Dr. Varga Beatrix egyetemi docens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kvantitatív Módszerek
Advertisements

TÁRSADALOMSTATISZTIKA III. Sztochasztikus kapcsolatok I. Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos.
Kvantitatív módszerek
Gazdasági informatika
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Földrajzi összefüggések elemzése
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Összefüggés vizsgálatok
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Regresszió és korreláció
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VIII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Többváltozós korreláció és regresszióanalízis.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Asszociáció.
III. előadás.
Lineáris korreláció és lineáris regresszió. A probléma felvetése y = 1,138x + 80,778r = 0,8962.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Ismérvek közötti kapcsolat vizsgálat
SPSS többváltozós (lineáris) regresszió (4. fejezet)
SPSS többváltozós regresszió
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Kvantitatív módszerek
Asszociációs együtthatók
Egytényezős variancia-analízis
STATISZTIKA II. 7. Előadás
3. előadás Heterogén sokaságok Szórásnégyzet-felbontás
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás.
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
Kvantitatív Módszerek
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regresszióelemzés 20. előadás.
RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA
Többváltozós adatelemzés
Többváltozós adatelemzés
Következtető statisztika 9.
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Lineáris regresszió.
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
6. előadás.
Sztochasztikus kapcsolatok
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Bevezetés a Korreláció & Regressziószámításba
Korrelációszámítás 1. hét.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Korrelációs kapcsolatok elemzése
3. hét Asszociáció.
Korreláció-számítás.
A számítógépes elemzés alapjai
Területi eloszlások és földrajzi összefüggések elemzése Regionális és környezeti elemzési módszerek I. BME Regionális és környezeti gazdaságtan mesterszak.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
A számítógépes elemzés alapjai
Korreláció, regresszió
Lineáris regressziós modellek

Részekre bontott sokaság vizsgálata, gyakorló feladatok
Szóródási mérőszámok, alakmutatók, helyzetmutatók
Adatelemzési gyakorlatok
Gazdaságstatisztika Konzultáció a korreláció- és regressziószámítás, idősorok elemzése témakörökből.
III. előadás.
Sztochasztikus kapcsolatok I. Asszociáció
5. előadás.
A leíró statisztikák alapelemei
Rangsoroláson és pontozáson alapuló komplex mutatók
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Mérési skálák, adatsorok típusai
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Előadás másolata:

Dr. Varga Beatrix egyetemi docens Korreláció-számítás Dr. Varga Beatrix egyetemi docens

Két változó közötti kapcsolat Függetlenség: Az X ismérv szerinti hovatartozás ismerete nem ad semmilyen többletinformációt az Y szerinti hovatartozásról. Sztochasztikus: Az egyik ismérv hatással van a másikra, de nem határozza meg egyértelműen annak értékeit/változatait. Függvényszerű (determinisztikus): A vizsgált egységek X szerinti hovatartozásának ismeretében egyértelműen megmondható azok Y szerinti hovatartozása is. 2

A kapcsolat mérőszámai Két nominális változó közötti kapcsolatot az asszociációs mérőszámokkal jellemezzük. (Y, T, C) Ordinális típusú változók összefüggését a rangkorrelációs mutatók mérik. (ρ) Intervallum/Arány skála típusú változók összefüggését korrelációs mérőszámokkal elemezzük. Intervallum/arány és nominális skálán mért változók közötti kapcsolatot H; H2 3

Korrelációs kapcsolat elemzése esetén a következő kérdésekre keressük a választ Van- e valamilyen összefüggés az ismérvek között? Milyen irányú az összefüggés Mennyire szoros a kapcsolat? Az egyik ismérv változása milyen hatással van a másik ismérv változására?

A korrelációszámítás: a mennyiségi ismérvek közötti kapcsolat szorosságának mérése. A regresszió-számítás: a mennyiségi ismérvek egymásra gyakorolt hatásának számszerűsítésével, e hatások irányának és mértékének megállapításával foglalkozik. 5

Ha a korrelációs kapcsolat mögött egyirányú okozati összefüggés van akkor: az ok szerepét betöltő ismérv a tényezőváltozó, (magyarázóváltozó), jele: x az okozat szerepét betöltő ismérv az eredményváltozó, jele: y

A korrelációs kapcsolat mérőszámai Covariancia ( C ) Lineáris korrelációs együttható ( r ) Determinációs együttható ( r2 ) Rangkorrelációs együttható ( ρ ) 7

1. Kovariancia Az eltérésszorzatok számtani átlaga:

Kovariancia tulajdonságai A kovariancia nulla, ha a pozitív és a negatív előjelű eltérésszorzatok összege kiegyenlíti egymást. (X és Y függetlenek) Kovariancia előjele a kapcsolat irányát mutatja. A kovariancia abszolút mértékének nincs határozott felső korlátja. A kovariancia a két változóban szimmetrikus, X és Y szerepe a formulában felcserélhető. Nem méri a kapcsolat szorosságát!!!!!

Lineáris korrelációs együttható (Pearson) A lineáris korreláció szorosságának legfontosabb mérőszáma. A kapcsolat hiányát (korrelálatlanság) az r = 0 érték jelzi. Előjele a korreláció irányát mutatja. Függvényszerű lineáris kapcsolatnak, az iránytól függően, az r = +1, ill. r = -1 értékek felelnek meg. Abszolút értéke a kapcsolat szorosságáról tájékoztat.

A Pearson féle lineáris korrelációs együttható alkalmazásának feltételei Intervallum vagy arányskálán mért változók A változók közötti lineáris kapcsolat Érzékeny a kiugró értékekre A változók megközelítőleg normális eloszlásúak legyenek

Lineáris korrelációs együttható

Determinációs együttható Megmutatja, hogy a magyarázóváltozó hány %-ban befolyásolja az eredményváltozó szóródását. Jele: r2 A determinációs együttható jellemzi: A regressziós függvény illeszkedését, A modell magyarázó erejét.

Spearman rangkorrelációs együttható  = 1, ha a kétféle rangsorszám rendre megegyezik,  = -1 ha a sorszámok a két ismérv szerint következetesen ellentétesen alakulnak. 

Egy vállalat dolgozóinak keresete és havi megtakarítása

Kovariancia Értelmezés: a dolgozók keresete és a havi megtakarított összege közötti kapcsolat pozitív irányú.

Lineáris korrelációs együttható Dolgozó Bér (Ft/fő) Havi megtakarítás (Ft/hó) dx dy dxdy dx2 dy2 Összesen 1330 160,1 2408,2 13260 480,729 Értelmezés: a dolgozók keresete és a havi megtakarított összege közötti kapcsolat pozitív irányú és erős.

Determinációs együttható Értelmezés: a dolgozók keresete 90,98%-ban befolyásolja a havi megtakarított összeg szóródását.

Rangkorreláció Egy régió vállalatainak gazdálkodására vonatkozó adatok Régió 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Árbevétel (MFt) 34 30 25 22 21 12 31 20 Nyereség (MFt) 16 10,5 11 x 10 8 7 6 5 2 3 1 9 4 y d -1 -3 -4 d2 16 15 Értelmezés: a vállalatok árbevétele és nyeresége között közepesnél szorosabb, pozitív irányú kapcsolat van.