Az elhízás és az elhízás okozta megbetegedések étrendi kezelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Zárókonferencia Szeptember 30. Szeged
Táplálkozási alapfogalmak
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Az elhízás.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A diabétesz dietoterápiája
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási ismeretek II.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A lipidek táplálkozási jelentősége
A szervezet energiaforgalma
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
A cukorbetegség.
Aktív, egészséges életmód
Növényi rostok Cellulóz
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Egyedi mérések összegzése
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az elhízás prevenciója és szövődményei
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Az elhízás és az elhízás okozta megbetegedések étrendi kezelése Serfőző Mária dietetikus 2018.09.21.

Életünk és szervezetünk épségének megőrzése táplálkozásunk függvénye. 2018.09.21. A táplálékunk minősége és mennyisége alapvetően meghatározza életünk minőségét. A bevitt táplálékból fedezzük az életműködéseinkhez szükséges energiát és abból építjük újjá testünk anyagait, sejtjeit, szöveteit nap mint nap. Életünk és szervezetünk épségének megőrzése táplálkozásunk függvénye. adatainkkal, sőt, a weblap szerkezete is megváltoztatható diák hozzáadásával vagy törlésével. Az útvonalválasztó gombok a diamintán vannak. Módosításukhoz válasszuk a Nézet menü Minta, majd Dia-minta parancsát. Objektumokon vagy szövegekben található hiperhivatkozások hozzáadásához, törléséhez vagy módosításához jelöljük ki a szöveget vagy objektumot, majd válasszuk a Beszúrás menü Hiperhivatkozás parancsát. Ha elkészült az egyéni változat, töröljük ezeket a megjegyzéseket, hogy csökkentjen a HTML fájl mérete. További ismertetést az alábbi szavak keresésével találhatunk a súgóban: Dia-minta Hiperhivatkozások 2018.09.21.

Kérdések MENNYIT ? MIT ? MIKOR ? HOGYAN ? 2018.09.21.

Obesitas Önálló betegség Számos betegség rizikófaktora (hypertónia, hyperlipoproteinaemia, diabetes mellitus) 2018.09.21.

Mikor beszélünk elhízásról? 2018.09.21. Mikor beszélünk elhízásról? BMI (kg/m2) meghatározás BMI < 19 soványság 20 – 24,9 normális 25 – 26,9 túlsúlyos 27 – 29,9 enyhe elhízás 30 – 39,9 közepes elhízás 40 fölötti BMI kóros elhízás 2018.09.21.

Állapotfelmérés BMI: (body mass index) Testsúly (kg-ban) Testmagasság (m2 – ben) Pl.: ha egy hölgy 1,72 m magas és 63 kg, akkor a következőképpen számolunk a BMI alapján: 63 1,72 x 1,72 = 21,29 2018.09.21.

A kiszámított értékek alapján: 18-25 között: a testsúly normális 25-30 között: a szervezet túltáplált  FOGYNIA KELL (hamarosan a rossz táplálkozásával összefüggő következmények léphetnek fel, pl.: cukorbetegség, magas vérnyomás, köszvény, zsíranyagcserezavarok, érelmeszesedés, viszértágulás, vese- és epekő, izületi gyulladás, és felbukkan az infarktus fenyegető réme is, balesetek!!) 30 fölött: azonnal diétázni kell 1,72 m - 75 kg BMI: 25 1,72 m - 85 kg BMI: 28 1,72 m - 95 kg BMI: 32 2018.09.21.

Férfiak esetében az ideális testsúly = 2018.09.21. Korábban alkalmazták az ideális testtömeg meghatározására a Broca, illetve a módosított Broca indexet. Férfiak esetében az ideális testsúly = (cm-ben kifejezett testmagasság-100) -10 % Nők esetében az ideális testsúly = (cm-ben kifejezett testmagasság-100) -15 % 2018.09.21.

Felnőttek ideális testsúlya: 2018.09.21. Felnőttek ideális testsúlya: magasság minimum férfi nő átlag férfi nő maximum 1,48 1,50 1,54 1,58 1,64 1,68 1,72 1,76 1,80 1,84 1,88 42 43 44 51 46 54 50 56 52 59 55 62 58 65 67 71 46,5 47,0 49,5 55,8 51,3 59,6 55,4 61,7 58,1 65,0 61,3 68,0 64,0 71,0 74,2 77,6 54 55 58 64 59 67 64 71 66 74 69 77 72 80 84 88 2018.09.21.

Alapanyagcsere kiszámítása 2018.09.21. Alapanyagcsere kiszámítása Nőknél: 700+7x testsúly kg Férfiaknál: 900+10x testsúly kg Túlsúly, ill. elhízás esetén nagyon fontos ismernünk a kiindulási testsúlyt. Ismernünk kell a jelenlegi kalóriabevitelt (Étkezési napló !) Ehhez képest: - 500 kcal/nap = - 0,5 kg/hét = - 2,0 kg/hónap = - 12 kg/fél év Fogyókúrázó nő energiaigénye: 1200 - 1400 kcal Fogyókúrázó férfi energiaigénye: 1400 - 1600 kcal 2018.09.21.

Az első lépés természetesen az energiaszükséglet kiszámítása. 2018.09.21. A túlsúly étrendi kezelésében akkor lehetünk a legeredményesebbek, ha az általános alapelvek alkalmazása mellett megpróbáljuk azokat - a lehetőségeken belül - egyénre szabottá tenni. Az első lépés természetesen az energiaszükséglet kiszámítása. 2018.09.21.

A napi kalóriaszükségletet befolyásoló tényezők 2018.09.21. A napi kalóriaszükségletet befolyásoló tényezők alapanyagcsere fizikai aktivitás testmagasság jelenlegi testtömeg életkor nem 2018.09.21.

A diéta célja testtömeg csökkentése az elért testtömeg megtartása 2018.09.21. A diéta célja testtömeg csökkentése az elért testtömeg megtartása a testtömeg csökkentést, majd megtartást biztosító nyersanyag-kiválasztás és konyhatechnológiai ismeretek megszerzése, alkalmazása 2018.09.21.

A diétával szemben támasztott követelmények 2018.09.21. A diétával szemben támasztott követelmények a test zsírtartalmának csökkenésével együtt ne csökkenjen a zsírmentes testtömeg a testtömeg csökkenése ne járjon együtt anyagcserezavar kialakulásával a diéta mellett ne jelentkezzen kifejezetten éhségérzet biztosítsa a megfelelő tápanyagellátást A dián akciógombok segítségével készült el a térkép. Az akciógombok közötti vonalak összekötők. Ha átrendezzük az összekötővel rendelkező objektumokat, az összekötők nem válnak el az objektumtól, hanem velük együtt mozognak. További ismertetést az alábbi szavak keresésével találhatunk a súgóban: Akciógombok Összekötők 2018.09.21.

A diéta összeállításának menete az elhízás mértékének megállapítása az ideális testtömeg meghatározása az alapanyagcsere kiszámítása az energiaszükséglet, a tápanyag-szükséglet megállapítása megfelelő étkezési ritmus kialakítása 2018.09.21.

1200 kcal energiatartalmú mintaétrend R: csirkemellsonka, retek, fekete kenyér T: gyümölcs, dexi 1 db E: paradicsomleves, párolt marhaszelet,csőben sült brokkoli U: kefír V: főtt tojás, franciasaláta (öntet: joghurt+só+citromlé+mustár) R: körözött, uborka, bakonyi barna kenyér T: gyümölcs, korpovit keksz 1,5 dkg E: csirkesült, kelkáposztafőzelék U: kockasajt, retek, dexi 1 db V: natur sertésmáj, párolt sárgarépa, párolt karfiol, f.kenyér R: köményes sajt, újhagyma, korpás zsemle T: gyümölcssaláta, dexi 1 db E: rostonsült hal, petrezselymes burgonya, uborkasaláta U: 2 dl tej V: rakott káposzta 1. nap 2. nap 3. nap 2018.09.21.

MENNYIT ? együnk ? Alapanyagok: Korlátlanul fogyaszthatóak: Felvágottak: 4 dkg (pl: párizsi, zala, pulykajava, cs.mell sonka) Sertéskaraj, marhahús: 7 dkg nyersen Hal: 10 dkg nyersen Csirke: 15 dkg csonttal, bőre nélkül (cs. mellből 8 dkg) Túró: 8 dkg (reggeli, vacsora) Trappista sajt: 4 dkg (reszelve többet mutat) Kenyérfélék: 5 dkg/étkezés (teljes kiőrlésű legyen) Rizs: 6 dkg nyersen (keverhető: gombával, brokkolival,…) Burgonya: 20 dkg/étkezés Zöldborsó: 20 dkg/étkezés Kukorica: 20 dkg/étkezés Korlátlanul fogyaszthatóak: A nyersen ehető zöldségek (pl.: retek, hagyma, uborka, paprika, paradicsom, cékla, karalábé, sárgarépa……) 2018.09.21.

Diabetes mellitus A cukorbetegség komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát-anyagcsere zavara dominál. A betegség oka az abszolút vagy relatív inzulinhiány. A hasnyálmirigy inzulintermelő képessége csökken, vagy megszűnik; avagy a sejtek hiányosan reagálnak az inzulin vércukorcsökkentő hatására. 2018.09.21.

A diabetes felosztása 1-es típusú (IDDM) klasszikus lassan kialakuló autoimmun forma (LADA) 2-es típusú (NIDDM) primer hyperlipidaemiahoz csatlakozó ifjúkori, nem inzulindependens (MODY) gesztációs diabetes hiánytáplálkozáshoz társuló diabetes 2018.09.21.

Néhány diabetes-szel kapcsolatos alapfogalom emelkedett éhomi vércukor-szint (IFG) csökkent glükóztolerancia (IGT) glükózintolerancia 2018.09.21.

Az étrendi kezelés célja a testtömeg normalizálása és megtartása a vércukorértékeket tartósan a normális értékekhez legközelebb eső tartományban tartani 2018.09.21.

A diéta főbb szempontjai a cukorbeteg étrendjének energia-tartalma a beteg tápláltsági állapotához és fizikai aktivitásához igazodjon a cukorbetegnek nem kell speciális diétát tartania a diabeteses étrend nem szénhidrát-szegény, hanem szénhidrátgazdag minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia 2018.09.21.

Táplálkozási piramis 2018.09.21.

Az étrend tápanyag-összetétele Az anyagcserebetegségek dietotherápiájában fontos táplálkozási ajánlás, hogy az energiát adó tápanyagok megfelelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban. Ez annyit jelent, hogy a táplálékkal bevitt energia 15-20 %-át fehérjéből, 30 %-át zsírból, 50-55 %-át szénhidrátból kell fedezni. 2018.09.21.

FEHÉRJÉK fő építőköveink (tej, tejtermékek, hús, húskészítmények, tojás) fő építőköveink szerepet játszanak pl.: az izomműködésben, sejtfelépítésben 1 g/testsúlykg válogatni kell a zsírtartalom szerint 2018.09.21.

ZSÍROK állati eredetű zsírok és növényi olajok összefoglaló neve 2000 kcal 30 %-a: 600 kcal (ez ? g zsiradék?) ha: 1 g zsír elégetésekor 9,3 kcal energia keletkezik, akkor : a 600 kcal= 64 g = 6,4 dkg zsiradék alapanyag-válogatás! (rejtett zsír: húsok, tejtermékek, felvágott) 1 dl kefír = 65 kcal 10 dkg gépsonka = 160kcal 1 dl tejföl = 200 kcal 10 dkg sz.kolbász = 360 kcal 1 dl tejszín = 290 kcal 10 dkg téliszalámi = 520 kcal Tévhit: „olajjal főzök, sütök, mégsem fogyok” 2018.09.21.

Ajánlott zsírsavbeviteli arányok Megnevezés Ajánlott zsírsavbeviteli arányok telített zsírsav egyszeresen telítetlen zsírsav többszörösen telítetlen zsírsavak 10 en% 12 en% 6 – 8 en% Esszenciális zsírsavak közül: (a kívánatos arány 5 :1) Linolsav (n-6) 1-2 en% Linolénsav (n-3) 0,2 en% 2018.09.21.

ZSÍRADÉKOK ENERGIATARTALMA (10 dkg-ra): Sertészsír 900 kcal Étolaj 900 kcal Rama marg. 760 kcal Vaj 750 kcal ÉDESIPARI TERMÉKEK ENERGIATARTALMA Cukor 400 kcal Glukonon 390 kcal Fruktóz 400 kcal Csokoládé 570 kcal Diab csoki 560 kcal (átlag) (átlag) Nápolyi 550 kcal Diab.nápolyi500 kcal 2018.09.21.

ÉTELKÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIÁKAT alkalmazni, melyekkel megvalósítható Próbáljunk meg olyan ÉTELKÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIÁKAT alkalmazni, melyekkel megvalósítható a minimális zsírbevitel !! pl.:grillsütő teflonedények, teflontepsik jénai tálak sütőpapírok sütőben sült húsok, vagdaltak római tál pároló szekrények stb. 2018.09.21.

Zsírszegény konyhatechnológia 2018.09.21.

Bővebben a szénhidrátokról 1. 2018.09.21.

Bővebben a szénhidrátokról 2. 2018.09.21.

Glikemiás-index Glikemiás-indexen azt értjük, hogy az adott étel vércukorszintet emelő hatása milyen arányú a szőlőcukor vércukorszintet emelő hatásához képest – ezt %-ban fejezzük ki. 2018.09.21.

A glikemiás-indexet növeli: a növények sejtfalát sértő, ezáltal az enzimeknek könnyebben hozzáférést biztosító hatások (pl. pelyhesítés, intenzív főzés, aprítás, turmixolás, reszelés) a szénhidrátok vizes oldatban történő bevitele (üdítőital, limonádé) 2018.09.21.

A glikemiás-indexet csökkenti: nagy amilóztartalom rövid ideig tartó hőközlés magas élelmirost-tartalom egyidejűleg fogyasztott fehérje és zsiradék A cukorbetegeknek célszerű kerülniük a nagy glikemiás-indexű élelmiszereket, s előnyben részesíteni a kis glikemiás-indexű élelmiszerek fogyasztását. 2018.09.21.

A túlsúly különösen káros a diabeteses betegeknél A túlsúly különösen káros a diabeteses betegeknél. A cukorbetegek számára megfelelő étrendhez nélkülözhetetlen: annak ismerete, hogy a különféle táplálékok és az elfogyasztott étel mennyisége miként hat a vércukor-szintre a megfelelő ételek kiválasztása a rendszeres, kellő időben történő étkezés 2018.09.21.

Az 1-es típusú diabeteseseknél – normál testsúly esetén - arra van szükség, hogy a ténylegesen elfogyasztott élelmiszerhez igazítsák az adagolt inzulin mennyiségét. A 2-es típusú diabetes fellépésekor a legtöbb ember súlyfelesleggel rendelkezik. A 2-es típusú diabetes kezelésének leghatékonyabb módja a testsúlyfeleslegtől való megszabadulás. 2018.09.21.

1 g fehérje = 4 kcal energia Az élelmianyagok mennyiségének kiszámításához ismerni kell az egyes tápanyagok élettani haszonértékét, vagyis azt az energiamennyiséget ami 1 g fehérje, 1 g szénhidrát vagy 1 g zsír szervezetben való elégésekor keletkezik. 1 g szénhidrát = 4 kcal energia 1 g fehérje = 4 kcal energia 1 g zsír = 9 kcal energia 2018.09.21.

A gyakorlatban célszerű az étrend energia- és szénhidráttartalmát megadni, e kettőből ugyanis már következik a fehérje és zsírtartalom is. Önmagában, csak a szénhidrát-tartalom előírása a beteget félre-vezetheti, mert amiben nincs szénhidrát, abból korlátozás nélkül fog fogyasztani, ezzel túllépi a számára javasolt energiabeviteli határt. 2018.09.21.

Az étrend energia-, szénhidrát és zsírtartalma közötti összefüggés kcal Szénhidrát g Zsír 1000 125 33 1400 175 47 1600 200 53 1800 225 60 2018.09.21.

Hiperlipoproteinaemiák alapfogalmak: koleszterin triglicerid VLDL LDL HDL 2018.09.21.

Egészséges embereknél Koleszterin-szegény diétában napi 300 mg/nap koleszterin bevitel a célkitűzés. 200 mg/nap az ajánlott mennyiség. 2018.09.21.

A koleszterinszegény diéta alapelvei a telített zsírsav fogyasztásának csökkentése a telítetlen zsírsavak növelése a koleszterin bevitel csökkentése a diétás rost fogyasztás növelése 2018.09.21.

A koleszterin diéta célja a testsúly normalizálása a dohányzás elhagyása magas vérnyomás rendezése táplálkozás–életmód–életvitel megváltoztatása a betegség különböző típusaihoz alkalmazkodva, a megemelkedett szérum-koleszterin (LDL) és/vagy szérum triglicerid- (VLDL, kilomikron) szint csökken-tése, valamint a HDL-szint növelése 2018.09.21.

Rost definíció 1. A diétás (élelmi) rost az ehető növényi részeknek vagy analóg szénhidrátoknak az a része, amely ellenáll az emésztésnek és az emberi vékonybélben való abszorpciónak, s teljesen vagy részlegesen fermentálódik a vastag-bélben. A diétás (élelmi) rostot poli-szacharidok, oligoszacharidok, lignin és a hozzájuk kapcsolódó növényi anyagok összessége alkotja. 2018.09.21.

Rost definíció 2. A diétás (élelmi) rost kedvező fiziológiai hatásokat fejt ki: elősegíti a jó bélműködést, és/vagy hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és/vagy hozzájárul a vér glükózszintjének csökkentéséhez." AACC: The definition of dietary fiber. Report of the Dietary Fiber Definition Committee, 1-39, 2001. Mosonyi Új diéta 2002./2 2018.09.21.

Ajánlott rostfogyasztás Egészséges ember számára: 25 - 35 g /nap Terápiás céllal: 35 - 45 g/nap 2018.09.21.

Élelmi rostok fajtái vízben oldódó élelmi rostok (pektin, hemicellulóz, inulin, növényi gumik) vízben nem oldható élelmi rostok (cellulóz, lignin) 2018.09.21.

Legfontosabb diétás rost források 2018.09.21. Legfontosabb diétás rost források cellulóz: zöldségfélék, korpák, hüvelyesek, teljes kiőrlésű lisztek, gyümölcsök héja pektin: birsalma, alma, málna, ribizli, cseresznye, szőlő, sárga- répa hemicellulóz: magok külső héja, fás szövetek inulin: csicsóka lignin: fás szövetek 2018.09.21.

A rost élettani hatásai Diabetesben: 5 – 15 g rost étkezésenként - késlelteti a glükózfelszívódást - növeli az inzulinérzékenységet, növekszik az inzulinreceptorok száma - a vércukorszint az étkezést követően kevésbé emelkedik, a szérum inzulinszintje csökken, javul a glükóztolerancia - a cukorbeteg állapota javul, csökken az inzulinszükséglet, a szövődmények kialakulása elmarad, vagy elhúzódik 2018.09.21.

Emelkedett szérumkoleszterin – szint esetén: Napi 5-6 g oldható rost már 5 – 10 % -al csökkenti a szérumkoleszterinszintet (ezt napi 0,5 – 1 kg friss zöldség, főzelék, gyümölcs elfogyasztása biztosítja) Hatásmechanizmus: A rostok megkötik a béllumenbe ürülő koleszterint, az epesavakat. - Akadályozzák a zsírfelszívódást. - Az élelmi rostokból szintetizálódó rövid szénláncú zsírsavak gátolják a koleszterin- szintézist. 2018.09.21.

A rostfogyasztás előnyei túlsúly esetén: A hosszabb rágási idő és lassúbb gyomorürülés fokozzák a teltségérzetet. Megnövelik a széklet tömegét, fokozzák a bélmozgást, gyorsítják a kiürülést. A rostdús diéta alacsony zsírtartalma is hozzájárul a kívánt mértékű kisebb energia- bevitel fenntartásához. 2018.09.21.

Hypertónia Magasvérnyomás betegségről beszélünk, ha a mért érték meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket. A diéta célja: a vérnyomás csökkentése és normális szinten tartása a táplálkozással befolyásolható rizikófaktorok (elhízás, emelkedett vérzsír-szint, magas sófogyasztás - sóérzékenység esetén), valamint a hiányos K-, Mg-, Ca-bevitel korrigálása a szövődmények megelőzése 2018.09.21.

FOLYADÉK, FOLYADÉK …..! Minimum : 2,5 l / nap Ha nincs megfelelő mennyiségű folyadék, a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ez pedig a székrekedés kialakulását segíti elő. 2018.09.21.

A nyersanyag-kiválasztás szempontjai Húsok, húskészítmények Ajánlott Nem ajánlott sovány sertés, - marha, -hal, -pulyka, - borjú, csirke (bőre nélkül) zsírdús húsrészek (dagadó, oldalas) zsírdús húskészítmények (kolbász), belsőségek (máj, vese, velő) 2018.09.21.

A nyersanyag-kiválasztás szempontjai Tej, tejtermékek Ajánlott Nem ajánlott zsírszegény tejföl, natur joghurt, kefír, sovány sajtok (Tolna, Medve) tejszín, tejföl 20%-os, krémsajtok, tejszínes joghurtok, zsírban gazdag sajtok (Ementáli, Trappista), napi max. ½ l tejnél többet fogyasztani 2018.09.21.

A nyersanyag-kiválasztás szempontjai Zöldségfélék Ajánlott Nem ajánlott a diétás rostban gazdag zöldségfélék, szárazhüvelyesek mérve - számolva 2018.09.21.

A nyersanyag-kiválasztás szempontjai Gyümölcsök Ajánlott Nem ajánlott diabeteses étrendbe illeszthetőek mérve - számolva konzerv és aszalt gyümölcsök, szirupos befőttek, banán, szőlő 2018.09.21.

A nyersanyag-kiválasztás szempontjai Kenyerek, gabonatermékek Ajánlott Nem ajánlott teljes kiőrlésű, korpával dúsított, rozsos, magvas kenyerek, ízesítés nélküli gabona-pelyhek, zab ill. búzakorpa, durum tészták fehér lisztből készült kenyerek, tészták 2018.09.21.

A nyersanyag-kiválasztás szempontjai Zsiradékok Ajánlott Nem ajánlott növényi eredetű zsiradékok, csökkentett zsírtartalmú (light) termékek állati eredetű zsiradékok 2018.09.21.

A nyersanyag-kiválasztás szempontjai Italok Ajánlott Nem ajánlott energiát nem tartalmazó folyadékok cukrozott italok, alkohol 2018.09.21.

Javasolt konyhatechnikai módszerek lazítás rosttal dúsítás zsírszegény sütési módok gőzölés párolás 2018.09.21.

A diétás élelmiszerek megítélése mesterséges édesítőszerek szaharin ciklamát aszpartam aceszulfám-K cukorhelyettesítő anyagok fruktóz szorbit 2018.09.21.

Mediterrán étrend 1. növényi eredetű élelmiszereken alapul nagy mennyiségű gabonaféle, rizs friss zöldség és gyümölcs fogyasztás kevés állati eredetű, főleg hal, baromfi, sajtok fogyasztása a jellemző olívaolaj használata gyakori az olasz és a spanyol tészták alapanyaga általában durumbúza 2018.09.21.

Mediterrán étrend 2. - a legnépszerűbb zöldségfélék étrend-jükben: cukkini, padlizsán, zöld-, sárga-, pirospaprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, articsóka, spárga - legnépszerűbb gyümölcsök: dinnye, narancs, barackok, eper, szilva, meggy, cseresznye 2018.09.21.

2018.09.21.

2018.09.21.

2018.09.21.

Divat-diéták Gyümölcs diéta Fehérje diéta Testkontroll Zsírdús diéta Szénhidrátdús diéta 2018.09.21.

Zsírdús diéták Pontdiéta Atkins-féle diéta Mayo-étrend  koleszterinszintet emeli, érelmeszesedésre hajlamosít Pontdiéta Atkins-féle diéta Mayo-étrend 2018.09.21.

Fehérje diéták Hollywood-diéta: koleszterinben gazdag, alapanyagcsere csökkenéssel jár Rotációs diéta: alapanyagcsere csökkenéssel jár Túródiéta: vashiányhoz vezet 2018.09.21.

Szénhidrátdús diéták Pretkin-féle diéta Rizsdiéta Schrott-kúra egyhangú, fehérje-, vitaminhiányos 2018.09.21.

Gyümölcsdiéták Alma-kúra Szőlő-kúra Ananász-kúra tápanyaghiányos 2018.09.21.

Testkontroll (Fit for Life) délelőtt: gyümölcs ebédre: gyümölcs és zöldség vacsorára: zöldség és keményítő tartalmú vagy állati eredetű élelmiszer vacsora után legalább 3 órával: gyümölcs Olajos magvak, kenyér, gabonamagvak megengedhetőek ebédre vagy vacsorára. A hús fogyasztása megengedett, de a szerzők nem részesítik előnyben. 2018.09.21.

ma már a klinikai gyakorlatban nem jellemző ennek alkalmazása Koplalás ma már a klinikai gyakorlatban nem jellemző ennek alkalmazása 2018.09.21.

ÜZENET A diéta nemcsak lemondás, megszorítás, önsanyargatás, hanem: DIETETIKUS vezetése mellett lehet: - élmény - életminőséget javító tényező 2018.09.21.

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET ! 2018.09.21.