Élj ökosan – generációkon át II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Szabadpiaci megoldások az európai autóbusz közlekedésben Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, 2015.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A vállalkozási környezet és kilátásaink elején S Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013.április 18. Prof. Bod Péter Ákos Budapesti.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
Badacsonytomaj. Élmény Környezet Balaton Biztonság Gasztronómia Szállás Attrakciók Egyéb szolgáltatások.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Kőszegi Forrás- Kőszeg
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Zöldutas vidékfejlesztés faluközösségek részvételével
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
A körforgásos gazdaság
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Gyűjtőköri szabályzat
Az LMP helyi programja a klímaváltozás elleni küzdelemben
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
ELŐNYÖK – megbízható működés
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
SZÁMVITEL.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Környezetgazdaságtan 1
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Az energiamérlegünk torzulásai és javítási lehetőségei
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Élj ökosan – generációkon át V.
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Élj ökosan – generációkon át I.
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
Környezeti Kontrolling
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Élj ökosan – generációkon át IV.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Vállalati fenntarthatóság
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Köszöntjük kedves vendégeinket!
Megújuló energiaforrások
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Energia-források: Nap geotermikus nukleáris Energia.
Innovatív közlekedésbiztonsági eszközök
Az „Open Banking” Kagylója
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Élj ökosan – generációkon át II. Mottó: „Nem szabad elszakadni a természettől, annak törvényei szerint kell élni.” Simon Brett (író)

1. Környezetbarát település

A Környezetbarát település jellemzése Fontos a természet közelisége (olvadjon bele a környezetébe!) Gazdaságosan üzemeltethető, környezetkímélő intézményei vannak. Megújuló energiákat használ fel. „Zöld„ szállítóeszközeinek üzembehelyezésével csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Találd ki, mi jellemezhet még egy Környezetbarát települést Találd ki, mi jellemezhet még egy Környezetbarát települést? Segítenek a képek!

Egy Környezetbarát település további jellemzői: Évente rendeznek: virágosítási – versenyt természet - nagytakarítást turisztikai, kulturális programokat

Egy Környezetbarát település további jellemzői: szelektív hulladékgyűjtés szervezése, napi használata helyi szennyvízkezelés kialakítása tájjellegű ételeket, italokat kínáló csárdák, éttermek helyi termékek propagálása (méz, házitej, sajt, gyümölcs stb.) őshonos háziállatok tartása

2. Fenntartható közlekedés

Mitől válik fenntarthatóvá a közlekedés? Fenntartható, az a közlekedés amelyik nem veszélyezteti 1. egészséget 2. környezetet (ökoszisztémát!) Előtérbe helyezi a megújuló erőforrások használatát!

Problémák Mivel hagyományos meghajtású gépkocsit használunk a településeken az uniós közlekedés több mint 96%-ban a kőolajtól függ. Ezért fontos, mennyire tudjuk megkímélni a polgárokat a közlekedés okozta ártalmaktól.

Feladat – önálló munka Válaszd ki a helyes megoldást a fenntartható közlekedéssel kapcsolatban! 2. szmelléklet

1. Becslések szerint az európai polgárok ____ %-a városlakó lesz _____-re.

2. A városi közlekedés a teljes CO2-kibocsátásból akár ______%-ban, az éghajlatváltozásért pedig ____%-ban is felelős lehet. …akár 25 %-ban, az éghajlatváltozásért pedig 70 %-ban is felelős… …akár 20 %-ban, az éghajlatváltozásért pedig 80 %-ban is felelős… …akár 40 %-ban, az éghajlatváltozásért pedig 75 %-ban is felelős…

3. Az európai polgárok szerint____________ lehet leginkább jótékony hatással a városi mobilitásra. az alacsony tömegközlekedési viteldíj a jó tömegközlekedési szolgáltatás a jó kerékpáros infrastruktúra

MEGOLDÁSOK

1. Becslések szerint az európai polgárok ____ %-a városlakó lesz _____-re.

2. A városi közlekedés a teljes CO2-kibocsátásból akár ______%-ban, az éghajlatváltozásért pedig ____%-ban is felelős lehet. …akár 25 %-ban, az éghajlatváltozásért pedig 70 %-ban is felelős… …akár 20 %-ban, az éghajlatváltozásért pedig 80 %-ban is felelős… …akár 40 %-ban, az éghajlatváltozásért pedig 75 %-ban is felelős…

3. Az európai polgárok szerint____________ lehet leginkább jótékony hatással a városi mobilitásra. az alacsony tömegközlekedési viteldíj a jó tömegközlekedési szolgáltatás a jó kerékpáros infrastuktúra

Mit is kell tennie egy településnek a fenntartható közlekedés kialakítása érdekében?

1. A különféle közlekedési megoldások összekapcsolása a autómegosztáson alapuló közlekedés (telekocsi) a kerékpározás a rollerezés

Teleautó Az elmúlt időszak legjobb „civil kezdeményezése”. Célja: az utazni kívánó autósok útitársat találhassanak költségeik csökkentése, vagy egy jó hangulatú közös utazás érdekében. A sofőr és az utas egyaránt pénzt spórol meg, környezetkímélő is. Új emberekkel találkozik. A valamikori stoppolás felturbózása.

Feladat: Nézz meg egy kisfilmet a telekocsi müködéséről(1:42 perc). Videó címe: 2. Telekocsi (Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=4x33fJoRAIA) idő: 1:05 - 2:30

2. Környezet – életminőség – egészség javítása a levegő minőségének javítása a közlekedési zaj csökkentése (zajvédő falak)

3. Energiamegtakarítás és éghajlatvédelem gyalogos övezet és zóna létesítése a kerékpáros közlekedés lehetővé tétele kerékpárútak építésével, sávok jelölésével (a rövid távú 2-3 km helyett akár 6-8 km biztonságos út megtétele) fenntartható teherszállítás innovációjának sürgetése (nehézgépjárművek csökkentése a településeken belül)

2. Iskolán kívüli feladat /szüleid és nagyszüleid bevonásával/

Töltsd ki és küldd vissza nekünk az alábbi tesztet a környezetbarát településsel kapcsolatban! IKF 2. szmelléklet

Köszönöm a figyelmet!