A KÖZBESZERZÉS ÉS A BIZTOSÍTÁS KÉRDÉSEI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Molnár András Banki tanácsadó.
Advertisements

Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Biztosítani kívánt kockázatok fedezetlensége a vállalati biztosítások
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
Aon – tények és számok Az Aon világ legnagyobb
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
A MABISZ és a fogyasztók I.MABISZ szervezeti átalakulása: érdekképviselet szint szakmai kompetenciaközpontok.
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Kockázat Olyan eshetőség, amikor tevékenységünk (döntésünk) tényleges eredménye eltér a tervezettől.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
Biztosítási alapismeretek
A legfontosabb tudnivalók a Generali mezőgazdasági biztosításairól
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
Vagyonbiztosítás.
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Az aszály és a szárazodás Magyarországon Konferencia Kecskemét, október 7. Prof. Dr. Bukovics István DSc, ny. tű. mk. vezérőrnagy Az erdőtűzvédelem.
Lakosságvédelmi intézkedések katasztrófaveszély időszakában
Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 14.
Mit lát a kockázatvállaló (biztosító)?
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Mi az, hogy biztosítási alkusz, az alkusz helye és szerepe - egy nemzetközi alkusz szemszögéből n Az Alkusz szerepe, az alkuszi etika. n A szolgáltatási.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 10. téma
Életbiztosítási Program
Kiürítés a valóságban és a papíron
tűzvédelmi tapasztalatai
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
„Ne maradjunk meztelenek.” Egészségügyi szakmai felelősségbiztosítás és magán egészségügyi ellátás dr. Hanti Péter.
1 Mit lehet biztosítani?. 2 Válassza ki, hogy melyik biztosítás érdekli? Vagyon Utazási Egészség, balesetGépjármű.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Lakásbiztosítási Oktatási anyag
1 Genertel Kgfb kiegészítő szolgáltatások Kiegészítő biztosítások miniCasco Extra: A saját gépjárművén keletkezett töréskárra térít, olyan esetben,
Biztonság és motiváció Biztosítási megoldások a kis és középvállalkozások működésére leselkedő veszélyek ellen © Jogi személyiség Hajas Gábor vállalati.
Köszöntöm a települési önmentő képesség fejlesztő felkészítésen résztvevőket Előadó: Lóki Richárd okl. tű. őrgy.
Zöld út Bemutatkozik a Groupama Garancia Biztosító
Vállalkozói vagyonbiztosítások – Szakmai Nap SIGNAL BIZTOSÍTÓ Molnár András.
©Copyright: Tűzvédelmi Konferencia Siófok Király András 1/10 Király András tűzbiztosítási szakértő Épületek tűzvédelmi felülvizsgálata,
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mindenkit köszöntök, Takács Titusz vagyok a JTT PRO Biztonságtechnikai Kft. ügyvezető igazgatója. BIZTONSÁGTECHNIKAI KFT. Mai előadás témája: Vállalkozások.
TÁJÉKOZTATÓ A 2013-tól érvényes biztosításokról Szeged
Nyugat – dunántúli Igazgatóság Értékesítési Osztály A gépjárművek biztosítása múlt jelen jövő.
Mi az az épületdiagnosztika?  Tulajdonosoknak  Vevőjelölteknek  Bérlőknek  Ingatlanforgalmazóknak  Épületkezeléssel foglalkozó szakembereknek 
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
Dunaújvárosi Iparkamara KÖZBIZTONSÁGI NAP Schön István Dunabiztos Biztosítási Alkusz Kft.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
Győr november1 Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Energia Társaság MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK JÖVŐBENI KIHASZNÁLÁSA.
Az utasbiztosítás.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016.
Biztos jelen, közös jövő!
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Kockázatkezelés és biztosítás (4. konzultáció)
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Építés- szerelési biztosítások
TÁJÉKOZTATÓ A 2013-tól érvényes biztosításokról
Előadás másolata:

A KÖZBESZERZÉS ÉS A BIZTOSÍTÁS KÉRDÉSEI 2018. november 7. Vagyonbiztosítás és kockázatok, biztosítás a közbeszerzési gyakorlatban

Biztosítók és a közbeszerzés A biztosítási szolgáltatás a közbeszerzés tárgya A biztosító ügyfele vesz részt a közbeszerzési eljárásban A szükséges ismeretek A kockázat ismerete, elemzése A biztosítási szakma sajátosságainak ismerete Tartalom Kívülről / belülről ható veszélyek tendenciák (vagyonbiztosítási módozatokban biztosítható kockázatok) Vagyonbiztosítási módozatok Vagyonbiztosítási módozatok, kapcsolódások A nem megfelelő konstrukció Információk övekvő nyári szárazság a mérsékelt szélességeken az aszály-kockázat növekedése mellett(valószínű)

Kívülről ható (biztosítható) veszélyek Víz Tűz, villám, robbanás Gondatlanság, kezelési hiba Vihar, jég Túlfeszültség indukció Indirekt villám Betörés, rablás Összeroppanás Tűz láng nélkül Vandalizmus, rongálás Nedvesség, fagyás

Belülről ható(biztosítható) veszélyek Mérő, szabályozó berendezés hiba Biztonsági berendezés hiba Anyag és gyártási hiba Tervezési, hiba

Kedvezőtlen tendenciák Magasabb maximumhőmérsékletek, több meleg nap és hőhullám >>>Növekvő kereslet az elektromos hűtésre, csökken az energiaszolgáltatás megbízhatósága. Több intenzív csapadékkal járó esemény >>> Az árvíz, földcsuszamlás, lavina és sárfolyam okozta káresemények növekedése. Növekvő talajerózió. Növekvő nyári szárazság a aszály-kockázat növekedése mellett >>> Erdőtüzek kockázatának növekedése. Bonyolult, környezeti hatásokra érzékeny gépek berendezések új technológiák elterjedése >>> Túlfeszültség károk. A szakképzett munkaerő hiánya N>>> Kezelési hiba károk . Cyber kockázatok adatlopás, kémkedés, vírus … övekvő nyári szárazság a mérsékelt szélességeken az aszály-kockázat növekedése mellett(valószínű)

A vagyonbiztosítások Szerelésbiztosítások (CAR, EAR) Vállalati vagyonbiztosítások (elemi kár, kiegészítő kockázatok, all risk) Gépbiztosítások (géptörés, elketronikus berendezés) Üzemszünet biztosítások (tűz, vagyon- géptörés üzemszünet) Cyber biztosítások GAP biztosítások Kiterjesztett garancia Szállítmánybiztosítások Mezőgazdasági (állat, növény) biztosítások Hitelbiztosítások, Utazási biztosítások, balesetbiztosítások, betegségbiztosítások. Gépjárműbiztosítás Felelősségbiztosítás (D&O) Bond biztosítás (kezesség, garancia) Jogvédelem-biztosítás

Fedezetek, kapcsolódások Szállítmány Szerelés (EAR, CAR) Vagyon, Felelősség Üzemszünet Vagyon (all risk) Géptörés, Elektronikus ber. Vagyon- géptörés üzemszünet Szállítás Tárolás, szerelés, próbaüzem Üzemelés Felelősség

A nem megfelelő konstrukció Nem fizet a biztosító Rosszul megválasztott módozat (pl casco gépbiztosítás helyett), módozatok közötti fedezetmentes időszak, a vagyontárgy nincs biztosítva, egyedi kockázatkizárás, magas önrészesedés, védelmi előírás nem teljesül. (törölt szerződés, lejárt szerződés, nem történt meg / hiányos a kárbejelentés) Nem fizet eleget a biztosító Magas önrészesedés, %-os önrészesedés, a biztosítási összeg meghatározásának módja nem megfelelő (újérték/avult érték, alulbiztosítottság) Drága a biztosítás Szükségtelen fedezetek, többszörös fedezet, alacsony önrészesedés, túlbiztosítás. A biztosítási szakma alapvetéseivel nem összhangban levő elvárások Kockázati információk hiánya. Kizárásokról, visszkeresetről, alulbiztosítási igényről való lemondás, nem biztosítható kockázatok vállalásával kapcsolatos elvárások. Hogyan kerülhető el, hol érhetők el a szükséges információk? Szükséges biztosítási ismeretekkel rendelkező szakember közreműködése (Alkusz, MABISZ, Biztosítók) Közbeszerzések tanácsának útmutatója, MABISZ ajánlások figyelembevétele, biztosítók honlapjai, internet.

www.mabisz.hu Tájékoztató a vagyon- és műszaki biztosításokról Biztosításszakmai ismeretek ügyfeleknek, leendő ügyfeleknek a biztosításkötés előtt és a biztosítás időtartama alatt, továbbá a biztosításközvetítőknek az ügyfelek igényeinek leginkább megfelelő biztosítási módozat megtalálásában, a biztosítási feltételek „testreszabott” kialakításában. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, a Magyar Biztosítók Szövetsége és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ajánlása a villamos eredetű tűzkárok megelőzéséhez és csökkentéséhez Az ajánlás célja, hogy felhívja – elsősorban – az érdeklődők (lakosság, kisvállalkozások) figyelmét arra, hogyan csökkenthetik a villamos eredetű tüzek kockázatát A MAGYAR BIZTOSÍTÓK SZÖVETSÉGE ÉS A MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET ajánlása a villám- és túlfeszültség-károk megelőzéséhez és csökkentéséhez Az ajánlás célja, hogy megismertesse a biztosítást kötő lakossági és vállalati ügyfelekkel, biztosítást értékesítő, kockázatelbíráló, kárrendező szakemberekkel a villám- és túlfeszültségvédelmi fogalmakat, kárcsökkentési, kármegelőzési lehetőségeket

Köszönöm a figyelmet!