A BIOTECHNOLÓGIA TUDOMÁNYTERÜLETI KAPCSOLATAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Magyar Hidrológiai Társaság XXVII. Országos Vándorgyűlés Baja július Szekció. A CSATORNÁZÁS ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS KULCSKÉRDÉSEI NAPJAINKBAN.
ENERGETIKAI CÉLÚ NÖVÉNYTERMESZTÉS Parlamenti nap, május 7. Jolánkai Márton SzIE Növénytermesztési Intézet.
Biogáz áramoltatás hatása alga biomassza növekedésére ( IMPACT OF BIOGAS INJECTION ON GROWTH OF ALGAL BIOMASS) Fekete György Szent István Egyetem, Mezőgazdaság-
C körforgalom, NPK körforgalom és a környezet. A szén körforgalma.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
Szénhidrátok. Szénhidrátok kémiai felépítése Névmagyarázat, Összegképlet, Hivatalos kémiai megnevezés Szénhidrátok biológiai jelentősége: Fotoszintézis,
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés Kémiai egyensúlyok általános leírása, disszociációs-, komplexképződési és csapadékképződési egyensúlyok.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; a bányászat A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata;
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
A Levegő összetétele.
Vörösiszap vizsgálata talajtani felhasználás céljából
SELWOOD szivattyúk Forgalmazza: Komplex-Siker 21 Kft 06/20/
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
ENZIMOLÓGIA ősz Szeptember 6. Barta Zs.: Általános alkalmazott enzimológiai ismeretek Szeptember 13. Barta Zs.: Pektinázok és lipázok Szeptember.
Hajók gépészeti berendezései
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Pályázati lehetőségek kisvállalkozásoknak és magánszemélyeknek
Sejtbiológia.
Talajművelés Célja: a kultúrnövények igényeit kielégítő talajállapot kialakítása Talajművelés.
ENZIMOLÓGIA.
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Kémiai érzékelők Előadás a BME Vegyészmérnöki Karának Fizikai Kémia-, Általános és Analitikai Kémia-, valamint Műanyag és Gumiipari Tanszéke által a Magyar.
A talajok szervesanyag-készlete
NEMZETI VÍZTECHNOLÓGIAI PLATFORM TECHNOLÓGIAI VIZEK KEZELÉSE
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
A KÉNVEGYÜLETEK LÉGKÖRI KÖRFORGALMA
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Vegyes kultúrák, mikrobiális kölcsönhatások
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Új molekuláris biológiai módszerek
A KÉSZÍTMÉNY ELLENÁLL A DIREKT NAPFÉNYNEK
Életfeltételek, források
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
14. VILÁGGAZDASÁG.
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
A mikroba szaporodás alapösszefüggései
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A TALAJT VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Megújuló energiaforrások
Készletek transzformációja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
A bioszféra.
USA mezőgazdasága.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Előadás másolata:

A BIOTECHNOLÓGIA TUDOMÁNYTERÜLETI KAPCSOLATAI BIO-KÉMIA BIOLÓGIA KÉMIA BIOTECH-NOLÓGIA VEGY. MŰV. BIOMÉRNÖK MŰSZAKI TUDOMÁNYOK

BIOTECHNOLÓGIA TECHNIKAI MŰVELETEK ÉS IPARI TERMELÉS KERETÉBEN ALKALMAZOTT BIOLÓGIAI ELJÁRÁSOK A mikrobiológia és biokémia alkalmazás-orientált tudománya (1976)   BIOTECHNIKA TECHNIKAI ESZKÖZÖK ORVOSI-GYÓGYÁSZATI ALKALMAZÁSA

A BIOTECHNOLÓGIA MÚLTJA KENYÉR KOVÁSZOLÁS i.e. GYÜMÖLCSLEVEK ALKOHOLOS ERJESZTÉSE ECETGYÁRTÁS 3000 SÖRGYÁRTÁS (SUMER, BABIOLON, EGYIPTOM ) 300 KELTÁK, GERMÁNOK i.sz. ETANOL ELŐÁLLÍTÁS 1150 ECETGYÁRTÁS ORLEÁNI MÓDSZER 14 század ÉLESZTŐGOMBÁK 8 LEEUWENHOEK MIKROSZKÓP 1680 FERMENTÁCIÓS FOLYAMATOK FELFEDEZÉSE (ERXLEBEN ) 1818 TEJSAVFERMENTÁCIÓ LEÍRÁSA (PASTEUR) 1915 PENICILLIN FELFEDEZÉSE (FLEMING) 1928

NÖVÉNYI BIOTECHNOLÓGIA TERMESZTŐK EGY GENOTÍPUS MÓDOSÍTÁSA EGY GENOTÍPUS RÖGZÍTÉSE, VAGY MEGSOKSZOROZÁSA TELJES NÖVÉNYI KULTÚRÁK MÓDOSÍTOTT NÖVÉNY EREDETI NÖVÉNY Génsebészet Haploidizáció Szomatikus hibridizáció EREDETI SEJT Szomatikus embriogenezis MÓDOSÍTOTT SEJT Mutagenezis és szomaklonális variáns MÓDOSÍTOTT SEJTVONAL EREDETI SEJTVONAL Mikroszaporítás Sejtkultúra Sejtkultúra SEJT ÉS SZERV.KULTÚRÁK TÖMEGTENYÉSZETBEN METABOLITOK

BIOTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA AZ ÁLLATTENYÉSZTÉSBEN ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY MONOKLONÁLIS DIAGNOSZTIKA KLÓNOZÁSSAL NYERT VÍRUS VAKCINA IMMUNOGÉN VIRUSFEHÉRJÉK EXPRESSZIÓJA (SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS, VESZETTSÉG, BAROMFIVÉSZ STB.) MONOKLONÁLIS ANTITESTEKKEL VALÓ PASSZÍV IMMUNIZÁLÁS HOZAMNÖVELÉS A TAKARMÁNYOK ÁLLATI FEHÉRJÉKKÉ VALÓ ÁTALAKÍTÁSAKOR TERMELÉKENYSÉG NÖVELÉSE AZ ÁLLATI NÖVEKEDÉS ELŐSEGÍTÉSÉVEL GÉNSEBÉSZETTEL ELŐÁLLÍTOTT ÁLLAI NÖVEKEDÉSI HORMONOK

MIKROORGANIZMUSOKBIOTECHNOLÓGIAI ALKALMAZÁSA 1. GYÓGYÁSZAT   ANTIBIOTIKUMOK - Penicillin: Penicillium chrysogenum - Streptomycin: Streptomyces grizeus - Peptid antibiotikumok: Bacitracin, Gramicidin, Nisin stb. RÁKELLENES HATÓANYAGOK Actinomycin, Mitomycin, Chromomycin, L-Asparaginase stb. Főleg Streptomycesek STEROID ÁTALAKÍTÁSOK Pl. Progesteron  11- Hidroxiprogesteron Aspergillus ochraceus Cortison, Prednisolon, Testosteron REKOMBINÁNS DNS-TECHNIKA Inzulin, növekedési hormon, serum albumin

MIKROORGANIZMUSOK BIOTECHNOLÓGIAI ALKALMAZÁSA 1. ÉLELMISZERIPAR   ERJEDÉSIPAROK Sör, bor, alkohol Saccharomyces cerevisiae STARTERKULTÚRÁK Tejipar, húsipar, borászat BIOMASSZA Takarmányélesztő, Pékélesztő S. cerevisiae SCP Methylophilus methylotrophus AMINOSAVAK Glutaminsav, Fenilalanin, Lisin, Triptofán SZERVES SAVAK Ecetsav, tejsav, propionsav, citromsav

MIKROORGANIZMUSOK BIOTECHNOLÓGIAI ALKALMAZÁSA 1. IPARI CÉLOKRA   KEMÉNYÍTŐ KONVERZIÓ Szeszipar, folyékony cukor POLISZACHARIDOK ELŐÁLLÍTÁSA Alginát: Azotobacter vinelandii Lerán: Zymomonas mobilis Xanthan: Xanthomonas campestris Stabilizálószerek ALKOHOL ELŐÁLLÍTÁSA Cukor-, keményítő-, cellulóz-alapon Saccharomyces cerevisiae Candida pseudotropicalis Zymomonas mobilis ENZIMEK ELŐÁLLÍTÁSA Proteolitikus, Hidrolitikus enzimek Glükóz izomeráz, amiláz stb.  

EGY BIOTECHNOLÓGIAI ELJÁRÁS ÁLTALÁNOS FOLYAMATÁBRÁJA Előkészítés SZUBSZTRÁT Víz, P, N stb. pH-állítás Keverés FERMENTLÉ KÉSZÍTÉS INOKULUM STERILEZÉS Energia Levegő Mérés, szabályozás FERMENTÁCIÓ CO2 és más gázok Hő Szűrés Elválasztás BIOMASSZA ELVÁLASZTÁS BIOMASSZA TERMÉK ELVÁLASZTÁS Fermentációs maradék TERMÉK TISZTÍTÁS TERMÉK Maradék elhelyezés

FERMENTÁCIÓS ELJÁRÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LÉPÉSEI 1.   Mikroorganizmus kiválasztása 2.   Táptalaj kifejleszétse összetétel optimálás 3.   Eljárás kifejlesztése Anyag és energiamérlegek matematikai modellek szaporodás, termékképzési kinetika szubsztrátfelhasználás, levegőztetés 4.   Léptéknövelés Reaktortípus Szabályozástechnika 5.   Termék feldolgozás

TÁPTALAJ Mikrobák átlagos elemi összetétele A szárazanyag %-ban kifejezett elemi összetétel Élesztő Baktérium Szén 4,7 53 Nitrogén 7,5 12 P (PO43-) 1,5 3,0 S 1,0 O 30 2,0 Mg 0,5 H 6,5 7,0 Hamu 8,0 A hamuban: P, Mg, Cu, Co, Fe, Mn, Mo, Zn, Ca, K, Na

FERMENTÁCIÓS CÉLOKRA HASZNÁLHATÓ NYERSANYAGOK TISZTA C-TARTALMÚ MONO- DI ÉS POLISZACHARIDOK SZÉNHIDROGÉNEK, ALKOHOLOK, CO2   KOMPLEX SZUBSZTRÁTOK MELASZ CELLULÓZ GYÁRTÁS SZENNYVÍZE SZULFIT SZENNYLÚG (PAPÍRGYÁRTÁS) KUKORICALEKVÁR SAVÓ N-FORRÁS NH3, NO3-, KARBAMID AMINOSVAK, SZÓJA SZERVETLEN SÓK PO43-, SO42-, CI- - SÓK NYOMELEMEK K, Na, Mg, Ca, Fe, Co, Zn

FERMENTÁCIÓS MODELLEK ÁLTALÁNOS ELVEI 1. Fizikai elvek Anyagmegmaradás, anyagmérlegek Termodinamikai I. Hőmérleg - hőelvonás II. Entrópia Nyilt rendszer állandósult állapot Kiegysnúlyozott növekedés Korlátozatlan (exponenciális) Korlátozott (kemosztát) Konstitutív elvek Fizikai-kémiai, reakciókinetikai törvények ri   2. Biológiai elvek Környezeti tényezők hatása rH pH  transzport Hőmérséklet  ARRHENIUS Oxigénellátottság  (Pasteur-effektus) Modellek: Struktúra nélküli (MONOD, KONO-ASAI stb.) Strukturális modellek (bonyolult kezelhetőség)

SZAKASZOS SZAPORODÁSI GÖRBE X [g/dm3] V. IV. LAG-FÁZIS GYORSULÓ SZAPORODÁS EXPONENCIÁLIS-FÁZIS LASSULÓ SZAPORODÁS ÁLLANDÓSULT FÁZIS III. I. II. t

SZAPORODÁSI SEBESSÉGI GÖRBE dy/dt = 0 dx/dt > 0 dx/dt =  . X dx/dt = 0 dx dt III. IV. dx/dt x II. V. x I.

lgx t GENERÁCIÓS IDŐ: tg  x2 7 2x1

A SZAPORODÁSI SEBESSÉG SZUBSZTRÁTFÜGGÉSE [MONOD]  MAX  = MAX KS S SK

ÖSSZEFÜGGÉS A FELHASZNÁLT SZUBSZTRÁT ÉS A KÉPZŐDÖTT SEJTTÖMEG KÖZÖTT x HOZAMKONSTANS x s s FOGYOTT SZUBSZTRÁT

SZAKASZOS FERMENTÁCIÓ X S P P ds dt dx dt dP dt S t

TERMÉKKÉPZÉSI KINETIKA (LUEDEKING-PIRET)  > 0 Elsődleges metabolitok (aminosav, alkohol  > 0 Másodlagos metabolitok (antibiotikumok)  > 0 és  > 0 Tejsav A szubsztrát teljes hasznosítása:

SZUBSZTRÁTFELHASZNÁLÁS Sejttömeg Energiatermelés Növekedéssel kapcsolatos Fenntartással kapcsolatos

OXIGÉNIGÉNY I. Légzési sebesség Fajlasog légzési sebesség

OXIGÉNIGÉNY 2. Qmax K02 C CKr Beépülés Energiaterm. a növ.-hez Energiatermelés a ferm.tartáshoz

A GLÜKÓZ ÉS OXIGÉNIGÉNY ÖSSZEHASONLÍTÁSA (Saccharomyces cerevisiae) Koncentráció a fermentlében [mg/dm3] ~104 7 Kritikus koncentráció [mg/dm3] 50 0,7 Fajlasgos felhasználási sebesség [mg/gh] 580 208

OXIGÉNABSZORPCIÓ . O2 KL: folyadékoldali tömegátadási tényező [cm s-1] A: fajlagos anyagátadási felület [cm3/cm3] Kla: folyadékoldali oxigénabszorpciós együttható [s-1] C C* KLa. . c* OTR [kgO2/m3h] t t

OXIGÉNELLÁTÁS OTR = Kla . (c* - c) Atm. Nyomáson c*  0,25 m M = 8 mg/dm3 OTRmax = 0,25 . KL . a mmol/L-h KL . a tartomány: 70-900 h-1 OTRmax: 18-225 mMl-1 0,6-4 g/lh Sejtszaporodás: max. 7-8 g/lh Energiaigény: 1,3 kW/m3 20-40 mMl-1h-1 oxigénbevitel kevert tankban

BIOREAKTOROK Mechanikai keverés nélkül Csőreaktor Léglift (Lefrancois)   Mechanikai keverés nélkül   Csőreaktor Léglift (Lefrancois) Csepegtető test Gázinjektoros Huck.reaktor Merülősugaras

BIOREAKTOR 2. Mechanikai keveréssel Kevert tankreaktor Önfelszívó keverős (Vogelbusch, Frings) Keverős reaktor

A FERMENTORT ELHAGYÓ TERMÉKEK KONCENTRÁCIÓI [g/dm3] SCP élesztő száraz biomassza 30-50 Etanol 70-120 Aceton (butanol), etanol elegy 18-20 Szerves savak (citromsav, tejsav) 40-100 Antibiotikumok (Penicillin-C) 10-30 Lipidek Enzimfehérje (szérum-proteáz) 2-5 B12 vitamin 0,02 Riboflavin 10-12

FELDOLGOZÁSI MÓDSZEREK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Szilárd anyag Szűrés Sejttömeg eltávolítás (penész, élesztő) dobszűrőn, szűrőpréssel Ülepítés Gravitációs, centrifugális Flotálás gázbefúvással hab-képzés „lefölözés” Elektrokinetika a szuilárd anyag az elektródra csapódik le  pépes Oldott anyag Extrakció A terméket egy másik oldószerrel vonják ki Membrános eljárások A termék membránon diffuncál át. Esetleg eltkrosztatikus vagy ioncserés. Desztilláció illékony termékekhez

MEMBRÁN TECHNIKÁK Reverz ozmózis Ultraszűrés Mikroszűrés Retenát P2 P1 Permeátum

ULTRASZŰRÉS 1. Koncentrálás 2. Diafiltrálás 3. Tisztítás

HAZAI SZENNYVIZEK ÁTLAGOS OXIGÉNIGÉNYE Iparág KOI [mg/l] BOI5 [mg/l] Ércbányászat 76 16 Gázgyártás 36000 704 Bőripar 4300 3000 Textilipar 2100 1200 Papíripar 1600 400 Baromfiipar 1300 700 Cukoripar 4600 Húsipar 8000 Tejipar 2700 1700 Szeszipar 7600 4900 Söripar 2500 800 Konzervipar 600 Dél-pesti kommunális 450 250 Sertéstelepi hígtrágya 1:1 higítású 32000 15000

SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI ELJÁRÁSOK CSOPORTOSÍTÁSA RENDŰ TISZTÍTÁS Durva mechanikai szennyeződések eltávolítása Rácsok, szűrők, aprítószűrők, homokfogók, ülepítők, hidrociklonok, ívsziták, zsírfogók  Kolloid-diszperz anyagok eltávolítása Koagulálás, flokulálás, flotáció (adalékanyagok)  Oldott szervesanyag eltávolítása Biológiai szennyvíztisztítás Levegőztetés (medence, csepegtető test, árok) III. RENDŰ TISZTÍTÁS  Maradék, oldott anyagok eltávolítása Ioncsere, molekulaszita, adszorpció, reverz ozmózis, elektrolitikus oxidáció  Eutrofizáció megakadályozása P-eltávolítás: Ca-, Al- és Fe-sók NO3- eltávolítás: denitrifikáló baktériumok  Csírátlanítás: Cl2, ózon  Lebegőanyag eltávolítás: homokszűrő, mikroszűrő ISZAPKEZELÉS

SZENNYVÍZTISZTÍTÁS ÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI VÁZLATA 1. Mechanikai előkészítés, 2. Előülepítő, 3. Levegőztető medence, 4. Utóülepítő, 5. Anaerob rothasztó, 6. Fázisszétválasztó, 7. Gáztartály, 8. Kettős tüzelésű motorral hajtott generátor, 9. Légkompresszor.

ANAEROB METÁNOS ERJEDÉS SÉMÁJA Fehérjék, poliszaharidok, zsírok Hidrolitikus baktériumok Aminosavak, cukrok, zsírsavak Savképző baktériumok Rövid zsírsavak, H2, CO2, NH3, H2S Hidrogéntermelő acetátképző baktériumok Acetát. H2 CO2 Matanogén baktériumok CH4, CO2

SZULFÁTREDUKÁLÓ BAKTÉRIUMOK SZEREPE A METÁNOS ERJEDÉSBEN SZUBSZTRÁT Szulfátredukáló baktériumok Acidogén baktériumok H+ CO2, H2, NH3 sejt szerves savak Sejt szerves H2S savak Acetogén és metanogén baktériumok sejt CH4 + CO2 H2S gábló hatása a metánképzésre 200 mg/l oldható S-tartalom felett!

ANAEROB RENDSZEREK Anaerob kontakt eljárás L = 10-50 kgKOI/m3d Iszapágyas reaktor Anaerob rögzített ágyas szűrő reaktor

REKOMBINÁNS GÉNTECHNIKA VÁZLATA

MONOKLÓN ELLENANYAG TERMELÉSI HIBRIDÓMÁVAL

A BIOMASSZA TERMELÉS ÉS HASZNOSÍTÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI mezőgazdasági és erdőterületek melléktermék, hulladék erdőgazdálkodás meliorizáció talajerő visszapótlás 1. mg. növénytermelés Melléktermék feldolgozás, hasznosítás talajtápanyag ellátás 2. állattenyésztés biogáz előállítás takarmány takarmány előállítás 3. élelmiszeripar energia tüzeléssel trágya élelmiszer Ipari hasznosítás Ipari feldolgozás, ipari nyersanyag energia

SEJTTÖMEG ELŐÁLLÍTÁS SŰTŐÉLESZTŐ (Saccharomyces cerevisiae) Melaszból kiindulva Tátáplálásos technika Intenzív levegőztetés Présélesztő 30% szárazanyag Szárított élesztő 92% szárazanyag TAKARMÁNYÉLESZTŐ Sörgyártásnál képződő élesztő Szulfitlúgból Candida utilis Szeszgyártásál képződő élesztőtömeg Tejsavból Kluíveromyces marxianus K. lactis. K. fragilis

A CELLULÓZ BIOMASSZA KONVERZIÓJA II. III. KEMÉNYÍTŐ CUKOR FEHÉRJE LIPID CELLULÓZ HEMICELLULÓZ LIGNIN KEMÉNYÍTŐ CUKOR FEHÉRJE LIPID CELLULÓZ LIGNININ HEMICELLULÓZ H2O CO2 ÉLELMISZER TAKARMÁNY >60% 100%

CELLULÓZ ENZIMES BONTÁSA Amorf területek Kristályos területek Endo--glükanáz Cx-glükanáz az amorf területeket bontja Cellobiohidroláz C1-enzim Cellobióz felszabadítás a kristályos területről Cx + C1 C1 + Cx enzimek tovább bontanak -glükozidáz Glükóz

CELLULÓZLEBONTÁS C1 + Cx -hlükozidáz Kristályos Glükóz Biológiai Fizikai Finom-kristály Glükóz Natív Kémiai Cx -hlükozidáz Amorf Glükóz C1 : 1,4 -glukán cellobiohidroláz Cx : 1,4 -glukán glukánhidrolázh

CELLULÓZ ALAPON TÖRTÉNŐ SEJTTÖMEG ELŐÁLLÍTÁS KÉMIAI (SVAS VAGY LÚGOS) HIDROLÍZIS GLÜKÓZZÁ és SCP termelés a glükózon ENZIMES HÍDROLIZIS GLÜKÓZZÁ Trichoderma viride (legaktivabb enzimkomplex Myrothecium verrucaria MIKROBIÁLIS HIDROLIZIS és a termék egyidejű hasznosítása másik mikrobával: Trichoderma viride + Candida utilis KÖZVETLEN MIKROBIÁLIS HIDROLIZIS ÉS HASZNOSÍTÁS Cellulomonas törzsek

AZ ICI METANOL ALAPÚ SCP TECHNOLÓGIÁJA (Methylophilus methylotrophus) FERMENTLÉ 226 t/h 3% = 6M8 t/ha sza. SEJTELVÁLASZTÁS SJETSZUSZPENZIÓ 57 t/h 12% = 6,8 th/ha sza. VÍZTELENÍTÉS MOSÁS (CENTRIFUGA) MOSÓVÍZ 30 t/h víz 31 t/h 22%=6,8 t/ha sza. Sejtmentes Fermentlé 170 t/h Híg lé + Mosóvíz 56 t/h SZÁRÍTÓ PORLEVÁLASZTÓ 31 t/h víz SZENNYVÍZ STERILEZÉS TERMÉK HULLADÉK 12 t/h Sz.a. = 6,7 t/h Nedv. = 0,3 t/h RECIRKULÁCIÓ

ICI PRESSURE CYÍCLE REACTOR Metanol alapú SCP előállításhoz (Methylomonas sp.)

LEVÉL – FEHÉRJE FELDOLGOZÁS Vepex: Vegetable Protein Extract ZÖLD NÖVÉNY DARÁLÁS PRÉSELÉS KOAGULÁLÁS TISZTÍTÁS SZEPARÁLÁS SZÁRÍTÁS FERMENTÁCIÓ ÉLESZTŐ SZEPARÁLÁS PORLASZTVA SZÁRÍTÁS PELLTIZÁLÁS BEPÁRLÁS ÉLESZTŐ FEHÉRJE ROSTANYAG

A SZABADEGYHÁZAI KOMPLEX KUKORICAÜZEM TERMELÉSI SÉMÁJA (HFCS: High Fructose Corn Syrup) FŐ ÜZEM MELLÉKÜÖZEMEK EGÉSZ/TELJES KUKORICASZEMEK TÖRT SZEMEK KUKORIA ELLÁTÁS ÉS ELŐTISZTÍTÁS KEMÉNYÍTŐÜZEM TÁROLÁS ÉS ELŐKÉSZÍTÉS NEDVES GLUTÉN ÁZTATÓ VÍZ BEPÁRLÓ ÜZEM TISZTA KEMÉNYÍTŐ NEDVES CSÍRA ROSTOK ÁZTATÓ SAVKÉSZÍTMÉNY NYERS KEMÉNYÍTŐ + ROSTOK BEPÁRLÁSI MARADÉK ALKOHOLÜZEM CUKORÜZEM TAKARMÁNY SZÁRÍTÓ GLUTÉN ÜZEM CSÍRA VÍZKEZELÉS SZÚRŐ POGÁCSA SZENNYVÍZKEZELÉS KAZÁNHÁZ CEFRE HŰTŐTORONY DESZTILLÁCIÓ ALKOHOLMENTES CEFRE TECHNIKAI ALKOHOL KOZMAOLAJ HFCS RAKTÁROZÁS ÉS SZÁLLÍTÁS GLUTÉN CSÍRA ELSŐOSZTÁLYÚ ALKOHOL TAKARMÁNY TERMÉK

IZOSZÖRPGYÁRTÁS FOLYAMATÁBRÁJA 1. Cseppfolyosítás Feltételek Főzés Cseppfolyósítás Dextrinképzés Enzim Optitherm L-210 Keményítő 40-42% Ds pH 6,5 Hőmérséklet (oC) 145 100 85 Reakció idő (min) 0,2-0,5 20-30 150-180 Stabilizáció (Ca++) 120 ppm Enzim adagolás (1/t keményítő Ds) 0.2 0,4 DE-érték 15-20

IZOSZÖRPGYÁRTÁS FOLYAMATÁBRÁJA 2. CUKROSÍTÁS Feltételek Enzim Optitherm L-100 Keményítő 40-42% Ds pH 4,5 Hőmérséklet (oC) 60 Reakció idő (min) 60 óra Enzim felhaználásadagolás (1/t keményítő Ds) 1,5 DE-érték 96-98 D-glukóz tartalom 95-96%

IZOSZÖRPGYÁRTÁS FOLYAMATÁBRÁJA 3. IZOMERIZÁLÁS Feltételek: Enzim TAKA-SWETT 3910 Szubsztrát koncentárció 42-45 DS Hőmérséklet (oC) 60-62 pH 7,8 Enzim felhaználás 0,4 kg/t Ds Mg adagolás 80-120 ppm Ds termék összetétel: Fruktóz 42% Glükóz 52% Oligoszaharidok 6%