Komlózás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
Boranalitika.
A téma aktualitása, célkitűzések
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Tisztítás, fertőtlenítés
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Szennyezőanyagok légköri terjedése
Víztisztítás ultraszűrésel
Szilárdságnövelés lehetőségei
Szilárdságnövelés lehetőségei
ARZÉN.
Kémiai szennyvíztisztítás
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis
A sör definíciója A sör malátából valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett,
Upstream / downstream folyamatok
Élelmiszeripari biotechnológia
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
Kőolajfeldolgozási technológiák
Savanyú tej- és tejszínkészítmények
Levegőtisztaság-védelem 13. előadás
Élelmiszerek gyártása
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Gélelektroforézis Molina Csaba.
Élelmiszeranalitika előadás
Szénsavas borok Pezsgők.
Felhasználók azonosítása és jogosultságai, személyre szabás Borsi Katalin és Fóti Marcell NetAcademia Oktatóközpont.
Szén-dioxid leválasztás és tárolás Környezetvédelmi technológia az erőművi technológiában.
ÉLELMISZERTERMÉKEK ÁRUISMERETE
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
KÉMIAI KEZELÉS ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN
ARZÉN. 50 μg/L  10 μg/L A határérték meghatározása: Maximálisan megengedhető arzén bevitel: 2 μg arzén/kg/nap Átlagos 70 kg-os testtömeget feltételezve.
Vízlágyítás.
ARZÉN.
Vízlágyítás.
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
Az oldatok.
A keverékek szétválasztása alkotórészeikre
SZÁMÍTÁSI FELADAT Határozzuk meg, hogy egy biomassza alapú tüzelőanyag eltüzelésekor a kén-dioxid emisszió tekintetében túllépjük-e a határértéket. Az.
Visual Basic 2008 Express Edition
Az ízek világa Édes-savanyú…...
Komlókülönlegességek
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
Kenyér kihűlése Farkas János
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
A Föld vízkészlete.
Vegyipari és biomérnöki műveletek
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Koaguláció.
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
Szelep választása hőcserélő tömegáram- szabályozásához Épületüzemeltetés, Készítette: Garamvári Andrea Czétány László Petróczi Zsolt.
Speciális maláták előállítása házilag Bába Ákos 2017
Microsörfőzdék Anglia, London
Cefrézés.
Sörgyártás kiselőadás
Készítette: Zsilinszky Anett
Elválasztás-technika alkalmazása nélkül nincs modern kémiai analízis!
Gresits Iván Petrolkémia Gresits Iván
* * ppm (v/v) azaz ppmv átszámítása
Előadás másolata:

Komlózás

A komló Mumulus Lupulus Tobozát használjuk Lupulin mirigyekben Gyanta Olaj Fontos az olaj és gyanta tartalom Egyéb részek Zöld részek: tisztulás Polifenolok, fehérjék: kioldódnak a cefrébe

Lupulin összetevői Gyanta Olaj Alfasav, Bétasav Kemény gyanta Kategorizálatlan gyanta Olaj Hidrokarbonátok Oxigenizált vegyületek Kéntartalmú vegyületek Tanninok vagy polifenolok BYO Magazine Hop Lover’s Guide; Ray Daniels Designing Great Beers; Wolfgang Kunze Technology Brewing and Malting http://byo.com/stories/issue/item/569-dry-hopping-techniques

Keserűség Izomerizálódott alfasavak összetétele Tényezők: Fajtánként százalékos megadás Magnum keserűkomló 13% 1g komlóban 130mg alfasav Ennek kb. 25%-a izomerizálódik Tényezők: Alfa-béta sav arány Alfasavtartalom Cohumulone arány Tárolási érzékenység

Aroma és íz Olajtartalom határozza meg Karakterisztikát ismerni kell Mikor és mennyit adjunk a sörhöz Összetételt ismernünk kell Myrcene, humulane, carophyllene, farnescene

Típusai Keserűkomlók: 10% feletti alfasav, alacsony olajtart. Magnum, taurus Aromakomlók: 6% alatt alfasav, magas olajtart. Mittelfrüh,fuggle Keserű és aromakomlók: közepes vagy magas alfasav és magas olajtartalom Citra, challenger Citra (2007) : magas alfasavtartalom mellett alacsony cohumulone és magas olajtartalom. Citrusos, trópusigyümölcsös karakter

A Sörgyártás műveleti lépései Sörfőzés Malátaőrlés Cefrézés Cefreszűrés Komlóforralás A sörlé erjesztése A sörlé kezelése Főerjesztés Utóerjesztés A sör fejtése Szűrés, stabilizálás Pasztőrözés Üvegbe, dobozba, hordóba töltés

Komlóforralás Cél: Értékes komponens kivonás Alfasav izomerizáció Összetétel rögzítés: enzimek inaktiválása Sterilizálás Koagulálható fehérjék kicsapása Koncentráció beállítása: 10% párolog el Arom, íz elérése érdekében 5-10 perccel a vége előtt adják a komlót, a kívánt eredmény függvényében. Az elején adagolt komló a keserűséget adja aromát nem, mert az olajok illó komponensek gyorsan elpárolognak forralás során.

Hidegkomlózás A sörlé kihűlése utáni komló adagolás Íz és aroma fokozás Komlóillat és erőteljes íz Keserűséget nem ad hozzá Nem sterileződik a komló Egyesek szerint fű ízűvé olajossá teszi a sört Másodlagos erjesztésnél gyakori az adagolás

Sörlé kezelése komlózás után Forró seprő elválasztás Kivált csapadék eltávolítása Örvénykád, szeparátor Hűtés az erjesztési hőmérsékletre Lemezes hőcserélő

Források BYO Magazine Hop Lover’s Guide; Ray Daniels Designing Great Beers; Wolfgang Kunze Technology Brewing and Malting http://byo.com/stories/issue/item/569-dry-hopping-techniques A MALÁTA- ÉS SÖRGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA Dr. Kun-Farkas Gabriella- BCE ÉTK Sör- és Szeszipari Tanszék

Köszönöm a figyelmet! Pityi Dominika