Az állatok kommunikációja Filep Edina Informatikus könyvtáros távoktatás I. évfolyam.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1. A kommunikáció fogalma, fajtái folyamata
Advertisements

Tartalom határok nélkül Csepeli György Szováta,
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
A galápagosi- (Darwin-) pintyek
Feladatsor A mi világunk 1. c. tankönyvhöz
A kommunikáció fogalma, formái, szabályszerűségei
Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd
A fejhallgatók története
Picasso: Festival Mondial HUNGART ©
Városlakó állatok.
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
Kommunikáció.
Az állati kommunikáció
Közönséges madárpók „Avicularia”
Készítette: Vomberg Fanni Virág
Állatok játéka.
Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, május 9. Dr. Németh Norbert.
A jelnyelvi fejlődés kezdeti szakaszai siket és halló gyerekeknél
DELFINEK.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Még ma is – amikor szinte minden családban van számítógép, sokak számára még ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet.
A „hűséges kéz” és az „állhatatos szem” viszonya x A taktilis és a vizuális megismerés összekapcsolhatósága a XVII. században Szerző: Pintér Lilla Témavezető:
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
Közösségi oldalak használata
Szótárak: fajták és tipologizálás
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
Rovarok a fákon és a fában
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
Környezetismeret – 2. évfolyam
Szavanna éghajlat.
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A nyelv, mint jelrendszer
Szemiotika – Jeltan A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel.
Készítette: Ábelné Pintér Éva
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
Elégedett ügyfél – sikeres üzlet Terjesztési konferencia Disicimus Üzleti Akadémia 2004.május 28.
Programozás Imagine Logo.
Állatok érzékszervei.
Állatok érzékszervei.
Információ ... Számítógép: Információ:
Az alapvető kommunikáció
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Vigyázat: minden üzenet!
A delfinek Készítette: Papp Fruzsina 10.d.
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
Bevezetés a pszichológiába Illés Anikó. Gondolkodás Propozícionális gondolkodás Képzeleti gondolkodás Motoros gondolkodás.
Hallatlan Alapítvány Összefoglaló az Alapítvány tevékenységéről és kiadványairól Országos Idegennyelvű Könyvtár Budapest, november 26. Könyvtár,
Készítette: Dulka Rebeka Zsuzsanna.  Alkonyattájt a vízpartok sajátos hangulatát a békakoncert adja  A békák gerinces állatok, kétéltűek  Szaporodásuk.
Médiagazdaságtan GSVMG11KNC /II. Alapfogalmak.
A kommunikáció tényezői és funkciói
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
ADAT – Információ – Tudás
A rendszertan alapjai.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Rovarok (folytatás).
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Bevezetés a nyelvtudományba
Rovarok (folytatás).
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A palackorrú delfin.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Előadás másolata:

Az állatok kommunikációja Filep Edina Informatikus könyvtáros távoktatás I. évfolyam

„Az állatok közti kommunikációt a következőképpen határoznám meg: olyan információcsere két vagy több egyed között, amelynek során az információt küldő egyed valamilyen formában megpróbálja befolyásolni a fogadó magatartását” /Dr. Marc Hauser a Harvard Egyetem pszichológia professzora/

Az állati kommunikációs jelek ● Kémiai ● Vizuális ● Akusztikus ● Taktilis ● Vegyes

Kémiai Kémiai jelet valamilyen anyag hordozza. Funkciója lehet nyomjelzés, riasztó hatású, támadás, védekezés. Ennek a típusú jelnek három fajtájét különböztetjük meg: feromonok érzékelése, szaglás és ízlelés.

Vizuális jelek Ennek a jelzésnek van a legnagyobb szerepe az állati kommunikációban. Sokféle jel lehet: ● Végtagok mozgatása, bizonyos pózban tartása ● Fény-, színjelzés ● Szőr vagy tollak borzolása stb.

Akusztikus jelek Az egyik leghatékonyabb kommunikációs forma,mert általában nagy hatótávolságban is jól hallható, akkor is használható, amikor a vizuális már nem és gyors jelzési forma.

Taktilis jelek Három fő felhasználási terület: ● Szaporodás ● Társas állatoknál hírközlés ● Ivadékgondozás

Mézkalauz ● Ez a Kenyában honos madár rovarokkal és méhek petéivel, lárváival táplálkozik. Hangos füttyével csalja maga után a bennszülötteket, akik így mézhez jutnak, miután megküzdöttek a méhekkel, majd a madár is megkapja a maga csemegéjét. Ez az állat- ember kommunikációjára egy példa.

Elefántok Az elefántok infrahangokkal kommunikálni egymással, amik nagy hatótávolságon belül jól hallhatóak (10 km). Az elefántok használják a tapintást, az érintést és emellett vizuális állatok. A lábukkal pedig különböző rezgéseket érzékelnek, így tudnak tájékozódni arról, hogy merre van egy másik csorda.

Kardszárnyú delfinek „Az állatokat nyelvhasználatra oktatjuk. Jeleket tanítunk nekik, amelyek különféle magatartáselemeket, mozgásokat jelölnek. Szeretnénk, ha ezeket bemutatnák. Azonban továbbléphetünk, és az egyes jeleket összerakva olyan kombinációkat kérhetünk tőlük, amelyeket akár kifejezéseknek is nevezhetnénk. Az állatok számára ezek csupán parancssorok, amelyeket viszont összetett, folyamatos magatartásként képesek értelmezni. Ezeket a parancsokat összegyúrva, egyszerre hajtják végre, és elég nehéz felfogni, hogyan képesek erre.” /Jon Kershaw, a Marineland állattani igazgatója/ A kardszárnyú delfinek hangja

Csimpánzok A St. Andrews Egyetem kutatói az ugandai csimpánzok megfigyelése során rájöttek, hogy a csimpánzok 66 karlejtést használnak és ezekkel 19-féle üzenetet tudnak továbbítani. Megállapították, hogy csak az emberek és a csimpánzok képesek szándékos közlésre.

Kokó és a jelbeszéd Dr Penny Patterson 1972-ben kezdett el Kokóval, a csimpánzzal dolgozni. Addigra már egyértelművé vált, hogy szavakat kiejteni nagyon korlátozottan tudnak, ezért a jelbeszédre tanította meg Kokót, aki mire felnőtt több mint ezer jelet tudott használni és kb. kétezret értelmezni.

Rovarok kommunikációja A rovarok többsége egyes testrészük rezegtetésével kommunikál. Ezeket a rezgéseket a lábukkal tudják fogni. Általában szaporodást, vagy különböző veszélyre való védekezést jelent. Ily módon kommunikál többek között a Nezara viridula poloskafaj, egyes kabócák, hernyók. Kabócák hangja

Méhek tánca, mint kommunikáció A méhek legismertebb kommunikációs formája a tánc. A méhtáncnak 3 típusát különböztetjük meg: körtánc, rezgőtánc és remegőtánc. A körtánccal a nektár minőségéről adnak hírt, a rezgőtánc nyolcas alakú és a táplálékkal van összefüggésben, míg a remegőtáncot akkor táncolják, ha nincs elég méh a feldolgozáshoz a kaptárban.

Méhek tánca

Összegzés „Azt hiszem, nem tudjuk megválaszolni azt a kérdést, hogy vajon léteznek-e az emberi nyelvekkel párhuzamosan olyan kommunikációs rendszerek az állatvilágban, amelyek hasonló kifejező erővel rendelkeznek. Azonban az elmúlt száz év kutatásainak alapján az a kép rajzolódik ki, hogy sok állatnak gazdag a gondolatvilága, de elméjük nagyszerűségét tükröző közlési rendszert nem sikerült létrehozniuk. Az állatok világa így nagyrészt zárva marad számunkra.” Forrás:

Források peldaja.html