ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Szerencsére nem vagyunk egyedül
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás és az új építési termék rendelet CPD CPR Az építésügyi szabályozás változása a CPR tükrében Soltész.
Tudnivalók a CPR kapcsán
Az új épületenergetikai szabályozás
Lakásépítések és felújítások minőségi kérdései Új utak a lakáspiacon Budapest, szeptember 23. Vida Attila vezérigazgató.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas
Újrahasznosított építési termékek felhasználása az építőiparban és vizsgálatai az ÉMI Nonprofit Kft.-ben Törökné Horváth Éva divízióvezető építésügyi szakértő.
Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek
Játszótéri eszközök piacfelügyeleti ellenőrzése
T RD -Trading Hungary Kft. Metrológia.
Minőségköltségek.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Tóth Balázs csoportvezető NYIRI Szabolcs Szakértői iroda vezető
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
HACCP az élelmiszer-higiéniában
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Előadó: Dr. Bánky Tamás PTE Pécs, május 20. Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai.
A jogszerű megfelelőség- igazolás dokumentumai
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
Minőségköltségek. Minőségköltségek felmerülhetnek a tervezés, gyártás, értékesítés és felhasználás során a termék megfelelőségének elérése érdekében,
Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.
Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
TSZVSZ konferencia Vecsés 1 Minősített kivitelezők az építéstechnikai tűzvédelem területén Előadó: Dr. Bánky Tamás.
Munkahelyi egészség és biztonság
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
Minőségbiztosítási ismeretek
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
CLOOS-ÓE Bánki Szimpózium 2015
ALAPOK TISZTÁZÁSA ROBOT LLA A robotcellák a gépdirektíva (2006/42/EC) értelmében „gép”-nek minősülnek, így CE jelölésre kötelezettek. Az egyes részegységek.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Frisomat tervezői támogatás Böőr László értékesítési vezető.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Röviden a közbeszerzésről
Tűzvédelmi Szabályzat
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Gumiipari technikus.
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
A játszótéri eszközök és mutatványos berendezések biztonságosságáról
Terjék Anita ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály Sólyomi Péter
Tananyag fóliák Építési célú anyagok megfelelőség igazolása és a termékek minőségi átvétele Előadó : Papp Imre okl. faipari mérnök Építésügyi Minőségellenőrző.
Tananyag fóliák Építési célú anyagok megfelelőség igazolása és a termékek minőségi átvétele Előadó : Papp Imre okl. faipari mérnök Építésügyi Minőségellenőrző.
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
ÉMI Kht. Épületszerkezeti és Energetikai Divízióvezető
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
A termékek megfelelőség-igazolása, CE-jelölése, forgalmazása
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Tananyag fóliák Építési célú anyagok megfelelőség igazolása és a termékek minőségi átvétele Előadó : Papp Imre okl. faipari mérnök Építésügyi Minőségellenőrző.
A védőkesztyűk új szabályai
Előadás másolata:

ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály A kályhacsempe megfelelőség-igazolása, forgalmazása, műszaki követelményeinek, vizsgálatainak szabályozása Terjék Anita vizsgáló mérnök ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Az ÉMI Kht. bemutatása Építésügyi Minőségellenőrző Intézet (ÉMI) és Építéstudományi Intézet (ÉTI) jogutódja Kiemelt felelőséggel és feladatkörrel rendelkezik Tevékenység az építő- és építőanyagipar egész területén

Főbb tevékenységek: Alkalmassági vizsgálatok Építési termékek vizsgálata Értékelő és szakreferensi feladatok ellátása Építési termékgyártó üzemek és az üzemi gyártásellenőrzési rendszer alapvizsgálata Szerkezet- és anyagvizsgálatok Mérnöki szakértés és szaktanácsadás Kutatás és fejlesztés Műszaki szabályozás

Mechanikai Tudományos Osztály Szervetlen építőanyagok, elemek és épületszerkezetek mechanikai jellemzőinek vizsgálata Szakértés, szaktanácsadás Kutató-fejlesztő tevékenység Mechanikai Szakági Laboratórium (cement, habarcs, kerámia, kő, üveg és beton)

Forgalomba hozni (továbbforgalmazni) vagy beépíteni csak Az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség-igazolásának, valamint forgalombahozatalának szabályairól (3/2003. (I.25). BM-GKM-KvVM rendelet) Forgalomba hozni (továbbforgalmazni) vagy beépíteni csak MEGFELELŐSÉG-IGAZOLÁSSAL rendelkező, építési célra alkalmas építési terméket szabad

Megfelelőség-igazolási kötelezettség, megfelelőség az építési törvény előírja a termékek megfelelőség-igazolásának kötelezettségét megfelelőség = a termék megfelel a rá vonatkozó követelményeknek a követelményeket a műszaki specifikáció tartalmazza

Műszaki specifikációk olyan műszaki dokumentáció, amely tartalmazza a termékre vonatkozó műszaki követelményeket és rendszerint az alkalmazási feltételeket, továbbá a termék megfelelőség-igazolásának módozatait Magyar Nemzeti Szabvány Európai Műszaki Engedély (ETA) Építőipari Műszaki Engedély (ÉME)

Megfelelőség-igazolás A magyar nemzeti szabványokat, az európai műszaki engedélyeket (ETA), ÉMÉ-ket kell a megfelelőség-igazolás alapjául felhasználni.

A megfelelőség-igazolás módozatai megfelelőségi tanúsítvány (A kijelölt tanúsító szervezet által kiállított megfelelőség-igazolás) szállítói megfelelőségi nyilatkozat (A neve is mutatja, hogy ezt a szállító készíti és csatolja a termékeihez)

A szállítói megfelelőségi nyilatkozat módozatai, a kályhacsempék megfelelőség-igazolásának módozatai Első lehetőség (2) Második lehetőség (3) Harmadik lehetőség (4) abban különböznek egymástól, hogy a gyártónak milyen mértékben kell bevonnia a vizsgálatokba a kijelölt tanúsító, vizsgáló illetve ellenőrző szervezeteket

A kályhacsempék a (4) módozatba tartoznak, a gyártó feladata: Az első típusvizsgálatot el kell végezni a forgalomba hozatal előtt és a termék tulajdonságai megváltozásakor. Azonos a típus, ha azonos a gyártástechnológia, azonos minőségi jellemzőik és ugyan az alapanyag. Ha a gyártónak nincsenek meg a szükséges vizsgáló berendezései, akkor ezzel meg kell hogy bízzon egy erre feljogosított, felszerelt laboratóriumot. A gyártónak létre kell hozni, és működtetnie és dokumentálnia kell egy üzemi gyártásellenőrzési rendszert. A feladata a nyersanyagok, az egyéb beérkező anyagok, a gyártó berendezések és termékek rendszeres ellenőrzése és vizsgálata, valamint a vizsgálati eredmények kiértékelése.

SZÁLLÍTÓI MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT Azonosító Gyártó, forgalombahozó neve, címe Márkajel

A szállítói megfelelőségi nyilatkozat tartalmi követelményei (a 3/2003. (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet. 5.sz. melléklete szerint) a kályhacsempe szállítójának (gyártójának, forgalombahozójának, továbbforgalmazójának) neve, azonosító jele és címe; a kályhacsempe típusa, rendeltetési célja, az azonosításhoz szükséges adatai, gyártás dátuma, azon kijelölt szervezetek megnevezése és azonosítási száma, amelyek tanúsítványai alapján a megfelelőségi nyilatkozat kiadásra került; azon műszaki specifikációk felsorolása (ÉME száma, típusvizsgálati jegyzőkönyv száma), amelyeknek az építési termék vizsgálattal igazoltan megfelel; a megfelelőségi nyilatkozat érvényességi ideje; a szállító, gyártó, forgalmazó megfelelőségi nyilatkozat aláírására felhatalmazott képviselőjének neve és beosztása; megfelelőségi nyilatkozat azonosító száma, a kiadás dátuma, a kiszállító cégszerű aláírása.

A kályhacsempére vonatkozó szabványok: Vizsgálati szabványok Követelmény szabvány MSZ 21512:2006 Kályhacsempe Vizsgálati szabványok MSZ EN ISO 10545-2:1999 Kerámiai burkolólapok. 2. rész: A méretek és a felületminőség meghatározása Kerámiai burkolólapok. 3. rész: A vízfelvétel, a nyílt porozitás, a látszólagos relatív sűrűség és a testsűrűség meghatározása MSZ EN ISO 10545-3:1999 Kerámiai burkolólapok. 4. rész: A hajlítószilárdság és a törőterhelés meghatározása MSZ EN ISO 10545-4:1999 MSZ EN ISO 10545-8:1999 Kerámiai burkolólapok. 8. rész: A lineáris hőtágulási együttható meghatározása

Összefoglalás Minden szállítónak, gyártónak az érdeke, hogy termékei a megfelelő bizonylatokkal ellátva kerüljenek forgalomba, ezáltal az ezekkel nem rendelkező termékek kiszorulnának a piacról. Ez azt eredményezheti, hogy minőségi termékek fogják uralni a piacot. Csak a megfelelő műszaki jellemzőkkel rendelkező, az előírt alkalmazási feltételek ismeretében beépített termékektől várható jó „használati teljesítményű”, hosszú élettartamú, igényes megjelenésű, vevői elégedettséget kiváltó épület. A jogkövető magatartás ily módon közvetlenül minőségi tényezővé válik.

Köszönöm a figyelmet!