Foglalkoztatási és Szociális Hivatal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

Előadó: Horváth Olga Közfoglalkoztatás Szombathely városban.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
A TÁMOP munkaügyi központokat érintő kiemelt projektjeinek bemutatása TÁMOP 1-es 2 –es prioritásának keretében megvalósuló programok.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK Szombathely, november 19.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
„A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)” TÁMOP /1 program.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
AZ ÁLLÁSKERESŐK TÁMOGATÁSA Előadó: Majorné Angyal Erzsébet kirendeltség-vezető
Dr. Vécsei Pál A jelentős arányban romák által lakott települések-, s erre alapozottan a roma népesség helyzetének alakulása a rendszerváltást követően.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Egyéb munkaerő-piaci programok
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
276 fő Terület: 1234 hektár 1 Mozgókönyvtár 2 legnagyobb foglalkoztató Gál József (építőipar) Lakosné Szűcs Piroska (kereskedelem) Munkanélküliségi ráta:
Új utakon Alapon Start mintaprogram Honnan indultunk
Esélyek a munkaerőpiacon
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
„Út a munkához”program
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Folyamatosan emelkedik a lakosság
„Út a munkához” program
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Munkanélküliség.
Munkagazdaságtani feladatok
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Új pályainformációs eszközök - filmek
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
a hatékonyabb munkába segítésért
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Munkagazdaságtani feladatok
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Előadás másolata:

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató a munkaerő-piaci helyzet alakulásáról 2007. augusztus 2.

Országosan 70 ezer bejelentett álláshely várta a regisztrált álláskeresőket 2007 júliusában Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein a munkaadók július hónap folyamán - 33 082 üres álláshelyet jelentettek be, melyből 21 854 munkahely volt támogatás nélküli. Július hónapban a munkaközvetítéshez összesen 70 ezer álláshely állt rendelkezésre, ebből 29,1 ezer maradt betöltetlen.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein bejelentett álláshelyek a nemzetgazdaság egészére becsült munkaerőigénynek mintegy 25–30%-át teszik ki. Ebből kiindulva egy átlagos hónapban 200–250 ezer üres álláshely becsülhető a nemzetgazdaság egészében.

Az üres álláshelyek betöltése több csatornán keresztül történik az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein a magánközvetítők, és a munkaerő-kölcsönzők segítségével, valamint önerőből (pl. újsághirdetés, pályázat stb.). A szervezett közvetítői tevékenység közel háromnegyede a munkaügyi kirendeltségeken történik.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz tartozó hét regionális munkaügyi központ 167 kirendeltségén 2007. július végén összesen 412,2 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez az előző hónaphoz képest 9,6 ezer fős, az egy évvel korábbihoz képest 35,6 ezer fős növekedést jelent.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint kismértékben csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma 2007. júliusában a regisztrált álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 426,3 ezer fő volt, míg egy hónappal korábban 427,4 ezer főt tett ki. A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek . Az időjárásnak kitett ágazatok miatt és az iskolaév által meghatározott ciklus következtében a nyilvántartott álláskeresők száma is erőteljes szezonális ingadozást mutat.

Az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökben résztvevők létszáma a második negyedévtől kezdődően folyamatosan emelkedik A foglalkoztatást elősegítő támogatásokban résztvevők érintett létszáma az első negyedév végéig tartó mérséklődést követően folyamatosan emelkedett: a májusi 56,8 ezer fős létszám 5,3%-kal haladta meg az előző havit. A legtöbben bér- és járulék jellegű támogatások 38,1% közhasznú foglalkoztatás 28,9% révén jutottak munkához.

2007. első öt hónapjában csaknem 38 ezer fő kapcsolódott be a különböző aktív foglalkoztatási programokba, a belépők fele közhasznú munkán dolgozott, és egynegyede bérjellegű támogatás igénybevételével talált munkalehetőséget.

A pályakezdők beáramlásának növekedési üteme az előző évhez képest csökkent A nyilvántartott pályakezdő fiatalok létszáma a júliusi zárónapon 42 219 főt tett ki, csaknem egynegyedével többet, mint júniusban. A 2006. év hasonló időszakának számát csupán 57 fővel haladta meg, mely stagnálásnak felel meg. A pályakezdők júliusi 7,8 ezer fős növekedése elmarad az ilyenkor szokásos értéktől.

A relatív mutatók átlagszámai mögött markáns területi különbségek húzódnak meg Az egyes térségek helyzetének értékelését hivatottak megkönnyíteni a nyilvántartott álláskeresők relatív mutatói. Az egyik ilyen mutató a nyilvántartott álláskeresők számát a gazdaságilag aktív népesség százalékában mutatja be. A mutató kiválóan érzékelteti a régiók és a megyék munkaerő-piaci helyzetében tapasztalható rendkívül éles különbségeket, a főváros 3,1%-os adatától a Szabolcs megyei 20,6%-ig, miközben az országos átlag 9,4%.

A másik relatív mutató a nyilvántartott álláskeresők számát a munkavállalási korú népesség százalékában mutatja be Ennek a mutatónak az az előnye, hogy ezt akár településenként is meg lehet határozni. Az országos átlag (6,2%) és az egyes térségekre kapott értékek szintén jól mutatják az éles területi különbségeket.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez 2007. július