Matematika 10.évf. 4.alkalom

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kétismeretlenes elsőfokú (lineáris) egyenletrendszerek
Advertisements

Országos Kompetencia Mérés 2009 Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola Készítette: Jákliné Tilhof Ágnes.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
% = > <   Százalékszámítás Nyitott mondatok. Százalékszámítás Feladat Mennyi a 450 Ft 28 % -a? Mennyiségek a = 450 Ft p = 28 % é = ? Válasz: a 450 Ft.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Számítógépes szimuláció
Matematika története érdekességek
Geometriai transzformációk
A felvilágosodás korának testkultúrális reformjai
Valószínűségi kísérletek
2. előadás Viszonyszámok
Zsiros Péter A Bolyai János megyei matematikaverseny feladatsorairól és a javítás egységesítéséről Zsiros Péter
A tökéletes számok keresési algoritmusa
Gondolatok egy összegzési feladat kapcsán
Technológiai folyamatok optimalizálása
A Feuerbach-kör és annak alkalmazása feladatokban
KÉSZÍTETTE: ÁRPÁS ATTILA
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Egy szerkesztés nehézségei
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Tömörítés.
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
XX. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Végeselemes modellezés matematikai alapjai
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
Hipotézisvizsgálat.
Feladatmegoldás 2017.
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Pontrendszerek mechanikája
41.Felvidéki Magyar Matematikaverseny 2017, Szenc
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Varianciaanalízis- ANOVA (Analyze Of VAriance)
Algebrai kifejezések, egyenletek
Hasonlóság Összefoglalás
? A modell illesztése a kísérleti adatokhoz
Business Mathematics
Regressziós modellek Regressziószámítás.
POLINÓMOK.
Sztochasztikus kapcsolatok I. Asszociáció
Nap és/vagy szél energia
Készítette: Sinkovics Ferenc
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A Feuerbach-kör titkai
Környezeti Kontrolling
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Nem mindig az a bonyolult, ami annak látszik azaz geometria feladatok megoldása egy ritkán használt eszköz segítségével Rátz László Vándorgyűlés 2018.
Matematika 10.évf. 5.alkalom
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
Területi egyenlőtlenségek összetettebb mérése: Gini együttható
1.5. A diszkrét logaritmus probléma
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Matematika 11.évf. 1-2.alkalom
A területi koncentráció mérése: Hirschman–Herfindahl index
Binomiális fák elmélete
Szülőként mi foglalkoztatja ÖNT leginkább gyermekével kapcsolatban?
Paraméteres próbák Adatelemzés.
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Munkagazdaságtani feladatok
Lorenz-görbe dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Körmentes irányított gráfban legrövidebb utak
4.Előadás Lame-egyenletek Beltrami-egyenletek
Vektorok © Vidra Gábor,
Négyzetjáték és bolyongás
A geometriai transzformációk
Hipotéziselmélet Adatelemzés.
Területi egyenlőtlenségek összetettebb mérése: Gini együttható
Pitagorasz-tétel.
Előadás másolata:

Matematika 10.évf. 4.alkalom Egyenletrendszerek Háromszögek, négyszögek belső és külső szögei Pitagorasz-tétele és alkalmazása Készítette: Zsigóné Seres Judit

Egyenletrendszerek megoldása behelyettesítő módszerrel Egyenletrendszerek megoldásakor keressük azokat a számokat, amelyek mindkét egyenletet kielégítik. A behelyettesítő módszer lépésekben: 1.Az egyik egyenletből kifejezzük az egyik ismeretlent. 2.Ezt behelyettesítjük a másikba. 3.Megoldjuk az egyenletet. 4. Kijön az egyik ismeretlenre egy megoldás. 5. Ezt a megoldást visszahelyettesítem a kifejezett alakba vagy valamelyik egyenletbe. 6.Kijön a másik ismeretlenre is egy megoldás. 7. Ellenőrzés után felírjuk az (x;y) számpárt.

Behelyettesítő módszer alkalmazása Oldjuk meg behelyettesítő módszerrel: x-2y=1 3x-5y=5 Az első egyenletből kifejezzük az x-et: x=1+2y Ezt a II.-ba x helyére beírjuk: 3(1+2y)-5y=5 Zárójelfelbontás után: 3+6y-5y=5, amit megoldva y=2-t kapunk. Ezt a megoldást visszahelyettesítjük a I. vagy II. egyenletbe vagy most a kifejezett alakba: x=1+2*2x=5 lesz az eredmény. Ellenőrzés: I. 5-2*2=1  1=1 és II. 3*5-5*2=5 5=5 Megoldás: (x;y)=(5;2)

Egyenletrendszerek megoldása az egyenlő együtthatók módszerével Egyenletrendszerek megoldásakor keressük azokat a számokat, amelyek mindkét egyenletet kielégítik. Az egyenlő együtthatók módszere lépésekben: 1.Célunk az egyik ismeretlent kiejteni, ezért úgy szorzom az egyenleteket, hogy az egyik ismeretlen előtti szám (együttható) megegyezzen. 2.Ezután a két egyenletet összeadom vagy kivonom egymásból, hogy ez az ismeretlen kiessen. 3.A megmaradt egyenletet megoldjuk. 4. Kijön az egyik ismeretlenre egy megoldás. 5. Ezt a megoldást visszahelyettesítjük az egyik egyenletbe. 6.Kijön a másik ismeretlenre is egy megoldás. 7. Ellenőrzés után felírjuk az (x;y) számpárt.

Egyenlő együtthatók módszerének alkalmazása Oldjuk meg az egyenlő együtthatók módszerével: 3x+2y=1 7x+5y=4 Cél, hogy az x-et kiejtsük, ezért 3*7=21x-et csinálunk belőle. Vagyis az első egyenletet 7-tel, míg a másodikat 3-mal szorozzuk végig. 21x+14y=7 21x+15y=12 Az II. egyenletből kivonjuk az I-t: 15y-14y=12-7, amit kiszámolva y=5 adódik. Az y=5 megoldást visszahelyettesítjük pl. az I. egyenletbe: 3x+2*5=1, amit megoldva 3x+10=1 adódik, amit rendezve 3x=-9, azaz x=-3 lesz az eredmény. Ellenőrzés: I. 3*(-3)+2*5=1  1=1 és II. 7*(-3)+5*5=4  4=4 Megoldás: (x;y)=(-3;5)

Szög Szög: Adott pontból kiinduló két félegyenes a síkot két részre osztja, ezt szögtartománynak, röviden szögnek nevezzük. A szögeket a görög ABC kis betűivel jelöljük.

Szögek fajtái

Háromszögek külső és belső szögei A háromszög belső szögeinek az összege 180˚. A háromszög külső szögeinek az összege 360˚. A háromszög egy belső és a mellette lévő külső szögének összege 180˚. A háromszög egyik külső szöge egyenlő, a nem mellette fekvő két belső szög összegével.

Háromszögek csoportosítása I. Szögek szerinti csoportosítás: Hegyesszögű háromszög: minden szöge hegyesszög Derékszögű háromszög: egyik szöge 90˚, másik kettő hegyesszög Tompaszögű háromszög: egyik szöge tompa, másik kettő hegyes II. Oldalak szerint csoportosítás: Egyenlő oldalú vagy szabályos háromszög: minden oldala egyenlő (szögei is egyenlők 60˚) Egyenlő szárú háromszög: két oldala egyenlő (két szöge is egyenlő) Általános háromszög: minden oldala (és szöge is) különböző

Háromszögek csoportosítása

Pitagorasz-tétel Derékszögű háromszögben a befogókra emelt négyzetek területének az összege egyenlő az átfogóra emelt négyzet területével. Rövidebben: Derékszögű háromszögben a befogók négyzetének az összege egyenlő az átfogó négyzetével.

Négyszögek külső és belső szögei A négyszögek típusai: konvex és konkáv. A négyszög belső szögeinek az összege 360˚. A konvex négyszög külső szögeinek összege 360˚.