Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VIII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Többváltozós korreláció és regresszióanalízis.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VIII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Többváltozós korreláció és regresszióanalízis."— Előadás másolata:

1 Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VIII.

2 Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Többváltozós korreláció és regresszióanalízis

3 Dr. Szalka Éva, Ph.D.3 Többváltozós Regresszióanalízis A többváltozós lineáris regressziós modell az alábbi: Y=  0+  1*x1+  2*x2+….+  m*xm+  Konkrét minta esetén a normálegyenletek az alábbiak:  yi=n*b0+b1*  xi1+b2*  xi2  xi1*yi=b0*  xi1+b1*  xi12+b2*  xi1*xi2  xi2*yi= b0*  xi2+b1*  xi1*xi2+b2*  xi22 Vezessünk be új változókat: xi1 helyett xi2 helyett yi helyett

4 Dr. Szalka Éva, Ph.D.4 Többváltozós Regresszióanalízis A 2. és 3. normálegyenletre:  di1*dyi=b1*  di12+b2*  di1*di2  di2*dyi= b1*  di1*di2+b2*  di22 Ebből b1 és b2 könnyen meghatározható. Az első egyenletből pedig meghatározható a b0.

5 Dr. Szalka Éva, Ph.D.5 Többváltozós Regresszióanalízis A regressziós együtthatók 1-1 tényezőváltozó részleges hatását mutatják, ezért ezeket parciális regressziós együtthatóknak nevezzük. A parciális regressziós együtthatóhoz hasonlóan a parciális rugalmassági együttható is értelmezhető

6 Dr. Szalka Éva, Ph.D.6 Többváltozós korrelációszámítás Páronkénti korrelációs együttható Két-két változó közötti szorosságot mérjük. A kiszámított korrelációs együtthatókat az R-korrelációs mátrixba rendezzük Y és x1 között: Y és x2 között: x1 és x2 között:

7 Dr. Szalka Éva, Ph.D.7 Többváltozós korrelációszámítás Parciális korrelációs együttható : Megmutatja, hogy milyen szoros a kapcsolat valamelyik kiválasztott tényező és a függő változó között, ha a többi tényezőváltozó hatását mind a vizsgált tényezőváltozóból, mind az eredményváltozóból kiszűrjük. Y és x 1 között, ha x 2 hatását kiszűrjük: Y és x 2 között, ha x 1 hatását kiszűrjük: x 1 és x 2 között, ha y hatását kiszűrjük:

8 Dr. Szalka Éva, Ph.D.8 Többváltozós korrelációszámítás Többszörös korrelációs együttható


Letölteni ppt "Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VIII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Többváltozós korreláció és regresszióanalízis."

Hasonló előadás


Google Hirdetések