Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A játszótéri eszközök és mutatványos berendezések biztonságosságáról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A játszótéri eszközök és mutatványos berendezések biztonságosságáról"— Előadás másolata:

1 A játszótéri eszközök és mutatványos berendezések biztonságosságáról
Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály Kerner Helga főosztályvezető-helyettes

2 Jogszabályi háttér A fogyasztóvédelmi hatóság kijelöléséről szóló 387/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 3. § (4) bekezdés m) pontja: a termékek piacfelügyeletéről szóló évi LXXXVIII. törvény alapján a piacfelügyeleti hatáskör – megyeszékhely szerinti járási hivatal - megyei illetékesség I. JÁTSZÓTÉRI ESZKÖZÖK A játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet MSZ EN :2008 Játszótéri eszközök és talajok rész és rész MSZ EN 1177:2008 Ütéscsillapító játszótéri talajok. II. MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSRK A mutatványos berendezések biztonságosságáról szóló 7/2007. (I. 22.) GKM rendelet

3 JÁTSZÓTÉRI ESZKÖZÖK hatály: játszótéren telepített játszótéri eszközökre terjed ki pl.: közterületen, intézményekben, egyéb, bárki számára hozzáférhető helyen (szállodák, éttermek, társasházak udvarán, játszóházakban, szálláshelyeken, állatkertekben, stb.) kizárólag saját, családi célra kialakított játszótéren (jellemzően magánházak udvarai) elhelyezett játszótéri eszközökre nem vonatozik szabványsorozatban nevesítettek: - hinták; - csúszdák; - kötélpályák; - forgóhinták; - billenőeszközök, mérleghinták; - teljesen körülzárt játszóeszközök; - térhálók

4 Játszótéri eszköz forgalomba hozni
telepíteni ha megfelel a biztonságossági követelményeknek használatba venni kijelölt szervezet által egyenértékű külföldi kiadott megfelelőségi tanúsítvány megfelelőségi tanúsítvány „TŰZMEGELŐZÉS” Tűzvédelmi, Munkavédelmi, Környezetvédelmi Tanácsadó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Zrt. ÉMI-TÜV SÜD Minőségügyi és Biztonságtechnikai Kft. PRECÍZ Biztonságtechnikai és Szaktanácsadó Kft. Tisza Park Kft. TÜV Rheinland InterCert Kft. SZAMEI Független Minőségellenőrző Mérnöki Iroda Kft. HEXON-GOLD Tanácsadó, Szolgáltató Kft. Magyar Szabványügyi Testület MEGVÉD Szakértői Iroda Kft.

5 használatba vehető a játszótéri eszköz
új létesítés nagyjavítás csere helyváltoztatás kijelölt szervezet: biztonságossági követelményeknek való megfelelés, megfelelőségi tanúsítvány meglétét ellenőrző vizsgálat használatba vehető a játszótéri eszköz

6 Megfelelőségi tanúsítvány kiadása
mintadarabon elvégzett típusvizsgálat egyedileg gyártott játszótéri eszköz egyedi vizsgálata, és benyújtott dokumentumok alapján adja ki a kijelölt szervezet a megfelelőségi tanúsítványt. Ha a játszótéri eszközt a Magyar Szabványügyi Testület által közzétett szabványok szerint gyártották, azt úgy kell tekinteni, hogy megfelel a biztonságossági követelményeknek. Nem vagy nem teljes mértékben a hivatkozott szabványok szerint gyártották, a mérnöki, szakmai gyakorlata alapján kerül megállapításra, hogy a biztonságossági követelményeknek megfelel-e, illetve a szabványban előírttal legalább azonos szintű biztonságot nyújt-e a felhasználó és harmadik személy számára.

7 Hatósági ellenőrzés I. Használatba vétel előtti - Időszakos ellenőrzés
üzemeltető végezteti el az engedéllyel rendelkező szervezettel használatba vétel előtt - négyévenként Célja: a biztonságossági követelményeknek való megfelelőség megállapítása, biztonsági állapot felmérése, telepítési feltételek megfelelőségének ellenőrzése II. Nyilvántartás játszótéri eszközökről, azok állapotáról, valamint az időszakos ellenőrzésekről a 6. melléklet szerinti adattartalommal

8 Időszakos ellenőrzés eredménye (melyről jkv. készül 4. sz
Időszakos ellenőrzés eredménye (melyről jkv. készül 4. sz. melléklet adataival) megfelelő: amely megfelel a biztonságossági követelményeknek részben megfelelő: amely teljes mértékben nem elégíti ki a biztonságossági követelményeket, de az eszköz biztonságos használatát nem veszélyezteti, továbbá biztonságossá tehető, kijavítható (üzemeltető feladata) nem megfelelő: amely nem felel meg a biztonságossági követelményeknek és az eszköz nem tehető biztonságossá, kijavítása nem lehetséges (használatát haladéktalanul megakadályozni és elbontani üzemeltető feladata)

9 Kötelezettségek A kijelölt szervezet az ellenőrzést követő 15 napon belül a területileg illetékes fogyasztóvédelmi hatóság részére köteles megküldeni az időszakos ellenőrzési jegyzőkönyv egy példányát, egy példányt pedig az üzemeltető részére átadni. Az üzemeltető a játszótér és játszótéri eszköz létesítését, telepítését és ezek állapotával kapcsolatos változásokat a változást követő 30 napon belül köteles bejelenteni a területileg illetékes fogyasztóvédelmi hatóságnak (6.sz.mell.).

10 MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK
7/2007. (I. 22.) GKM rendelet 6. §  (1) A mutatványos berendezés üzemeltetője részére közterület-használati engedély - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - csak hatályos megfelelőségi tanúsítvány alapján adható ki. (2) Mutatványos berendezésnek az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államok állampolgárai, valamint az ott bejegyzett vállalkozások által határon átnyúló szolgáltatás keretében történő üzemeltetése esetén a közterület-használati engedély kiadása iránti kérelemhez a berendezés műszaki és biztonságossági megfelelőségét igazoló dokumentum hiteles magyar nyelvű fordítását kell csatolni.

11 Amit a „közterület” tulajdonosának érdemes tudni
berendezésen jól látható módon fel kell (minden veszélyességi osztályban) a) a gyártó vagy kivitelező neve és címe, b) a típus vagy modell száma, eszközcsoport esetén az egyértelmű azonosítást lehetővé tevő megnevezése, egyedi pályanév vagy egyéb jelölés, megnevezés, c) sorozatban gyártott termék esetén a gyártási sorozatszám, d) a gyártás, kivitelezés időpontja (év, hónap), e) a megfelelőségi tanúsítványt kiállító kijelölt szervezet neve, a megfelelőségi tanúsítvány száma, kiadásának dátuma és hatályának lejárta, f) a berendezés terhelhetősége vagy az egyidejűleg engedélyezett felhasználók, illetve egyszerre szállítható személyek maximális száma, az életkorra, a testmagasságra és a testtömegre vonatkozó korlátozások, g) pályarajz, elrendezési vázlatrajz, helyszínrajz, amelyen jól azonosítható módon be kell jelölni az eszközcsoport adott tagját, ha az a b) pontban foglaltak szerint nem azonosítható. üzemeltetési napló (minden veszélyességi osztályban, tanúsító hitelesíti) biztonságos üzemeltetésre történt kioktatás igazolása (I. és II. veszélyességi osztályban) időszakos műszaki vizsgálat (I. v.o. – minden telepítésnél és évente, II. v.o. – 2 évente, III. v.o.- 3 évente)

12 Tanúsító szervezetek ÉMI-TÜV SÜD Kft. Technotestor Kft.
ÉMI-TÜV SÜD Kft. Technotestor Kft.

13 (III. veszélyességi osztály) légvár (III. veszélyességi osztály)
buborékfoci (III. veszélyességi osztály) légvár (III. veszélyességi osztály) trambulin (III. veszélyességi osztály) mászófal (I. vagy II. veszélyességi osztály)

14 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "A játszótéri eszközök és mutatványos berendezések biztonságosságáról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések