11.4. x y ((Small(x)  Large(y))  FrontOf(x,y))

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Predikátumok Dr. György Anna BMF-NIK Szoftvertechnológia Intézet.
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A mondat szintagmatikus szerkezete
Matematikai logika.
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Hatásköri kétértelműségek Kvantifikáló kifejezések: Néhány lány =>  x(x lány  …) Minden fiú =>  x(x fiú  …) Két prímszám=>  x  y( x prímszám  y.
Logika Érettségi követelmények:
SABIAS QUE… Érdekességek… ILMS SABIAS QUE… Az emberi szív olyan erős nyomást képes kifejteni, hogy a vér akár 10 méter magasra is kilövellhetne.
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
A GONDOLATTÉRKÉP.
Halmazelmélet és matematikai logika
Készítette:Kottlár Dóra
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Levezetési szabályok kvantorokra  -bevezetés (egzisztenciális általánosítás, EG)  -kiküszöbölés (univerzális megjelenítés, UI)  -kiküszöbölés (EI):
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
Függvényjelek (function symbols) (névfunktorok) FOL-ban Névfunktor: olyan kifejezés, amelynek argumentumhelyeire neveket vagy in- változókat lehet írni.
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Vegyes kvantifikáció A kvantorcsere szerepe a Henkin-Hintikka játékban: l. Mixed Sentences, Kőnig’s World. Gyakorlás: 11.5 HF: 11.4, 11.9.
Levezetések gyakorlása: Balra Excercise Quantifier strategy 1. HF.: 13.21, 22. (Figyelni a feladatkitűzésre az előző oldalon!)
Predikátumlogika.
6.Fogalomalkotás [C. G. Hempel: A taxonómia alapjai. In: Bertalan (szerk.): A társadalomtudományi fogalmak logikája (Helikon, Budapest 2005)] 1.A definíció.
Logikai bevezető Forgács Gábor Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia.
Kellenek-e kísérletek a nyelvészetben? É. Kiss Katalin NyTI február 25.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Véleménydetekció különböző szinteken Richard Farkas SZTE.
Fordítás természetes nyelvről FOL-ra Kvantifikáló kifejezések: Néhány/Egy F   x( F(x)  …) Minden G   x( G(x)  …) Két H   x  y( H(x)  H(y)  …)
FSF.hu Alapítvány Számítógéppel segített fordítás Tímár András FSF.hu Alapítvány.
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Egészítse ki a megfelelő szóval a mondatokat:
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
Tananyag: Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic II. Quantifiers Weblap: Fogadóóra: H 15:30-17:00, i/226.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Készítette Csapó Levente 9.e osztályból A kettes számrendszer.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Logika.
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Összefoglalás 7. évfolyam
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A Hazug paradoxona Minden krétai hazudik. (Mondta egy krétai.)
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Logika előadás 2017 ősz Máté András
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Érvelések (helyességének) cáfolata
Ivari kromoszómákhoz kapcsolt öröklődés
Többszörös kvantifikáció
g(x) = 2x2 2-szeresére nyúlik f(x) = x2 normál parabola
Nulladrendű formulák átalakításai
Fekete Kalóz kapitány matrózai
Bevezetés a matematikába I
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
9.10 feladat: arra kellett törekedni, hogy a magyar köznyelvben is elképzelhető mondatokká fordítsuk le a FOL-mondatokat. („clear english”) Ez nem mindig.
Előadás másolata:

11.4. x y ((Small(x)  Large(y))  FrontOf(x,y)) x (Small(x)   y (Large(y)  FrontOf(x, y))) x  y ((Cube(x)  Tet(y))  Larger(x, y)) x (Cube(x)   y(Tet(y)  Larger(x, y)))  x  y((Cube(x)  Cube(y))  SameCol(x, y)) x  y ((Cube(x)  Cube(y)  (x  y ))  SameCol(x, y))  x  y((Tet(x)  Tet(y))  SameCol(x, y))  x  y((Tet(x)  Tet(y))  SameCol(x, y))

x  y ((Cube(x)  Cube(y))  SameRow(x, y)) x  y ((Cube(x)  Cube(y)  xy)  SameRow(x, y))  x  y ((Tet(x)  Tet(y))  SameRow(x, y)) x  y ((Tet(x)  Tet(y)  x  y )  SameRow(x, y)) x  y ((Tet(x)  Tet(y) )  SameSize(x, y)) x  y ((Tet(x)  Tet(y)  x  y )  SameSize(x, y))  x  y ((Cube(x)  Cube(y))  SameSize(x,y )) HF: 11.16

Numerikus kvantorok (első kör) Károly az egyetlen barátom. (Károly barátom) és (nincs senki, aki barátom és nem azonos Károllyal). B(k) x(B(x)  x  k) B(k) x(B(x)  x = k) x(B(x)  x=k) Egyetlen barátom van. yx(B(x)  x = y) Rövidítve: ! yB(y) ‘!’ : egzisztencia-és unicitáskvantor. Hogyan formalizálhatjuk azt, hogy ‘Legalább két barátom van’? És azt, hogy ‘pontosan kettő’? Hogyan általánosíthatjuk mindezt? Erről majd később részletesen.

Fordítás természetes nyelvről FOL-ra Kvantifikáló kifejezések: Néhány/Egy F  x( F(x)  …) Minden G  x( G(x)  …) Két H  xy( H(x)  H(y)  x ≠y …) Egy F sem  x( F(x)  …)

Hatókör-kétértelműségek és kontextusfüggőség Minden fiú táncolt egy lánnyal. (1) x(x fiú  y (y lány  x táncolt y-nal)) (2) A lány a végére teljesen kimerült. Hoppá! y (y lány  x(x fiú  x táncolt y-nal)) (3) (3) (1)-nek olyan olvasata,amelyben az egzisztenciális kvantornak tulajdonítottunk tágabb hatókört. BE: ez az erős olvasat (mert (3)-ból következik (2)). Kevésbé valószínű, de a kontextus egyértelművé teheti, hogy erről van szó.

Nem mind arany, ami fénylik. All that glitters is not gold. x(x glitters  (x is gold)) Az angol mondatban a kvantor és a negáció hatókörének viszonya nem egyértelmű. Russell klasszikus példája: A jelenlegi francia király kopasz. Russell szerint ez a következőképpen értelmezhető: x(y(y jelenleg király Fro.-ban  y=x)  x kopasz) Ez hamis. De mi a negációja? x(y(y jelenleg király Fro.-ban  y=x)  x kopasz) Ez igaz. De aligha fogadható el, mint annak a mondatnak a FOL-fordítása, hogy ‘A jelenlegi francia király nem kopasz’. Russell felfogása szerint az utóbbit kézenfekvőbb volna így értelmezni: x(y(y jelenleg király Fro.-ban  y=x)  (x kopasz)) Ez is hatókör-kétértelműség.

Kétértelműség: melyik van kívül? Every cube is between a pair of dodecahedra. Minden kocka két dodekaéder között van. a./ Minden kockára igaz, hogy(van két dodekaéder, amelyek között van). b./ Van két dodekaéder, amelyre igaz, hogy (minden kocka közöttük van). A köznyelvi sorrend gyakran sugallja a valószínű olvasatot – de nem mindig. A gyenge olvasat az, amikor az univerzális kvantor van kívül. Gyakran a gyengébb olvasat a valószínűbb – de nem mindig.

Every cube to the right of a dodecahedron is smaller than it is. Minden kocka, ami jobbra van egy dodekaédertől, kisebb nála. a./ Minden kockára igaz, hogy (ha jobbra van egy dodekaédertől, akkor kisebb nála). Minden kockára igaz, hogy(bármely dodekaéderre igaz, hogy(ha [a kocka] jobbra van tőle, akkor kisebb nála)) b./ Van olyan dodekaéder, amelyre igaz, hogy (minden [kocka, amelyik jobbra van tőle] kisebb nála). Cube a is not larger than every dodecahedron. Az a kocka nem nagyobb, mint bármely dodekaéder. Itt a negáció és az univerzális kvantor hatókörének (argumentumának)viszonyában van a kétértelműség. a./ Nem igaz, hogy (az a kocka nagyobb, mint bármely dodekaéder). b./ Minden dodekaéderre igaz, hogy( az a kocka nem nagyobb nála).