Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA NOVEMBER 11., B UDAPEST.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia A KÉV rendszer előnyei előadó:
A fogyasztók tájékoztatása
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
A fogyasztók tájékoztatása
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN
Élelmiszerjelölés: az uniós rendelet-tervezetre vonatkozó tárgyalások aktuális kérdései.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
1169/2011/EU jelölési rendelet
A kémiai biztonságról közérthetően
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
AZ ÉLELMISZERJELÖLÉSSEL KAPCSOLATOS AKTUALITÁSOK, VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK OKSZ NOVEMBER 6. Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
Piacfelügyelet = Veszélyes termékek kiszűrése Az áruk és szolgáltatások biztonságosságával és megfelelőségével kapcsolatos ellenőrzési és felügyeleti feladatok.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Élelmiszerbiztonsági aktualitások:
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 40.hét Október 2-6. Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform bemutatása az FM szemszögéből Budapest, 2016. január 20.

178/2002/EGK rendelet

Élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozás Horizontális szabályozás: Jelölés Adalékanyagok, enzimek, aromák Származás, eredet Minőségrendszerek: pl. KMÉ, HÍR, KMS, MAMD, Nemzeti Parki Termék, stb. Vertikális szabályozás: Zöldség-gyümölcs Hús, hústermékek Tej, tejtermékek Pálinka, bor

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról Hatályos: 2011.december 13. Általános előírásokra kötelezően alkalmazandó: 2014.december 13. Tápértékjelölésre kötelezően alkalmazandó: 2016.december 13. 2

Felelősségi körök Elsődleges felelős az az élelmiszer-vállalkozó akinek a neve vagy cégneve alatt forgalomba hozzák az élelmiszert. A lánc valamennyi tagja felelősséggel tartozik a saját hatáskörén belül a jelölési információk meglétéért és pontosságáért

Kötelező elemek az élelmiszer neve összetevők allergének összetevők mennyisége   nettó mennyiség  minőségmegőrzési idő  tárolási, felhasználási feltételek   felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe   származási hely    felhasználási útmutató   alkoholtartalom 1,2% felett Tápértékjelölés (2016. 12. 13-tól) kivétel: a kistermelői és a kézműves termékek

Származási ország / eredet helye Bizottsági végrehajtási szabályok 2 éven belül: a friss húsok jelölésére (pl. születés/hízlalás/vágás): 1337/2013/EU Bizottsági rendelet, 2013. december 13. a fő összetevő jelölésére: felmérés folyamatban Bizottsági hatástanulmány 3 éven belül: Tej és tej, mint összetevő További húsok Hús, mint összetevő (2 éven belül!) Egy összetevős termékek Nem feldogozott termékek Összetevők, melyek az élelmiszer több mint 50%-át teszik ki.

ZÁRT LISTA és sorrend!!! kötelező önkéntes

ALLERGÉN JELÖLÉS

Allergén összetevők listája Glutént tartalmazó gabonák Rákfélék Tojás Hal Földimogyoró Szójabab Tej és tejtermék Diófélék Zeller Mustár Szezámmag Kén-dioxid Csillagfürt Puhatestűek

Távértékesítés 14. cikk Távértékesítés (1) A 9. cikkben megállapított tájékoztatási követelmények sérelme nélkül, a távközlő eszközzel értékesítésre kínált előrecsomagolt élelmiszerek esetében: a) az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatást – a 9. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott adatok kivételével – a vásárlás befejezését megelőzően kell rendelkezésre bocsátani, és azokat fel kell tüntetni a távértékesítést elősegítő anyagban, vagy más megfelelő, az élelmiszer-vállalkozó által egyértelműen meghatározott eszközökkel kell azokat rendelkezésre bocsátani. Amennyiben más megfelelő eszközök kerülnek alkalmazásra, az élelmiszer-vállalkozónak az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatást bárminemű kiegészítő költség felszámítása nélkül kell a fogyasztó rendelkezésére bocsátani; b) az átadás időpontjában valamennyi kötelező adatot rendelkezésre kell bocsátani. (2) Távközlő eszközzel értékesítésre kínált nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a 44. cikk értelmében szükséges adatokat kell rendelkezésre bocsátani e cikk (1) bekezdésének megfelelően. (3) Az (1) bekezdés a) pontja nem vonatkozik az élelmiszer- automatákban és az automatizált értékesítő helyeken értékesítésre kínált élelmiszerekre.

Távértékesítés folyamata Eladó Honlap Vásárló Elkötelezett szállító Mi történik a vásárlói választás és a kiszállítás között?

Rendszerek Komplex platform, amely nagy mennyiségű információ tárolását végzi Jelölési rendelet kötelező elemei Jelölési rendelet önkéntes elemei Egyéb jogszabályi előírások elemei Marketing információk Termék fotói…

2018.12.27.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! FM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály tel: +36 1 795 3759 e-mail: agnes.fricz@fm.gov.hu efef@fm.gov.hu http://elelmiszerlanc.kormany.hu 20