A SEAS Library bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Keresés a számítógépes katalógusokban
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
Kommunikáció az egyetemen kurzus Farkas Lívia előadása
Raktári jelzet a könyvtárakban
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
ODR-fejlesztés a TÁMOP-ban Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
A MOKKA és az ODR rendszerek kapcsolata Koltay Klára Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Könyvtári informatika II.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Elektronikus források (E-resources) adminisztrációja november 12. Szabó- Kulcsár Kornélia.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
KÖNYVTÁRISMERET.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
A Társadalomtudományi Kar Kari Könyvtára. Magunkról Jóllehet a Társadalomtudományi Kar egyike a Egyetem legfiatalabb karainak, könyvtárának története.
A könyvtár internetes katalógusa ALEPH - WebOpac.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
Tendenciák a felsőoktatási könyvtári szolgáltatások területén március 10. Batiz Judit szolgáltatásvezető 1.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
MOKKA – ODR – NPA adatbázis használata tanfolyam Szépvölgyi Katalin Tel.: /3451; 3439 ELTE Egyetemi Könyvtár
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtárhasználati ismeretek BSC A TF könyvtárának bemutatása Tájékoztatási segédletek Weboldal használata Salamin Krisztina
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
A TextLib használata egy felsőoktatási könyvtárban Lőrincz Andrea BGE Külkereskedelmi Kar Könyvtára V. Országos TextLib Konferencia Tatabánya, február.
Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok.
Alapfogalmak, értelmezések a könyvtári statisztikában
A könyvtárak állományának tagolódása
A SEAS Library bemutatása
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Munkanapló – Beiratkozási napló
A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár rövid történet, honlap
BGE KVIK Kari Könyvtár Olvasószolgálat Útmutató - elsősöknek
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
SEAS Adatbázis bemutató
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár rövid történet, honlap
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
Előadás másolata:

A SEAS Library bemutatása http://seaslib.elte.hu/Elsosbemutato.ppt A SEAS Library bemutatása

Kampusztérkép

Az ELTE könyvtárai Az ELTE karain, tanszékein számos könyvtár működik. Ugyanazt az integrált könyvtári rendszert, az Alephet használják, de eltérőek lehetnek a jogosultságok, a kölcsönzési feltételek stb. Mindegyik könyvtárba egyedileg kell beiratkoznia mindenkinek – önmagában a Neptunban való regisztráció nem ad automatikus könyvtári tagságot. Az Olvasójegy (általában a diákigazolvány) az egész egyetemen közös – de szemeszterenként/tanévenként kötelező megújítani a könyvtári tagságot.

Angol-Amerikai Intézet Könyvtára SEAS Library

A SEAS Library használatának legfontosabb szabályai A könyvtárat csak az adott tanévre könyvtári tagsággal érvényesített diákigazolvánnyal vagy ideiglenes, papír alapú olvasójeggyel lehet használni. A könyvtári tagságot évente meg kell újítani. Az olvasóterem használata előtt a regisztrált diákigazolványt/ olvasójegyet le kell adni a könyvtárosoknak. Kölcsönzésre csak az Angol-Amerikai Intézet hallgatói, oktatói ill. legalább egy, az Intézet által meghirdetett kurzust felvett hallgatók jogosultak. Kabátot, táskát, ennivalót bevinni tilos, a ruhatár használata kötelező. Innivaló üvegben vagy fedett pohárban bevihető.

Könyvtári állomány, elhelyezkedés Kb. 80000 dokumentum: könyv, folyóirat, régi és új (MA) típusú szakdolgozat, hang- és videókazetta A dokumentumok nagy része tematikusan, a washingtoni Library of Congress osztályozási rendszere alapján képzett jelzet szerint található meg mind az olvasóteremben, mind a raktárban

Az OLVASÓTEREMben, szabad polcon található : a szakirodalom egy része, főleg nyelvészet, irodalom és művészet témakörben a Language Pedagogy gyűjtemény (helyi jelzete: LP/A-LP/W) az ausztrál és kanadai szakirodalom (jelzet vége –AU,–CAN) referensz szépirodalmi antológiák kurrens folyóiratok

A RAKTÁRban található : a kölcsönözhető szakirodalom nagyobb része (történelem, politika, társadalom-és természettudományok stb.) szépirodalom, antológiák szakdolgozatok egyetemi jegyzetek időszaki kiadványok, folyóiratok Amerikai Gyűjtemény (volt követségi könyvtár, Dewey jelzettel ellátva) muzeális könyvek hang- és videókazetták

Kölcsönzés Az olvasóteremben a könyvek nagy többsége kölcsönözhető. A csak helyben használható könyvek gerincén arany csík található. Ezek a könyvek zárástól nyitásig kölcsönözhetőek éjszakára ill. hétvégére. Adott szakirodalomból további kölcsönözhető példányok találhatók még a raktárban is. Célszerű a katalógusban ellenőrizni! A történelmi témájú könyvekből csak egy szűk válogatás van az olvasóteremben, ezek helyben használható példányok. Az összes kölcsönözhető példány a raktárban található. >>

Kölcsönözni csak személyesen, kölcsönzésre érvényesített diákigazolvánnyal/olvasójeggyel lehet. Egyszerre 7 (+3 éjszakára, hétvégére elvihető) könyv kölcsönözhető. A kölcsönzési idő dokumentumonként meghatározott. (1 éjszaka, 1 hét, 2 hét, 1 hónap, 1 szemeszter) A határidő betartására e-mailben majd postán küldött emlékeztető ill. felszólító levélben figyelmeztetjük olvasóinkat. Hosszabbítást személyesen vagy telefonon lehet kérni (e-mailben nem) illetve az online katalóguson keresztül az olvasó önállóan is meg-hosszabbíthatja 1 hónapra kölcsönzött könyveit, amennyiben azok még nem jártak le. Fennálló könyv- vagy pénztartozás esetén a hallgató egyik ELTE könyvtárból sem tud kölcsönözni, amíg tartozásait nem rendezi. A kölcsönzési határidő lejárta után visszahozott könyvekért késedelmi díjat kell fizetni. A késedelmi díj számításába minden naptári nap számít. Az olvasó által keresett, kölcsönzésben lévő könyvekre előjegyzés kérhető ill. az online katalóguson keresztül az olvasó önállóan is előjegyezheti.

Katalógus, a dokumentumok keresése A dokumentumok keresését az online katalógusban érdemes elkezdeni. http://katalogus.elte.hu vagy http://opac.elte.hu Az online katalógusunkat 1998-tól építjük, a közös egyetemi katalógusnak 2005-től vagyunk tagjai. Az állomány számítógépes feldolgozottsága szinte teljes.

Kulcsszavas és többmezős keresés egy meghatározott mű kereshető a dokumentum adatait leíró tétel bármely szava vagy annak része (csonkolás jele „?”) alapján az alábbi adatok szerint kereshetünk: szerzőségi adatok, cím, tárgyi mezők, jelzet stb. kulcsszavas keresésben egy feltétel szerint kereshetünk, míg többmezős keresésben több feltétel adható meg a keresési találatokat szűkíteni lehet nyelvre, dokumentum-típusra és tagkönyvtárra is.

A dokumentumok keresése Miután megtalálta a keresett könyvet a számítógépes katalógusban, a Rekord teljes nézetében kattintson a „Példányok” szöveg mellett a könyvtárunk nevére. A Példányok oldalon minden fontos információt megtalál a dokumentumról: A mi könyvtárunkban van-e meg. Éppen kölcsönzésben van-e, és ha igen, meddig. Mennyi időre kölcsönözhető. Raktárban vagy az olvasóteremben van-e. Mi a dokumentum jelzete. Ha az olvasóteremben van, akkor az olvasónak kell személyesen megkeresnie a polcon a „jelzet” segítségével.

Keresés a Katalógusban

Találati lista Kiválaszt

„Rekord teljes nézete” Kiválaszt

Példányok

Gyűjtemény (SEAS) Olvasótermi kölcsönözhető példány (SEAS) Olvasótermi példány éjszakára (SEAS) Raktári kölcsönözhető példány (SEAS) Raktári Amerikai Gyűjtemény (SEAS) Raktári szakdolgozat/disszertáció (SEAS) Muzeális raktári példány (SEAS) Raktári audio-vizuális példány (SEAS) Olvasótermi folyóirat (SEAS) Raktári folyóirat (SEAS) Olvasótermi nem kölcsönözhető példány Fontos! Jelöli egyrészt a dokumentum helyét, amely lehet olvasóterem, raktár vagy muzeális raktár, más-részt utal a kölcsönözhetőségre (kölcsönözhető, nem-kölcsönözhető példány, vagy éjszakára kölcsönözhető)

Raktári kérések Ha a dokumentum a Raktárban van, akkor kérőlap segítségével kikérhető. A raktári kéréseket 15 percenként teljesítjük. A Kérőlap valamennyi adatmezőjét ki kell tölteni. Bármiféle dokumentum megtalálása csak a pontosan leírt JELZET (teljes megnevezéssel: raktári jelzet) segítségével lehetséges, ezt semmiképpen ne felejtse el feltüntetni.

Személyes bejelentkezés a katalógusba Mire használható? kölcsönzési adatok megtekintése (hány dokumentum van kölcsönzésben az olvasónál, mikor járnak le, előjegyzéseinek száma stb.) hosszabbítás a még le nem járt, 1 hónapos kölcsönzésű könyvekre kölcsönzési előzmények megtekintése saját e-polc használata

Bejelentkezés (Súgó) Az Azonosító / Vonalkód részhez írja be az olvasójegyének számát (pl. ELTE-olvasójegy esetén: 30000000XXXXXX, ahol az X-ek az Ön olvasójegyén lévő számok) vagy a diákigazolvány számát, a jelszóhoz a születési idejét ÉÉÉÉHHNN formátumban (pl. 19960123). Ezt a regisztrációkor kapott alapértelmezett jelszót biztonsága érdekében érdemes megváltoztatnia.

Olvasójegyem=saját profil

Elektronikus szolgáltatások elérése otthonról Az ELTE Könyvtári Szolgálata otthoni hozzáférést kínál szolgáltatásaihoz, mellyel otthoni gépről is elérhetők az ELTE által előfizetett elektronikus adatbázisok. A hozzáférés technikai lépéseiről segítség az alábbi linken található: Off-Campus_Access_to_ELTE’s_Licensed_Web_Resources Elektronikus bibliográfiai és teljes szöveges cikk-adatbázisok Országos, vagy felsőoktatási konzorciumban előfizetett Ellenőrzött, megbízható források JSTOR, EISZ, EBSCO stb. Az elérhető adatbázisok listája

További hasznos linkek ELTE SEAS Library honlapja (átdolgozás alatt) http://seaslib.elte.hu/ Egyetemi Könyvtári Szolgálat=EKSZ portál http://konyvtar.elte.hu/ Könyvtárhasználati szabályzat http://seaslib.elte.hu/lib/KSZ.html Tudnivalók a WI-FI-ről Könyvtárközi kölcsönzés