A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Zalaszentgróti Foglalkoztatási Paktum szerepe a foglalkoztatásban
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Agrárszövetkezetek Dr. Szabó Zoltán HANGYA „Fenntartható gazdaság, etikus vállalkozások, alternatív pénzügyi rendszerek” konferencia Budapest június.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Mosonmagyaróvár november 25.
Családi vállalkozás.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Segélyezési rendszer átalakítása
MTA Regionális Kutatások Központja Szociális gazdaság a gyakorlatban Dr. G.Fekete Éva főmunkatárs, osztályvezető MTA Regionális Kutatások Központja, Miskolc.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A közfoglalkoztatás új rendszere és évi tervezése Festetics Palota Budapest, 2011.december 14. Lőrincz Leó főosztályvezető Közfoglalkoztatási és.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A földhasználaton alapuló közfoglalkoztatás sajátosságai és kimenetei Dr. Váradi Monika Mária MTA Közgazdaság- és.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
A kisvejkei gyakorlat előadó: Dr. Tóth György elnök Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet Földhasználat gazdasági és szociális célok.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
„Út a munkához” program tapasztalatai
Társadalmi vállalkozások
A földhasználaton alapuló közfoglalkoztatás sajátosságai és kimenetei
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
A székesfehérvári járás munkaerő-piaci helyzete
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. (BÖKK NKFT.)

SZEREPLŐK BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT BELÜGYMINISZTÉRIUM BÁCSALMÁSÉRT SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET BÁCSALMÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZEREPLŐK BÁCSALMÁSI START SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET BÖKK NKFT. BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

BÁCSALMÁSI FINOMSÁGOK Élelmiszeripari termékek előállítása közfoglalkoztatással

REKLÁM- és MARKETING TEVÉKENYSÉGEK FELDOLGOZÁS TERMELÉS REKLÁM- és MARKETING TEVÉKENYSÉGEK SZOLGÁLTATÁS ÉRTÉKESÍTÉS

TERMELÉS

FELDOLGOZÁS

BÁCSALMÁSI FINOMSÁGOK

ÉRTÉKESÍTÉS

EGÉSZSÉGES BÁCSALMÁSÉRT MINTABOLT

KÖZTERÜLETI ÁRUSÍTÓHELY

SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK BÁCSALMÁSÉRT SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET ÉLELMISZER FELDOLGOZÁS és ÉRTÉKESÍTÉS BÁCSALMÁSI START SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET MEZŐGAZDASÁGI és egyéb SZOLGÁLTATÁS OFA NKFT. „FÓKUSZ” PÁLYÁZAT

ÚT A KÖZFOGLALKOZTATÁSTÓL AZ ELSŐDLEGES MUNKAERŐPIACRA SZOCIÁLIS GAZDASÁG Közösségi alapú foglalkoztatás Hátrányos helyzetű célcsoport Támogatott foglalkoztatás A profittermelés nem elsődleges Szociális alapú Cél a társadalmi „jobblét”, a munkához való „szoktatás, közösségbe illeszkedés A munkavállalótól teljes önállóságot vár el Elsődleges cél a profittermelés Gazdasági alapú A hátrányos helyzetet nem veszi figyelembe Versenyhelyzetet teremt, teljesítmény-orientált A közfoglalkoztatás alapjaival teljesen, a szociális gazdaságéval részben ellentétes elvárások Közösségi alapú foglalkoztatás Hátrányos helyzetű célcsoport Részben támogatott Profitorientált Szociális alapú Cél a társadalmi-gazdasági jobblét Önállóságra ösztönzés, közösségi támogatással Érdekeltté tétel

Az ajánlott szervezeti forma a szociális szövetkezet A szövetkezet tulajdonosai maguk a tagok Feladat: A tulajdonosi tudat kialakítása és erősítése Önbizalom erősítése a résztvevőkben Aktivitás és kezdeményezőkészség kialakítása

Mi kell ahhoz, hogy a szociális szövetkezet eredményes lehessen? A tagok együttes akarata egy jó szövetkezet létrehozásához és működtetéséhez Kellenek elkötelezett, „önfeláldozó” vezető személyek Nagy egyetértés és munkavégzési összhang Kell egy biztos anyagi háttér, amely alapja a tevékenység megindulásának Kell egy életképes elképzelés, amelyet ha megvalósítanak, akkor az önfenntartás elérhető Olyan szemlélet, amely háttérbe szorítja az „én”központú gondolkodást Be kell látnia mindenkinek, hogy egyedül szinte alig tud valamire jutni, együtt viszont van esély! A szövetkezeti menedzsment tagjainak nagyon nagy a felelőssége és a fontossága A fentebb említettek részben ellentétesek a közfoglalkoztatás jellemzőivel!!! (SZEMLÉLETFORMÁLÁS KELL!!)

Mi lehetne az a profil, amely megfelelne a vidéki térségben egy szociális szövetkezet számára? Vidéken a mezőgazdaság szerepe meghatározó A vidéki önellátás az élelmezést tekintve fontos kérdés Nagyon sok önkormányzat ezt a mezőgazdasági irányt választotta közfoglalkoztatásban A saját közkonyhák alapanyag ellátása látszott a legértelmesebb tevékenységnek A mezőgazdaság jellegzetessége, hogy a bevételek csak az év második felében realizálhatóak A szövetkezet munkavállalóinak viszont egész évben szüksége lenne jövedelemre Bevételt hozó egyéb tevékenységek is kellenek, mert a folyamatos munkaellátást a mezőgazdaság nem tudja biztosítani Célszerű olyan tevékenységekben gondolkodni, amely kapcsolható a mg-hoz és a feldolgozáshoz (pl. bérmunka)

ÖSSZEFOGLALÁS A közfoglalkoztatás értékteremtő tevékenységeinek gazdasági formában való továbbvitele az önkormányzatok fontos feladata (sokat veszíthet, ha veszni hagyja a több év alatt felépített tevékenységeket) Ajánlott forma a szociális szövetkezet Nehéz a döntés, hiszen közösségi alapról gazdasági alapra kell helyezni a foglalkoztatást (ez részben lehetőség, részben kényszer) nem egyszerű megtalálni a megfelelő embert a tevékenységek támogatás nélkül nehezen válnak önfenntartóvá A mezőgazdasági jellegből adódó szezonalitás megnehezíti az eredményes működést A szociális szövetkezeteknek továbbra is van negatív megítélése A szociális gazdaság alapjainak kiépítése, ezáltal a közfoglalkoztatásból kikerülők részére munkahely biztosítása a hátrányos helyzetű térségek településein fontos feladat, hiszen helyi vállalkozók csak kis számban vannak jelen a munkaerő-piacon és a potenciális munkavállalók jelentős része sem alkalmas arra, hogy közmunkásból közvetlenül a versenyszférában vállaljon munkát.

Köszönöm a figyelmüket! Barta Tiborné Gáll Ágnes