A csontok diétája
A csontokban szervetlen : kalcium, foszfor, magnesium, mangán szerves: kollagén, egyéb fehérjék találhatóak
Felépitést Segiti:A, D, E, K vitamin C-vitamin, réz, mangán, cink, vas, magnézium Gátolja: oxálsav, fitinsav, vas sok, fehérje sok zsir, sok rost tartósitók erős sózás kávé, nikotin
Kalcium Az emberi testben kb. 1 kg kalcium található, 99%csont, 1% idegrendszer,izmok, véralvadás Ha valahol hiány keletkezik, a szervezet azt a csontokból pótolja. 0-6 hó: 400 mg, 6-12 hó: 600 mg, 1-10 év: 800 mg, 11-24 év 1200 mg, felnőttkor: 800 mg, változókor, időskor: 1200-1500 mg. A kalcium felszívódása 20-25 éves korig a legjobb (átlag 60%, míg a későbbi életkorokban csak 20-40%).
Tej, tejtermékek minden olyan tényező adott, ami segíti a kalcium felszívódását, illetve csontokba való beépülését. Savas közeg D-vitamint, A-, K- és E-vitamint, tejcukrot, tejfehérjéket, magnéziumot, foszfort, mangánt stb.
a magyar lakosság tej- és tejtermékfogyasztása alacsony. 5 l/fő/év az optimális a 15 l/fő/év lenne. A joghurt és kefir - könnyebben emészthető, a kalcium felszívódása is ezekből a termékekből a legkedvezőbb. élő kultúrával - antimikrobális hatásuk is van, bélflóra
oxálsav a sok kalciumot tartalmazó paraj, sóska, zeller és rebarbara gátolja a bennük lévő Oxálsav kalcium felszívódását, túlzott fogyasztásuk esetén az egyéb élelmiszerekben levő kalciumot is megkötik
fitinsav Szintén nem engedi a kalciumot felszivódni Pl: hüvelyesek, szárazbab, búzakorpa
Kalciumelvonás kávé és egyéb koffeintartalmú italok, alkohol, kakaó Vizeletkiválasztás fokozása révén 1 césze kávé - +100 milligram. nagy fehérjetartalmú, erősen sózott ételek nikotin nikotin.
Állati zsiradékok csökkentése hidegen sajtolt növényi olajokat; hal; a gyümölcsök és a zöldségek egészségesebbek nyersen; desszertnek gyümölcsöt, joghurtot, túrót fogyasszunk; a frissen készített ételek mindig értékesebbek lassan, jól megrágva normál testsúly,
Túlzott kalciumbevitel káros az arra hajlamosaknál elősegítheti a vesekőképződést, székrekedést is okozhat, Hangulati zavarok:depresszio rontja a vas és a cink felszívódását.
foszfor túlzott mennyiségben megakadályozza a kalcium beépülését, sőt, el is vonja azt a csontokból. Az egyes élelmiszerek foszfortartalma magas: konzervek, kóla, készételek, krémek, szószok, ömlesztett sajtok, kávé. nátrium-foszfátot, kálium-foszfátot, foszforsavat, pirofoszfátot vagy poliofoszfátot
Magnézium 60 százaléka a csontokban található. hiánya zavart okoz a szénhidrát- és zsíranyagcserékben, Fehérjesziintézisben szója, a búzacsíra, a zabkorpa, a barna kenyér, az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, a főzelékek és a gyümölcsök.
A vázképzéshez szükséges még zselatin, amihez a kocsonyákból, zseléből, csontlevesből és a háztartási zselatinból is hozzáférhetünk
D vitamin Hal, belsőségek, kaviár Csukamájolaj NAPFÉNY Vitaminkészitmények Min. 4ooE/die (1oooE) freseniusD3, alphaD3
Javasolt gabona kerülendő teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka finomított liszt, 4 tojásosnál tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
Javasolt zöldség kerülendő saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba bő olajban sült, csőben sült, rántással sürített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek, bő olajban sült burgonya
Javasolt gyümölcs kerülendő friss asztali gyümölcsök ,aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben Édes kompótok, szirupok, édes nektárok
Javasolt olajos magvak kerülendő gesztenye, pattogatott kukorica, dió, mandula földimogyoró, kesudió, kókusz, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (2-3 dkg/adag) Sózott magvak Vajas pattogatott kukorica
Javasolt zsiradék kerülendő növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin
Javasolt hús, hal kerülendő szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek (különösen javasolt: szardínia), mérsékelt (max. 30%) zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek Fogas!!!! pecsenye kacsa és liba, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, 30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő
Javasolt tejtermék kerülendő 1,5% és 2,8% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, 20-30% zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári) tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% tejföl, zsíros túró, 30%-nál sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán,camambert tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor
Javasolt Tojás Kerülendő Heti max 5 Főtt, buggyantott Zsirban sütve
Javasolt, édességek kerülendő tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé (max. 3 dkg/adag), teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
Javasolt italok kerülendő víz, ásványvíz Fonyódi, Büki, Kékkúti, Visegrádi, Balfi, Mohai Ágnes zöldség- és 100%-os gyümölcslé, tejes-, joghurtos turmixok, max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők, Ca+ ital szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok
CartinormD Étrendkiegészitő Chondroitin-szulfát, 800mg!! Glukozamin – szulfát 1500mg!! C-vitamin, mangán Calcium D3vitamin 2000E!! Izületi kopás, porcbetegségek, de csontritkulás megelőzésére is
CSONTRITKULÁSBAN HASZNÁLHATÓ HOMEOPÁTIÁS GYÓGYSZEREK, Schüssler sók Calcium fluoratum D6 Kálcium felszívódás javítása, kötőszöveti gyengeség, csontritkulás Silicea D12 Ásványi anyaok felszívódásának serkentése, törések gyógyítása Symphytum 5 CH csonttörés fájdalmának csillapítása Calcium carbonicum 9 CH kálcium felszívódás javítása, csontritkulás Calcium phosphoricum D6 Kálcium felszívódás javítása, gerincgyengeség