Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nem formális logika.
Advertisements

Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
A szóbeli közlés felépítése
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
Jogi logika.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Kognitív megközelítések
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Logika 10. Jogi logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék április 21.
Logika 11. A jog számára releváns logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék április 28.
Logika 6. Logikai következtetések
Az érvelés.
Érveléstechnika 2..
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
„Te olyan buta vagy, ezért nem lehet igazad, és amúgy is brit tudósok szerint…” A legfontosabb érvelési hibák.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 3.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
„Te olyan buta vagy, ezért nem lehet igazad, és amúgy is brit tudósok szerint…” A legfontosabb érvelési hibák.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 4.
Útmutató Tippek, típushibák, megoldások és némi statisztika.
Szakember Kérdések Megállapítás Megoldási javaslat javaslat Árajánlat Megvalósítás Pénzügyi Szakember Bemutatkozás Elemzés Ajánlat készítés Specialisták.
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Máté András
Meggyőzés, érvelés
A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz.
Antenna Hungária Rt. Átalakítási Bizottság, Külső Szakértői Munkacsoport Előadás 02:52:15, június június június 26.
érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Dialógus típusok és a kritikus vita forgatókönyve.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó.
A vitázásról avagy: Így (is) fejlesztünk az Adyban.
A szabályozás hatása az építési minőségre
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Érveléstechnika-logika VII.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Alapfogalmak az érveléstechnikában
érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Dialógus típusok és a kritikus vita forgatókönyve
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Deduktív érvek.
Retorikai alapfogalmak
Nem formális logika.
Előadás másolata:

Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó

Mi azzal nyerünk, ha megmaradnak a vásárlóink. Robin a vevőnk. rekonstrukció Joan, mondja, miért származna előnyünk abból, ha elveszítjük a fiatalembert? Nem szeretnék érzéketlennek tűnni, de ha meghal, elveszítünk egy vevőt. Mi abban bízunk, és azzal nyerünk, ha Robin él és dohányzik tovább. Mi azzal nyerünk, ha megmaradnak a vásárlóink. Robin a vevőnk. Ha Robin meghal, egy vevőnk meghal. Egy vevőnk halálából sem származik előnyünk. Robin halálából nem származik előnyünk.

Ha egy vevőnk meghal, elveszítünk egy vevőt. logika Robin a vevőnk. Ha egy vevőnk meghal, elveszítünk egy vevőt. Ha Robin meghal, elveszítünk egy vevőt. Robin a kutyánk. Ha egy kutyánk meghal, elveszítünk egy kutyát. Ha Robin meghal, elveszítünk egy kutyát. Ha elveszítünk egy vevőt, Robin meghal. Mi azzal nyerünk, ha megmaradnak a vásárlóink. Egy vevőnk halálából sem származik előnyünk.

3 megközelítés 1. A dialektika azt vizsgálja, hogy az érveket tartalmazó párbeszédekben milyen lépések szolgálják a párbeszéd célját. A logika azt vizsgálja, hogy milyen következtetéseknél őrzi meg a konklúzió a premisszák igazságát. A retorika azt vizsgálja, hogy a beszélő milyen eszközökkel veheti rá a hallgatóságot álláspontjának elfogadására.

együttműködésszabálykövetés 3 megközelítés 2. mit lát fogalmak értékelési szempont dialektika párbeszéd: szerepek interakciók dialógustípusok szabályok forgatókönyvek beszédaktusok együttműködésszabálykövetés logika szöveg: következtetést hordozó szerkezetek logikai kötőszavak logikai forma érvelési sémák érvényesség retorika a beszélő: a pszichológiai ráhatás eszközei éthosz páthosz felépítés toposzok alakzatok hatásosság

Logika Dialektika Retorika érvrekonstrukció alapfogalmak térkép Logika Dialektika Retorika érvrekonstrukció alapfogalmak érvszerkezetek kimondatlan elemek elemzési Toulmin-modell szempontok formális dialógusok típusai kijelentéslogika dialektikai váltások kategorikus a racionális vita jellemzői szillogizmusok forgatókönyve informális pragmadialektikai oksági szabályok analogikus stb. következtetések fallációk (informális érvelési hibák) kérdések és kérdőívek