Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rácstípusok. Ismétlés 1.Nevezd meg a halmazállapot változásokat, amelyeket a nyilak jelölnek! szilárd→folyadék: ……………….folyadék→szilárd: ………………….. szilárd→gáz:
Advertisements

A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Ionrácsos kristályok. Az ionkristály Ionok rendezett halmaza: benne nem meghatározott számú iont ionos kötés rögzít.
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
A Levegő összetétele.
Szerves kémia.
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
1. témazáró előkészítése
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
VI. Főcsoport elemei és vegyületei
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Sejtbiológia.
A közoktatási kémia és fizika tananyagok közötti kapcsolatok
Az állatok és az ember egyedfejlődése
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Fémes kötés, fémrács.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
A mozgási elektromágneses indukció
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Szerkezet-tulajdonság összefüggések Vázlat
Kémiai kötések.
Szimmetrikus molekula
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Szerkezetek Dinamikája
A szilárd állapot.
Automatikai építőelemek 8.
Az atomok felépítése.
RUGÓK.
Elektromos alapjelenségek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
AVL fák.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
Összeállította: J. Balázs Katalin
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Összeállította: J. Balázs Katalin
Klasszikus genetika.
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
AZ ANYAGI RENDSZER FOGALMA, CSOPORTOSÍTÁSA
Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
Az atom tömege Az anyagmennyiség és a kémiai jelek
Az elektromágneses indukció
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A bioszféra.
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
Az atomok felépítése.
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
Atomok kvantumelmélete
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Elektromos alapfogalmak
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája között?

Energiaminimum elve STABIL HELYZET ALACSONY ENERGIA INSTABIL HELYZET NAGY ENERGIA INSTABIL HELYZET

Energiaminimum- elve Minden rendszer stabil helyzetre törekszik. Összefoglalva: 1. Minden rendszer stabil helyzetre törekszik. 2. Ez akkor valósul meg, ha alacsony az energiája.

Energiaminimum- elve Az energiaminimum- elve nemcsak a makroszkopikus világban igaz. Ez egy általános természeti törvény. Ez határozza meg az atomok, molekulák, anyagok szerkezetét.

Energiaminimum- elve Miért jönnek létre kémiai kötések? Mert így stabilizálódik az anyag. Így lesz alacsony az energiája.

KÉMIAI KÖTÉSEK Kémiai kötések ELSŐDLEGES MÁSODLAGOS IONOS KOVALENS FÉMES HIDROGÉN- KÖTÉS DIPÓL- DIPÓL, ION-DIPÓL, … VAN DER WAALS v. DISZPERZIÓS

Stabilizáció az atomok világában A nemesgázok szerkezete a legstabilabb. Mely atomok szerkezete a legstabilabb? elektron leadással, vagy elektron felvétellel. Hogyan érhetik el ezt az állapotot az atomok?

Stabilizáció az atomok világában IONKÖTÉS atomok világában Ha van egy másik atom, ami azt felveszi. Mikor tud egy atom leadni elektront? Ahhoz, hogy stabil ion keletkezzen annyi elektront ad le vagy vesz fel az atom, hogy szerkezete a nemesgázokhoz hasonlítson. Mennyi elektront ad le vagy vesz fel egy atom?

Stabilizáció az atomok világában IONKÖTÉS Elektron leadásakor az atomból kation keletkezik. Na – e- Na+ Mi keletkezik egy atomból elektron leadása során? Elektron felvételekor az atomból anion keletkezik. Cl + e- Cl- Mi keletkezik egy atomból elektron felvétele során?

Stabilizáció az atomok világában IONKÖTÉS Mi történik, ha egy kation és egy anion találkozik? Közöttük elektromos vonzóerő alakul ki. Létrejön az IONKÖTÉS.

Stabilizáció az atomok világában IONKÖTÉS Ellentétes töltések között elektromos vonzóerő lép fel.

MOLEKULÁK KOVALENS KÖTÉS

MOLEKULÁK KOVALENS KÖTÉS A reakciótérben sok hidrogénatom van. Nem stabilak, nem a legkisebb az energiájuk, mert szerkezetük nem olyan, mint a nemesgázoké. Hogyan tudnak stabilizálódni?

MOLEKULÁK KOVALENS KÖTÉS Gondolatkísérlet Ez a héliumatomhoz hasonló szerkezet. Tehát stabil, alacsony energiájú állapot. Kialakul a két atommag körül egy közös elektronfelhő. Így mindkét atommag körül két elektron lesz. Két hidrogénatom közeledik egymás felé. Kölcsönösen vonzzák egymás elektronfelhőjét.

MOLEKULÁK KOVALENS KÖTÉS

MOLEKULÁK KOVALENS KÖTÉS Milyen kémiai részecske jött létre? Az új részecske kémiailag semleges. Több atommagból áll. Egyetlen, közös elektronrendszere van. A részecskét egy elektronpár tartja össze. A kialakuló kémiai részecske a MOLEKULA. A molekulát összetartó erő a kovalens kötés.

MI A KOVALENS KÖTÉS? Két atom között közös elektronpárral kialakuló kapcsolat a kovalens kötés. A kovalens kötés erős, elsőrendű kémiai kapcsolat. A kötést létrehozó elektronpárt kötő elektronpárnak nevezzük.

Klórmolekula képződése Minden klóratomnak 7 vegyértékelektonja van. Egy elektron hiányzik a nemesgázhoz hasonló szerkezethez. A két atomtörzs körül kialakul a közös elektronfelhő, létrejön a KOVALENS KÖTÉS ++g + Kötő molekulapálya Nemkötő molekulapálya

A szerkezeti képlet Cl Cl A szerkezeti képlet kifejezi a kapcsolódó atomok minőségét, számát és a kapcsolódás módját! Az elektron párokat két pont helyett egy vonalkával is jelölhetjük: Ez a klórmolekula. Cl Cl

Nemkötő molekulapálya Molekulapályák jellemzése Kötő molekulapálya Nemkötő molekulapálya Annyi elektron kerül kmp-ra, amennyire az atomoknak szükségük van, hogy a nemesgázhoz hasonló legyen a szerkezetük. Nemkötő molekulapályára a kötést nem létesítő elektronok kerülnek. Kötő molekulapályán lévő elektronok energiája mindig alacsonyabb, mint az atompályán lévő elektronoké. Nemkötő molekulapályán lévő elektronok energiája alig tér el az atompályák energiájától. A kötő molekulapályáknak két fajtája van: s-kötés p-kötés —

Oxigénmolekula képződése Az oxigénatomnak kettő elektronja hiányzik a nemesgázhoz hasonló szerkezethez. Az oxigén atomok két párosítatlan elektronjukat közössé téve hozzák létre az atomkapcsolatot. Ha két atom között két elektronpár tart kapcsolatot kétszeres kovalens kötésről beszélünk. O + O = O = O · · · ·

Nitrogénmolekula képződése A nitrogénatomnak három elektronja hiányzik ahhoz, hogy stabil szerkezete legyen. Azt az atomkapcsolatot, melyet 3 közös elektronpár hoz létre, háromszoros kovalens kötésnek nevezzük. + = N N N N · · · · · ·

Fémes kötés A fématomok annyi elektront adnak le, hogy a kialakuló ionok szerkezete a nemesgázhoz hasonló legyen. Így kicsi lesz az energiájuk, az az stabilak lesznek. A leadott elektronok kiterjedt delokalizált, kollektív elektronfelhőt hoznak létre. Jó hő- és elektromos vezetők Fémionok (atomtörzsek)

MÁSODRENDŰ KÖTÉSEK Jellemzőjük Molekulák között alakulnak ki. Gyengébbek, mint az elsőrendű kötések. Kötési energiájuk: 0,8-40 kJ/mol

MÁSODRENDŰ KÖTÉSEK Diszperziós kötőerők Dipól-dipól kötés Fajtái Diszperziós kötőerők Dipól-dipól kötés Hidrogénkötés

DISZPERZIÓS KÖTŐERŐK Apoláris molekulák között alakul ki. Leggyengébb másodrendű kötőerő. Rövid hatótávolságú. Molekula méretének növekedésével erőssége nő.

Johannes Diderik van der Waals pl. paraffin, kondenzált nemesgázok apoláris molekula másik apoláris molekula rezgés Johannes Diderik van der Waals (1837  1923) Nobel-díj: 1910

Diszperziós kötőerő és molekulaméret kapcsolata Olvadáspont Halmazállapot Szín F2 -219 0C Gáz Zöldes-sárga Cl2 -101 0C Sárgás-zöld Br2 - 7,3 0C Folyadék Barna I2 113,7 0C Szilárd Szürke

DIPÓL-DIPÓL KÖTÉS Poláris molekulák között alakul ki. Erősebb, mint a diszperziós kötés, mivel nagyobbak a töltésmennyiségek. Ilyen kötés van pl. a HCl molekulák között.

HIDROGÉNKÖTÉS Olyan molekulák között alakul ki, ahol: a molekulán belül a hidrogénatom vagy fluoratomhoz, vagy oxigénatomhoz, vagy nitrogénatomhoz kapcsolódik. Egyik molekula hidrogénje vonzza a másik molekula fluor-, oxigén- vagy nitrogénatomját.

HIDROGÉNKÖTÉS

HIDROGÉNKÖTÉSBŐL ADÓDÓ TULAJDONSÁGOK Moláris tömeg alapján várhatónál magasabb az olvadás- és forráspont. Nagy az olvadáshő Nagy a fajhő.

HIDROGÉNKÖTÉSBŐL ADÓDÓ TULAJDONSÁGOK Nagy a viszkozitás. Nagy a felületi feszültség. Videó Fagyás közben nő a térfogat.