhatóbb út

Pretty, J. (2006). Agroecological approaches to agricultural development.

Tájfajták a jelenben és a jövőben Kiválóak az ökológiai termesztésre  magas genetikai diverzitás: - gyors adaptációs képesség - magas ellenálló képesség  magas esztétikai, bel-tartalmi és kulináris érték

Tájfajták a jelenben és a jövőben az adott tájhoz és művelési formához való alkalmazkodás extenzív termelésre kiváló egyedei szabadon termékenyülhetnek egymással (szabadelvirágzású fajták) gazda saját maga tarthatja fenn a fajtáit (pozitív szelekció)

Tájfajták termesztésének előnyei Egészséges élelem(vegyszermentes, magas beltartalmi értékek) Szabad vetőmag( újra fogható) Anyagi függetlenség( vetőmag, vegyszerek) Egészséges környezet(mikró és makró) Alacsony ökológiai lábnyom Természetbarát Egészség! Anyagi jólét( egyre nagyobb a piaci igény)!! Közösségi újraformáló erő!

Köszönöm a figyelmet Szamoskóródi Kert