Háztartási termelés, család, életciklus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

A munka- és pihenőidő Dr. Pál Lajos ügyvéd Pál és Kozma Ügyvédi Iroda 20/
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS ÉS A KERESLET. A fogyasztó és a háztartás  Minden piaci ügylethez két fél: egy vevő és egy eladó szükséges.  Az eladók termelők.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat „Első munkahely garancia” programja.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető.
WE PROVIDE SOLUTIONS.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Innovációs képesség és jólét összefüggései
A külső környezet elemei
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Bemutatkozik az iskolapszichológus
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Munkanélküliség.
Munkagazdaságtani feladatok
Compliance és Corporate Governance
Munkagazdaságtani feladatok
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Munkaerő-kínálat.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Munkagazdaságtani feladatok 6
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Készletek transzformációja
Járműtelepi rendszermodell 2.
Munkagazdaságtani feladatok
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
2. Előadás Mikroökonómia Bevezetés.
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Félig állandó munkaerőköltségek
Munkagazdaságtani feladatok
A nők lehetőségei az IT szektorban
Árindex, gazdasági növekedés, termelékenység
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Szabálytalanságkezelés
Intuitív szakértői módszerek
Előadás másolata:

Háztartási termelés, család, életciklus Munkaerő kínálat Háztartási termelés, család, életciklus

A szabadidő elköltése Szabadidős tevékenység: Munkavégzés: Kikapcsolódás Önfenntartás Munkavégzés: Otthoni (háztartási) munka Fizetett munka

Vásárlás és háztartási termelés Vásárolt javak Háztartási termelésre fordított idő U1 U2 Hogyan jelenik meg a jövedelem- és a helyettesítési hatás? (béremelkedés vs. transzfer)

Piaci munka, háztartási termelés és szabadidő Kétféle helyettesítés a piaci munka szempontjából: Piaci és háztartási munka: a helyettesítési hatás nagy Piaci munka és szabadidő a helyettesítési hatás kicsi Miért?

A szabadidő és az időszükséglet Szabadidős tevékenységek időintenzívebbek a háztartási munkánál (az idő kevésbé helyettesíthető pénzzel) Emiatt az izokvantok (vagy közömbösségi görbék) alakja eltér: szabadidős meredekebb

Döntés háztartásban Komplexitás: érzelmek, szokások Használt modellek 3 csoportja: Egy döntéshozó vagy azonos preferenciák Együttműködő játszma (alkufolyamat, majd közös döntés) Nem együttműködő játszma (független döntéshozatal, de a másik fél döntésével is számolva)

„Szakosodás” a háztartásban Piaci és háztartási munka közt: Komparatív előnyök elve: termelékenység a piac munkában vs. termelékenység a háztartási munkában Figyelembe veendő tényezők a háztartási munka vállalása esetén: Költségek: feláldozott munkabér és feláldozott egyéb örömérzet Haszon: örömérzet és előállított javak okozta hasznosság Empíria: a bérek változásával valóban változik háztartási munkában való részvétel

Mindkét fél részt vegyen-e a munkaerőpiacon? Mindkét fél részt vehet mindkét termelésben Adózás utáni bérek vásárlóerejétől és a A kétféle termelékeny- ségtől függ

Közös döntés és kereszthatások Ha egymás helyettesítői a termelésben: Az egyik fél piaci munkakínálatának növekedése növeli a másik otthoni munkatermelékenységét, ezáltal a két fél munkakínálata ellentétes irányban hathat egymásra. Ha egymás kiegészítői a fogyasztásban: Az egyik kínálata növeli a másik kínálatát, mert ha valamelyikük dolgozik, a másik otthoni fogyasztás kevesebb hasznot hoz számára. A kettő relatív erőssége empirikus kérdés, de a válasz bizonytalan.

Munkaerő-kínálat recesszióban A recesszió csökkentheti valamely vagy mindkét fél piaci termelékenységét: Az otthoni munka relatív hasznossága nőhet (ezzel csökkentve a piaci munkakínálatot) A két fél közt megváltozhatnak a komparatív előnyök ezzel pedig az egymáshoz viszonyított relatív munkakínálatuk. Kiáramlás a munkaerő-állományból (reményvesztettek): a várható bértől függ, ami: E(W) = πW Beáramlás a munkaerő-állományba (pótlólagos dolgozó): a komparatív előny változása miatt lép be, ideiglenesen A munkaerő-állomány recesszióban inkább zsugorodik, fellendüléskor inkább bővül (az előző hatások eredőjeként, empirikus vizsgálatok alapján)

Rejtett munkanélküliek Azért nem szerepelnek a munkaerő-állományban, mert reményvesztettek. Valójában azonban hajlandóak lennének munkát vállalni.

Munkaerő-kínálat és életciklus Az életciklus során mind a piaci-, mind a háztartási munkatermelékenység változik Befolyásolja a tanulásra fordított idő (felkészülés valamire) A gyermek életkorának növekedésével csökken az otthon többet dolgozó szülő otthoni termelékenysége (az izokvant meredeksége csökken)

A piaci munkakínálat időzítése (vagy a szabadidőé?) Az életszakaszokkal változó munkatermelékenység relatív nagysága Rövidebb időszakok alatt is változhat a termelékenység (év, évszak, hét, nap)

Nyugalomba vonulás megválasztása Mitől függ? A hátralévő várható időre rendelkezésre álló összjövedelem jelenértéke A fenti összeg változása a nyugdíjba vonulás elhalasztásával Preferenciák a háztartási munkára/szabadidőre és a keresetből vásárolható javakra

Példa Mikor vonuljon nyugdíjba egy egyén a következő adatokkal: Éves bér=$32,700; diszkontráta=2%; várható élettartam=17 years

Köszönöm a figyelmet!