A külváros, a belváros és a hegyvidék hatása a levegőszennyezettségre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
Időjárás, éghajlat.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Készítette: Góth Roland
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
A savanyú talajok javítása
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
A levegő felmelegedése
Miért váltakoznak az évszakok?
Dunaújváros levegőminőségének monitorozása Nagy Attila
Megálló a város szélén Összekötő kapocsként működik Budapest és a környező részek között. A 49-es és 19-es villamosok kelenföldi végállomása különös hely.
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
Végig a Pozsonyi úton - Újlipótvárostól Angyalföldig
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
Mérési pontosság (hőmérő)
A Föld pályája a Nap körül
A mérsékelt övezet 1..
Our Neighbourhood Research on the local environment Report 2009 Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
Közlekedésstatisztika
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Hegyvidéki (függőleges) övezetesség
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Miért váltakoznak az évszakok?
 Kutatási kérdés  Euroszkepticizmus – és hogyan kell viszonyulni hozzá   Módszertani probléma: EU-val kapcsolatos attitűdök mérése  pontosan mekkora.
Hipotézis vizsgálat.
© Farkas György : Méréstechnika
A légkör és a levegőszennyezés
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Máté: Orvosi képfeldolgozás5. előadás1 yy xx Linearitás kalibráció: Ismert geometriájú rács leképezése. Az egyes rácspontok képe nem az elméletileg.
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
MOSONSZOLNOKI SZÉLERŐMŰ PARK A szélerőművek üzemeltetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok Előadó: Papp László
Villanegyedek, lakótelepek, külvárosok: a évi választások eredményei Budapesten Ignácz Károly – Szabó Balázs Választások után – konferencia a Politikatörténeti.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Hosszabb hőhullámok, magasabb elhalálozás városainkban – városklíma és klímaváltozás Dr Gál Tamás tszvh. egyetemi adjunktus Város-
A SZEGEDI SZÉPMÍVES CÉH ELEKTRONIKUS KATALÓGUSAIT A KÁLMÁNY LAJOS UTCAI KÉZMŰVES PINCE ÉS GALÉRIA NYÚJTOTTA KIÁLLÍTÁSI LEHETŐSÉGEK SORA HÍVTA LÉTRE. AZ.
Korreláció, regresszió
Egy forgalmas koppenhágai úton történt vizsgálat szerint a helyszínen a PM10-szennyezettség több mint fele a városon kívülről származik, közel fele pedig.
Oszlopdiagram dr. Jeney László egyetemi adjunktus
SURFEX futtatási eredmények
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
Hömérséklet változások
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Adatfeldolgozási ismeretek műszeres analitikus technikusok számára
8. HEGYVIDÉKI ÖVEZET ÉGHAJLATA.
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
Rangsoroláson és pontozáson alapuló komplex mutatók
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Hol találkoztatok már a sóval? Készítsetek s(z)ófelhőt!
Előadás másolata:

A külváros, a belváros és a hegyvidék hatása a levegőszennyezettségre Az OLM Káposztásmegyeri, Pesthideg-kúti és Széna téri állomásai által mért 2015-ös adatok összehasonlítása Salavec Péter 2015

A három állomás Káposztásmegyer (Városi háttér) Káposztásmegyer I., Ügető utca/Lakkozó utca Göllner Mária Reg. Waldorf Isk. Részben beépített Farkas-erdő és Szilas-patak viszonylag közel Mérsékelt forgalmú Külső Szilágyi út közel Pesthidegkút (Városi háttér) Pesthidegkút-Széphalom, Községház utca 10. Ökumenikus Ált. Isk; Orvosi rendelő „Faluközpont”, kertvárosi beépítettség Közel K felé a középkori Gercse területe Mérsékelt forgalmú Hidegkúti út közel Széna tér (Városi forgalmi) Országút, Széna tér/Margit krt.; Mamut II-vel szemben, a buszállomás felőli oldaon, az út szélén, a fák között

A CO, O3 és PM10 órás adatai A CO Káposztásmegyeren 2015-16 telére erősen megnő, Pesthidegkúton őszi minimum Előbbinek köze lehet a szemétégető tevékenységéhez: a veszélyeshulladék-feldolgozó forgalma növekedett tavaly óta PM10 a Széna téren magasabb egész évben Forgalmas csomópont és buszállomás O3 a Széna téren kevesebb, elnyújtottabb téli minimummal Esetleg a magas épületek miatt

A CO, O3 és PM10 napi átlagai CO-ra hasonló mintázat Pesthidegkút kisebb CO-ja jobban kivehető O3 esetén a Széna téri tavaszi kisebb koncentrációk jobban kivehetők De a nyári max-ot kivéve végig kevesebb, mint a másik két helyen PM10-ben a Széna tér kiegyenlítettebb Széna tér csak bizonyos időjárási helyzetekre reagál, arra is kisebb mértékben Másik két helyen érzékenyebben, és ott gyengén előjön az éves menet is

Átlagos napi menetek SO2-nek Széna téren reggeli és esti másodlagos max NO2-ben nagy különbségek: Phkút nagyon tiszta CO-ban hasonló különbségek inkább a min-okban O3-ban Széna téren a nappali max. jóval gyengébb NOX-ban Pesthidegkút tiszta, főleg az esti max gyengébb, míg Káposztásmegyeren a reggeli NO-ban a Széna tér szennyezettebb, Káposztásmegyeren a reggeli max. gyengébb PM10-ben a Széna tér sokkal szennyezettebb, reggeli minimum a kora délutáni helyett (építkezés?); Pesthidegkúton másodlagos maximum dél előtt Benzol: Széna téren reggeli másodlagos, délutáni elsődleges max, Phkút tiszta, nincs napi menet

kapm1 phq SO2 szena

kapm1 phq NO2 szena

kapm1 phq CO szena

kapm1 phq O3 szena

kapm1 phq NOX szena

kapm1 phq NO szena

kapm1 phq PM10 szena

kapm1 phq Benzol szena

Kísérlet: Van-e antikorreláció? Az azonos időpontokban megfigyelt értékek 3D-s megjelenésétől mit várhatunk? Nulladik közelítésben kb. együtt futnak Szisztematikus eltolódás vagy nyúlás lehet Véletlen folyamatok miatti szóródás (mekkora?) Ami érdekes lehet: van-e olyan antikorrelációra utaló jel, amely az állomások különböző elhelyezkedéséből, jellegéből ered Mire vezethető ez vissza? A természetes és az antropogén elemek mennyire játszanak szerepet a jelenség kialakításában?

kapm1 phq Benzol szena