A földtörténet évmilliárdjai nyomában I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

Földrajz 7. A Föld története – Afrika – Ausztrália és Óceánia
A FÖLD.
GEO + LÓGIA (logosz) FÖLD - tudománya
Szerkezeti formák, A földtörténet eseményei
Hogy is volt ez? Nem emlékszem..
Lemeztektonika.
Evolúció.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Miért változnak az évszakok?
DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
Földtani alapismeretek III.
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
AZ EMBER ELŐTTI BIOSZFÉRA
Bioszférával rendelkező égitestek.
A Föld gömbhéjas szerkezete
1. A tudományos őslénytan története
Földtörténet Összefoglalás.
Hegységkéződés.
A FÖLD FELSZÍNFORMÁI.
A geoszférák földrajza
A Föld nevű bolygó Bolygónk különlegesen kedvező naprendszerbeli helyzete lehetővé tette, hogy rajta 3,5-4 milliárd évvel ezelőtt az élet megjelenjen.
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
Az általános légkörzés
Földtani alapismeretek III.
A földtörténet eseményei
A FÖLD RÖVID TÖRTÉNETE I. Prekambrium.
1. Földünk kora. Földünk kb. 4,6 milliárd éve keletkezett. mai nap
Vegetáció- és tájtörténet I.
A földtörténet Ősidő A Föld 4,6 milliárd éves
A földfelszín formakincsei
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
A klímaváltozások és okaik
Környezetvédelem alapjai 4
MAGYARORSZÁG FÖLDTANA ÉS TERMÉSZETFÖLDRAJZA
Vegetáció- és tájtörténet II.
A MOZGÓ JÉG FELSZÍNALAKÍTÓ
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
A földrészek szerkezete és domborzata
Készítette: Antos Tamás 8.b
Óidő (542 millió-251millió év)
A földtörténet eseményei
Középidő (250 millió-66millió) Triász Jura Kréta
Újidő ( 65 millió évtől) Harmadidőszak ( 65 millió-2 millió) Paleocén Eocén Oligocén Miocén Pliocén Negyedidőszak ( 2 milliótól) Pleisztocén Holocén.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Felszínformáló erők.
Észak-Európa I. Észak-Európa országai Észak-Európa elhelyezkedése
Geológia 10. előadás. Történeti földtan Alapfogalmak Történeti földtan – olyan tudományág, amely a földi élő és élettelen anyag fejlődését Komplex rendszerként.
Földtörténeti korok. A világegyetem kialakulása 13,7 milliárd éve ŐSROBBANÁS - Kezdetben az összes anyag egy kicsi, sűrű, és forró pontba volt összenyomva,
Együtt a Naprendszerben
Geológia 11. előadás. A paleozoikum ősföldrajza Paleozoikum = „óállatidő” vagy földtörténeti óidő PALEOZOIKUM ÓPALEOZOIKUM Devon Szilur Ordovicium Kambrium.
A folyó élete.
Geológia 9. előadás.
GEOLÓGIA.
A Föld naplója II..
11. A földrészek szerkezete, domborzata
25. ÉGHAJLAT.
Ázsia természetföldrajzi képe
9. A KONTINENSEK ÉS ÓCEÁNI MEDENCÉK KELETKEZÉSE.
Magyarország földtani adottságai
Belső – Külső erők harca
Földtörténet.
Földtörténet.
Európa földtörténete, felszíne
7. A FÖLDKÉREG GEOLÓGIAI FEJLŐDÉSE.
Magyarország földtörténete
Középidő és Újidő.
Amerika éghajlata.
A földrajzi övezetesség
Előadás másolata:

A földtörténet évmilliárdjai nyomában I. (tk. 76 –82. oldal) 2018.12.27. FÖLDRAJZ

Előzmények Kb. 15 milliárd éve: a Világegyetem keletkezése (Forró Univerzum hipotézis = ősrobbanás = Nagy Bumm = Big Bang elmélet) 4,6 milliárd éve: a Naprendszer kialakulása (Hoyle elmélete)

A Föld keletkezése és kora Az ősnap körül forgó gáz és porfelhőből képződött. Meteorütközések – tömege, hőmérséklete nőtt – izzó állapotba került – gömbhéjak kialakulása. Lehűlés – létrejön az ősi kéreg kb. 4,6 milliárd éve.

A földtörténet korbeosztása Idő: ős-, elő-, ó-, közép-, és újidő. Időszak (kréta) Kor (eocén) Korszak (jégkorszak)

Ősidő (Archaikum): 4600 - 2600 millió évvel ezelőtt A földfelszín alakulása: Földkéreg Ősóceán kialakulása. Őslégkör A hőmérséklet csökkenésével megszilárdult a földfelszín. Amikor a hőmérséklet 100 oC alá süllyedt, a vízgőz lecsapódásával kialakult az ősóceán. Az őslégkör ún. redukáló légkör volt: oxigént nem tartalmazott, fő összetevői: ammónia, metán, vízgőz, széndioxid. Az első, még felismerhető hegységképződési időszak (Katarchai).

Az élet fejlődése: 3,5 milliárd éve alakult ki az élet. Az ősi kontinensek partszegélyi vizeiben. Ősi prokariotákat, baktériumokat 3,3 milliárd éves kőzetekben találtak. 3 milliárd éve az első fotoszintetizáló élőlények, a kékmoszatok  a légkör oxigéntartalmának kialakulása.

kékmoszat

II. Előidő (Proterozoikum): 2600-570 millió évvel ezelőtt Éghajlat: Általában meleg, de legalább négy jégkorszak nyomai fedezhetők fel: 2300 millió, 1200 millió, 900 millió, 700 millió évvel ezelőtt.

Földfelszín alakulása: Több hegységképződés  lepusztultak  létrejöttek az ősmasszívumok (pajzsok). Az előidő végére négy őskontinens alakult ki: 1. Észak-amerikai tábla (Laurencia) 2. Kelet-európai tábla (Fennoszarmácia) 3. Szibériai tábla  - Angara pajzs 4. Gondwana  - az ősi Dél-Amerika, Afrika, Arábia, India, Ausztrália és Antarktisz.

Az élővilág fejlődése: kb. 1 milliárd évvel ezelőtt eukarióták megjelenése az óceánokban. Nem sokkal később a többsejtűek is megjelentek. Az előidő leggazdagabb élővilágmaradványa az Ediacara-fauna (Ausztrália). Kora 680-580 millió év. Főleg csalánozók, gyűrűsférgek és ízeltlábúak alkotják.

III. Óidő (Paleozoikum): 570-235 millió évvel ezelőtt Tagolása: 6 időszak kambrium, ordovicium, szilur, devon, karbon, perm.

Éghajlat: Élővilág  O2 szint nő a légkörben  kialakul az ózonréteg. Az éghajlat változatos. A karbonban a trópusi éghajlat  kőszénképződés.

A földfelszín alakulása: Két jelentős hegységképződés zajlott. 1 A földfelszín alakulása: Két jelentős hegységképződés zajlott. 1. Kaledóniai-hegységképződés (ordovicium - szilur - devon időszakban, kb. 500-350 millió éve) Maradványaik ma Skandinávia nyugati részén, Skóciában, Észak-Írországban, Kelet-Grönlandon és az Appalache északi részén figyelhetők meg. A kaledóniai hegységképződés erősen lepusztult felszínű maradványai Nyugat-Norvégiában

2. Variszkuszi- (Herziniai) hegységképződés (karbon - perm időszakban, kb. 400-230 millió éve) A variszkuszi hegységképződés során két ütközés zajlott le, közel egyidőben: a. Laurencia-Fennoszarmácia-Angara ütközésével kialakult Laurázsia. b. Laurázsia és Gondwana ütközésével pedig kialakult az egyéges szuperkontinens, a Pangea, körülötte az egyéges óceán, a Panthalassa.

Pangea és Panthalassa

Az élővilág fejlődése: kambrium: kialakultak a moszattörzsek és a gerinctelen állatok törzsei trilobiták (háromkaréjú ősrákok).

* ordovicium: a zátonyképző korallok elterjedése; * szilur: első szárazföldi növények; * devon: a szárazföld meghódítása ősharasztok és az ízeltlábúak által. Megjelentek a halak.

karbon: az északi félgömbön mocsárerdők főleg fatermetű harasztokból  kőszén. A kétéltűek elterjedése.

Az óidő végén az állatvilág kb. 50%-a kihalt. perm: a nyitvatermők és a hüllők elterjedése. Az óidő végén az állatvilág kb. 50%-a kihalt.

A földtörténet évmilliárdjai nyomában II. (tk. 83 –87. oldal) 2018.12.27. FÖLDRAJZ

IV. Középidő (Mezozoikum): 235-65 millió évvel ezelőtt Tagolása: 3 időszak: triász, jura, kréta. Éghajlat: Meleg, jégkorszak nem volt.

A földfelszín alakulása: A triász elején még egységes Pangea elkezd feldarabolódni, a szétválás a jura és a kréta időszakban a legintenzívebb. A folyamat során megkezdődik a ma ismert kontinensek elkülönülése.

triász: nyugodt időszak, tengeri üledékképződés; jura: a Pacifikus-hegységrendszer kialakulásának kezdete (a Csendes-óceáni - Pacifikus - lemez ütközése Amerikával és Ázsiával); kréta: az Eurázsiai-hegységrendszer kialakulásának kezdete (Eurázsia ütközése Afrikával, a köztük húzódó Tethys bezáródása és üledékének felgyűrődése). A Pacifikus- és Eurázsiai-hegységrendszer kialakulásának folyamata máig tart.

Az élővilág fejlődése: növények: a nyitvatermők (fenyők) virágkora (jura időszak), a zárvatermők megjelenése és elterjedésének kezdete (kréta időszak); állatok: a gerinctelenek közül jellemzőek az egysejtű likacsoshéjúak (Foraminiferák), a puhatestűek (csigák, kagylók, ammonitesek), ízeltlábúak (rákok, rovarok). A gerincesek közül a kétéltűek virágkora a triászban, a hüllőké pedig a jura és kréta időszakban volt. A madarak (Archeopterix=ősmadár) a jura időszakban, az emlősök a triász és jura időszak határán jelentek meg. A középidő végén az állatvilág jelentős része kihalt.

V. ÚJIDŐ (Kainozoikum) 65 millió évvel ezelőttől máig HARMADIDŐSZAK (tercier) 65-2,5 millió évvel ezelőtt: Tagolása: 5 kor: paleocén, eocén, oligocén, miocén, pliocén. Éghajlat: Lehűlés és felmelegedés váltakozása.

A földfelszín alakulása: A lemezmozgások folytatódtak  a kontinensek nagyjából mai helyükre kerültek. Pacifikus- és Eurázsiai-hegységrendszer kialakulásának fő időszaka.

HEGYSÉGRENDSZEREK Kaledóniai – hegységrendszer Variszkuszi - hegységrendszer

HEGYSÉGRENDSZEREK Pacifikus – hegységrendszer Eurázsiai - hegységrendszer

Az élővilág fejlődése: * zárvatermők elterjedése; * emlősök elterjedése (adaptív radiációja).

(kvarter) 2,5 millió évvel ezelőttől máig b) NEGYEDIDŐSZAK (kvarter) 2,5 millió évvel ezelőttől máig Tagolása: 2 kor: pleisztocén, holocén

Éghajlat: Pleisztocén eljegesedés az északi félgömbön. Okai elsősorban Földön kívüli, csillagászati eredetűek: pl. a Föld pályájának módosulása. A jégtakaró vastagsága 2000-3000 méter. A jégtakaró Európában az Alpok - Kárpátok vonaláig), Észak-Amerikában pedig kb. az északi szélesség 40°-áig húzódott. A pleisztocén korban több hidegebb (glaciális=jégkorszak) és enyhébb (interglaciális=jégkorszakköz) időszak különböztethető meg. A jégtakaróval határos, de jéggel nem borított térségek éghajlatát, felszínformáló erőit és élővilágát a jégtakaró erősen befolyásolta, ezek a jégkörnyéki=periglaciális területek (pl. Magyarország). A jégkorszak idején csökkent a tengerek vízszintje, mert a víz jelentős része fagyott állapotban volt. Az utolsó jégkorszak kb. 10 ezer éve ért véget, azóta a jégtakaró visszahúzódott a mai helyére. A holocén korban általános felmelegedés tapasztalható (interglaciálisnak is tekinthető).

A földfelszín alakulása: A pleisztocénben a jégtakaró és a gleccserek pusztító és építő munkája. A periglaciális területeken lösz képződött. A holocén legfontosabb felszínformáló erői a folyóvizek.

A jég felszínalakító hatásai Mozgásának következtében lecsiszolja a felszínt, tómedencéket mélyít. Két típusát különböztetjük meg: • Belföldi jégtakaró • Magashegységi jégtakaró (gleccser)

Belföldi jégtakaró A jégtakaró lecsiszolja a felszínt a lecsiszolt anyagot, amit a jég szállít morénának nevezzük. A csiszolás következtében tómedencék jöttek létre (sziklamedencés tavak) Pl. Finn-tóvidék.

Holtjégtavak

Magashegységi jégtakaró A felszínformálás hasonló az előbbihez. A számtalan felszínforma közül, amit létrehoz két érdekes formát említek meg: gleccser.a jég mozgásának következtében létrejövő U alakú völgy. fjord: V alakú völgy melyet szintén a magashegységi jégtakaró hoz létre de itt a vügy mélyébe benyomul a tengervíz

Gleccser

Gleccservölgy

fjord

A folyóvíz pusztító munkája A folyó mélyítő munkája (bevágódása) során általában V-alakú folyóvölgy keletkezik. Ha a völgy fala meredekebb, akkor szurdokról vagy hasadékvölgyről beszélünk. Száraz területeken ezeket kanyonnak hívják. Ha a folyó kemény kőzetekről puhább kőzetekre folyik át, akkor vízesés keletkezik.

folyóvölgy

szurdok

kanyon

A folyóvíz építő munkája A hegyekből kilépő, lelassuló folyó a hegyek lábánál hordalékkúpot, kisebb vízfolyás törmelékkúpot épít. A mederben kavicsból és durva homokból a folyás irányába vándorló zátonyok épülnek. A növekvő és szélesedő zátonyok a folyót ágakra osztják, később mederváltoztatásra is kényszeríthetik. A gyakran változtatott medrek folyamatos feltöltése során jönnek létre a feltöltött folyami síkságok.

Feltöltött síkság

és sikeres vizsgákat kívánok! Jó tanulást és sikeres vizsgákat kívánok!