Therápia segítő program Családorvosi alprogram

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Advertisements

Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
A HYPERTONIA BETEGSÉG NEM GYÓGYSZERES KEZELÉSE
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Cukorbetegség.
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A CUKORBETEGSÉG.
Vigyázz a szívedre!.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Szembesítés az egészségemmel
Magas vérnyomás (hypertonia).
Alkoholizmus.
Az elhízás.
A cukorbetegség dr. Bierer Gábor.
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Stroke.
Obesitas.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
A keringési rendszer megbetegedései okozta halálozás.
Részlegvezető: Dr. Kovács András
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Dr. Tűű László endokrinológus
Az immunrendszer: feladata a szervezet védelme a külvilágtól
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Előadó: Szelezsánné Erdei Éva Lívia
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Családorvos Nikla, Táska, Csömend
A mozgás szükséglete.
A cukorbetegség.
Diabetes mellitus és szövődményei
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Egyedi mérések összegzése
Hasnyálmirigy.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Táplálkozási betegségek
Therápia segítő program
Az Egészségfejlesztési Intézetek szerepe az egészségügyi ellátásban
Therápia segítő program
Előadás másolata:

Therápia segítő program Családorvosi alprogram Az orvos-beteg együttműködés optimalizálása Tomajmonostora önkormányzat EFI TÁMOP 6.1.2

Főbb halálokok kistérségünkben Férfiak (%) Keringési rendszer betegségei 51,35 46 Daganatok 25,3 27,58 Emésztőrendszer betegségei 6,53 7,32 Fertőző betegségek 0,36 0,48 Légzőrendszer betegségei 3,89 4,32 Külső okok 7,57 9,48 Egyéb halálokok 5,01 4,81

Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek A leggyakoribb halálokok: A szív-és érendszeri betegségek betegségek A szívinfarktus A szívelégtelenség A cardiomyopathia Az agyi infarktus Az agyvérzés Az érszűkület és a végtagok elvesztése (amputatio)

Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek A keringési halálhoz vezető főbb betegségek és okok A cukorbetegség A magas vérzsírszint (hyperlipidaemia) A magas vérnyomás betegség A dohányzás A mozgásszegény életmód A stressz

Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek További gyakori halálokok: Daganatos betegségek ( tüdő, emlő, prosztata, nőgyógyászati, emésztőrendszeri, bőr, egyéb tumorok) A tüdőbetegségek Az öngyilkosság, A pszichiatriai kórállapotok-a gyilkosság Alkoholizmus Drog függőség

Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek, okok A Hepatitis A COPD A depresszió A neurozis A pszichozis A dohányzás A túlzott fogamzásgátló használat Az alkoholizmus A drogfüggőség A szexualis szabadosság (a vérbaj és gonorrhoea valamint hepatitis C térhódítása Tiszaburán)

A diabetes Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukor értéke 7,0 mmol/l, vagy e feletti, az étkezések után két órás mérték pedig 11,1 mmol/l, vagy ennél magasabb.

diéta, testsúlycsökkentés, mozgás, gyógyszer, inzulin A diabetes   1. típusú 2. típusú életkor gyermek- és ifjúkor 40 év alatt 40 év felett tünetek kialakulása hirtelen napok alatt •     megnövekedett vizeletürítés •     kóros szomjúságérzés •     gyors testsúlycsökkenés •     kimerültség •     gombás fertőzés •     homályos látás •     végtag zsibbadás lassan évek alatt •     megemelkedett szomjúságérzet •     gyakori vizeletürítés •     megnövekedett étvágy •     fáradságérzet •     ingerlékenység •     látásromlás •     betegségek gyógyulása lelassul •     fertőzések gyakori kialakulása •     szexuális problémák testtömeg normál illetve sovány túlsúlyos elhízott anyagcsere állapot labilis stabil vércukor csökkentés módja kizárólag inzulin diéta, testsúlycsökkentés, mozgás, gyógyszer, inzulin 

A diabeteses retinopathia

A diabeteses nephropathia

A diabeteses neuropathia

A diabeteses arthropathia

A diabeteses penetráló fekély

Az Onychomycosis

Az érelmeszesedés (macroangiopathia) szívinfarktus, stroke, végtag amputatio

A vércukorszint beállítása

A diabetes életmód kezelése

A diabetes kezelése Gyógyszeres Inzulinos Kerekasztal megbeszélés.

A diabetes kezelése Gyógyszeres Inzulinos Kerekasztal megbeszélés.

A hypertonia Optimális vérnyomás <120 és <80   Normális vérnyomás 120–129 és 80–84 Emelkedett-normális vérnyomás 130–139 és/vagy 85–89 Kóros vérnyomás – hypertonia I. fokozat 140–159 és/vagy90-99 II. fokozat 160–179 és/vagy 100-109 III. fokozat >180 és/vagy 110

A hypertonia megelőzése és kezelése A magas vérnyomás megelőzése: Normál testsúly (pl. testtömeg-index 20–25 kg/m2) fenntartása Étrendi nátriumbevitel (sóbevitel) csökkentése napi <100 mmolra (<6 g nátrium-klorid vagy <2,4 g nátrium naponta) Rendszeres aerob testmozgás végzése, például gyors gyaloglás (≥ 30 perc naponta, a hét szinte minden napján) Az alkoholfogyasztás korlátozása férfiaknál legfeljebb napi három, nőknél legfeljebb napi két egységre Gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend követése (legalább öt adag naponta) megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, megfelelő folyadék pótlás. 2500-3000 ml/nap Kerekasztal megbeszélés

Melyek tehát a leggyakoribb haláloknak számító érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyével járó kóros értékek? Centrális elhízás Derékkörfogat: férfiaknál: >102 cm nőknél: >88 cm Az alább felsorolt körülmények és kóros eltérések közül további kettő jelenléte Emelkedett trigliceridszint ≥1.7 mmol/L vagy kezelés Csökkent HDL-koleszterin szint < 1.03 mmol/L férfiaknál <1.29 mmol/L nőknél Emelkedett vérnyomás ≥130/85 Hgmm Emelkedett éhomi vércukorszint ≥5.6 mmol/L vagy 2-es típusú cukorbetegség

A Cardiovascularis rizikó szűrése A Framingham és a Score táblázat használata Nyissa ki a nyomtatott táblázatokat A táblázat használatának bemutatása gyakorlása.

A daganatos betegségek megelőzése és szűrése Nyissa ki és nézze az nyomtatott tájékoztató utolsó oldalán található szűrési protokollt. Kerekasztal megbeszélés

Alkoholizmus, droghasználat, krízis Nyissa kia mellékelt nyomtatott anyagot. Ez tartalmazza azon szakellátók elérhetőségeit akikre az adott helyzetben számíthat.

Beutalási rend időpont A mellékletben található beutalási rend és rendelési idők valamint időpont kérési kötelezettséget tartalmazó dokumentációt tekintsük át együtt!

Az orvos-beteg információcsere optimalizálása A gyógyítás hatékonysága azon múlik, hogy az orvos és betege megértik-e egymás szavát. Ezért ha valamit nem értünk kélrdezzünk vissza!

Köszönöm a figyelmet ! Dr. Beranek László főorvos