A csontok diétája.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Étrendi program a BSF (Body Shape Forming) csomaghoz
„Ez az icike-picike mind megette!”
Angol – amerikai projekt hét
„Candida diéta” Hitek, tévhitek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Új irányok az étkeztetésben
Egészséges táplálkozás
LORIMOD Depozit de alimente. A cégről Alapítva 1994-ben Profilja: import-export és kereskedelem Szatmár, Máramaros és Szilágy megyékben forgalmaz Székhelye.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Mese a tejről.
Az ókori görög étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A helyes táplálkozás.
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészséges életmód.
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK AZ EGÉSZSÉGES ÉLET MEGŐRZÉSÉHEZ RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az emberi test és a víz Készítette: 5.a.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A csontok diétája

A csontokban szervetlen : kalcium, foszfor, magnesium, mangán szerves: kollagén, egyéb fehérjék találhatóak

Felépitést Segiti:A, D, E, K vitamin C-vitamin, réz, mangán, cink, vas, magnézium Gátolja: oxálsav, fitinsav, vas sok, fehérje sok zsir, sok rost tartósitók erős sózás kávé, nikotin

Kalcium Az emberi testben kb. 1 kg kalcium található, 99%csont, 1% idegrendszer,izmok, véralvadás Ha valahol hiány keletkezik, a szervezet azt a csontokból pótolja. 0-6 hó: 400 mg, 6-12 hó: 600 mg, 1-10 év: 800 mg, 11-24 év 1200 mg, felnőttkor: 800 mg, változókor, időskor: 1200-1500 mg. A kalcium felszívódása 20-25 éves korig a legjobb (átlag 60%, míg a későbbi életkorokban csak 20-40%).

Tej, tejtermékek minden olyan tényező adott, ami segíti a kalcium felszívódását, illetve csontokba való beépülését. Savas közeg D-vitamint, A-, K- és E-vitamint, tejcukrot, tejfehérjéket, magnéziumot, foszfort, mangánt stb.

a magyar lakosság tej- és tejtermékfogyasztása alacsony. 5 l/fő/év az optimális a 15 l/fő/év lenne. A joghurt és kefir - könnyebben emészthető, a kalcium felszívódása is ezekből a termékekből a legkedvezőbb. élő kultúrával - antimikrobális hatásuk is van, bélflóra

oxálsav a sok kalciumot tartalmazó paraj, sóska, zeller és rebarbara gátolja a bennük lévő Oxálsav kalcium felszívódását, túlzott fogyasztásuk esetén az egyéb élelmiszerekben levő kalciumot is megkötik

fitinsav Szintén nem engedi a kalciumot felszivódni Pl: hüvelyesek, szárazbab, búzakorpa

Kalciumelvonás kávé és egyéb koffeintartalmú italok, alkohol, kakaó Vizeletkiválasztás fokozása révén 1 césze kávé - +100 milligram. nagy fehérjetartalmú, erősen sózott ételek nikotin nikotin.

Állati zsiradékok csökkentése hidegen sajtolt növényi olajokat; hal; a gyümölcsök és a zöldségek egészségesebbek nyersen; desszertnek gyümölcsöt, joghurtot, túrót fogyasszunk; a frissen készített ételek mindig értékesebbek lassan, jól megrágva normál testsúly,

Túlzott kalciumbevitel káros az arra hajlamosaknál elősegítheti a vesekőképződést, székrekedést is okozhat, Hangulati zavarok:depresszio rontja a vas és a cink felszívódását.

foszfor túlzott mennyiségben megakadályozza a kalcium beépülését, sőt, el is vonja azt a csontokból. Az egyes élelmiszerek foszfortartalma magas: konzervek, kóla, készételek, krémek, szószok, ömlesztett sajtok, kávé. nátrium-foszfátot, kálium-foszfátot, foszforsavat, pirofoszfátot vagy poliofoszfátot

Magnézium 60 százaléka a csontokban található. hiánya zavart okoz a szénhidrát- és zsíranyagcserékben, Fehérjesziintézisben szója, a búzacsíra, a zabkorpa, a barna kenyér, az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, a főzelékek és a gyümölcsök.

A vázképzéshez szükséges még zselatin, amihez a kocsonyákból, zseléből, csontlevesből és a háztartási zselatinból is hozzáférhetünk

D vitamin Hal, belsőségek, kaviár Csukamájolaj NAPFÉNY Vitaminkészitmények Min. 4ooE/die (1oooE) freseniusD3, alphaD3

Javasolt gabona kerülendő teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka finomított liszt, 4 tojásosnál tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács

Javasolt zöldség kerülendő saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba bő olajban sült, csőben sült, rántással sürített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek, bő olajban sült burgonya

Javasolt gyümölcs kerülendő friss asztali gyümölcsök ,aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben Édes kompótok, szirupok, édes nektárok

Javasolt olajos magvak kerülendő gesztenye, pattogatott kukorica, dió, mandula földimogyoró, kesudió, kókusz, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (2-3 dkg/adag) Sózott magvak Vajas pattogatott kukorica

Javasolt zsiradék kerülendő növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin

Javasolt hús, hal kerülendő szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek (különösen javasolt: szardínia), mérsékelt (max. 30%) zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek Fogas!!!! pecsenye kacsa és liba, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, 30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő

Javasolt tejtermék kerülendő 1,5% és 2,8% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, 20-30% zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári) tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% tejföl, zsíros túró, 30%-nál sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán,camambert tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor

Javasolt Tojás Kerülendő Heti max 5 Főtt, buggyantott Zsirban sütve

Javasolt, édességek kerülendő tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé (max. 3 dkg/adag), teljes kiőrlésű lisztből készült keksz

Javasolt italok kerülendő víz, ásványvíz Fonyódi, Büki, Kékkúti, Visegrádi, Balfi, Mohai Ágnes zöldség- és 100%-os gyümölcslé, tejes-, joghurtos turmixok, max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők, Ca+ ital szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok

CartinormD Étrendkiegészitő Chondroitin-szulfát, 800mg!! Glukozamin – szulfát 1500mg!! C-vitamin, mangán Calcium D3vitamin 2000E!! Izületi kopás, porcbetegségek, de csontritkulás megelőzésére is

CSONTRITKULÁSBAN HASZNÁLHATÓ HOMEOPÁTIÁS GYÓGYSZEREK, Schüssler sók  Calcium fluoratum D6 Kálcium felszívódás javítása, kötőszöveti gyengeség, csontritkulás Silicea D12 Ásványi anyaok felszívódásának serkentése, törések gyógyítása   Symphytum 5 CH csonttörés fájdalmának csillapítása Calcium carbonicum 9 CH kálcium felszívódás javítása, csontritkulás Calcium phosphoricum D6 Kálcium felszívódás javítása, gerincgyengeség