Összeállította: dr. Szakács Gábor és Héder Klára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A közigazgatás vezetőinek képzése, értékelése és motiválása „Félidő 2010 – Az EKOP és az ÁROP eredményei” című nemzetközi konferencia Budapest,
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
E-learning alapú komplex képzések
E-learning és a multimédia
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Közigazgatási Reform Programok IH dr. Bálint Ákos főigazgató ÁROP és EKOP Félidőben 2:0 Dr. Bálint Ákos főigazgató KRPIH - NFÜ Budapest, április.
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
E-learning alapú távoktatásos képzés
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Nagy Zoltán: A reform emberei Értékteremtés érték a dolgokban rejlő lehetőség EU-s projektek lehetőségei hasznosság értékek átadása adott embereknek adott.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény A KONFERENCIA.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
“Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozása”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Humán erőforrás fejlesztés a vendéglátóiparban Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület közgyűlése és Vendéglátói Konferenciája Kontakt Képző Központ.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Kommunikáció a felsőoktatásban Rós László PTE BTK, április 14.
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Az Államreform Operatív Program évi akcióterve.
1 Budai Attila Költséghatékony e-learning képzés Tananyag és támogatás új ILIAS felhasználók számára Vitaindító előadás 8. Nemzetközi ILIAS Konferencia.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Szakiskolai fejlesztési program
Szakiskolai fejlesztési program
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Összeállította: dr. Szakács Gábor és Héder Klára A távoktatás lehetőségei a magyar köztisztviselők fejlesztésében Összeállította: dr. Szakács Gábor és Héder Klára Multimédia az oktatásban konferencia Budapest, 2008. szeptember 25 -26. Zsigmond Király Főiskola 2018.12.25.

Röviden a közigazgatási felnőttképzési rendszerről 1. A célcsoport: közel 104.000 köztisztviselő; Az érintett szervezetek: központi közigazgatás (minisztériumok, MEH); kormányhivatalok, központi hivatalok (központi, területi, helyi szervei); közigazgatási hivatalok; autonóm közigazgatási szervek; önkormányzatok; Tevékenységek: a.) vezetőképzés és vezetői továbbképzés; b.) továbbképzések (500 minősített program) - ismeretbővítő továbbképzések (idegen-nyelv, pénzügyi, jogi, jogalkotási, számítástechnikai, EU, speciális szakterületi szakmai, minőségfejlesztési, projektmenedzsment, egyéb);

Röviden a közigazgatási felnőttképzési rendszerről 2. készségfejlesztő tréningek (pl. kommunikáció, stressz-és konfliktuskezelés, csoportépítés, együttműködés, ügyfélszolgálat, személyes hatékonyság, problémamegoldás); c.) vizsgáztatás (közigazgatási ügykezelői és alapvizsga, közigazgatási szakvizsga, 2009-től versenyvizsga) Módszertani központ: KSZK (tervezés, hagyományos és e- tananyagfejlesztés, módszertani támogatás, monitoring, programminősítés, szervezés, vizsgáztatás, e-szolgáltatások, pályáztatás-projektmenedzselés); Finanszírozás: kormányzati céltámogatás; közigazgatási szervek költségvetése; pályázati források

A közigazgatási vezetőképzési, továbbképzési és vizsgarendszer komplex fejlesztésének legfontosabb területi (2008 – 2010) 1. A tervezés és a működtetés középpontjába az egyén fejlesztését kell állítani, mégpedig úgy, hogy az összhangban álljon a szervezeti érdekekkel 2. A felkészítések költség-hatékonyságát javítani kell (tanulmányi pontrendszer, és komplex oktatásmenedzsment rendszer bevezetése, e-learning kiterjesztése) 3. Az egész életen át tartó tanulás, valamint a tanuló szervezet erősítésének feltételeit meg kell teremteni, a módszertani fejlesztéseket és a monitoring tevékenységet folyamatossá kell tenni 4. A továbbképzések többségét kompetencia alapúvá, modulárisan építkezővé, gyakorlatra orientálttá és fejlesztésközpontúvá kell tenni.

Miért van szükség e-learning alapú távoktatásra a közigazgatásban? Mert: segítheti a változások viszonylag gyors megértését, elfogadtatását, a szándékolt kultúraváltás felgyorsítását; fontos terepe lehet a köztisztviselők zömét érintően az egész életen át tartó tanulás és a tanuló szervezet fokozatos megteremtésének; a legtávolabbi helyekre is eljuttatható a szükséges tudás; költség-hatékony és kíméli a munkaidőalapot; segíti a moduláris oktatási rendszer kiépítését;

Milyen lehetőségeket kínál az e-learning alapú távoktatás? jobban igazítható az egyéni elvárások, tanulási szokások kielégítéséhez (bármikor, bárhol, és saját ütemében tanulhat); a tananyagok egyszerűen frissíthetők, módosíthatók; a felnőttképzéshez jobban igazítható tanár – tanuló kapcsolat kereteit teremti meg; interaktív, irányított problémamegoldást biztosít; a tudásszint aktuális állapota jól mérhető, folyamatosan nyomon követhető, a fejlesztendő területek könnyen beazonosíthatók; több kurzuson történő egyidejű részvételre is lehetőség nyílik

Milyen kockázatokkal kell számolni a távoktatás rendszerszerű alkalmazása során? nehézkes lehet az elfogadás, az egyes korosztályok másként viszonyulhatnak ehhez a lehetőséghez; a fenntarthatóság, az aktualizálás pénzbe kerül, amely nem biztos, hogy folyamatosan, a szükséges mértékben rendelkezésre áll; a tudáshordozókat, az oktatókat és a vizsgáztatókat nehéz „átállítani” az e-learning alapú távoktatás elfogadására; a szükséges technikai feltételek egyenetlenül állnak rendelkezésre; számos közigazgatási intézményben, illetve otthon, nem biztosított minden dolgozó számára az internet hozzáférés

A kezdetek és az eddig megtett út 2004 MKI Távoktatási Központ felállítása 2005–2006 E-learning képzések módszertani előkészítése, képzési segédanyagok összeállítása, kifejlesztése, munkatársak kiválasztása és képzése 2006–2007 TEKTOR (a köztisztviselői továbbképzés rendszerében működő elektronikus képzésmenedzsment rendszer kifejlesztése) 2006 – 2008 9 db e-learning tananyag kifejlesztése a ROP 3.1.1 program keretében 12 hónapos e-learning alapú nyelvi képzés lebonyolítása 1915 fővel, önálló on-line tanulással, csoport-tutorálással, angol és német nyelven, országos részvétellel

Elkészült E-learning anyagok (2005-2007) A közbeszerzés általános ismeretei; Az Európai Unió története, intézményrendszere és működése; Az ügyintézés modellezése; CAF (Általános Értékelési Keretrendszer) alkalmazásának módszertana a közigazgatásban; E-learning a gyakorlatban; Korszerű ügyfélszolgálati rendszerek szervezése és működése; PCM (Projekt Ciklus Menedzsment) Projekt tervezés és projekt ciklus menedzsment ismeretek; Terület- és településfejlesztési ismeretek; Terület- és településrendezési ismeretek; A tananyagok CD-n, és a KSZK keretrendszerében érhetőek el

A bevezetett on-line nyelvoktatás jellemzői 1. - Multimédiás, interaktív angol és német nyelvű, öt belső szintet tartalmazó (kezdőtől a középfokot megközelítő) on-line Tell Me More egy éves nyelvoktató program kiválasztása (2005). - Képzési és tudás-támogató anyagok kidolgozása (programleírás, tutori kézikönyv, tanulási kalauz, monitoring eljárás, helpdesk feladatok, stb. 2006). - Képzési módszertani anyagok, a TMM szintekhez és képzési követelményekhez igazodó vizsgatesztek, valamint a 30 órás jelenléti kiegészítő kurzus programjának kimunkálása (2006-2007).

A bevezetett on-line nyelvoktatás jellemzői 2. - Biztosított volt az on-line csoport-tutorálás a közös fórum felület a Tell Me More keretrendszerén keresztül, előírt volt a három jelenléti nap (felkészítő, féléves és záróvizsga). - Követelmény: két szint feladatainak 90 %-át legalább 60 %-ban teljesítette és sikeres záróvizsgát tett. Finanszírozás: - ingyenes ROP 3.1.1. keretében; - költségtérítéses (továbbképzési céltámogatásból, egyénileg finanszírozva)

Tények az elért eredményekről I. ütem II. ütem 2006. 06. - 2008. 03. 2008. 06. - 2009. 04. választott felkészítési forma: tutorált 1208 fő / 63 % 544 fő / 100 % nem tutorált 651 fő / 34 % nem lesz jelenlétivel kiegészített 56 fő / 3 % - Összesen: 1915 fő / 100 % választott nyelv: német 518 fő / 27% 98 fő / 18% angol 1397 fő / 73% 446 fő / 82% a felkészítést újból igénybe vevő: magasabb szinten folytatja 215 fő / 39,5 % 45 fő / 8% eredmények: A képzést sikeresen zárta 1570 fő / 82% még nincs adat A képzést sikertelenül zárta 211 fő / 11% Kilépett /jogviszonya megszűnt/ 134 fő / 7% Forrás: Dr. Bodnár Éva – Jablonkai Réka – Dr. Sass Judit: Beválási vizsgálat a ROP 3.1.1 programigazgatósága által fejlesztett „E-learning alapú nyelvi képzés”-hez, valamint Héder Klára: „Egy kiemelkedő siker: E-learning alapú nyelvi képzés a közigazgatásban” www.kszk.gov.hu

Eredmény: nyitás az új e-learning alapú képzési lehetőségek felé A kimutatható fejlődés összetevői Az e-learning alapú nyelvi képzés tapasztalatai Nyelvi fejlődés elsősorban beszédértés szövegértés szókincs nyelvi szint Képzési tapasztalatok a tutorált képzés javítja a képzési eredményességet és elégedettséget; az alacsony IKT kompetenciájú és/vagy kezdő tanulók számára a blended learning (vegyes oktatás) kiemelkedően segíti a képzésbe történő bekapcsolódást. Pozitív mellékhatások Eredmény: nyitás az új e-learning alapú képzési lehetőségek felé az újfajta képzés iránti ellenállás csökkenése: „Így is lehet”; a technikai akadályok legyőzése: a továbbiakban már elérhető beállítások, internet; az előnyök megtapasztalása: rugalmasság, interaktivitás, egyénre szabhatóság, stb. ; IKT kompetenciák növekedése.

Felméréseredmény a közigazgatási szakvizsga megújításáról 1.

Felméréseredmény a közigazgatási szakvizsga megújításáról 2.

Felméréseredmény a közigazgatási szakvizsga megújításáról 3.

Felméréseredmény a köztisztviselők tanulási szokásairól

E-learning alapú távoktatási fejlesztések ILIAS ingyenes keretrendszer bevezetése, telepítése, oktatása, on-line jelentkezési metódus alkalmazása (2008); Az ILIAS alatt futó komplex oktatásmenedzsment rendszer kialakítása, telepítése, a szükséges oktatások végrehajtása (2008-2009); A versenyvizsga és a közigazgatási vizsga lebonyolításához szükséges on-line portál kialakítása és beüzemelése (2008-2009); Tíz e-tananyag kimunkálása a versenyvizsga működtetéséhez, tizenkettő a szakvizsga megújításához, egy a TÉR oktatásához, valamint egy-egy az állami vezetők, a polgármesterek és a választott képviselőtestületi tagok közigazgatási alapismereti felkészítéséhez (2008-2009); 100 tutor felkészítése, monitoring rendszer kialakítása, működtetése (2008-2009) Folyamatos módszertani fejlesztés, új pályázati lehetőségek igénybevétele

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! E-mail: gabor.szakacs@kszk.gov.hu telefon: 386-9659 mobil: 30-203-1718