Új történet: Alice Csodaországban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Advertisements

Extenzionális mondatfunktorok
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A matematikai logika alapfogalmai
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
Matematikai logika.
Characteristica universalis 3. Logikai alapfogalmak.
A matematikai logika alapjai
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
PTE-FEEK Informatikus-könyvtáros Bsc 2007
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT NE BÍZZATOK HAMIS ÓRÁKBAN! Péntek.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
Characteristica universalis
Isten hozott!. Húsvétra hangoló hét április Minden este 19:00 órától bűnbánati alkalom Helyszín: IKE-klub Bocskai(Avram Iancu) tér 15. szám.
Isten hozott!.
Halmazelmélet és matematikai logika
Védőangyal!.
Programozás C# -ban Elágazások.
Diapositive de résumé Heti elmélkedések Uram, segíts nekünk megbocsátani és szeretetünkbe fogadni szeretetünkbe fogadni embertársainkat, embertársainkat,
2005. november 4. Egy híres európai matematikus két dologra volt igen büszke: egyrészt arra, hogy roppant ízletes krumplis fánkot tudott készíteni, másrészt.
2006. január 6..
Boole-algebra (formális logika).
Logikai műveletek.
Környezetismeret 2. osztály
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
A kondicionális törvényei
Characteristica universalis 3. Logikai alapfogalmak.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 9.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
A Z EGÉSZ SZÁMOK HALMAZA (I SMÉTLÉS ) 3. óra. M IÉRT SZÜKSÉGES BEVEZETNI AZ EGÉSZ SZÁMOKAT ? Végezd el a műveleteket! = = 52-56= Melyik.
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Az informatika logikai alapjai
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
Máté András H 14:00-15:30, i/221.
Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
3. Projekthét (: Sünidő :). Hétfő Az első napot a Zagyvaparton töltöttük.
Ez egy könnyed fogyókúra, amit mindenki be tud tartani...
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
Az időterv alapjainak tisztázása, a naptárak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Bánki Hírmondó Szeptember. SZEPTEMBERBEN TÖRTÉNT…
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Tanfolyam címe TANÁR NEVE | TANFOLYAM SZÁMA. Tanfolyam leírása  Írja be a tanfolyam anyagának rövid összefoglalását.  Hely  Előadások: hétfőn, szerdán,
Egervari Pénelopé Magdolna
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Logika.
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Hipotézisvizsgálatok általános kérdései Nemparaméteres próbák
Tudás- és konfirmációs paradoxonok Hempel- avagy holló-paradoxon
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Mi a címe ennek a kurzusnak?
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Érvelések (helyességének) cáfolata
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
  Egyszer, egy délután, egy varrónő a folyó parton varrogatott, amikor beleejtette gyűszűjét a vízbe. Olyan hangos sírásba kezdett, hogy megjelent a.
Tanár neve | Kurzus száma
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

Új történet: Alice Csodaországban 47. Az Oroszlán hétfőn, kedden és szerdán hazudik, az Egyszarvú csütörtökön, pénteken és szombaton. Oroszlán: Tegnap hazudós napom volt. Egyszarvú: Tegnap nekem is hazudós napom volt. Milyen nap van? 48. Oroszlán: Tegnap hazudtam. Három nap múlva megint hazudni fogok.

Oroszlán: Tegnap hazudtam. Holnap megint hazudni fogok. 49. Oroszlán: Tegnap hazudtam. Holnap megint hazudni fogok. 50. Oroszlán: Tegnap hazudtam és holnap megint hazudni fogok. Az Oroszlán most két állítás konjunkcióját állította. Egy konjunkció akkor is hamis, ha csak az egyik tagja hamis.

Az egyik: Subidam vagyok. A másik: Subidu vagyok. 51. Subidam és Subidu közül az egyik hétfőn, kedden és szerdán hazudik (mint az Oroszlán), a másik csütörtökön, pénteken és szombaton (mint az Egyszarvú), de nem tudni, melyik mikor és Alice meg se tudja különböztetni őket. Az egyik: Subidam vagyok. A másik: Subidu vagyok. Melyik Subidam, melyik Subidu? Bikondicionális („ekvivalencia”) Akkor igaz, ha vagy mind a két tagja igaz, vagy mindkettő hamis. 52. Ugyannak a hétnek egy másik napján. Egyik: Subidam vagyok. Másik: Ha ez igaz, akkor én Subidu vagyok. Kondicionális („implikáció”) Akkor hamis, ha az előtagja igaz és az utótagja hamis. Minden más esetben IGAZ! Tehát ha az előtag hamis, akkor biztosan igaz! 55. Az egyik: Ma hazudok és Subidu vagyok.

Subidu és Subidam egy csörgőn veszekednek Subidu és Subidam egy csörgőn veszekednek. Alice megpróbál igazságot tenni. Segítsünk neki! Kinek adja a csörgőt? 59. Alice tudja, hogy ma nincs vasárnap. Megkérdezi az egyiket: Kié a csörgő? Az egyik: Subidué. Megkérdezi a másikat: Te ki vagy? A másik: Subidu. 60. Az egyik: A csörgő igazi tulajdonosa ma hazudik. 62. Alice megkérdezi az egyiket: Tied ez a csörgő? Az egyik: Igen. Alice megkérdezi a másikat is, és odaadja valamelyiknek a csörgőt. Milyen nap van és melyiknek adta?

56. Az egyik: Ma hazudok, vagy Subidu vagyok. 57. Az egyik: Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik: Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 58. Az egyik: Ma nincs vasárnap . A másik: Pontosabban hétfő van. Az egyik: Holnap Subidunak hazudós napja lesz. A másik: Az Oroszlán tegnap hazudott. Milyen nap van? Melyikük Subidu, melyik Subidam? Subidam az Oroszlánra vagy az Egyszarvúra hasonlít? Negáció (‘Nem igaz, hogy’) Akkor igaz, ha a negált mondat hamis, és fordítva.

Dingidungi azt állítja, hogy van egy harmadik iker is: Subidi, aki mindig hazudik. Mi nem tudjuk, van-e harmadik iker, de ha van, akkor elhihetjük, hogy tényleg Subidinek hívják és mindig hazudik. 63. Alice találkozik az egyik ikerrel, aki ezt mondja neki: „Subidu vagy Subidam vagyok, és ma hazudok.” Létezik-e Subidi? 64. (2. változat.) Alice két ikerrel találkozik. Az egyik ezt mondja: „Subidi vagyok.” A másik: „Igen, ő az.” Most is létezik Subidi? 65. (3. változat.) Csak eggyel találkozik, aki ezt állítja: „Ma hazudós napom van.” 66. (4. változat.) Hétköznap van. Az egyik: Subidi létezik. A másik: Létezem.