A nyomatéknak ellenálló kapcsolatok viselkedésének jellemzése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magasépítési acélszerkezetek keretszerkezet ellenőrzése
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
ADATBÁZISOK.
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
HIDAK, ÉPÜLETEK ERŐSÍTÉSE
Felületszerkezetek Lemezek.
Mértékadó igénybevételek számítása
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
SZÉCHENYI EGYETEM, Tartószerkezetek Tsz.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
A talajok mechanikai tulajdonságai
A kompozitok szerkezet-képzése (a teríték kialakítása) Mi történik? A gyantával ellátott alkotóelemek xy síkban egymáshoz képest a végleges helyükre kerülnek.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Csarnokszerkezetek teherbírásvizsgálatai, elméleti háttér
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége
Vakolatok szerepe áthidalók és födém tűzállósági vizsgálatánál
Közlekedéstudományi Intézet Kht. Út- és Hídügyi Tagozat Aszfalt-, Beton- és Geotechnikai Laboratórium 1116 Budapest, Temesvár utca Telefon: (06-1)
Szemelvények törésmechanikai feladatokból Horváthné Dr. Varga Ágnes egyetemi docens Miskolci Egyetem, Mechanikai Tanszék.
Dinamikus állománymérési módszerek
MSc kurzus 2012 tavaszi félév
AZ UTÓFESZÍTÉS ÚJ FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
T4. FA OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
T6. VASBETON GERENDA MÉRETEZÉSE
T2. ACÉL OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
T8. VASBETON OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
Adatbázis-kezelés.
Csontok törésvizsgálata
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Oszloptalpak Homloklemezes kapcsolatok Egyéb kapcsolatok
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Magasépítési acélszerkezetek -keretszerkezet méretezése-
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Faanyag: C30 1. MINTAFELADAT: 150/150 3,00 2×120/200 A 4,00 4,00
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Magasépítési acélszerkezetek kapcsolatok ellenőrzése
Haladó C++ Programozás Programtervezési minták – alapok Sonkoly Balázs
T4. FA OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
Munkagödör tervezése.
Elvárásoknak való megfelelés Tervezés szilárdságra Végeselem módszer Termékszimuláció tantárgy 5. előadás március 25. Előadó: Dr. Kovács Zsolt.
Magasépítési acélszerkezetek
T3. FA GERENDA MÉRETEZÉSE
LEGO Dacta program.
Adatbázisszintű adatmodellek
Szerkezetek Dinamikája 3. hét: Dinamikai merevségi mátrix végeselemek módszere esetén. Másodrendű hatások rúdszerkezetek rezgésszámításánál.
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
Oldalirányban megtámasztott gerendák tervezése
Az Eurocode 1 EN 1991 Eurocode 1: A tervezés alapjai és a tartószerkezeteket érő hatások.
Oldalirányban nem megtámasztott gerendák tervezése
Lemezhorpadás és a keresztmetszetek osztályozása
Keretek modellezése, osztályozása és számítása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Húzott elemek méretezése
Szerkezeti elemek tervezése. Nyomott-hajlított elemek
Tartószerkezetek kapcsolatai. Alapfogalmak
Acél tartószerkezetek tervezése az új Eurocode szabványsorozat szerint
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A nyomatéknak ellenálló kapcsolatok viselkedésének jellemzése.
Nyírt gerincpanel (horpadás).
14. Előadás.
Előadás másolata:

A nyomatéknak ellenálló kapcsolatok viselkedésének jellemzése SSEDTA Modul: Kapcsolatok A nyomatéknak ellenálló kapcsolatok viselkedésének jellemzése A 15. előadásban bevezettük a folytatólagos, részlegesen folytatólagos és egyszerű kapcsolati modell fogalmát, és megmutattuk, hogy a megfelelő kapcsolati modell kiválasztása szorosan kapcsolódik a kapcsolat merevség, illetve a szilárdság szerinti osztályához. Részlegesen folytatólagos és folytatólagos kapcsolati modell esetén meg kell harározni a kapcsolat merevségi, teherbírási és képlékeny alakváltozási mechanikai jellemzőit. Ezt a lépést a kapcsolati viselkedés leírásának vagy a kapcsolat jellemzésének nevezzük. Annak megfelelően, hogy milyen keretanalízist végzünk (rugalmas, merev–képlékeny, elasztoplasztikus vagy rugalmas–képlékeny), más és más mechanikai jellemzői érdekesek a kapcsolatnak. Más szóval, a kapcsolat M–FÍ jelleggörbéjét mindig annak megfelelően kell idealizálni, hogy milyen típusú keretanalízist végzünk. Ezt a lépést nevezzük „idealizálásnak”. Ebben az előadásban (és a következőben is) a nyomatéknak ellenálló kapcsolatok „jellemzésével” (viselkedésének leírásával), illetve „idealizálásával” (leírt viselkedésük egyszerűsítésével) foglalkozunk.

A kapcsolati viselkedés jellemzése Különböző módszerek: Kísérleti alapon Görbeillesztéssel Mechanikai modellekkel Végeselemes analízissel Egyszerűsített analitikai modellekkel KOMPONENSMÓDSZER A kapcsolati viselkedés leírása során különbözőképpen járhatunk el: kísérleteket végzünk görbeillesztést hajtunk végre mechanikai modellt készítünk végeselemes analízist alkalmazunk egyszerűsített analitikai modelleket használunk. Gyakorlati alkalmazások céljára csak az analitikai modellek jönnek szóba. Ezek segítségével a kapcsolat mechanikai és geometriai jellemzőiből kiindulva meghatározhatjuk a kapcsolatok merevségi, teherbírási és képlékeny alakváltozási jellemzőit. A kapcsolatok viselkedésének előre jelzésére használható analitikai modellek közül napjainkban az úgynevezett „komponensmódszer” a legelfogadottabb, a célra legalkalmasabbnak tartott eljárás. Ezt az eljárást tartalmazza az Eurocode 3 J melléklete („Magasépítési keretszerkezetek kapcsolatai”).

A komponensmódszerben a kapcsolatot nem „mint egészet” tekintjük, hanem alkotóelemek összességének. Tekintsük a nagyon egyszerű hegesztett oszlop–gerenda kapcsolatok esetét. A komponensmódszer alkalmazása során három lépést kell végrehajtani. Az elsőben a kapcsolatot alkotóelemekre bontjuk. Esetünkben három ilyen alkotóelem van: a nyírt oszlopgerincpanel, a nyomott oszlopgerinc és a húzott oszlopgerinc. Minden egyes ilyen alkotóelemre meghatározzuk az F–DELTA jelleggörbét, amely leírja az adott alkotóelem viselkedését nyírás, nyomás és húzás esetére. Ezen a szinten vesszük figyelembe az alkotóelemek közötti esetleges kölcsönhatást is. Ezután a harmadik lépésben az alkotóelemek jellemzőit „összeállítjuk”, és meghatározzuk a teljes kapcsolat mechanikai jellemzőit. A komponensmódszer tehát nem más, mint a jól ismert végeselemmódszer alkalmazása tartószerkezeti kapcsolatokra (és az „alkotóelem”, illetve „kapcsolat” kifejezés megfeleltethető a „végeselem” és „szerkezet” szavaknak).

A komponensmódszer Az alkotóelemek jellemzői Összeállítás Analitikus módszerek (egyszerű vagy összetettebb) Végeselemes módszerek Kísérletek ... Összeállítás Ugyancsak különböző bonyolultságú lehet Az alkotóelemek jellemzői többféleképpen származtathatók: végeselemes módszerekkel, kísérleti alapon stb., de gyakorlati szempontból az analitikus módszerek tűnnek a leggyümölcsözőbbnek. Ezek lehetnek igen egyszerűek és bonyolultak is. Az összeállítás esetén is különböző bonyolultságú lehet. Az Eurocode 3 egyszerű analitikus modelleket és összeállítási eljárást javasol.

A komponensmódszer Minden acélszerkezeti oszlop–gerenda kapcsolatra és gerendaillesztésre érvényes Kiterjesztették már: öszvérszerkezetű kapcsolatokra; oszloptalpakra Jelenleg folyik a kiterjesztése faszerke-zetek és előregyártott vasbeton szerke-zetek kapcsolataira A módszer minden olyan kapcsolatra alkalmazható, amelyre ismerjük az alkotóelemek viselkedését. Rendelkezésre áll az alkotóelemek egy könyvtára, amely alapján a legtöbb hegesztett, homloklemezes és szögacélos oszlop–gerenda kapcsolat és gerendaillesztés vizsgálata elvégezhető. A komponensmódszert nemrégiben kiterjesztették együttdolgozó kapcsolatokra és oszloptalpakra is. Jelenleg kiterjedt kutatások folynak a komponensmódszer faszerkezeti kapcsolatokra, illetve előregyártott vasbeton szerkezetek kapcsolataira való kiterjesztésére is. Látható tehát, hogy ez a módszer egyre inkább a kapcsolatok vizsgálatának általánosan, mindenféle építőanyag esetén egyaránt alkalmazható módszerévé válik. Ez nagy előny lehet mindazok számára, akik munkájuk során különböző anyagú szerkezetekkel foglalkoznak.

A komponensmódszer. Újabb eredmények Már rendelkezésre áll a tudásanyag ahhoz, hogy a módszer kiterjeszthető legyen: Karcsú összetett profilok kapcsolataira Zárt szelvények kapcsolataira Mellékirányú kapcsolatokra Csőszelvények kapcsolataira ... Jelenleg folyó és a jövőben tervezett munka: Tűzre és földrengésre való tervezés Friss kutatási eredmények alapján ma már rendelkezünk azzal a tudással, amely ahhoz szükséges, hogy a komponensmódszert a következő esetekre is alkalmazzuk: Karcsú összetett profilok kapcsolataira Mellékirányú kapcsolatokra Csőszelvényű szerkezetek kapcsolataira Ez a tudásanyag még nem érett meg a gyakorlati alkalmazásra. A következő lépés az, hogy olyan formában nyilvánosságra kerüljön mindez, amely hasznosan, a gyakorlatban is felhasználható módon egészíti ki a már szabványosított tudásanyagot.

Másodlagos gerendák Mellékirányú kapcsolat Elsődleges gerendák Főirányú kapcsolat

Kiékelés