Informatikai munkaerő-piaci igények és a képzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sisák Zoltán HTTP Alapítvány
Advertisements

Pásztor Tibor főosztályvezető
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
Vállalati adatfelvételek és munkaerő-piaci előrejelzések: tapasztalatok és dilemmák TÁMOP / Tóth István János (MTA KRTK KTI) Munkaerő-piaci.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Informatikai Szaknyelvi Vizsga
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
BSc a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Kamarai prioritások Foglalkoztatottság növelés Képzési szükséglet meghatározása Szakképzés nemcsak oktatáspolitikai kérdés, hanem foglalkozáspolitikai,
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Kompetencia alapú képzés  Képességek, kézségek fejlesztése  9.C Közlekedési osztály  9.D Informatikai osztály.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Mobilitas Illés Zoltán Heizlerné B. Viktória Dr Illés Zoltán Készült az "Országos koordinációval a.
1 A MUNKA VILÁGA Sepsiszentgyörgy 2011 Szakmai fórum M.SZ.T.HÁROMSZÉKI TAGOZAT.
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
A Digitális Jólét Program megvalósítása
Fehér könyv a magyar gyakorlat-orientált felsőoktatás helyzetéről (a felsőfokú szakképesítések nélkül) SZFK/13/2008 Előadó : Dávid János.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Stratégiai szempontok alkalmazása az informatikai szektorban
A munkaerőpiac áttekintése
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Informatikai munkaerő-piaci igények és a képzés

Bevezetés A DIGITÁLIS GAZDASÁG SÚLYA a digitális átalakulás visszafordíthatatlan; a digitalizációnak a magyar nemzetgazdaság a nyertese lehet; súlyos gondot jelent az informatikusok és a digitális szakemberek hiánya; csak informatikusból 22.000 fő hiányzik - és a hiány egyre nő; a szakemberhiány már a gazdasági növekedést és a versenyképességet veszélyezteti; a hazai képzési rendszerek nem reagáltak a növekvő keresletre. Az informatikusok és a digitális szakemberek hiánya ma már a digitális gazdaság fejlődésének legfőbb akadálya.

Változó munkaerőpiaci igények

Változó munkaerőpiaci igények

Digitális transzformáció az egyéb ágazatok digitális átalakulása tovább növeli az informatikusok keresletét; a multinacionális vállalkozások felszívják a rendelkezésre álló munkaerőt; gyakran olyan munkakörben is informatikust alkalmaznak, amelyhez egy digitálisan felkészült szakmérnök is megfelelő volna.

Jelentkezők és felvettek az IT képzési területen 2001-2014

Milyen szakmában szeretnél továbbtanulni? Milyen szakmák érdekelnek?

Lemorzsolódás

Fizetések az IT szektorban

Fizetések az IT szektorban Forrás: Hays Hungary

Mindezek gyakorlatban! Az elvárt kimenet Nyelvek: pl. Java, Python, C++, stb. Soft skillek: csapat játék, probléma megoldó készség, tervezési, időgazdálkodás, leadership, konfliktusfeloldás Módszertanok: Scrum, Kanban, Waterfall, TDD, Enterprise processek, stb. Platformok: Felhő, operációs rendszerek Toolchainek: Eclipse, Git, etc. Domainek: Automotive, bank, telco, vállalatirányítás, webes, és startup Mindezek gyakorlatban!

Soft skillek fontosabbak, mint valaha! Trendek A kódolás már rég nem elég Programozó vs Software engineer Szerepek finomodása: UX, Frontend, Backend, Tesztautomatizálók, Tesztelők, Product ownerek, Teamleadek, Architektek – Színesebb képességek Szerepek összemosódása: DevOps, TDD, Scrum master, Test automation Eszközkészlet és a platformok hatalmasat nőttek: nyúlik a learning curve! Egyetlen képzési ciklusban nem lehet elsajátítani! Agilitás! Soft skillek fontosabbak, mint valaha!

Beavatkozási pontok középiskolai pályaorientáció tévhitek eloszlatása Jelentkezők számának növelése hallgatók felzárkóztatása hallgatói élményközpontú oktatás Lemorzsolódás csökkentése a képzési tartalom megújítása vállalati kapcsolatok erősítése Munkaerőpiaci relevancia növelése

Köszönöm a figyelmet!