Madách Imre: Útravaló verseimmel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

A kiáltó világ.
József Attila kései lírája
Puskin: Anyegin.
Feldolgozás gondolattérkép segítségével
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
Arany János: Epilogus.
“13 tanács egy életre".
Zsikazsu Emlékkönyve.
A KIEGYEZÉS UTÁNI IRODALMI ÉLET
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Forradalmi költészete
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban.
Szilágyi Domokos
Vörösmarty Mihály 19/A.
FIAM – MY BOY.
Jézusom, áldozatodra gondolok, meghaltál értem a Golgotán
Folyamodjatok az Úrhoz,
Jézus, tiszta lényed nézve,
Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna.
Dráma Irodalmi mű.
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Petőfi Sándor 1848.
ISTEN hozott köztünk!.
Szakíts magadnak id ő t Szakíts magadnak id ő t!
Egy jezsuita – akit ismerek . Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Csendesedjek el fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Új hálaének áldja Istent
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Élete Művészete Kapcsolata iskolánkkal Kapcsolata iskolánkkal Képek a költőről Képek a költőről.
Már keresztem vállra vettem, S érted mindent elhagyok.
Jézusom, áldozatodra gondolok
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Arany János Élete és munkássága.
Arany János.
Arany János élete és munkássága
Készítette: Latabár Kálmán csoport
55.
GONDOLATOLVASHOW.
Jézusom, áldozatodra gondolok: meghaltál értem a Golgotán
Madách Imre Útravaló verseimmel.
Mi számít? A műveim? Én mint költő?
“13 tanács egy életre".
13 tanács egy életre.
A forradalmi hullám utórezgése
Az ember tragédiája színdarab
Vajda János: Nádas tavon 1
Avagy ahogy én írtam volna …
Madách Imre Útravaló verseimmel.
Az ’50-es évek válságlírája
A keletkezés körülményei
Naplófeljegyzéseim 1846 június
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Gondolataim egy versről, amelyet egy nagy művész ihletett…
…Alkotásod vázlatai meghozták kedvem, hogy megosszam Véled jelenlegleg íródó versemet. Ahogy levelemben említettem korántsem oly tiszteletre méltó, mint.
A szabadságharc bukása
Arany János: Vojtina Ars poeticája
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Színpadon Az ember tragédiája
Gondolatim gondolatidról
Útravaló verseimmel Szeretném ha mások is felfedeznék ami bennük lakozik, hisz költészetünk csak ahhoz ér el kiknek szívében már szunnyadoz. Új versemmel.
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az utolsónak szánt költemény
Útravaló verseimmel Versterv.
Madách Imre barátomnak
Előadás másolata:

Madách Imre: Útravaló verseimmel

1860-as évek 1861-ben Arany felolvassa az első négy színt Az ember tragédiájából a Kisfaludy Társaság előtt. 1862: Kiadták a főművét és a Kisfaludy Társaság tagja lesz. 1863-ban a Magyar Tudományos Akadémia tagja lesz, de ekkor már légzés és szívproblémái egyre jobban felerősödtek. 1864-ben halt meg Alsósztregován. A vers az 1860-as évek elején íródott. Lírai költeményeinek tervezett gyüjteményes kiadása elé írta, bár a kötete soha nem jelent meg. A vers utolsó szakasza főművének, Az ember tragédiájának is az összegzése lehetne.

A versről Az emberi lét célja foglalkoztatja (Az ember tragédiájában ) Van-e fejlődés? Az első versszak kiemelt dölt betűvel van írva, itt írja le, hogy sok rossz történt vele, de mindig volt remény. A második versszakban a múltat idézi fel (Szabadságharc) A következő három versszakban a szeretetről beszél, amit feleségétől nem kapott meg, továbbá arról is beszél, hogy a sok rosszat szó nélkül tűrte és a börtönben töltött időről sem feledkezett meg (1851). 6.-7. versszakokban kifejti, hogy az emberek csak a sikerét látják, ő pedig magányos. Műveinek fontos szerepe van (ezzel tisztában van). A következő versszakokban a tervéről beszél, mert a célja, hogy művei örökké fent maradjanak és általuk ő is halhatatlan legyen, mert számára a teljesség akkor következik be, ha lesznek még olyan emberek akik érdeklődnek alkotásai iránt.

Vers előtti gondolatai Amikor a verset írta, kettős gondolatok kavaroghattak a fejében. Karrierje ekkor ért a csúcsára, egy ország ismeri meg. Sikert arat Az ember tragédiájával, ami máig kedvelt mű. Arany János vezeti be a Kisfaludy Társaságba, ekkor ünnepelték meg nyilvánosan. Magánélete viszont nem alakul jól. Betegségei felerősödnek és helyzetére nem találnak gyógymódot. Ezek hatására érezheti azt, hogy az embereket nem érdekli a költők valódi sorsa és a dicsőséget csak művein keresztül érheti el, akkor ha van befogadó közönség.

Gondolataim a versről Úgy gondolom ebben a versben Madách élete minden nagyon fontos része benne van. A sok csalódás: nővére és családja meggyilkolása, öccse halála, feleségében való csalódás, de leírja, hogy nem maradt benne harag.Az örömeiről sem feledkezik meg és a forradalom adta reményről sem és az ott elesett barátaira is megemlékszik (bár ő maga nem harcolt). Börtönben töltött ideje mély nyomot hagyott benne, azért került be, mert Kossuth titkárát bujtatta. Visszagondol a dicsőségre, sikereire és úgy érzi a népet nem érdekli a valódi sorsa, csak a művein keresztül ítélik meg a költő életét. Kifejti, verseit az érti meg, akinek szívét megérinti és a költő csak addig él amíg valaki olvassa alkotásit. Kedvenc részem a versből az utolsó versszak: „És míg öröm, bú, hit, meg kétkedés lesz, Tél és tavasz, ifjúság, szerelem, Míg szent eszmékért ember harcol, érez, Mindebből osztályrész jutand nekem.”