Kognitív és emotív jelentés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Advertisements

Az élet értelméről mint metaforikus kifejezésről Mráz Attila CEU, Budapest Metafora Konferencia május 28.
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Az Index.hu USA-képe. A kutatás célja Az Index.hu Külföld rovatában közzétett hírek és az amerikaiakról a köztudatban él ő sztereotípiák összefüggéseinek.
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
Önellenőrzés az 1. fejezet anyagából Válasszon egy modellt.
Társismeret.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Környezetpszichológia III.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Logika Érettségi követelmények:
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Az érvelés.
Az óvodai és iskolai konfliktusok és kezelési lehetőségeik
A lehetséges énképek.
1 1 1.
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Nyelvi keretezés.
Az erőszakmentes kommunikáció technikája
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
A számvitel szerepe az adójogban
A pszichológia mint tudomány
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
Az emberi agresszió.
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
2. Döntéselméleti irányzatok
New View Beszámoló a tanulókkal történt interjúról.
„Te olyan buta vagy, ezért nem lehet igazad, és amúgy is brit tudósok szerint…” A legfontosabb érvelési hibák.
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Munkavállalás az Európai Unióban
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
Kutatásmódszertani dilemmák
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
A kommunikáció értelmezése
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Menekültválság Délkelet- Ázsiában Szakáli Máté február 26. Iszlám és migráció IV: Migráció az iszlám világon belül.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A KÖZVETLEN KÖZLÉS HATALMA Torma Kálmán TMT Consulting.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Rendszeres szociális támogatás – Hallgatói visszajelzések
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Kommunikáció típusai.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Kommunikáció gyerekekkel az igazságszolgáltatásban
Előadás másolata:

Kognitív és emotív jelentés

Keretezés

Keretezés

Keretezés

Keretezés Kijelöli, mire vár reakciót, mire nem, irányítja a reakció tartalmát, jellegét. Alternatív értelmezést kínál. Irányítja, befolyásolja a döntést.

Keretezés A keretezés megváltoztatja, hogy mit észlelünk, és mit nem: észlelésünk nem független, nem elfogulatlan, nem objektív, hanem megfigyelési-várakozási elméletek vezetik ezek erősen tudják irányítani, hogy mit észlelünk, és mit nem: „Test Your Awareness: Do The Test”: http://www.youtube.com/watch?v=Ahg6qcgoay4 „Test Your Awareness : Whodunnit?” http://www.youtube.com/watch?v=ubNF9QNEQLA&feature=related

Keretezés A keretezés el is tudja torzítani, amit észlelünk (Elisabeth Loftus vizsgálatai): A kísérleti személyek két autó ütközését látják egy videofelvételen. Az egyik esetben azt kérdezik tőlük: „Milyen sebességgel haladtak a kocsik mikor egymásba csapódtak?” Máskor azt: „Milyen sebességgel haladtak a kocsik mikor egymásnak ütköztek? Mind a számokat, mind az eseményre való emlékezést jelentősen befolyásolja a keretezés! Az első esetben 30 km/h-val nagyobb értéket becsülnek átlagosan. Az első példa esetben az 1 héttel később felvett kérdőíven a kérdezettek már arra is emlékeztek, hogy a felvételen üvegszilánkok repkedtek, ami valójában nem történt meg.

Kognitív és emotív jelentés Állítás: Egy értelmes kijelentő mondat, amely információt közöl a világról. Az állítás vagy igaz, vagy hamis, és nem lehet egyszerre igaz és hamis. De a kijelentő mondatokkal nemcsak egyszerűen információt közlünk: Tárggyal kapcsolatos érzéseink, viszonyulásunk Érzéseket váltunk ki a hallgatóból is: befolyásoljuk az értékítéletüket

Kognitív és emotív jelentés Menekült Migráns Bevándorló Illegális bevándorló Vö. : http://www.origo.hu/itthon/20150909-migrans-menekult-europai-unio-bevandorlas-illegalis-bevandorlas-fogalmak.html Migráns: A migránsok nem közvetlen fenyegetés vagy üldöztetés elől hagyják el országukat,hanem egy jobb élet reményében érkeztek egy új országba, ahol munkát találhatnak, vagy tanulhatnak, esetleg újraegyesíthetik családjukat. A menekültekkel ellentétben nekik nem feltétlenül okoz problémát a hazatérés. Menekült: Az ENSZ szerint menekült az, aki fegyveres konfliktus vagy üldöztetés miatt menekül el a hazájából.

Kognitív és emotív jelentés Minden kifejezés kétféle jelentéssel rendelkezik: Kognitív: Információtartalom, maga az állítás. Emotív: Viszonyulásbeli tartalom, amely a beszélőnek az általa mondottakkal kapcsolatos érzéseit, indulatait és értékelését fejezi ki.

Kognitív és emotív jelentés Negatív Terrorista Nacionalista Baloldali Felforgató Mellébeszél Ronda Pozitív Felszabadító harcos Nemzeti érzelmű Szociálisan érzékeny Másképp gondolkodó Kiegészítő információt ad Érdekes megjelenésű

Kognitív és emotív jelentés Nincs rá pénz - finanszírozása nem megoldott Hasonló kognitív, eltérő emotív tartalom Semlegesség? Semleges kifejezések emotív jelentés: objektív vagyok Racionális vita Vélemény- és viszonyulásbeli különbség: Miben nem értünk egyet?

Racionális vitában SEMLEGES (oldja a személyek közti konfliktust) ÉRZELMI TÖLTET, HATÁROZOTT ÉRTÉKELÉS (fokozza a személyek közti konfliktust) Az álláspont megnevezése Az az álláspont, mely szerint… A te álláspontod. Az én álláspontom. Az álláspont elfogadásának jelzése Megalapozottnak tűnik az, hogy… Az az igazság, hogy… Szerintem… Igazam van abban, hogy…. Az én álláspontom helyes… Az álláspont elutasításának jelzése Alaposan megvizsgálva vitatható, hogy…. Tévedés az, hogy… Elfogadhatatlan az, hogy … Az a képtelenség, hogy…

Átminősítés, beállítás megváltoztatása Átminősítés: Egy dolog alapvető, meghatározó jellemzésére egy adott kifejezés helyett másikat vezetünk be úgy, hogy az új kifejezés kognitív jelentése a saját álláspont számára kedvezőbb, az ellenfél számára pedig kedvezőtlenebb pozíciót biztosít a vitában. Beállítás megváltoztatása: egy dolog minősítésére, leírására egy kifejezés helyett azzal ellentétes emotív tartalmú kifejezést választunk. Válság – rendszerváltoztató folyamat