főigazgatóhelyettes, NSzFI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT „21. századi módszerek.
Folyamatosan emelkedik a lakosság képzettségi szintje – 15 éves a pécsi és a székesfehérvári regionális képző központ október 10.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
A FOGLALKOZTATÁS ÉS A CSALÁDOK ÉRDEKÉBEN ÁTALAKULT SZAK- ÉS FELNŐTTKÉPZÉS Kormányzati stratégia intézkedések Modláné Görgényi Ildikó szakképzési és felnőttképzési.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
Kókai Ivett közismereti igazgatóhelyettes Érettségi vizsgák 2013/2014. tanév, május-június.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A MEGALAPOZÓ KUTATÁSOKRÓL A felsőoktatás és a munkaerőpiac kongruenciájának mintázatai Jancsák Csaba PhD SZTE JGYPK AHI ATT TÁMOP A/1-11/
Joó Horti Lívia MNT, Közoktatási Bizottság elnöke Szabadka, március 29.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Érettségi tájékoztató 2015/ Értékelt vizsga: 290/ 301 Érdemjegy54321 Darabszám
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
A szakiskolák aktuális problémái
A 2017-es felsőoktatási felvételi pontszámítás
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Egyéb munkaerő-piaci programok
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Barcsák Marianna KPSZTI
ÉRDI VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Termékmenedzser A MOM Zrt. 140 éve működő magyar vállalkozás, több, mint 100 évnyi vízmérő gyártásban szerzett tapasztalattal. Piacvezetők vagyunk a vízmérés.
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
A kétszintű érettségi.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
A Nemzeti Pályainformációs Portál
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Intézményvezetői célkitűzések
Sajátos nevelési igényű tanulók a kompetenciamérésben
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Merre tovább a középiskola után?
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Általános iskola eredménye, értékelése
BTMN.
A Pénziránytű Alapítvány tevékenységének bemutatása
A mérés-értékelés tanulmányozása Dániában
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK
KRÉTA-ESL Bemutató.
Intézmény minőségirányítási programja
Érettségi tájékoztató 2019
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Előadás másolata:

főigazgatóhelyettes, NSzFI „Szakmunkások középiskolái – ma” Konferencia A szakmunkás-érettségi bevezetésének szükségessége Bevezető előadás Dr. Zachár László főigazgatóhelyettes, NSzFI Kecskemét 2008. május 6.

„Probléma-indokok” Foglalkoztathatóság Alkalmazkodóképesség Kulcskompetenciák Tanulási képesség

A foglalkoztatottak és a munkanélküliek megoszlása iskolai végzettség szerint (2005)

A foglalkoztatottak megoszlása a legmagasabb iskolai végzettség szerint Min. középfokú érettségi 54,2 % Max. szakmunkás végzettség 45,8 % !

Európai (társadalmi) követelmények az oktatási-képzési rendszerrel szemben Az alkalmazkodóképesség fejlesztése A foglalkoztathatóság szakképzési rendszer-feltételeinek biztosítása Az egyén önmegvalósításának támogatása Az aktív állampolgárrá válás segítése

Az alkalmazkodó-képesség fejlesztése Iskolai végzettség növelése (meghatározza a megszerezhető szakképzettség szintjét) Tanulási képesség fejlesztése (magasabb iskolai végzettséggel nő) Szakmai képzettség fejlesztése (munkaadói követelmény / egyén önmegvalósítása) Piacképes munkavállalói tulajdonságok megszerzése („egyenértékű a szakképzettséggel”)

A hasznosítható (korszerű) tudás tartalma Általános műveltség és kompetenciák Társadalmi kompetenciák Szakmai tudás

(az európai közös tartalom) Kulcskompetenciák (az európai közös tartalom) anyanyelvi kompetenciák idegen nyelvi kompetenciák matematikai, természet-és műszaki tudományi kompetenciák digitális kompetencia szociális és állampolgári kompetenciák kezdeményezőkészség és vállalkozói kompetenciák kulturális tudatosság és kifejezőkészség a tanulás elsajátítása

A tanulási képesség elsajátítása! Általános műveltség és kompetenciák Kommunikációs képességek és kompetenciák Természet- és műszaki tudományi kompetenciák Matematikai kompetenciák A tanulási képesség elsajátítása!

A társadalmi kompetenciák tartalma Kulturális tudatosság és kifejezőkészség Szociális és állampolgári kompetenciák A tanulási képesség alkalmazása !

(oklevél/bizonyítvány) A munka világával kapcsolatos alapkompetenciák A szakmai tudás és kompetenciák tartalma Szakképzettség (oklevél/bizonyítvány) Korszerű szakmai tudás Hatékony munkavégző képesség A munka világával kapcsolatos alapkompetenciák

Munkavállalói kompetenciák A tanulási képesség alkalmazása ! A munka világával kapcsolatos kiegészítő kompetenciák Pályaorientációs kompetenciák Munkavállalói kompetenciák Vállalkozói képesség A tanulási képesség alkalmazása !

A népesség iskolázottságának alakulása 1949 és 2001 között A 15 éves és idősebb népességből legalább az általános iskola 8. osztályát elvégezte  A 18 éves és idősebb népességből legalább befejezett középiskolai végzettséggel rendelkezik  A 25 éves és idősebb népességből befejezett felsőfokú végzettséggel rendelkezik  A 10 éves és idősebb népességből iskolai végzettsége nincs 

Különböző iskolai végzettségű népesség megoszlása korcsoportok szerint (2001) Százalék 97% Általános iskolai végzettség Átlag: 88,8 % 40% Középfokú végzettség Átlag: 38,2 % 14% Felsőfokú végzettség Átlag: 12,6% Korcsoportok 50-54 Következtetés: A népesség nagyobb arányú szakmai képzésének végzettségi akadálya nincs!

Megoldás-feladatok Közoktatási törvény módosítása Szakmunkás-érettségi tartalom kidolgozása (rugalmas / egyenértékű) Ösztönzési rendszer kidolgozása (intézményi / tanulói) Szemléletformálás – „kampány”

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Sikeres tanácskozást kívánok! ELÉRHETŐSÉGEK: www.nive.hu zachar.laszlo@nive.hu Tel: 1-433-1757 Fax: 1-432-0269